Naar boven

Arriba Yucatan

rondreis

 • Reisschema:
  Playa del Carmen-Chichen Itza-Izamal-Campeche-Villahermosa-San Cristobal de las Casas-Palenque-Chicanna-Tulum
 • Reisduur:
  16 dagen / 15 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 975,- p.p. bij 2 personen (excl huurauto)
 • Inclusief:
  transfer bij aankomst, koetsrit door Izamal en dorpentour vanuit San Cristobal de las Casas
 • Vervoer:
  huurauto gemiddeld € 415,- p.p. (all-in verzekering)
 • compact categorie
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf €590,-/€980,- (laag/hoogseizoen)
Als je twee weken de tijd hebt is dit een perfecte fly drive rondreis langs de hoogtepunten van Mexico. Je maakt wel wat kilometers, maar we hebben het reisschema toch relaxed en afwisselend gehouden. De Maya ruïnes Chichèn Itza en Palenque doe je uiteraard aan. Ook kom je op de kleurige markten in de bergen van San Cristobal. Wat meer off-road plekjes hebben we opgenomen bij het gele stadje Izamal en de weinig bezochte ruïnes van Calakmul. Mexico wil je tenslotte ook écht ontdekken. Je begint - én eindigt - lekker relaxed: twee nachtjes Playa del Carmen bij de start en lekker chillen onder de palmen van Tulum om je rondreis af te sluiten.
Chichen Itza
Decorative torn edge

Dag 1 en 2 – Playa del Carmen

Bij aankomst in Cancun word je opgewacht en naar Playa del Carmen gebracht. Je verblijft in een knus stadshotelletje in het centrum van de stad en maar een paar minuutjes lopen van het strand. Wanneer je je bagage in je kamer hebt gezet kun je even bijkomen van de lange vlucht en wennen aan het tijdsverschil. Loop even naar het strand of neem een drankje in een van de barretjes op de Quinta Avenida. De volgende morgen zul je wel vroeg wakker worden door je jetlag. Neem na het ontbijt je handdoek en leesboek mee, zodat je op het strand van de eerste zonnestralen kunt genieten en je de volgende morgen helemaal bent uitgerust om aan de rondreis te beginnen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Playa del Carmen – Chichèn Itza

Reistijd: circa 4,5 uur inclusief stops

Vanochtend haal je de huurauto op bij het stadskantoortje en met de routebeschrijving van onze lokale agent ga je op weg. Over een vlakke weg met kleine dorpen op de route rijd je naar Chichèn Itza. Onderweg kom je langs de koloniale stad Valladolid, een goede plek om te lunchen, bijvoorbeeld op de Plaza. Onderweg kom je ook een cenote tegen, een woord uit het Maya dat een grot met daarin helder water betekent. Neem badkleding mee in de auto, zodat je na de lunch een verfrissende duik kunt nemen. Dan rijd je verder naar Chichèn Itza. Je verblijft in een kleurrijk hotel die ligt verscholen in de jungle, dicht bij de ingang van de ruïnes. In de tropische tuin ligt het zwembad op je te wachten.

Decorative torn edge

Dag 4 – Chichèn – Izamal

Reistijd: circa 1 uur

Wanneer je wakker bent en je hebt ontbeten, bezoek je Chichèn Itza bij daglicht. Omdat je op nog geen 15 minuten rijden van de hoofdingang slaapt, ben je vroeg bij de overblijfselen van de laatste grote Mayastad (entree ca. US$ 8,-). De serene sfeer bij de oude ruïnes ervaar je in alle rust, voordat de toeristen vanaf de kust arriveren. Na een dwaaltocht door de oude stad fris je je even op en lunch je bij de haciënda. Daarna is het niet ver meer naar het goudgele stadje Izamal. Je verblijft in een gezellig dorpshotel met kamers die elk een ander thema hebben. Rond 16:00 uur staat een paard en wagen klaar voor een bijzonder ritje door de gele straten.

Decorative torn edge

Dag 5 – Izamal – Campeche

Reistijd: circa 5 uur

Bezoek vandaag eerst de mercado, de plaatselijke markt van Izamal. Je vindt hier allerlei Mexicaanse specialiteiten. Probeer bijvoorbeeld een churro, een plaatselijke oliebol, deze vonden we zelf overheerlijk. Vervolgens rijd je verder naar de voormalige piratenstad Campeche. Je verblijft in een hotel met een gezellige patio midden in het historische en kleurrijke centrum van de stad. De laatste jaren zijn veel gebouwen gerestaureerd en het centrum is ’s avonds sfeervol verlicht. De specialiteit van deze stad is babyhaai met tortilla’s en tomatensaus, maar wij zien ze liever zwemmen.

