Naar boven

Hoe reis je door Nepal?

Vervoer & verblijf

Vervoer in Nepal

Van riksja tot privé auto

Reizen door Nepal is vaak een belevenis op zich. De wegen zijn niet altijd in opperbeste staat en dus is het een hele ervaring om bijvoorbeeld naar het beginpunt van je trekking te komen. Nepal kent slechts een paar hoofdwegen die daardoor vaak erg druk zijn. De bekende plaatsen als Kathmandu en Pokhara zijn goed te bereizen per bus, auto en vliegtuig. In Kathmandu vonden wij het leuk om een riksja naar ons hotel terug te nemen.

Omdat een aantal plaatsen moeilijker te bereiken zijn met openbaar vervoer, reis je grotendeels ook met een auto met chauffeur. De auto is comfortabel, ook op de hobbelige wegen in de bergen. Daarnaast heb je dan de mogelijkheid om een stop te maken op dat fraaie uitzichtpunt of om even een mango lassie te drinken aan de kant van de weg. Wanneer je je reis samenstelt met onze bouwstenen kom je in aanraking met de meeste Nepalese vervoersmogelijkheden.

In de riksja of per taxi

Vooral in de hoofdstad Kathmandu rijden nog voldoende riksja’s rond. In de gezellige wijk Thamel, waar de meeste toeristen souvenirs shoppen, kun je er niet omheen. In de rest van de stad komt vaker een verbod op riksja’s voor. Ze zijn namelijk niet bepaald snel en de overheid vindt dat ze opstoppingen veroorzaken… Toch tekenen ze het straatbeeld van Kathmandu, samen met een af en toe onhandig geplaatste koe op de weg.

Steeds vaker zie je in de steden taxi’s rijden. Het zijn vaak kleine auto’s met beperkte ruimte. Je reistas verdwijnt vrijwel altijd op het dak: ook als je met vier personen bent! Erg comfortabel zijn de taxi’s niet, maar voor een kort ritje na een goede maaltijd voldoen ze eigenlijk altijd. Korte ritjes in de stad kosten ongeveer € 2,- tot € 4,-.

Reizen met auto en chauffeur

Omdat busvervoer niet voor iedereen comfortabel is en bepaalde plaatsen simpelweg niet goed per bus te bereiken zijn, plannen we regelmatig een auto met chauffeur in. Hierdoor kun je comfortabel reizen op je eigen tempo en regelmatig even de benen strekken en dat unieke plaatje met een local maken.

Reis je vanuit Kathmandu naar de jungle van Chitwan National Park en daarna door naar bijvoorbeeld Pokhara, dan blijft de chauffeur in Chitwan op je wachten. Vanwege de afstand en drukte op de hoofdweg is dit goedkoper én milieuvriendelijker dan twee keer heen en weer rijden. Het reizen met een auto is vanwege de matige infrastructuur comfortabeler en veiliger dan de bus.

Vervoer in Nepal per bus en vliegtuig

Heb je een beperkter budget en heb je even behoefte aan andere reizigers, dan is vervoer per toeristenklasse bus een goed alternatief. De bussen rijden tussen Kathmandu en Pokhara, de twee grootste steden van Nepal. Er rijden van oktober tot en met mei rijden de bussen ook naar Chitwan National Park. Bij onze rondreizen staan de verschillen tussen bus en privé vervoer goed vermeld.

Je kunt ook het vervoer afwisselen. Wij vonden het fijn om na de trekking niet nog eens 8 uur in een bus te zitten en namen een korte vlucht vanuit Pokhara naar Kathmandu. Bij helder weer heb je dan ook nog eens een prachtig uitzicht over de besneeuwde pieken van het Himalaya gebergte. De vlucht duurt ongeveer 45 minuten, dus je hebt aansluitend nog een groot deel van de dag voor eigen invulling.

background-pattern