Ga naar inhoud

Riksja Travel
Mexico, Guatemala & Belize
Mexico Oaxaca rondreis

Veiligheid

Algemene informatie
Mexico rondreis - Tulum

Veiligheid Mexico, Guatemala en Belize

Mexico, Guatemala en Belize zijn stuk voor stuk heerlijke landen, waar wij zelf steeds naar terug blijven keren. Oók als vrouw alleen, met onze blonde vriendin of met onze kleine kinderen. Maar dat veiligheid in Mexico en de buurlanden een veel besproken onderwerp is, dat is een feit. We vinden het belangrijk om er goed over te informeren. Want juist als je goed voorbereid op weg gaat, je hebt ingelezen en zorgt dat je ons als een vangnet hebt, kun je reizen door Mexico, Guatemala en Belize zonder je zorgen te maken. Wij kennen de routes, de leuke slaapplekken en eventuele knelpunten die je zou moeten vermijden. We werken samen met een partner in Mexico die zorgt dat wij de meest actuele informatie hebben en die jou bij kan staan als er tijdens de reis toch iets onverwacht gebeurt. Een veilig idee!

Mexico drugscrimininaliteit

Al jaren is het zo dat Mexico van tijd tot tijd de nieuwskoppen haalt met afrekeningen in het criminele drugscircuit. Waar dit voorheen vooral ging over het gebied rond de grens met de Verenigde Staten, een kleine 3000 kilometer van Yucatan, hoor je de laatste tijd soms ook dit soort berichten over Cancun en Playa del Carmen. Deze plaatsen zijn de snelst groeiende steden van het land, dat trekt helaas deze criminaliteit aan. Afrekeningen vinden vaak plaats in buitenwijken of in de clubscene, ze zijn immers niet gericht op het toerisme. Natuurlijk wil je er niet in verzeild raken, dus vermijd de nachtclubs en kom ’s nachts niet op het strand. ’s Avonds naar de winkelstraten gaan, een restaurantje zoeken in een zijstraatje of een iets drinken op een terras, kan prima. Wees alert zoals je dat altijd op reis bent en gebruik je gezonde verstand.

Mexico Dia de los muertos
Mexico Holbox

Mexico road blocks

In het zuiden van het schiereiland Yucatan, in de staat Chiapas, hoor je nog wel eens over road blocks, wegafzettingen. Vaak is het niet meer dan een paar dorpsbewoners die de weg afzetten met een touwtje. Je kunt met ze in discussie gaan, maar een paar peso’s geven om door te kunnen rijden is efficiënter en scheelt een hoop gedoe. Een enkele keer kom je er namelijk niet zomaar mee weg om stug door te rijden. Zie het maar als een onofficiële tolweg. Op de weg van Palenque naar San Cristobal de las Casas, zijn (met name in 2017) wat incidenten geweest met blokkades door rebellen, voorheen de Zapatistas, nu vooral fanatiekelingen die de regering onder druk willen zetten. Dit was gelukkig niet aan de orde van de dag, maar als het wel voorkwam, kon dit intimiderend zijn. Hoewel het al weer een tijd rustig is, raden we onze reizigers aan om de veilige route te nemen via Villahermosa. Boek je bij ons, dan heb je aan het begin van je reis een ontmoeting (telefonisch of in persoon) met onze partner, die de route met je doorneemt, vragen beantwoordt en je goed informeert over de actuele situatie in deze regio. Het is voor ons heel belangrijk dat je veilig je reis kunt maken.

Veiligheid Guatemala

>Guatemala is het traditionele, wat ruigere broertje van Mexico. Heel puur, maar ook arm. Dat is een factor in de incidenten die hier af en toe voorkomen, zoals diefstal of een overval. Tegelijkertijd zijn de inkomsten van toerisme heel belangrijk voor het land en daarom investeert de overheid in veiligheid in Guatemala met een speciale politie voor toeristen. Er zijn ook vervoersorganisaties gericht op toeristen die goed op de hoogte zijn van de omstandigheden en je op een veilige manier van A naar B brengen. Dus niet in de kippenbus met een geit op schoot, wat natuurlijk heel grappig is, maar we vanwege de veiligheid niet aanraden. Wij adviseren dus om je reis van tevoren te regelen, zodat je van dit georganiseerde vervoer gebruik kunt maken. Wij werken al jaren met dezelfde vervoersorganisaties in Guatemala en kunnen je hier dus goed bij helpen.

Guatemala Tikal reiziger
Belize snorkelen

Veiligheid Belize

Go slow is het devies in Belize en wij kunnen ons maar al te goed vinden in deze relaxte reggaevibe. De sfeer is heel ontspannen, maar toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten, als het gaat om de veiligheid in Belize. In Belize City zijn een paar plekken waar je liever niet wilt zijn, omdat daar criminele bendes actief zijn. Belize City vermijden is niet nodig en als je de eilanden gaat bezoeken, gaat dat ook via deze stad, maar zorg dat je niet in een verkeerd deel slaapt. Het hotel dat wij boeken, ligt op een goede en vooral veilige locatie, dicht bij de pier naar Caye Caulker. Gebruik ook in Belize je gezonde verstand: vermijd donkere straten en het strand, loop niet met je dure spullen te koop en boek je excursies bij een betrouwbare toeristische aanbieder. Is de prijs te laag, dan zit er een addertje onder het gras. Geen idee welke bureaus betrouwbaar zijn? Wij gelukkig wel, we helpen je graag verder met het plannen van je Belize-reis.

Ervaringen reizigers

Wie kunnen nu het beste vertellen hoe het gevoel qua veiligheid in Mexico, Guatemala en Belize is? Natuurlijk de reizigers die hier al zijn geweest.. Daarom een aantal ervaringen op een rijtje:

Reiziger Jorien: ‘Ik had al veel gereisd in Azië, maar ging nu voor het eerst ‘de andere kant op’ met een reis naar Mexico, Guatemala en Belize. Als ik de verhalen op internet moest geloven zou ik bij deze reis op mijn hoede moeten zijn, maar eenmaal daar vergat ik dit gelijk. Ik voelde me relaxed, ook in ’s avonds in de steden. Leuk om in gesprek raken met vriendelijke Guatemalteken. En ik spreek geen woord Spaans… Wel heel fijn dat we niet zelf op zoek hoefden naar bussen in Guatemala. Hier voelde het prettiger dat het alles al geregeld was.’

Soulventure
Rio Lagartos Mexico

Reizigster Lisanne: ‘Ik vind het jammer dat Mexico en Guatemala het imago hebben onveilig te zijn, omdat ik mij tijdens mijn reis helemaal niet onveilig gevoeld heb. Ik ben positief verrast door de vriendelijke inwoners, ze maken graag een praatje zonder kwade bedoelingen. En heel fijn dat Riksja Mexico van tevoren alle hotels en vervoer had geregeld. De service van de agent in Mexico was ook top. Tijdens onze reis hadden we geen enkele zorgen. Dat maakte het echt vakantie.’

Tips

Waar toeristen zijn, komt zakkenrollerij en criminaliteit voor, daarom de volgende tips:
– Laat op je Mexico vakantie waardevolle zaken die je niet nodig hebt (zoals sierraden) thuis. Scan je paspoort, rijbewijs en ticket en mail ze naar jezelf. Zo heb je altijd een reservekopie.
– Ga niet met veel geld op zak en een grote camera om wandelen of naar het strand. Laat geld, camera of rugzak niet slingeren. Stop geld onzichtbaar weg in een ritsriem of geldzakje om je nek. Leg op het strand je tas niet achter je, maar ga er met je hoofd op liggen.
– Wanneer je tijdens een selfdrive stopt, haal zichtbare tassen uit de auto en sluit altijd af. Houd bij een busreis altijd je bagage in de gaten.
– In de gebieden die op onze website worden aangeboden kun je zonder probleem reizen. Na donker reizen raden we echter af en is ook niet leuk omdat je dan toch niets ziet.

Mexico City Stad
world