Heb je genoeg stil gezeten in de auto en wil je je heupen even los gooien? Kies dan voor € 17,- euro per persoon voor een 1,5 uur durende salsa les in Campeche. Samen met een aantal Mexicanen leer je de salsa-moves in een typisch Mexicaanse dansstudio. Misschien even wennen aan het ritme, maar met de goede tips van Nelly komen de Hollandse heupen al snel losser. De salsales is mogelijk van maandag tot en met vrijdag.

 

Decorative torn edge

Dag 6 – Campeche – Villahermosa

Reistijd: circa 6 uur inclusief stops

Het eerste deel van de rit vandaag, gaat langs de kust van de Golf van Mexico naar het zuiden. Je passeert enkele kilometerslange bruggen en het laatste deel gaat landinwaarts, door de vruchtbare plantages van de provincie Tabasco. Deze provincie is bekend vanwege de pittige saus die er vandaan komt. In de loop van de middag bereik je Villahermosa. Je verblijft in het centrum. Maak een wandeling over de winkelpromenade of ga wat eten in een Mexicaanse restaurantje, maar let op met de Tabasco.

Decorative torn edge

Dag 7 – Villahermosa – San Cristobal de las Casas

Reistijd: circa 6 uur inclusief stops

Breng voordat je uit Villahermosa vertrekt een bezoek aan het Parque de la Venta , aan de rand van de stad. De enorme stenen hoofden die je in dit openlucht stadspark ziet zijn ouder dan alle Maya ruïnes die in Mexico liggen. Vervolgens ga je op weg naar San Cristobal de las Casas, het centrum van de indianencultuur. Het laatste deel rijd je door de bergen van Chiapas. Tijdens je rit door de bergen zie je verschillende bergdorpjes en heb je een prachtig uitzicht. Aan het einde van de middag kom je aan in San Cristobal. Je verblijft in een posada in een van de kleurrijke straten van het centrum van San Cristobal.

 

Decorative torn edge

Dag 8 – Verblijf San Cristobal, excursie Chamula

De volgende dag op je rondreis Yucatan ga je ’s ochtends met een lokale gids naar Chamula. Chamula is een bergdorp waar door de komst van Spanjaarden oude gewoonten vermengd zijn met katholieke gebruiken. Zodra je het dorp binnenkomt maak je kennis met de oude tradities en lokale marktjes. Vooral wanneer je het witte kerkje op het centrale plein binnen gaat zie je dat het er totaal anders uitziet dan je gewend bent. In plaats van banken liggen er overal dennennaalden. Ook branden er kaarsen op de grond en zie je af en toe een kip wegschieten. Omdat er speciale regels gelden, gaat de gids met je mee naar binnen. ’s Middags ben je weer terug in San Cristobal en heb je tijd om nog even op de lokale markt rond te snuffelen.

Decorative torn edge

Dag 9 – San Cristobal – Palenque

Reistijd: circa 5 uur inclusief stops

Vandaag rijd je in één dag van de bergen naar de jungle. Via een bochtige weg rijd je door valleien en bosrijke dalen. Door dorpjes waar varkens de weg blokkeren en paarden vrij grazen in de berm. Dit is een van de mooiste routes die je tijdens je Mexico reis zult rijden. Na een rit van ongeveer 5 uur bereik je Palenque, dat in de jungle ligt verscholen. Je verblijft een dorpshotel omgeven door tropische tuinen en met een zwembad. Wanneer je stil bent hoor je in de verte vogelgeluiden en het gebrul van brulapen die in de bomen in de omgeving hangen. De ruïnes van Palenque liggen op 10 minuten rijden.

