Naar boven

Mexico Guatemala Belize rondreis

Maya route individueel

rondreis

 • Reisschema:
  Playa del Carmen-Chichen Itza-Merida-Campeche-Palenque-San Cristobal-Lake Atitlan-Chichicastenango-Antigua-Tikal - Caye Caulker-Tulum
 • Reisduur:
  23 dagen / 22 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 2.250,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  transport en bezoek ruines Palenque, dorpentour San Cristobal de las Casas, tour in Panajachel, bezoek markt Chichicastenango, snorkeltour Caye Caulker
 • Vervoer:
  per lijn- en shuttle bus (inclusief)
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf €590,-/€980,- (laag/hoogseizoen)
Dit is dé reis waarmee je Mexico, Guatamala en Belize combineert. Volgens ons een van de mooiste routes in midden Amerika. Op deze Maya route combineer je de spectaculairste Maya ruïnes en adembenemende natuur, koloniale steden met relaxte Caribische stranden. Reizend per boot, lijn- en shuttlebus maak je kennis met het lokale leven.

In Mexico dwaal je over de Maya sites van Chichèn Itza en Palenque, ook maak je kennis met oude tradities en gebruiken in San Cristobal. In Guatemala ontdek je één van de mooiste meren van de wereld Lake Atitlan, struin je door de kleurrijke straten van Antigua en bezoek je een van de mooiste Maya-ruïnes in de dichte jungle van Tikal. Snuif de Caribische sfeer op in Belize tijdens je verblijf op reggae eiland Caye Caulker waarna je je reis afsluit in Tulum. Je slaapt in typisch Mexicaanse posada's, cabañas op het strand en koloniale hotelletjes. Kortom, heb je de tijd dan is dit wat ons betreft een absolute aanrader!
Mexico maya vrouwen
Decorative torn edge

Dag 1- 2 – Playa del Carmen, verblijf

Bij aankomst in Cancun word je buiten de aankomsthal opgewacht en in een uurtje naar Playa del Carmen gebracht. Je verblijft in een gezellig hotel in het centrum. Wanneer je de ene kant op loopt kom je uit op het brede strand. Aan de andere kant ligt de Quinta Avenida; de leukste straat van Playa del Carmen.

Neem de volgende dag na het ontbijt je handdoek en leesboek mee naar het strand, zodat je hier even uit kunt rusten van de lange vlucht. Loop voor een lunchplek een van de beachbars binnen. Op de Quinta Avenida, de winkelstraat in het centrum, is van alles te zien en te doen – ook ’s avonds.

Decorative torn edge

Dag 3 – Playa del Carmen – Chichèn Itza

Reistijd: circa 3,5 uur

Vandaag vertrek je per lijnbus naar Chichèn Itza. Neem bij aankomst een taxi naar je hotel. Je verblijft in een sfeervol hotel, verscholen in een tropische tuin met een taxi ben je binnen 15 minuten bij de hoofdingang waar je ook een kaartje kunt kopen voor de lichtshow in de avond.

In de tropische tuin vol palmbomen en bloemen is een zwembad voor een verkoelende duik en ligbedden in de schaduw. Voor wat meer mysterieuze afkoeling ligt er in de de buurt Cenote Ik Kil: een ondergrondse rivier waarvan het dak deels ingestort is. Een taxi die je bij de receptie kunt bestellen, brengt je er in nog geen 10 minuten heen.

Decorative torn edge

Dag 4 – Chichèn Itza – Merida

Reistijd: circa 2,5 uur

Ga vandaag na het ontbijt vroeg op pad, zodat je de hitte en de drukte voor bent. Neem een flesje water mee, het kan overdag namelijk erg warm zijn in de oude Mayastad. Chichèn Itza is de laatste Mayastad dat van betekenis is geweest. Het indrukwekkendste gebouw is El Castillo (het Kasteel), een tempel opgedragen aan de god Kulkulkan. Het heeft een perfect symmetrische piramidevorm. Door de steilheid van deze tempel is het beklimmen hiervan helaas niet meer mogelijk. Dit neemt niet weg dat het een van de meest prominente gebouwen van de site blijft.

Na je bezoek fris je je nog even in je kamer op. Vervolgens ga je na de lunch naar het busstation om verder te reizen naar Merida. Merida is een koloniale stad met veel grote pleinen. Een leuke plaats om je avond door te brengen en de Mexicaanse sfeer te proeven. Je verblijft in een koloniaal hotel in het centrum van de stad.

Decorative torn edge

Dag 5 – Merida en omgeving, eigen invulling

De dag na aankomst kan je helemaal zelf invullen. In de omgeving van Merida is van alles te doen. Wellicht is het vandaag leuk om iets meer de natuur te gaan beleven. Wij raden aan om een boottocht te maken door de Rio Celestun. Een prachtig wildlife gebied gelegen langs de rivier. Hier leven duizenden roze flamingo’s maar ook Kaaimannen en arends.

Bovenstaande tours zijn nog niet inclusief in deze rondreis, maar kunnen we van te voren voor je regelen als je dat zou willen. Wanneer je hier interesse in hebt laat het ons dan even weten, zodat we het in het reisplan op kunnen nemen.

Decorative torn edge

Dag 6 – Merida – Campeche

Reistijd: circa 3 uur

Nadat je hebt ontbeten en je spullen hebt gepakt, vertrek je in de morgen nog naar Campeche. Vanaf de busterminal vertrekt de bus waarmee je in de loop van de middag in Campeche aankomt. Neem bij aankomst een taxi naar je hotel. Je verblijft in een koloniaal kleurrijk hotel in het historische centrum, op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

Campeche vinden wij een verrassend leuke stad met veel ook veel Mariachi (lokale straatbandjes). Vanaf het centrale plein gaat een kleine felgekleurde tram langs de bezienswaardigheden; vooral vestingmuren en bastions die vroeger de stad beschermden tegen piraten. Omdat de laatste jaren veel koloniale gebouwen zijn gerestaureerd, zien ze er weer schitterend uit en worden ze ’s avonds sfeervol verlicht.

Decorative torn edge

Dag 7 – Campeche – Palenque

Reistijd: circa 5 uur

Een ochtendwandeling door het centrum konden we niet weerstaan. De kinderkopstraatjes van Campeche zijn zonder twijfel de schoonste van heel Mexico.

Tegen de middag vertrek je richting de jungle, waarin de ruïnes van Palenque liggen verscholen. Je slaapt in een knus Mayahotel in de buurt van het busstation en het dorp. De tuin van het hotel is tropisch. Rust met een boek in je hand lekker uit aan de rand van het zwembad of breng een verfrissend bezoek aan een van de vele watervallen. In de verte hoor je vogelgeluiden en het gebrul van brulapen.

Decorative torn edge

Dag 8 – Palenque, verblijf

Vandaag word je vroeg opgehaald om een bezoek te brengen aan een van de meest indrukwekkendste Maya ruïnes van Mexico.

De ruïnes van Palenque liggen diep in junglewoud en zijn goed bewaard gebleven, waardoor veel van de geschiedenis kon worden ontcijferd. Je hebt ruim tijd om tussen de ruïnes te dwalen. Tegen de tijd dat de echte hitte komt, stap je in het airco-minibusje dat bij de ingang op je wacht. Even later sta je tot je heupen in de verkwikkende waterval van Roberto Barrios. Deze waterval is minder bekend dan Agua Azul wat wij juist als positief hebben ervaren. Hier nog geen souveniers shops en geplaveide paden maar rust en modderige paden. Trek dan ook stevige schoenen en je bikini aan, zodat je lekker kunt afkoelen in waterval zelf. Aan het einde van de dag ben je weer terug in Palenque.

Decorative torn edge

Dag 9 – Palenque – San Cristobal

Reistijd: circa 5,5 uur

Na een verdiende nachtrust stap je in de bus en reis je door de bergen naar San Cristobal in de provincie Chiapas. Je verblijft in een kleurrijke posada met knusse kamers. In San Cristobal loop je overdag in een T-shirt, maar als de zon verdwijnt is het fris en heb je een trui of warme jas nodig.

Het centrum is autovrij en er loopt een mengeling van reizigers, Mexicanen en indianen. Verdwaal in de kleurrijke straten van het stadje. Hoe hoger je komt hoe mooier je uitzicht; zonlicht tussen de groenblauwe bergen tegen een achtergrond van wolken.

Decorative torn edge

Dag 10 – San Cristobal, verblijf

Deze morgen breng je met een lokale gids een bezoek aan de indianendorpjes San Juan Chamula en Zinacantan. Chamula is een dorpje waar oude gewoonten van de oorspronkelijk indiaanse bevolking, door de komst van Spanjaarden, vermengd zijn met katholieke gebruiken.

Wanneer je hier aankomt maak je meteen kennis met deze oude tradities en gewoonten. Neem een kijkje in het kerkje op het centrale plein. Op de grond vind je dennennaalden en gekleurde kaarsen en soms loslopende kippen. Soms zie je een sjamaan die raad geeft aan de dorpelingen. Het dorpje Zinacantan is meer sober. Bezoek een familie en zie hoe vrouwen van alle leeftijden traditionele kleden weven.

 

Decorative torn edge

Dag 11 – San Cristobal – Panajachel

Reistijd: circa 10 uur exclusief grensovergang

Vroeg in de ochtend vertrek je op dag 11 van deze rondreis Mexico, Guatemala, Belize naar de grens met Guatemala. Omdat je later nog terugkomt in Mexico, vraag je om een (gratis) Multiple Entry formulier. Bij de grens keken wij onze ogen uit. Rond de grensovergang is namelijk een markt waar van alles te koop is. Omdat de bus niet helemaal tot de grensovergang kan rijden moet je nog een stukje met je bagage naar de grenspost lopen.

Als je de grens over bent word je opgewacht en ga je door naar Panajachel. Na een lange, mooie rit door de bergen kom je tegen het einde van de middag aan bij het meer van Atitlan. Dit is een reusachtig kratermeer en wordt een van de mooiste meren van de wereld genoemd. Wij kunnen dit alleen maar beamen, want de uitzichten over dit vulkanisch gevormde meer zijn spectaculair.

Decorative torn edge

Dag 12 – Panajachel, verblijf

’s Ochtends word je wakker met een geweldig uitzicht over het meer. Vandaag maak je een dagtour met waarbij een (Spaanstalige) local je op verschillende interessante plekken afzet. Houdt er rekening mee dat hij geen gids is en er alleen voor zorgt dat je op interessante plekken komt. Wil je wel met een (Engelstalige) gids mee, laat het ons dan weten.  Zo breng je een bezoek aan de omliggende dorpjes en dompel je onder in het lokale leven. Ook ga je naar een van de uitzichtpunten (hier kun je ook goed wandelen) zodat je het meer met de vulkanen er omheen nog beter kunt bewonderen. In de ochtend is het water van het meer kalm, maar in de loop van de middag wordt het water door de stand van de wind wat ruiger. We plannen de tour dan ook in de ochtend, zodat je op tijd weer in Panajachel bent.

Rond vier uur begint de zon te zakken en krijgt de lucht boven het meer vaak allerlei kleuren. Zorg ervoor dat je op tijd ergens zit met uitzicht op het meer.

Decorative torn edge

Dag 13 – Panajachel -Chichi(castenango) – Antigua

Reistijd: circa 4 uur

Vandaag reis je vanuit Panajachel naar de voormalige hoofdstad van Guatemala: Antigua. Wanneer het mogelijk is, raden we je aan de reis zo te plannen dat deze dag op een donderdag of zondag valt, zodat je de markt van Chichicastenango bezoekt. Je vertrekt dan in de ochtend naar de bruisende kleurrijke markt. ‘Chichi’ heeft maar ca.1000 inwoners, maar op de marktdagen komen ca.20.000 Maya’s uit de bergdorpen om hun waren te verkopen. Nadat je een aantal uren over de markt hebt gewandeld ga je ’s middags met de shuttlebus verder naar Antigua, de oude hoofdstad en nog steeds het culturele centrum. Je verblijft twee nachten in een posada aan de rand van het historisch centrum.

Decorative torn edge

Dag 14 Rondreis Mexico, Guatemala, Belize: Antigua verblijf

Je wordt wakker in het, volgens ons, mooiste stadje van Guatemala: Antiqua. Het ligt in een dal tussen drie vulkanen: de Fuego, Agua en Acatenango. De smalle met kinderkopjes belegde straatjes zijn geweldig met kleine, lage huisjes in alle kleuren. Vaak sta je ineens in een gezellige patio of een tuin met fonteintjes. Tussen de huizen staan kerken, kloosters en musea en af toe vang je een glimp op van een van de imposante vulkanen. Rust uit in de schaduw van jacaranda-bomen op het centrale plein tussen de locals.

Een wandeling naar de Pacaya vulkaan kan natuurlijk ook. Een pittige tocht, maar zeker de moeite waard. Deze is makkelijk bij een van de reisbureautjes in de stad te regelen.

Decorative torn edge

Dag 15 – Antigua – Flores

Reistijd: circa 12 uur

Vandaag heb je een pittige dag voor de boeg. Je reist vandaag per lijnbus naar Flores. Wil je vliegen dan kunnen we dit inplannen.

Bij aankomst loop je de korte afstand naar je hotel voor de komende twee nachten. Je verblijft in Flores, direct aan het meer van Peten. De zonsondergang over het meer is prachtig en kan je vanaf het hotelterras bekijken. Hoewel veel toeristen in Flores neerstrijken, is er toch niet veel nachtleven en houden de reizigers zich opvallend rustig: iedereen vertrekt de volgende morgen al vroeg naar een van de meest indrukwekkende Maya-ruïnes Tikal.

Decorative torn edge

Dag 16 – Flores, bezoek Tikal

’s Morgens, om ca. 05:00 uur, gaat de transfer van je hotel naar Tikal, de rit duurt ongeveer 1,5 uur. Terwijl de nevel zo’n beetje optrekt tussen de ruïnes betreed je het park. Neem water en eten mee, je loopt uren door de ruige jungle. Dit is een van de weinige plekken waar je de tempels nog mag beklimmen met vervolgens een prachtig uitzicht. Je kunt de hele dag rondlopen zonder alles gezien te hebben, maar je bent waarschijnlijk rond 14:00 uur, na 6 uur lopen en klimmen in de hitte, wel zo’n beetje ‘op’.

Rond 14:30 uur staat de chauffeur klaar om je terug te brengen naar Flores, waar je om 17:00 uur precies op tijd terug bent voor de zonsondergang.

Decorative torn edge

Dag 17 – Flores – Belize City – Caye Caulker

Reistijd: circa 6 uur

Vandaag ga je vroeg op weg en reis je naar Belize. Het derde land tijdens je Maya reis. In Belize zie je Latino invloeden gecombineerd met de Caribische. Zo spreken ze Creools in plaats van Spaans, draaien ze reggae in plaats van salsa en dansen ze er de ‘punta’ op, een soort ”schudden-met-de-billen”-variant.

Wanneer je bij de grens aankomt neem je zelf je bagage mee naar de andere kant, waar het transferbusje weer op je staat te wachten om je verder te brengen. Tegen de middag word je afgezet bij het haventje waar je zelf de watertaxi neemt naar Caye Caulker. Er vertrekken meerdere taxi’s per dag. De 45 minuten durende tocht is spectaculair: je vliegt over een azuurblauwe zee. Als Caye Caulker in zicht komt, word je met wuivende palmen begroet.

Decorative torn edge

Dag 18 – 19 – Caye Caulker, verblijf

Op Caye Caulker staat de lokale bevolking je nieuwsgierig op te wachten. Je verblijft in een typische Belizaanse houten villa vlakbij ’the Split’. Zo genoemd, omdat het eiland er op die plek door een orkaan in tweeën werd gespleten. Lees rustig een boek in je hangmat op het balkon.

Alles op Caye Caulker bevindt zich op loopafstand. De levensleuze is hier ‘Go slow’ en overal hoor je ‘Whazz-up man’ en ‘Everything ok man?’ met een Caribisch accent. Na een wandeling over het eiland ter kennismaking ga je lekker eten…vis natuurlijk, want waar eet je nog een bord verse kreeft voor zo’n US$ 10,-?

Witte zandstranden zijn er op het eiland niet echt, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. Wil je een uurtje actief doen? Huur dan een kano en ga tussen de mangroves op zoek naar wildlife en stille strandjes op het andere – onbewoonde – deel van Caulker. Of ontdek het eiland met een golfkarretje.

Decorative torn edge

Er worden veel dagtrips aangeboden in en op het water: zo kan je bij Shark Ray Alley zwemmen tussen kleine verpleegsterhaaien en roggen. Ten zuiden van Belize City ligt een beschermd mangrovegebied waar je de zeekoe in zijn natuurlijke omgeving ziet. Als er onderweg dolfijnen worden gespot, stopt de boot zijn motor en mag je het water in om met ze te snorkelen.

Half Moon Caye is een tot reservaat uitgeroepen eilandje vanwege de grote broedkolonie Red Footed Boobies: Rood-poot-Jan-van-Genten. Vanaf een platform kijk je zo in de nesten van deze vogels. Er zijn ook fregatvogels; de mannetjes zetten hun rode keel als een ballon op. Ben je een gevorderde duiker? Dan is de Blue Hole met een diepte van 42m misschien wel iets voor jou. Eenmaal beneden zwem je tussen enorme stalagmieten, stalactieten en behoorlijk grote rifhaaien. Deze duik wordt gerekend tot een van de beste ter wereld.

Decorative torn edge

Dag 20 – Caye Caulker – Tulum

Reistijd: circa 9 uur

Na het ontbijt (lokale specialiteit Fried Jacks of gewoon melk uit de kokosnoot) neem je de watertaxi terug naar het vaste land en neem je een taxi naar het busstation. Vanaf hier reis je zelf met de bus terug naar Mexico, via het grensplaatsje Chetumal. Vanaf Chetumal reserveren we een eerste klas lijnbus voor je naar Tulum. Het verlaten van Belize kost ca. US$ 20,- toeristenbelasting en ca. US$ 3,50 conservation tax per persoon.

In de loop van de avond kom je aan in Tulum. Je verblijft in een gezellig stadshotel in het centrum. Nadat je je bagage in het hotel hebt gezet kan je lekker bijkomen in een van de kleurrijke restaurantjes.

Decorative torn edge

Dag 21 – Tulum, verblijf

Vandaag is helemaal ter vrije besteding. Als je zin hebt, dan kun je nog van alles gaan doen: zoals snorkelen of duiken in de Caribbean, de Maya ruïne Tulum bezoeken op een klif aan zee of poedelen in het waterpark Xel-ha.

Maar wil je lekker ontspannen dan liggen het zandstrand én de azuurblauwe zee op 25 minuutjes fietsen. In de avond kan je nog de laatste souvenirtjes kopen of van een Mexicaanse burrito genieten.

Maar deze dag hoef je natuurlijk helemaal niets…

Decorative torn edge

Dag 22 – 23 – Tulum – Amsterdam

De laatste dag van je Maya reis is aangebroken. Als je vroeg wakker bent, ga dan nog een keer wandelen over het strand en zie de zon opklimmen over de Caribische zee. Je wordt opgehaald bij je hotel en naar de luchthaven van Cancun gebracht. Tenslotte vlieg je weer terug naar Amsterdam, waar je de volgende dag aankomt.

Decorative torn edge
torn-edge

Maya route individueel

Onze slaapplekken

Deze Mexico rondreis aanpassen?

Dat kan! Met deze flexibele Mexico rondreis hebben we een gevarieeerde route voor je uitgestippeld. Je kunt deze individuele rondreis gerust aanpassen. Hieronder hebben we een aantal suggesties toegelicht. Heb je zelf ideeën om de reis aan te passen? Nog beter, geef je wensen gerust aan ons door!

 • Comfortabel hotel met zwembad op reggae-eiland Caye Caulker
 • Jungle lodge bij Tikal
background-pattern