Naar boven

Geld in Nieuw-Zeeland

Voorbereid op reis

Nieuw-Zeeland
Nieuw Zeeland - geld

Geldzaken en douane

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse Dollar. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de NZ Dollar eens te bekijken, omdat de wisselkoers vaak aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hierbij helpen.

Pinnen

In Nieuw-Zeeland kun je bij banken, luchthavens en supermarkten geld uit de muur halen als er een Cirrus of Maestro logo op je bankpas staat. De prijs die je voor het pinnen betaalt, wil per bank nogal eens verschillen. Aangezien je een fee betaalt voor het pinnen van geld, is het verstandig om wat meer geld te pinnen per keer. In winkels en restaurants is het niet altijd mogelijk om met de pin te betalen.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Creditcard

Het meenemen van een creditcard is verplicht bij het huren van een auto of camper. Bewaar hem tijdens de reis gescheiden van andere betaalmiddelen. In geval van verlies van deze betaalmiddelen kun je altijd terugvallen op je creditcard. In kleinere winkels en restaurants is het soms niet mogelijk om met je creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash geld op zak. Bijna alle creditcards worden geaccepteerd, zoals Visa en Master Card.

Traveller cheques

Deze zijn niet nodig tijdens je reis door Nieuw-Zeeland, omdat je overal geld kunt pinnen. Traveller cheques zijn dan wel verzekerd, maar in de tijd die je nodig hebt ze bij een bank in te wisselen voor cash (en je hebt altijd nét een bank nodig in het weekend, op een nationale feestdag of tijdens de lunchpauze…) heb je al 3x gepind.

Douane informatie

Bij de douane wordt streng gecontroleerd. Het is verboden bepaald voedsel in te voeren en ook worden bergschoenen etc gecontroleerd op grondresten. De Nieuw-Zeelandse regering is namelijk bang dat de natuur wordt aangetast. Speciaal getrainde honden speuren vrij nauwkeurig de geur op. Straffen voor het meenemen van fruit variëren van NZ$100,- tot NZ$400,-. Voor het invoeren van illegale producten die de land- en bosbouw of gezondheid van Nieuw-Zeeland en haar inwoners bedreigen, kun je een boete tot NZ$100.000,- krijgen.

background-pattern