Naar boven

Hoe reis je door Mexico?

Vervoer & verblijf

Mexico weg strand
Guatemala Antigua schoolbus

Vervoer in Mexico, Guatemala en Belize

Het wegennet van Mexico en dan met name het schiereiland Yucatan zijn vrijwel allemaal goed geasfalteerd. Het is dan ook niet moeilijk om hier zelf per auto rond te reizen. De wegen zijn veilig en in alle middel- en grote steden is benzine verkrijgbaar. Bepaal zelf je reistempo en waar en hoelang je stopt. Je hoeft geen rekening te houden met andere reizigers. De drukte op de wegen valt mee, met name op de tolwegen is niet veel verkeer. Kortom, aan te raden.

In Mexico zijn vrijwel alle wegen vlak en tweebaans. Het noorden van Yucatan is vlak en overzichtelijk. Alleen in Chiapas is het heuvelachtig en dicht begroeid, waardoor je je snelheid aan moet passen. Rijden in Mexico is te vergelijken met rijden in zuidelijk Europa maar we raden je aan wel alleen overdag te rijden.

Met de auto

‘Topes’
Reken bij het plannen van de reis dat je op veel wegen niet meer dan gemiddeld 60 km per uur rijdt. Dat je niet harder gaat, is te danken aan “Topes,” verkeersdrempel. In elk dorpje dat je tegenkomt ligt er minstens een. De “Topes” zijn negen van de tien keer duidelijk aangegeven. Ze lijken onschuldig, maar je kunt ze maar beter niet missen..
Klik hier voor onze aparte pagina over autohuur.

Autorijden Mexico Car rental
Verkeersborden weg Mexico

Cuota’s en libres

Tussen steden liggen ‘Cuota’s’, tolwegen en ‘Libres’, de gewone, gratis weg. Voordelen van de Cuota zijn dat je sneller bent en geen topes tegenkomt. De libre gaat echter dwars door het Mexicaanse plattelandsleven, wat de reis leuker maakt. Omdat sommige afstanden groot zijn kun je op de volgende trajecten beter kiezen om op de Cuota te rijden:
de snelle route van Merida naar Campeche. Van Campeche naar Palenque en van Villahermosa naar Tuxtla. Op het traject van Chetumal naar Tulum zijn ze nu bezig met het aanleggen van een ‘Cuota.’
Op de volgende trajecten is het leuk om voor de libre te kiezen:
tussen Cancun, Playa del Carmen, Holbox, Valladolid, Chichen Itza, Merida, Lagartos en Tulum. En als je van Merida naar Campeche wilt via de Mayaruïne Uxmal, de zogenoemde Puuc Route.

Met de lijnbus

Als je geen rijbewijs hebt of niet zelf wilt rijden, maar ook als je na Mexico de buurlanden in wilt (waar je de huurauto niet mee mag nemen), stelt Riksja Mexico je reis samen door eersteklas bussen tussen de plaatsen te reserveren.
De lijnbussen vertrekken volgens schema en rijden vaak rechtstreeks naar de eindbestemming. Ze zijn uitgerust met verstelbare stoelen en airco. Op sommige trajecten rijden nachtbussen. Daar waar het makkelijk is laten we vervoer van en naar het busstation aan jou over. Zo verlies je geen tijd met wachten op vervoer en doe je niet álles georganiseerd. Met wat steenkolen Spaans en flexibiliteit is dit een prima manier van reizen en het is voordeliger dan het reizen per huurauto.

Vliegtuig

Met het vliegtuig

De internationale luchthaven Cancun is een kleine airport. Je bent veelal snel door de douane. De luchthaven ligt niet ver van Cancun of Playa del Carmen vandaan. In Mexico City ligt de internationale luchthaven een stuk van het centrum vandaan, in de spits ben je ruim een uur onderweg naar je hotel.

Mexico kent meerdere luchtvaartmaatschappijen. AeroMexico en Mexicana vliegen de meeste binnenlandse trajecten, bijvoorbeeld van Mexico City naar Oaxaca, Cancun of Merida. Palenque en San Cristobal de las Casas hebben geen luchthaven. Van Mexico City en Cancun gaan vluchten naar Guatemala City en Flores in Guatemala en naar Belize City.

Per taxi

In Mexico zul je weinig moeite hebben met het vinden van een taxi en ze zijn heel betaalbaar. De meest ritjes binnen een stad kosten ca. US$ 2 tot US$ 5. Sommige taxi’s hebben een meter. Mocht dit niet het geval zijn, spreek dan vooraf een prijs af en zorg voor genoeg wisselgeld. Radiotaxi’s, die bij hotels staan, zijn duurder dan straattaxi’s.

Nergens ter wereld zijn taxi’s zo aanwezig als in Mexico City, het ziet er werkelijk groen van de kevers. Omdat er ook illegale taxi’s rijden is het beter om hier altijd een geregistreerde (radio)taxi vanaf een standplaats te nemen of laat de hotelreceptie een taxi bellen.

Mexico Holbox
Oaxaca - Monte Alban - Fietsen

Overig vervoer

Trein

Mexico beschikt over een spoorwegennet, maar voornamelijk voor goederenvervoer. Ze worden niet door reizigers gebruikt.

Metro in Mexico City

Mexico City is een immense stad, maar je kunt probleemloos van de ene locatie naar de andere met de metro, behalve in het spitsuur. Dan is het erg druk en moet je waarschijnlijk opeengepakt staan. Ook wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers op dat soort momenten.

Stadsbussen