Handige weetjes
Algemene informatieHet fascinerende Nepal
Handige Nepal informatie
Nepal is een veelzijdige bestemming. In de hoofdstad Kathmandu vind je een mengeling van het boeddhisme uit Tibet en het hindoeïsme uit India: kleurrijke gebedsvlaggen en rijk versierde sari’s. De Himalaya vormt een groot onderdeel van Nepal, vanaf vele plaatsen heb je dan ook uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Op de grens tussen Tibet en Nepal ligt de reus der reuzen… de Mount Everest van 8848 meter! In Nepal vind je 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld, Nepal is dan ook de ideale bestemming voor een avontuurlijke trekking is het Annapurna of Everest gebergte.
In Nepal wonen ruim 28 miljoen mensen, waarvan de meesten in de Kathmandu vallei en langs de grens met India. Er wonen verschillende bevolkingsgroepen en iedere groep heeft zijn eigen taal, dialect, bouwstijl en keuken. In het zuiden van Nepal vind je het Chitwan National Park met olifanten, neushoorns en krokodillen. Hier vind je een heel ander Nepal. De combinatie tussen de cultuur in de Kathmandu vallei, de avontuurlijke trekkingen in het Annapurna gebergte en de dieren in Chitwan maken Nepal een fascinerende en veelzijdige bestemming.
Weet je dat?
Tijdverschil: in Nepal is het 3 uur en 45 minuten uur later dan bij ons. In de winter is het nog een uur later. Als het bij ons in de zomer 13:00 uur ’s middags is, is het in Nepal 16:45 uur ’s middags.
Taal: De officiële taal van Nepal is Nepali, deze taal is afgeleid van het Sanskriet en wordt door ongeveer 60% van de bevolking gesproken. Daarnaast worden er veel andere lokale talen en dialecten gesproken. De gidsen voor de excursie in Kathmandu en de trekking spreken Engels, de chauffeur niet. In de meeste restaurants zijn Engelse menukaarten aanwezig.
Voltage: de netspanning is 220 Volt. Er zijn vaak afwijkende stopcontacten, waardoor het wel handig is om een wereldstekker mee te nemen. Het gebeurt regelmatig dat de stroom uitvalt, dat is vooral aan het einde van het droge seizoen omdat er dan weinig stroom opgewekt kan worden uit de waterkrachtcentrales. Een zaklamp komt dan goed van pas, zeker tijdens de overnachtingen in de afgelegen dorpjes.
Drinken/eten: de traditionele Nepalese keuken bestaat grotendeels uit linzen, rijst en groente curry’s. De meeste Hindi Nepalezen zijn vegetariër, maar de Newari zijn daarentegen weer grote vleeseters. In de Nepalese keuken worden veel kruiden gebruikt, maar het is niet zo pittig als de Indiase keuken. Kraanwater is niet drinkbaar, flessen water zijn overal te koop. Let wel even op dat de flessen gesealed zijn en wees voorzichtig met ijs. Pas op met het eten van ongewassen of rauwe producten. Je kunt er reizigersdiarree van krijgen. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over gezondheid.
Bellen: Je hebt steeds meer bereik in Nepal. In Kathmandu en Pokhara is de verbinding vrij sterk, in de trekkingsgebieden ben je echter slecht te bereiken. Wel is Wifi steeds meer in opkomst en komt het zelfs voor dat er trekkerslodges zijn die geen warm water hebben, maar wel een goede Wifi verbinding.
Fotograferen: de meeste Nepalezen voelen zich vereerd als je een foto van ze wilt maken, vraag wel altijd even toestemming. Het is voor de Nepalezen leuk om de foto zelf terug te zien op het scherm van de digitale camera. Een uitzondering hierop zijn de Sherpa’s die vaak als drager meegaan met een trekking, zij houden er vaak niet van om op de foto te worden gezet. De ‘holy man’ in Kathmandu poseren graag voor een foto, zij verwachten daar dan wel een donatie voor terug. Houd er rekening mee dat het maken van foto’s in Nepal niet overal is toegestaan, vraag altijd toestemming en wees terughoudend. Je mag bijvoorbeeld op de luchthaven, bij de controleposten en in tempels vaak niet fotograferen.
Meenemen op reis
Tijdens je Nepal reis neem je natuurlijk logische zaken als reisgids, stevige schoenen en camera mee. Neem vooral ook voldoende batterijen en geheugenkaartjes mee, deze kun je niet overal in Nepal verkrijgen. Door de hoogteverschillen en het zonnetje dat in de middag al snel achter de bergtoppen verdwijnt, kan het flink afkoelen. Het is dan ook belangrijk om voldoende warme kleding en mee te brengen. Ook regenkleding, wereldstekker, zaklamp, wekker, pet, zonnebril, zonnebrandcrème, anti-muggen middel met Deet en oordopjes (de Nepalese hanen kraaien al erg vroeg…) mogen eigenlijk niet in je uitrusting ontbreken. Heb je plannen om tijdens de reis een trekking te maken, lees ook de extra tips en aanvullende informatie op onze extra pagina over trekkings.
Genoeg Nepal informatie? Klik hier voor het samenstellen van je eigen Nepal reis of kijk eerst op onze klimaatpagina of op de pagina hoe reis je in Nepal?