Hoe reis je in Guatemala?

Algemene informatie

Route-advies voor je Mexico-reis

Guatemala is het land van oerwoud, vulkanen en bergmeren, waar de bevolking zich weinig aantrekt van westerse manieren. Ze weven zelf de kleurrijke stoffen voor hun kleding en koken hun tortilla’s op een houtvuurtje of gaskachel. Of je nu een vulkaan wilt beklimmen of liever een Mayapiramide. Of liever zoekt naar brulapen in de jungle of pelikanen in de mangrove: het kan allemaal in één reis in Guatemala. Bij Riksja Mexico bouw je je Guatemala-reis op uit bouwstenen, dit zijn korte reisprogramma’s van twee tot vijf dagen. Maak er zelf een route van, of laat ons je daarbij helpen. Je kunt ook kiezen voor een Guatemala-rondreis. Onze rondreizen zijn routes die we zelf hebben gemaakt aan de hand van onze bouwstenen. Je kunt ze direct boeken, maar je mag ze ook gerust aanpassen, ‘hier een dagje langer, daar een dagje korter’. Je reis in Guatemala kun je heel goed afsluiten aan de Caribische kust van Belize. Je kunt zelfs een stuk van Mexico meepakken.

Hoe is mijn vervoer geregeld?

In Guatemala kun je goed en veilig rondreizen, als je het verstandig aanpakt en slimme keuzes maakt. Wij regelen goed georganiseerd en betrouwbaar vervoer, gericht op toeristen. Soms per minibusje, soms per touringcar. De organisaties waar wij mee werken kennen de wegen goed, weten waar je prima kunt rijden en waar je beter niet kunt komen. Huurauto’s bieden wij dan ook niet aan: als toerist ben minder op de hoogte van plekken die je beter kunt vermijden. En die hobbelende kippenbus, waar je tussen de locals en hun pluimvee zit? Heel charmant en authentiek, maar niet zo comfortabel en minder betrouwbaar, dus daar werken wij niet mee.

Wat is een handige route in Guatemala?

Als je bent geland in Guatemala City, is je eerste bestemming de koloniale plaats Antigua, een uurtje rijden ervandaan. Achter de toegangspoort van Antigua zie je de eerste vulkaan al liggen, een voorproefje op je volgende bestemming: Panajachel, gelegen aan het meer van Atitlan. Dit meer wordt omringd door vulkanen en daartussen liggen geïsoleerde dorpen waar op straat wordt geweven. Wil je meer dan alleen maar kijken naar een vulkaan? Ga dan een klim aan en overnacht in een tentje op de flanken van vulkaan Tajmulco. Je reist terug naar Antigua en kunt nu kiezen: ga je direct naar het oerwoud, of stop je tussendoor in de mangroverivier Rio Dulce? Hier vaar je per boot tussen de aalscholvers en pelikanen richting het kleine stukje Caribische kust dat Guatemala kent, met een onverwachte reggaesfeer. Verder naar het noorden liggen de Mayaruïnes van Tikal in het oerwoud. Als je vroeg opstaat, hoor je de apen krijsen en zie je toekans in de boomtoppen. Sommige tempels mag je nog op: verzuurde benen, maar wat een uitzicht… Vanaf hier kun je de 12 uur durende busreis (of binnenlandse vlucht) terug naar Guatemala City maken, maar waarom zou je niet doorsteken naar Belize, waar de jungle nog heel ongerept is en je vanaf de eilanden fantastisch kunt duiken en snorkelen? Hier hangt een Jamaicaanse sfeer, met Bob Marley-tonen op de achtergrond, een leuk contrast met het Spaans-koloniale Guatemala en een heerlijke plek om je reis af te sluiten.

Mexico, Guatemala en Belize combineren?

Ja, dat vinden wij helemaal een goed idee: als je drie weken de tijd hebt, kun je heel goed Mexico, Guatemala en Belize in één keer bezoeken: de Mayaroute. Je start dan in Playa del Carmen in Mexico en reist via de Mayaruïnes van Chichen Itza en vrolijk gekleurde koloniale steden als Merida naar de jungle van Mexico. Hier liggen de Mayatempels van Palenque en watervallen, verscholen in het woud. Reis dan de bergen in naar de eigenwijze en traditionele stad San Cristobal de las Casas. Hier steek je de grens over richting Panajachel, waar je de route kunt oppikken die hierboven beschreven staat. Kijk maar eens bij onze rondreis Mayaroute individueel.

Je overnachtingen tijdens je Guatemala-vakantie

Zo goed als alle steden en plaatsen op deze website hebben we zelf bezocht. We hebben er accommodaties bekeken en een keuze gemaakt op basis van prijs, locatie en comfort, maar vooral ook op sfeer. We zoeken accommodatie die uitstraalt waar je verblijft. Ben je in een dorp, dan verblijf je bijvoorbeeld in een kleinschalig familiehotel. Slaap je in een stad waar de Spanjaarden heersten, dan boeken we je in een koloniaal pension of posada.
Meer informatie vind je op de aparte pagina overnachten. Bij sommige hotels is het ontbijt inbegrepen, bij andere niet en is het leuk om zelf ‘s morgens een plekje voor ‘t ontbijt op te zoeken.

De begeleiding tijdens je vakantie in Guatemala

Bij aankomst op de luchthaven word je door een vertegenwoordiger/ster van onze agent opgewacht. Je hebt van ons voor vertrek reisbescheiden gekregen met daarop het contactadres en telefoonnummer van onze lokale Nederlandstalige partner. Deze is gevestigd in Playa del Carmen in Mexico, maar zij kennen Guatemala goed en kunnen goed bemiddelen als het nodig is. Zij bellen zelf even met je aan het begin van de reis om eventuele vragen te beantwoorden en natuurlijk kun je zelf ook bellen. Zij hebben een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Wij, de Guatemala-experts van Riksja, hebben we veel gereisd door Mexico, Guatemala en Belize. Wil je advies over Guatemala-vakanties; bijvoorbeeld over klimaat of veiligheid, bel dan gerust even: 071-5162024, of stuur een mail. Op de wie zijn wij pagina vind je informatie over wie we zijn.