La vie maritime

bouwsteen

 • Reisschema:
  Matane - Perce - Bonaventure
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 198,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. boottocht
Brede oevers, indrukwekkende kliffen en uitgestrekte zandstranden dat is het immense Gaspesie schiereiland in een notendop. Naast het gevarieerde en contrastrijke kustlandschap is de streek bekend vanwege de heerlijke gerookte zalm. Ontdek de natuurlijke diversiteit van dit oostelijke schiereiland van Québec met een kleine rondje langs de kust.
Decorative torn edge

Dag 1 – Zalm eten in Matane

Na je verblijf in Québec City kun je lekker gaan uitwaaien op het Gaspesie schiereiland. Kom je vanaf het walvissen spotten in Tadoussac en heb je nog geen genoeg van de zilte zeebries, dan is deze bouwsteen een mooi vervolg van je reis.

Door de ligging aan de enorm brede St. Lawrence rivier hadden wij het gevoel aan zee te zitten. Ooit was Matane een onbeduidend vissersdorpje, maar nu staat het bekend om de gerookte garnalen en zalm. Vanuit de gelijknamige rivier belanden de vissen via de lokale rokerijen op je bordje. Verser kan haast niet. Op het terrein van je hotel, direct aan het strand, bevinden zich ook een aantal visrokerijen. Vind je het leuk om een kijkje te nemen in de rookhuisjes dan neemt hij je graag mee.

Aangezien het traditioneel roken van verse vis hier een onderdeel van het dagelijkse leven is, kun je Matane eigenlijk niet verlaten zonder van deze culinaire belevenis geproefd te hebben. We hebben daarom een pakketje met deze gerookte specialiteit voor je gereserveerd bij het hotel.  Bestel een lekker flesje witte wijn en geniet op het terras van deze lokale lekkernij.

Decorative torn edge

Dag 2 – Langs de kust naar Percé

De volgende ochtend rijd je verder oostwaarts naar Percé. Hoewel het een vrij lange autorit is (circa 5,5 uur), maakt het indrukwekkende landschap veel goed.  Je volgt de loop van de St. Lawrence rivier en rijdt over de kustweg door een aantal authentieke vissersdorpje. Geniet een laatste keer van de breedte van de rivier en de zeewind voordat je na het dorpje Mont Saint-Pierre het binnenland ingaat. Mont Saint-Pierre is ideaal voor een korte tussenstop. De zeelucht maakt hongerig, dus wij genoten op een picknickplek van ons lunchpakketje. Voordat we de auto weer instapten verbrandden we nog  wat calorieën met een korte wandeling naar het uitkijkpunt.

Wanneer je verder langs de kust rijdt kom je uit bij de top van het Forillon National Park. De steile kliffen en glooiende oevers bieden een spectaculair uitzicht.

In de loop van de middag bereik je het schilderachtige dorpje Percé. Hier vind je een paar souvenirwinkeltjes en gezellige restaurants waar je ’s avonds kunt genieten van lokale visgerechten. Je slaapt in een rustig hotel met traditioneel ingerichte kamers met uitzicht op de Rocher Percé rots.

Decorative torn edge

Dag 3 – Boottocht naar de Rocher Percé

Vanochtend rijd je naar de haven van Percé waar je op de boot stapt naar de Percé Rock, het symbool van het schiereiland Gaspesie. Vanaf de boot heb je een indrukwekkend uitzicht op de 88 meter hoge en 475 meter lange kalkstenen kliffen en zie je de indrukwekkende stijging van de zee. Nadat je om de monoliet heen gecirkeld bent, vaar je naar het naburige eiland Bonaventure. Met de meer dan 250.000 vogels die hier leven, is het eiland uitgeroepen tot een waar vogelreservaat. De boot maakt hier een tussenstop en je kunt het eiland op (entree CAD 3,50) om een wandeling te maken. Je kunt ook op de boot blijven om vanaf daar de vogels te fotograferen.

Na ongeveer anderhalf uur kom je weer in de haven van Percé aan. Vanaf hier is het nog zo’n twee uur rijden naar het kuststadje Bonaventure. Hier vestigden zich in de 17e eeuw de Acadiërs; afstammelingen van de Franse kolonisten. Zelfs vandaag de dag zie je nog de typische blauw-wit-rode Acadia kleuren. Ontspan vanmiddag op het strand of peddel in een kajak op een van de helderste rivieren ter wereld; de Bonaventure rivier.

Overnachten doe je in een culturele erfgoed van de stad. Je accommodatie met privé strand stamt uit 1906 en was de voormalige zomerresidentie van Canadese en Amerikaanse zakenmensen. Op loopafstand vind je het Acadian Museum, erg interessante geschiedenis over deze regio en haar inwoners.

Decorative torn edge

Dag 4 – Vertrek uit Bonaventure

Na een laatste kopje koffie in de lobby rijd je via het zuidelijke deel van het schiereiland Gaspesie terug naar Québec city. Dit is een rit van circa 7 uur. Mocht je deze lange rit willen onderbreken, kies dan voor een overnachting aan de kust in Riviere-du-Loup.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken