Menu background

Naar boven

Maya’s en mariachi’s

rondreis

 • Reisschema:
  Mexico City-Puebla-Oaxaca-San Cristobal de las Casas-Palenque-Campeche-Merida-Chichen Itza-Playa del Carmen
 • Reisduur:
  19 dagen / 18 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1495,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  transfer bij aankomst en vertrek, fietstocht in Oaxaca, dorpentour in San Cristobal de las Casas, transport en bezoek ruines Palenque
 • Vervoer:
  per lijnbus (inclusief)
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf €560,-/€1000,- (laag/hoogseizoen)
Mexico per bus doen, dat is de beste optie wanneer je van Mexico City naar de Caribische kust reist. De afstanden zijn groot en het is fijn dat alle vervoer tussen de plaatsen geregeld is en je niet zelf hoeft te rijden.

Je reis begint in het hart van Mexico: een hoofdstad vol historische monumenten, pleinen, standbeelden en groene kevers. Dan door 'Marlboro country' langs cultuursteden Puebla en Oaxaca naar het kleurrijke San Cristobal in de bergen van Chiapas. Hoe zuidelijker je komt, des te meer aanwezig de indiaanse invloeden. Van de bergen dan de jungle in op zoek naar brulapen bij de ruïnes van Palenque, en via de koloniale steden Campeche en Merida eindig je in de oude Mayastad Chichèn Itza.
Bijkomen doe je met een margarita op het strand van het gezellig drukke Playa del Carmen aan de azuurblauwe Caribische Zee.

Wil je deze route liever met een huurauto beleven? Vraag onze reisspecialisten naar de mogelijkheden.
local reis mexico
Decorative torn edge

Dag 1 – Amsterdam – Mexico City

Landen in Mexico City is spectaculair: je zweeft tussen hoge vulkaantoppen over een van de grootste steden ter wereld op ca. 2200 m hoogte en duikt dan de vallei (en de smog) in.
Bij aankomst eerst een transfer naar je hotel in het centrum. Je hotel ligt op loopafstand van het Alameda park, het Revolutiemonument, enkele beroemde Plaza’s en de uitgaanswijk Zona Rosa. Neem als je je wat hebt opgefrist een taxi naar de Zocàlo: “de Dam” van Mexico. Op dit grootste plein van Amerika staan de belangrijkste gebouwen van het land. Is het al laat, houdt het dan bij Plaza Garibaldi, een gezellig plein waar de mariachi’s hun serenades zingen. Toeristisch maar toch echt een must.

Decorative torn edge

Dag 2 – Mexico City, verblijf

Tijdens je vrije verblijf in Mexico Stad is er zeker tijd voor dé bezienswaardigheid: het Museo d’ Antropologia. Hier vind je een overzicht van alle culturen van Mexico. De ruïnes en oude steden die je op je reis nog zult zien, zullen je veel meer zeggen nadat je dit museum hebt bezocht en de steden in hun tijdvak kunt plaatsen. Het museum staat bekend als één van de beste, meest uitgebreide musea ter wereld. Neem er een taxi heen, de bussen daarheen, (zo hebben we zelf ook ervaren) zijn berucht om zakkenrollers.

Tip: wij vonden het leuk om op onze vrije dag naar de piramides van Teotihuacan te gaan. We kunnen dit vooraf voor je vastleggen. Het fijne aan deze excursie is dat je de ruïnes combineert met een bezoek aan de volgende plaatsen: Basilica de Guadalupe, de Plaza, de 3 Culturas en natuurlijk de piramides van Teotihuacan. De excursie is exclusief lunch (je stopt wel tussendoor bij een restaurant) en duurt ongeveer 8 uur.

Decorative torn edge

Dag 3 Rondreis Mexico per bus: Mexico City – Puebla

Reistijd: circa 3 uur

Omdat je met de bus uit de hoofdstad vertrekt en we willen dat je bij het juiste busstation terecht komt, reserveren we vanochtend de transfer van je hotel naar de busterminal. Eerst een tijd door de ‘bebouwde kom’, dan door droog, bergachtig landschap met grote cactussen en hier en daar een afslag naar een haciënda; helemaal het beeld van het Mexicaanse platteland. Na ca. drie uur kom je aan in Puebla.

Je verblijft in een koloniaal hotel, voormalig een Jezuïetenklooster. Het ligt op 1 blok van de Zocalo, het centrale plein in Puebla, waar het altijd, maar vooral ’s avonds, gezellig is.

Decorative torn edge

Dag 4 – Puebla, verblijf

Vandaag vrij wandelen door de pittoreske wijken van Puebla. Als je van kunst houdt en in het bijzonder van schilderijen, ga da naar de kunstenaarswijk Barrio del Aritsta met veel open ateliers. In de Calle 6 Oriente vind je snoepwinkels met zelfgemaakte zoetigheden en specialiteiten zoals het beroemde dulce de leche: limoen gevuld met zoete kokosnoot en advocaat.

Iets verder ligt het 150 jaar oude Teatro Principal en daar vlakbij kun je neerstrijken op een van de terrasjes. Het zijn verzamelplekken voor de vele muzikanten, studenten en kunstenaars die de stad rijk is.

Decorative torn edge

Dag 5 – Puebla – Oaxaca

Reistijd: circa 4,5 uur

We reserveren de bus naar Oaxaca. Ook al heeft de stad 300.000 inwoners, toch voelt het centrum klein aan en kun je de stad te voet verkennen. Van het busstation neem je een taxi naar de Spaanse taverne in het hart van de stad, waar je verblijft.

Oaxaca is indiaanser dan Puebla. Kerken en markten gaan hier samen: kraampjes met kunstnijverheidsproducten staan naast zwaar barokke gebouwen. Een deel van de lokale bevolking loopt in indiaanse klederdracht. Oaxaca en Puebla zijn allebei kunstzinnige steden met veel culturele activiteiten. Check bij aankomst in je hotel of er iets bijzonders gebeurt terwijl je er bent.

Decorative torn edge

Dag 6 – Oaxaca, verblijf – San Cristobal

Reistijd: circa 12 uur

’s Morgens pick-up bij je hotel en transfer naar de top van de ‘Witte Berg’, waar de tempelstad Monte Alban ligt. In de beginperiode had het tempelcomplex een religieuze functie. Later werd het een gravenstad waar de Zapotheken hun doden begroeven. Ook het uitzicht over de bergen is een reden waarom je Monte Alban bezoekt.

Nadat je van de ruïnes en het uitzicht hebt genoten, stap je op de fiets. Per mountainbike en met gids ga je de omgeving verkennen en fiets je – downhill – terug naar Oaxaca. Je kunt onderweg stoppen bij kraampjes, of afslaan een dorpje in. Rond etenstijd ben je terug en rond 19:00 uur vertrek je met de nachtbus naar San Cristobal de las Casas, een rit van twaalf uur.

Decorative torn edge

Dag 7 – San Cristobal, verblijf

Je komt om ca. 07:00 uur aan in San Cristobal, het centrum van de Mexicaanse indianencultuur in de bergen van Chiapas. Bij aankomst neem je een taxi naar je posada. De kamers hebben leuke geschilderde decoraties en wanneer er een kamer vrij is kun je meteen inchecken.

Het centrum van San Cristobal is autovrij. Wapen jezelf met je camera en verdwaal deze middag in de kleurrijke straten die langzaam omhoog lopen. Hoe hoger je komt hoe mooier je uitzicht; vaak scherp zonlicht tussen de groenblauwe bergen, tegen een achtergrond van dreigende wolken. In San Cristobal loopt een mengeling van reizigers, Mexicanen en indianen.
Overdag loop je in T-shirt, maar als de zon verdwijnt is het fris en heb je een trui of warme jas nodig. Of een stevige borrel, die je hier ook wel vindt in een van de talloze barretjes.

Decorative torn edge

Dag 8 – San Cristobal, excursie Chamula

Deze morgen ga je met een lokale gids naar Chamula. Omdat er veel regels gelden in dit bergdorp die je niet kent, reserveren we de excursie van tevoren.
Chamula is een dorp waar door de komst van Spanjaarden, oude gewoonten van de oorspronkelijk indiaanse bevolking, vermengd zijn met katholieke gebruiken. Zo zie je in het kerkje een sjamaan op de grond zitten die raad geeft aan de dorpelingen.

’s Middags heb je terug in San Cristobal nog tijd om te snuffelen op de markt. Er is een lokale versie met groente en fruit, en een marktje met handgemaakte kleden en andere souvenirs.

Decorative torn edge

Verlengingsmogelijkheid – Bezoek Sumidero Canyon

Heb je een extra dag voor je Mexico reis dan raden we je een verlenging in San Cristobal aan. Vanaf hier maak je een dagexcursie naar de Sumidero Canyon. Ongeveer 1,5 hobbelen over een slechte bochtige weg waar de boten naar de kloof vertrekken. Je vaart in het ravijn tussen rotswanden van wel 1000 meter hoog door. Als bonus zagen wij ook krokodillen, aapjes en watervogels aan de oever. Ondanks dat de kloof door veel toeristen wordt bezocht, vonden wij de boottocht gaaf om te doen. Dit stukje natuur is een leuke afwisseling op de Mayacultuur en koloniale stadjes tijdens je Mexico reis. De kosten van de excursie bedragen € 39,- euro per persoon, laat het aan ons weten als je dit wilt inplannen.

Decorative torn edge

Dag 9 – San Cristobal – Palenque

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag een rit in één dag van de bergen de jungle in. Je komt door valleien en bosrijke dalen, door dorpen waar varkens de weg blokkeren en paarden vrij grazen in de berm, dit is een van de mooiste routes op je reis.

Palenque ligt in de jungle en het is er tropisch warm. We regelen je accommodatie vlak buiten het dorp en de busterminal, in een kleinschalig hotel met zwembad. De ruïnes van Palenque liggen op 10 minuten rijden afstand.

Decorative torn edge

Dag 10 – Palenque, verblijf

Om 08:00 word je opgehaald en naar de meest indrukwekkende Maya-ruïne van Mexico gebracht. Neem niet alleen je camera, maar ook veel water mee. Het zweet loopt van je rug en het is nog maar ochtend..

Palenque ligt diep in junglewoud en hoort tot de weinige steden waar ontdekkers veel van de geschiedenis ontcijferden. Je hebt ruim tijd om tussen de ruïnes te dwalen en tegen de tijd dat de echte hitte komt stap je in het airco minibusje wat bij de ingang op je wacht.
Even later sta je tot je heupen in de verkwikkende waterval van Roberto Barrios. Deze waterval is minder bekend dan Agua Azul wat wij juist als positief hebben ervaren. Hier nog geen souveniers shops en geplaveide paden maar rust en modderige paden. Trek dan ook stevige schoenen en je bikini aan, zodat je lekker kunt afkoelen in waterval zelf. Eind van de dag ben je terug in Palenque.

Decorative torn edge

Dag 11 – Palenque – Campeche

Reistijd: circa 6 uur

In de ochtend van de rondreis Mexico per bus vertrek je naar Campeche. Na de middag kom je aan en neem je zelf een taxi naar je hotel (ca. US$ 5,-) in het historische en kleurrijke centrum. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van je hotel.
Vanaf het centrale plein gaat een tram door Campeche; er staan nog vestingmuren en bastions die vroeger de stad moesten beschermen tegen piraten. De laatste jaren zijn veel koloniale gebouwen gerestaureerd en ze zijn ’s avonds sfeervol verlicht.

Decorative torn edge

Dag 12 – Campeche – Merida

Reistijd: circa 2,5 uur

Vanaf de busterminal in Campeche een rit van ca. 2,5 uur vandaag. Rond het middaguur ben je in Merida en neem je weer even een taxi naar je hotel (ca. US$ 2,50 net als ieder ander ritje in de stad). Merida is groot en meestal behoorlijk warm. Dus slaap je in een koloniaal hotel, vlakbij het centrale plein waar je eerst in de schaduw kunt genieten van de typisch Mexicaanse taferelen, zie hiernaast. Ga je daarna wandelen, dan verbaas je je over de enorme gebouwen in Franse, Neorenaissance stijl naast bescheiden typisch Yucateekse huizen in pastelkleuren.

Decorative torn edge

Dag 13 – Merida, vrij verblijf

Deze dag is voor de omgeving van Merida. Ben je na Palenque in de ban van de Maya’s, dan boek je vandaag een excursie naar Uxmal, een Maya stad in Puuc stijl gebouwd. Met veel versierde afbeeldingen, krullen en franjes, vonden wij dit een van de mooiste Maya ruïnes. Wil je graag de natuur in, ga dan vandaag naar de Golf van Mexico. Je maakt er een boottocht door beschermd natuurgebied over de Rio Celestun. Langs de rivier leven duizenden roze flamingo’s. Bovenstaande tours regel je gemakkelijk bij je hotel in Merida. Er is dagelijks vertrek rond 08:00 uur, ca. 18:00 uur ben je terug. Prijs van de excursies ligt rond US$ 60,-.

Decorative torn edge

Reistijd: circa 4 uur

Vandaag reis je naar Chichèn Itza. In de middag kom je aan in een kleurrijk hotel, die vijf minuten van de ingang vandaan ligt. Wij vonden het heerlijk om in de middag een verfrissende duik in het zwembad te nemen en rond te wandelen in de tuin van de accommodatie. Door de vele bomen en planten is er veel te zien en hoor en zie je verschillende vogels.

‘S avonds kun je een lekker hapje eten op de veranda bij het hotel. Het is hier wel iets prijziger, mocht je dan ook iets voordeliger willen eten, rijd dan in ongeveer 10 minuten naar het dorpje Chichèn Itza, waar verschillende restaurantjes zitten.

Decorative torn edge

Dag 15 Chichèn Itza – Playa del Carmen

Reistijd: circa 3 uur

Zorg dat je vandaag nog een keertje op tijd op staat. Wanneer je hebt ontbeten, wandel dan op je gemak naar Chichèn Itza. Omdat je vlakbij de ingang slaapt, kun je vroeg de overblijfselen van de laatste grote Mayastad bekijken(entree ca. US$ 8,-). De serene sfeer bij de oude ruïnes ervaar je in alle rust, voordat de toeristen vanaf de kust arriveren. Een ander voordeel van het vroege bezoek aan Chichèn Itza is dat je niet op het heetste punt van de dag de ruïnes ziet. Na een dwaaltocht door de oude stad fris je je even op en lunch je bij de haciënda.

Decorative torn edge

Dag 16 – 17 – Playa del Carmen, strandverblijf

Genieten van zon, strand en zee. Je brengt deze dagen door in het voormalige vissersdorp Playa del Carmen aan de azuurblauwe Caribische Zee. Je hotel ligt heel centraal: linksaf loop je naar het brede strand, rechtsaf ligt de Quinta Avenida – de Vijfde Avenue; de winkelstraat van Playa del Carmen met veel souvenirs. ’s Avonds kún je daar -je moet niet- overal vertier vinden. Beide liggen op twee minuten loopafstand van je hotel.

Je kunt je dagen vullen op het strand met een goed boek. Maar je kunt ook snorkelen, duiken of een dagje naar de ruïnes van Tulum, op een klif aan zee. We laten je vrij om zelf te beslissen hoe jij je reis door Mexico wilt afsluiten.

Decorative torn edge

Dag 18 – Playa del Carmen – Cancun

Met de serenadeklanken van de mariachi’s nog in je hoofd neem je vandaag afscheid van Mexico. Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht naar Nederland, reserveren we in de loop van de dag de bus naar de luchthaven van Cancun.

Dag 19 – Aankomst Amsterdam

Aankomst Schiphol

Decorative torn edge
torn-edge

Maya’s en mariachi’s

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Uitzicht Teotihuacan tempel Mexico
Variant
1

Dagexcursie Teotihuacan piramides & Guadelupe basiliek

 • Reissom:
  € 60,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Inclusief vervoer (exclusief lunch en entree)

Tijdens je verblijf regelen we een dagtocht voor je die je niet alleen de imposante Aztekenstad Teotihuacan laat zien, maar ook de Spaans koloniale Guadelupe Basiliek. Het is wel wat toeristisch, maar een goede manier om twee belangrijke monumenten van Mexico in 1 dag te zien

Decorative torn edge
Posada Tulum Mexico
Tulum accommodatie
Tulum strand Mexico rondreis
Variant
2

Ruïne aan het palmenstrand - beach stay

 • Reissom:
  € 489,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Overnachtingen in knus hotel, direct aan het strand met eigen balkon en hangmat

Je sluit je reis af met een paar stranddagen in Playa del Carmen. Wil je echt pal op het strand verblijven en iets exclusiever dan Playa del Carmen, kies dan voor onze beach stay in Tulum. Zodra je je kamer uitstapt sta je in het witte poederzand en onder de palmbomen. Je slaapt in een posada met palmbladeren op het dak, een eigen balkon en hangmat. Een ideaal plekje om bij te komen van alle indrukken die je tijdens je reis hebt opgedaan.

Decorative torn edge