 

Decorative torn edge

Dag 10 – Palenque, verblijf

Na het ontbijt is het tijd om de Mayaruïnes midden in de jungle te bezoeken. Vergeet je camera niet en neem een flesje water mee, want het kan nog wel eens warm zijn in de oude stad. Gelukkig ben je de hitte vaak weer snel vergeten wanneer je uitzicht hebt over de tempels verscholen in de groene jungle. De ontdekkers van Palenque konden veel van de geschiedenis achterhalen doordat hiërogliefen op de muren intact zijn gebleven. Ze vertellen over dynastieën, veroveringen, rijkdom en ondergang. Op het heetst van de dag kun je gelukkig afkoelen bij de watervallen in de buurt, zoals Misol Ha en Agua Azul (= blauw water).

Decorative torn edge

Dag 11 – Palenque – (Calakmul -) Chicanna

Reistijd: circa 5 uur

Op de route van Palenque naar de Caribische kust liggen tal van stille Mayaruïnes. Wij vertrokken om acht uur uit Palenque, waren verrassend snel de jungle uit en het is dan nog zo’n vijf uur rijden over een vlakke weg naar je hotel. Zo’n 30 minuten voor je aankomt passeer je de afslag naar de grote Mayastad Calakmul, die een uur rijden van de weg afligt. Calakmul concurreert qua omvang met Tikal en Palenque, maar wordt minder bezocht. De ca. drie uur die je nodig hebt, loop je vrijwel continu in de stilte. Dat maakt deze Mayastad onvergelijkbaar met Palenque. Het is van de ruïnes nog anderhalf uur naar je hotel. Je verblijft in een eco-lodge met 2 verdiepingen op een mooie locatie bij een zwembad. De lodge beneden heeft een veranda met schommelstoelen, op de 1e verdieping staan de stoelen op een groot balkon. De kamers zijn erg ruim en hebben een moderne badkamer. ’s Avond kun je in het restaurant genieten van een maaltijd uit eigen moestuin.

Decorative torn edge

Dag 12 – Chicanna – Tulum

Reistijd: circa 6 uur

Doe deze morgen lekker rustig aan. Lees een boek aan de rand van het zwembad of luister naar de vogelgeluiden om je heen voordat je weer verder rijdt naar de Caribische zee. In de loop van de middag kom je aan in Tulum. Tijdens deze reis hebben we voor een verblijf in het dorp van Tulum gekozen, op 25 minuten fietsen van het strand. Mocht je dat willen dan kun je ook voor een verblijf aan het strand kiezen, onder aan deze pagina vind je daar meer informatie over terug. Zo, en nu even ontspannen.

Dagafstand: Chicanna – Tulum: 6 uur. (7 wanneer je onderweg de recentelijk ontdekte ruïnes van Kohunlich aandoet en 8 als je onderweg nog luncht aan het meer van Bacalar wat zeker een aanrader is. Mocht je iets meer dagen hebben dan raden wij een of twee nachtjes in Bacalar zeker aan.

Decorative torn edge

Dag 13 – 14 – Tulum verblijf

Deze dagen zijn helemaal ter vrije besteding. Geniet van zon, zand en zee of bezoek de Mayaruïnes op ongeveer een kwartiertje rijden. Maar natuurlijk is het ook fijn om te ontspannen aan het water. Na al die dagen in de auto vonden wij het fijn om lekker naar het strand te fietsen, met zo’n 25 a 30 minuten kom je aan op een mooi wit strand.  Wil je liever iets actiefs gaan doen regel dan een snorkeltour bij een van de kantoortjes bij het hotel. Met een gemiddelde temperatuur van 24ºC (28º in onze zomermaanden) kun je nog even lekker opladen voor je terugreist.

Decorative torn edge

Dag 15 – 16 – Tulum – Amsterdam

Vandaag is de laatste dag van je rondreis Mexico. Neem voor het ontbijt nog even een duik in de blauwe zee of wandel nog een keer over het strand. Wanneer je tas is gepakt rijd je in ca. 2 uur naar de luchthaven van Cancun, waar je de auto weer inlevert. Tenslotte vlieg je weer terug naar Amsterdam, waar je de volgende dag aankomt.

Decorative torn edge
torn-edge

Arriba Yucatan

Onze slaapplekken

Deze rondreis aanpassen?

Dat kan! Met deze flexibele Mexico rondreis hebben we een gevarieeerde route voor je uitgestippeld. Je kunt deze individuele rondreis gerust aanpassen. Hieronder hebben we een aantal suggesties toegelicht. Heb je zelf ideeën om de reis aan te passen? Nog beter, geef je wensen gerust aan ons door!

 • Dagtrip naar de Sumidero Canyon
background-pattern