Naar boven

Goden en Koningen in de Vallei

bouwsteen

 • Reisschema:
  Kathmandu – Patan - Bhaktapur
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  € 275,- p.p. bij 2 personen
Toeterende auto’s, exotische geuren, tempels met gouden randen en koeien die het verkeer op houden; dat is Kathmandu. Bijna iedere Nepal reis start in de hoofdstad die je zintuigen op scherp zet. Maar wist je dat in de omgeving ook nog een groene vallei ligt met ‘Middeleeuwse’ dorpen waar je terug gaat in de tijd? Tijdens deze bouwsteen nemen de chauffeur en gids je met de auto mee langs deze twee werelden met tempelcomplexen, stoepa’s en houtsnijwerk uit vervolgen tijden. Wij vonden dit dé manier omdat de gids je alle ‘ins en outs’ leert.Je gaat langs wapperende gebedsvlaggetjes bij de grootste stoepa, beklim je samen met wat lokale aapjes de 365 treden naar een gouden tempel en wordt je voorgesteld aan kleurrijk uitgedoste ‘heilige’ mannen bij de crematieplaatsen aan de rivier. Je bezoekt Bhaktapur en Patan en komt in een heel andere wereld terecht. Rijst ligt op straat te drogen, oude vrouwtjes zijn aan het weven en water komt nog uit oude putten. Hier slaap je in een bijzonder guesthouse.

kathmandu-holyman-nepal-reizen
Decorative torn edge

Dag 1 – Kathmandu

Als je aankomt op de luchthaven van Kathmandu word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Je slaapt eerst 2 nachten in een karakteristiek hotel net buiten het centrum van Kathmandu met veel sfeer en een serene rust in de fraaie binnentuin. Je kunt relaxed bijkomen van je eventuele jetlag in je hotel en je even opfrissen. Daarna kun je rustig op het dakterras van het hotel gaan zitten of een wandeling maken naar het centrum van Kathmandu om de typische Nepalese sfeer op te snuiven.

Bij het hotel is een restaurant waar je kunt eten, maar je kunt ook een taxi nemen of wandelen (20 minuten) naar Thamel. Dit is een gezellige wijk met hippe bakkerijen en gezellige restaurants. Ondanks dat je hier in Nepal bent vind je er keukens uit alle landen: Indiase curry’s, Tibetaanse momo’s, maar ook Italiaanse pizza’s bij het Roadhouse café, (stiekem één van onze favorieten).

Decorative torn edge

Dag 2 – Kathmandu

Vandaag ga je samen met een gids en chauffeur op pad. De ontdekkingstocht breng je eerst naar Swayambunath, de oudste boeddhistische tempel van de Kathmandu vallei. Onderaan de lange trap naar boven staan tempelgebouwen met bontgekleurde beelden en beschilderingen. Er lopen hier veel apen en ze kijken je erg nieuwsgierig aan op zoek naar eten, vandaar dat deze tempel ookwel monkey temple wordt genoemd. Bovenaan staat een grote stoepa met prachtige gouden ’thunderbolt’.

Er heerst vaak een enorme bedrijvigheid rond de stupa. Loop een rondje langs de tientallen kleine stupa’s en kleine souvenirwinkeltjes. Vervolgens reis je door naar de Boeddhanath tempel. Met een diameter van meer dan 100 meter is deze stupa één van de grootste stupa’s ter wereld. Rondom de stupa ligt een wijk waar Tibetaanse vluchtelingen een toevlucht hebben genomen. Het gebied wordt dan ook wel ‘little Tibet’ genoemd. Je vindt hier vele souvenirwinkels en restaurants, wij vonden dit een ideale plek voor een lunch met uitzicht op de indrukwekkende stupa.

Decorative torn edge

Na de lunch stap je in de auto en ga je naar Pashupatinath. Gelovigen vereren in deze tempel Shiva in zijn gedaante van Pashupati (god van de dieren), een oude Indiase cultus die voornamelijk in Nepal voorkomt. Niet-hindoes worden niet toegelaten in het tempelcomplex, maar als je de Bagmati rivier oversteekt en plaats neemt op één van de trappen heb je een goed zicht op de ghats, de rituele bad- en crematieplaatsen. Als je ‘geluk’ hebt vindt er een voorbereiding plaats voor een crematieplechtigheid. Bij Pashupatinath vind je veel saddhu’s, de ‘heilige mannen’. Saddhu’s zijn rondtrekkende Hindoes die het kastenstelsel en de normale gebruiken hebben afgezworen en bedelen om in hun minimale dagelijkse bestaan te voorzien.

Dan is het tijd voor Durbar Square, het centrale plein van de stad. Hier staat de tempel Kasthamandap, het Nepalese woord voor houten huis. Men zegt dat deze tempel is opgebouwd uit het hout van de stam van één boom. Aan dit plein staan veel oude gebouwen zoals tempels en het oude koninklijke paleis Hanuman Dhoka. Verder is op het plein het fraai gesneden houten huis van de Kumari, de levende godin.

Decorative torn edge

Dag 3 – Kathmandu – Patan – Bhaktapur

Kathmandu vallei: Patan en Bhaktapur

Vandaag ga je met gids en chauffeur de Kathmandu vallei bekijken. Je rijdt in ongeveer een half uur naar Patan. Wat opvalt is dat er vele kleine oude pleintjes zijn waar rijst ligt te drogen en kinderen spelen met papieren vliegers. Ook zie je vele waterpompen die overal verspreid door de stad staan. Je krijgt er een gevoel van door de Middeleeuwen te wandelen.

Vervolgens brengen we je naar Bhaktapur. Deze oude stad is één groot openluchtmuseum, zeker ook omdat grote delen van de stad niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Er is een overvloed aan middeleeuwse gebouwen met bijzonder fraai houtsnijwerk. Je kunt lekker slenteren langs tempels en wat winkels in de stad. Het Durbar Square is het oudste plein van Bhaktapur. Het plein is nog steeds imposant en het is goed voor te stellen dat hier een groot deel van Bertolucci’s film ‘Little Boeddha’ werd opgenomen.

Je checkt vervolgens in in een eenvoudig, maar bijzonder guesthouse. De inkomsten van je verblijf gaan namelijk direct terug naar kindertehuizen in Bhaktapur, waar kinderen met een lichamelijke handicap worden geholpen.

Decorative torn edge

Dag 4 – Bhaktapur vertrek

Na het ontbijt check je uit en eindigt de bouwsteen in de Kathmandu vallei. Per bus of privé transfer reis je door naar de volgende bouwsteen. Zo kun je naar Chitwan National Park voor een bezoek aan de Chitwan jungle en neushoorns.

Wil je meteen door naar Annapurna gebergte voor een trekking? Dan regelen we de transfer naar Pokhara voor de start van een avontuurlijke trekking, zoals de trekking Sunrise at Poonhill.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Goden en Koningen in de Vallei

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Chitwan National Park - Individuele rondreis Nepal
bouwsteen

Chitwan jungle en neushoorns

 • Chitwan National Park
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 270,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
zonsopgang bij poonhill
bouwsteen

Sunrise at Poon Hill

 • Annapurna
 • 5 dagen / 4 nachten
 • € 470,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern