Rondje Annapurna

bouwsteen

 • Reisschema:
  Pokhara - Besi Shahar - Chamje - Dharapani - Chame - Pisang - Manang - Leder - Throng Phedi - Throng La - Muktinath - Jomsom - Tatopani - Ghorepani/Poonhill - Pokhara
 • Reisduur:
  16 dagen / 15 nachten
 • Reissom:
  € 749,- p.p. bij 2 personen
Het Annapurna circuit is een trek van ruim twee weken voor fitte berggeiten dwars door een van de beroemdste berggebieden van Nepal, de Annapurna Sanctuary. Een goede conditie is vereist want je loopt ongeveer zes tot zeven uur per dag. De route gaat door Nepalese bergdorpjes, groene valleien en over stenen paden. De uitzichten op bergpieken van 6000 meter en hoger zijn overweldigend. De grootste uitdaging en het letterlijke hoogtepunt van deze trek is de klim naar de Thorung La pass op 5416 meter hoogte. Je overnacht in eenvoudige, maar gezellige lodges in kleine bergdorpen. Rondje Annapurna is dé uitdaging voor wie een echte trekking wilt maken..
Nepal rondreis - Nepalese vrouw en dochter
Decorative torn edge

Dag 1 – Start Annapurna Circuit Trek: Dumre naar Besi Shahar

Reistijd: circa 8 uur per auto

Vandaag word je opgehaald door onze gids om naar het beginpunt van het Annapurna Circuit te reizen. Tijdens deze rit kom je door kleine dorpen en kun je even stoppen om een foto te maken van spelende kinderen en een eerste blik werpen op de besneeuwde pieken in verte. Na ongeveer zeven uur kom je aan in het plaatsje Besi Shahar. Hier kun je op de kleurrijke markt nog wat inkopen doen voor de trekking, maar eerst ga je samen met onze gids naar het ACAP checkpoint om je te laten registreren, meer dan een formaliteit is het eigenlijk niet. Je naam wordt in een boek geschreven en met een stempel op de permit kun je morgen aan de trek te beginnen. ’s Avonds kun je een keuze maken uit een van de lokale restaurantjes waar je de lokale specialiteit; gestoomde momo’s, oftewel gestoomde broodjes, kunt proeven. Je overnacht in een eenvoudige Typisch Nepalese lodge. We raden ja aan om vroeg onder de wol te duiken want morgenochtend begint het echte werk…

Decorative torn edge

Dag 2 t/m 6 Marsyangdi Vallei

Reistijd: circa 5 tot 7 uur wandelen per dag

De eerste dagen van de Annapurna trekking loop je door de groene Marsyangdi Vallei. Je volgt de rivierbedding en loopt langs groene rijstterrassen waar lokale boeren aan het werk zijn. Twee keer per jaar hangen de bomen hier vol met appels en zie je families die aan het oogsten zijn. Lopend over smalle paden kom je regelmatig leden van de Taman en Gurung bergstam tegen. Het zijn de handelaars van de Himalaya die al eeuwen rijst, kip en specerijen verhandelen in de bergdorpen. Hoe dieper je de Annapurna in trekt hoe meer witte bergtoppen omhoog reizen. Onderweg wandel je over wiebelende hangbruggen boven kolkende rivieren. Je rust uit in knusse theehuizen waar je altijd met een grote en eerlijke glimlach wordt geholpen en vanwaar je veelal uitzicht hebt op de reuzen van de Himalaya. Aan het einde van deze week maken de groene valleien plaats voor de droge kale vlaktes van het hooggelegen Manang district.

Decorative torn edge

Tijdens de trek overnacht je in kleine dorpen in de zogenoemde trekkerslodges waar je ook andere wandelaars ontmoet. De kamers zijn eenvoudig met gedeelde douches en wc’s. In de lodges kun je eten en is er een beperkte keuze uit lokale gerechten zoals ‘dahl curry rice’ (linzen met rijst) of buffel en yakvlees. Soms staan er ook pizza’s of pannenkoeken op het menu. Voor een volledige maaltijd ben je niet meer kwijt dan slechts enkele euro’s. Je gids vergezelt je gedurende de gehele trek. Hij kent het gebied op z’n duimpje en kan alles vertellen over de cultuur en de natuur van het Annapurna gebergte. Ook is er een lokale drager die je backpack draagt. Niet alleen prettig, maar op deze manier profiteert de lokale bevolking ook van het toerisme. Zelf draag je alleen een dagrugzak met wat te drinken, een warme trui en wellicht je camera. De drager draagt de rest.

Decorative torn edge

Dag 7 t/m 11 Bergpas Annapurna Circuit: Thorung La Pass en Muktinath Vallei

Reistijd: circa 5 tot 7 uur wandelen per dag en een rustdag

In de tweede week rondom het Annapurna circuit kom je aan op de uitstrekte en droge vlaktes van het Manang district. Je begint hier met een rustdag om je voor te bereiden op de volgende fase; de beklimming van de hoge Thorung La Pass. Je bevind je nu op een hoogte tussen de 4000 en 5000 meter. De lucht is hier ijl en droog en met name ’s nachts is het een stuk kouder. Wees je ervan bewust dat je last kunt krijgen van verschijnselen van hoogteziekte, zoals hoofdpijn en misselijkheid. Meer informatie hierover kun je vinden op onze trekkings informatie pagina.

Het is flink klimmen naar de Thorung La Pass. Via kronkelige paden klim je hijgend, stapje voor stapje in ongeveer zes uur omhoog. Je kunt het beste langzaam lopen omdat er weinig zuurstof in de lucht is en je sneller buiten adem raakt. Uiteindelijk sta je dan op 5416 meter hoogte, oog in oog met de besneeuwde reuzen van de Himalaya. Dorpjes beneden met de wapperende gebedsvlaggen zijn kleine stipjes geworden. Wow…

Decorative torn edge

Dag 12 t/m 16 Kali Gandaki Vallei

Reistijd: circa 5 tot 7 uur wandelen per dag en een dag per auto

De laatste periode begint met een rit van ongeveer 6 uur per minibus of jeep van Jomsom naar Tatopani. De volgende dag gaat de trekking verder en doorkruis je de Kali Gandaki Vallei aan de andere zijde van de berg en loop je door de vallei van de populaire Jomsom trek. De vallei is weer heel anders dan de andere kant van de berg. Door verwoestijning en de uitgestrekte graanvelden kleurt de vallei geel. Dagelijks klim en daal je over de stenige paadjes. Pauzeren doe je in de kleine, knusse theehuizen waar thee uit enorme potten wordt geschonken. Aan het einde van de week is er nog een laatste uitdaging, de klim naar Poon Hill. Een makkelijke klim vergeleken met de Thorung La en mét een spectaculaire beloning: de opkomende zon die de bergen diep rood en oranje kleurt, kippenvel…

Decorative torn edge

Het laatste gedeelte van ‘het Annapurna circuit’ is een van de meest gelopen routes in Nepal, de Jomsom trek. Een aantal van onze korte treks komen ook door dit gebied en je komt ook wat meer mensen tegen. De meeste wandelaars lopen de route echter in tegenovergestelde richting. De lodges zijn hier wat ‘luxer’ en je hebt wat vaker kans op warm water. Na ruim twee weken lopen komt er een einde aan de trekking en reis je per minibus weer terug naar Pokhara. Veel van onze reizigers verblijven hier minimaal 2 nachten om even lekker bij te komen. In dit rustige stadje aan het meer kun je ook weer kiezen uit hamburgers, pizza’s en verse fruitsapjes. Bij helder weer zie je de hoge bergen in de verte liggen en kun je gaan peddelen op het meer of de gouden Varahi tempel bezoeken. Je kunt vanuit Pokhara vervolgens terugreizen naar Kathmandu. Veel van onze reizigers combineren Kathmandu met onze culturele trekking Helambu Homestay waar je onderweg deels bij de Nepalezen thuis slaapt. Een andere mogelijkheid is cultuur proeven met de bouwsteen Goden en Koningen in de Vallei of eerst richting de jungle met Chitwan olifanten en neushoorns.

Decorative torn edge

Tips

Beste reistijd

De beste tijd voor een trekking in het Annapurna circuit is het voorjaar (maart t/m mei) en het najaar (oktober en november). In onze zomer maanden (juni t/m september) is het regenseizoen en kan het reizen bemoeilijkt worden door landslides die soms de weg versperren. Een trekking in het regenseizoen, met name naar gebieden boven de 1000 meter, is ook geen pretje. Veel paden zijn modderig en glibberig en het voor kan komen dat de trekking niet doorgaat vanwege de weersomstandigheden. In onze winter (december t/m februari) kan het behoorlijk koud zijn en kan het zijn dat de hoger gelegen passen dicht zijn door sneeuwval.

Accommodatie

Tijdens de trek overnacht je in trekkerslodges. Dit zijn (zeer) eenvoudige blokhutten in Nepalese stijl met vaak maar een paar kamers met twee losse bedden. In de lodge is stromend water aanwezig. Houdt er wel rekening mee dat er niet altijd warm water is… Een eigen slaapzak is een must, en extra dekens voor de koude nachten zijn aanwezig, wel is het aan te raden om zelf een lakenzak mee te nemen. Slaapzakken zijn ook te huur in Pokhara.

Decorative torn edge
Eten & drinken

In de trekkers lodges kun je voordelig eten en drinken. Voor ongeveer € 5,- heb je een volledige maaltijd. De menu’s bestaan uit lokale specialiteiten zoals Dahl Bhat (rijst met linzen), gestoomde momo’s (soort broodje bapao) en brood. Vaak zijn er ook een aantal westerse specialiteiten te krijgen zoals tomatensoep, pizza en pannenkoeken. Overdag kun je bij een van de vele theehuizen oftewel ‘bhatti’s’ stoppen voor een kop thee of een koud colaatje.

Bagage

Tijdens de Annapurna Circuit trekking gaan er, naast de gids, per twee personen een drager mee. Deze drager mag maximaal 30 kilo dragen. Het is daarom aan te raden om tijdens de trekking lichte bagage mee te nemen en zelf eventueel wat spullen in een dag-rugzak mee te nemen. De overige bagage kun je achterlaten in het hotel waar je voor de trekking verblijft of in het kantoor van onze lokale agent.

Fooien

Het is niet verplicht, maar fooi voor de dragers en de gidsen is wel gebruikelijk en wordt altijd erg op prijs gesteld. Een goede richtlijn is € 2,50 per dag voor de gids en voor de drager.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Chitwan National Park - Individuele rondreis Nepal
bouwsteen

Chitwan jungle en neushoorns

 • Chitwan National Park
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 229,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Pokhara Nepal
bouwsteen

Easy Going Pokhara

 • Pokhara
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 72,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge