Naar boven

Alle tijd voor Zuid-Brazilië

rondreis

 • Reisschema:
  Iguaçu – Curitiba – Sao Paolo – Paraty – Ilha Grande – Rio de Janeiro
 • Reisduur:
  17 dagen / 16 nachten
 • Reissom:
  € 2.150,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  Iguacu met gids
 • Vluchten:
  Inclusief binnenlandse vlucht, internationale vluchten zijn optioneel bij te boeken vanaf € 800,- p.p.
✔ Rio de Janeiro, tropisch eiland, Iguaçu watervallen en koloniale stadjes

✔ Je reist veel overland, waardoor je veel ziet én de reis een stuk voordeliger is

✔ Treinreis langs groene berghellingen en watervallen

✔ Bezoek Iguaçu met gids inclusief

brazilie curitiba trein
Decorative torn edge

Dag 1 – Vlucht Amsterdam – Iguaçu (Brazilië)

Reistijd circa 30 minuten excl. vlucht

Je reist vandaag van Amsterdam naar het tropische Foz do Iguaçu. Meestal kom je pas laat aan en heb je er een lange reisdag op zitten, maar dan ben je wel direct op een van de mooiste plekjes van Brazilië.

Wanneer je tussen september en maart landt, krijg je – komend uit het winterse Nederland – een ware hittegolf over je heen. Jassen en truien kunnen meteen opgeborgen worden. Je wordt opgehaald en in een half uurtje ben je in de stad Iguaçu. We reserveren een goed hotel in het centrum, maar een luxe verblijf vlakbij de watervallen in het ‘Grande hotel Das Cataratas’ is ook mogelijk.

Decorative torn edge

Dag 2 – Foz do Iguaçu, watervallen Braziliaanse kant

In de ochtend kan je op eigen gelegenheid de Braziliaanse kant van de watervallen bezoeken. Je ziet er niet alleen de watervallen, er leven ook honderden vlinders, toekans, apen en andere exotische diersoorten en er groeien veel zeldzame bloemen.

Je wandelt langs de Iguaçu-rivier en ziet de watervallen aan de overkant liggen, met daarachter Argentinië. Bij het uitzichtpunt van de Duivelskeel word je besproeid met nevel. Bij zon zie je er een regenboog in. Het pad eindigt bij een lunchrestaurant waar je kunt genieten van een buffet aan Braziliaanse specialiteiten (ongeveer €15,-).

We laten de middag vrij om zelf eventueel nog wat te ondernemen, of bij het hotel te ontspannen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Foz do Iguaçu, watervallen Argentijnse kant

Na het ontbijt vertrek je naar de grens tussen Brazilië en Argentinië. De gids neemt je paspoort in en zorgt voor de formaliteiten en na vijf minuten ben je in Argentinië. Met een treintje rijd je vanaf het Visitor Centre naar het beginpunt van een wandelpad langs de bovenkant van de watervallen. Je loopt het in ongeveer een uur en neemt dan weer een treintje die je in vijftien minuten naar een walkway brengt. Deze komt uit boven de ‘Duivelskeel’, waar het gebrul van de watervallen je overstemt. Heel anders dan de Braziliaanse kant, waar je de Duivelskeel alleen van een afstandje ziet, besef je nu pas goed hoeveel water hier iedere seconde van de dag naar beneden dendert. Onvoorstelbaar!

Ook deze middag laten we vrij. Je kunt nog een jetboatsafari maken, een bezoek brengen het aan het vogelpark of een kijkje nemen bij de indrukwekkende Itaipu-dam.

Decorative torn edge

Dag 4 – Foz do Iguaçu – Curitiba

Reistijd circa 2 uur incl. vlucht

Vandaag neem je zelf een taxi naar de luchthaven. In een uur vlieg je naar Curitiba en bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Je verblijft in Curitiba in een kleinschalig hotel op loopafstand van het trein en busstation. Curitiba is een miljoenenstad, maar dat merk je eigenlijk niet. Het wordt gezien als een modelstad. Het openbaar vervoer in Curitiba functioneert beter dan waar ook en daar wordt dan ook door de bewoners voornamelijk gebruik van gemaakt. In het centrum van de stad is de voetganger de baas en niet de auto. En met zo’n vijftig vierkante meter groen per inwoner is Curitiba de groenste en schoonste stad van Brazilië.

Decorative torn edge

Dag 5 – Curitiba, Treintje naar Morretes

In Brazilië is het niet gebruikelijk om per trein te reizen. Maar vanuit Curitiba kun je een prachtige treinrit maken naar Morretes met de Serra Verde Express.  Het spoortraject dateert uit 1885 en is ongeveer 110 kilometer lang. De spoorbaan slingert langs groene berghellingen en watervallen, door tunnels en over ontelbare bruggen. Onderweg krijg je via een bandje in diverse talen informatie over de omgeving. Vanuit de trein heb je uitzicht over het oerwoud van de Serra do Mar en de bergen tot aan de Atlantische Oceaan.

De treinrit eindigt in Morretes, waar je naar eigen wens de middag kunt doorbrengen.
Het historische centrum van Morretes is mooi bewaard gebleven. Je kunt lekker ontspannen door te wandelen langs de oever van de rivier, of je springt op de vertrouwde fiets en toert wat door de omgeving.

Op eigen gelegenheid ga je terug naar Curitiba. Er gaan de hele dag door busjes terug. Naast het feit dat je zo zelf kunt bepalen wanneer je teruggaat, is het ook een stuk sneller dan het treintje.

Decorative torn edge

Dag 6 – Curitiba – Sao Paulo

Reistijd circa 6 uur

Op eigen gelegenheid ga je naar het busstation en stap je halverwege de ochtend in de lijnbus naar Sao Paulo. Het is een comfortabele zit met ruimte genoeg voor benen en bagage en natuurlijk is er airconditioning. De rit duurt zo’n zes uur en na aankomt op de busterminal van São Paulo is een taxi naar het hotel de handigste reisvorm.

Hoewel je door een grote stad rijdt, is het toch nauwelijks voor te stellen dat dit na Mexico City de grootste stad ter wereld is. Veel mensen schrikt dit wat af, maar Sao Paolo staat bekend om een onuitputtelijk cultureel programma, goede restaurants en musea en – vooral – het beste uitgaansleven van Brazilië.

Decorative torn edge

Dag 7 rondreis Zuid Brazilië – Sao Paulo – Paraty

Reistijd circa 5 uur

Vandaag word je bij een hotel in de buurt opgehaald en in een busje met andere reizigers naar het koloniale stadje Paraty gebracht. Onderweg rijd je langs een prachtige groene kust. Op die manier gaat de tijd snel voorbij en bereik je in zo’n vijf uur Paraty, waar je keurig bij je pousada wordt afgezet. Je verblijft in een kleurig gebouw in de stijl van het Portugese kolonialisme uit de zeventiende eeuw.

In de zeventiende eeuw was Paraty een welvarende doorvoerhaven van goud en andere mijnopbrengsten. Toen in de achttiende eeuw de weg van Ouro Preto naar Rio de Janeiro af was, liep Paraty leeg. Lange tijd woonden er nauwelijks mensen en het oude centrum werd nooit gerenoveerd. Nu is het centrum een historisch monument met koloniale kerken, pleinen, kunstgaleries en bars/restaurantjes. Echt heel mooi!

Decorative torn edge

Dag 8 en 9 – Verblijf in Paraty

Je hebt twee dagen ter vrije besteding in Paraty. Het indrukwekkende groene achterland en de vele eilanden voor de kust bieden vele excursiemogelijkheden.

Bekijk de koloniale kerken en musea van binnen, huur een fiets of paard en maak een rit door de tropische omgeving van Paraty. Ook kun je vandaag een deel van de oorspronkelijke Camino D’ouro lopen. Hier liepen slaven in de achttiende eeuw van de goudmijnen bij Ouro Preto naar Paraty. Je loopt zes uur en onderweg passeer je watervallen en dorpjes waar je kunt uitrusten.

Een aanrader is ook een zeiltocht voor de kust. Je kunt tijdens de zeiltocht in het kristalheldere water zwemmen, snorkelen of over het strand wandelen. Je bent een volle dag in ongerepte natuur. De vage omtrekken van de heuvels op de achtergrond geven een magische sfeer aan het geheel.

Paraty staat ook synoniem voor cachaça, het basisingrediënt van de nationale drank caipirinha. Je kunt vlak bij de stad een van de fazenda’s bezoeken waar de drank in grote vaten wordt gedistilleerd. Fazenda Murycana bijvoorbeeld, met een uitstekend restaurant. Je kunt er trouwens ook paardrijden.

Decorative torn edge

Dag 10 Paraty – Ilha Grande

Reistijd circa 3 uur

Vandaag word je bij je pousada opgehaald voor de rit naar Angra dos Reis. Wederom rijd je langs de groene kust. Wij kregen van het uitzicht geen genoeg. Bij de pier van Angra dos Reis word je afgezet en vaak ligt de ferry al te wachten. Geniet van de bedrijvigheid rondom de pier. Je koopt er zelf even een kaartje voor de overtocht (ca. € 7,-). In Paraty kun je nog pinnen, maar op Ilha Grande is geen manier meer om aan geld te komen, dus houd daar rekening mee. De overtocht verloopt rustig; je kunt binnen zitten of buiten in de schaduw.

Je komt aan in het hoofddorp Abraão, dat bestaat uit twee straten met kinderkopjes – de rest is zandpad. Bij de ferryterminal staan Brazilianen met hun kruiwagen klaar om tegen een kleine vergoeding je bagage naar het hotel te vervoeren: een originele transfer en zo hoef je niet te zoeken in de zandstraatjes!

Je pousada heeft een grote tuin waarin kolibries en vlinders rondvliegen. De kamers zijn netjes en hebben a/c en telefoon. Geniet van de relaxte eilandsfeer met een caipirinha, zwoele samba-muziek, restaurants met verse vis en verstilde straatjes.

Decorative torn edge

Dag 11 en 12 – Verblijf op Ilha Grande

Na een uitgebreid ontbijt buffet heb je vandaag de mogelijkheid om het eiland te gaan verkennen. ’s Ochtends vertrekken allerlei bootjes naar de verschillende stranden; je hebt het voor het uitkiezen. Een aanrader is om met een boot naar Lopes Mendes te gaan, het mooiste strand van het eiland. Na de boottocht moet je nog wel even wandeling en klim over het eiland maken om bij het strand te komen. Ga er lekker wandelen, zwemmen en start dan om circa half drie de wandeling terug naar Abraão, dwars over het eiland. Let op: een goede conditie is vereist, het is behoorlijk klimmen af en toe. Ben je om half drie van gedachten veranderd, dan kun je gemakkelijk alsnog met een van de boten terug naar Abraão. Informeer dan wel van tevoren hoe laat de boot teruggaat.

Er zijn uiteraard ook andere trips te maken: naar grotten, afgelegen strandjes en watervallen. Je hotel heeft alle informatie.

Decorative torn edge

Dag 13 – Ilha Grande – Rio de Janeiro

Reistijd circa 4 uur

Vanochtend kun op je gemak uitchecken en wandel je naar de ferry in Abraão. De ferry vertrekt rond 10:00 uur naar Angra dos Reis op het vasteland, rond het middaguur ben je er. Bij de steiger word je opgewacht en per minibus met chauffeur volg je de weg langs de kust naar Rio de Janeiro. Nog even genieten van de groene vergezichten en dan de miljoenenstad Rio de Janeiro in.

Je wordt keurig afgezet bij je hotel in de Copacabana-wijk, op tweehonderd meter lopen van het beroemde Copacabana-strand, dus heel centraal. Strand, maar ook winkels, een supermarkt en een pinautomaat zijn op loopafstand van het hotel . Verblijf direct aan het Copacabana-strand, of in de wijk Ipanema. ’s Avonds kun je bij de barretjes op de boulevard verse melk uit de kokosnoot drinken of bestel je eerste caipirinha, Brazilië’s nationale drankje van rum met limoen.

Decorative torn edge

Dag 14 en 15 – Verblijf in Rio de Janeiro

Vandaag tijd om Rio te ontdekken. Begin met een bezoek aan het ‘Suikerbrood’, waar je het gevoel écht in Rio te zijn. Ga dan het historisch downtown in en bezoek enkele van de oudste kerken van Rio vol gouden ornamenten. In de artistieke wijk Santa Teresa slenter je langs galeries, winkeltjes en Portugese huizen in oorspronkelijke stijl. Is er tijd, ga dan ook langs het Sambadromo, de straat waar in februari de wereldberoemde carnavalsoptocht voorbij trekt. Natuurlijk mag een bezoek aan Cristo Redentor, het 38 meter hoge beeld van Christus de Verlosser, niet ontbreken. Het werd op 710 meter hoogte op een heuveltop gebouwd. Per bus, metro en te voet kun je alles bereiken, maar we kunnen ook een auto met chauffeur en gids regelen die je rechtstreeks naar de bezienswaardigheden brengt.

Natuurlijk kun je ook gewoon gaan winkelen of ontspannen. Je bent per slot van rekening in Rio en daar hoort een middag slenteren over de Copacabana gewoon bij. Je kijkt er je ogen uit naar alle Carioca’s (inwoners van Rio) die op en langs het strand joggen, skaten, volleyballen, surfen of gewoon relaxen in hun mini-bikini’s en stoere shorts.

Decorative torn edge

Dag 16 – Rio de Janeiro – Amsterdam

De meeste vluchten vertrekken pas tegen het einde van de middag of ’s avonds. Je hebt dus een deel van de dag in Rio te besteden. Je bagage kun je achterlaten bij je hotel, zodat je nog kunt genieten van de Braziliaanse zon. Aan het einde van de dag neem je zelf een taxi naar de luchthaven.

Dag 17 rondreis Zuid Brazilië – Terugkomst

Terugkomst in Nederland.

Decorative torn edge
torn-edge

Alle tijd voor Zuid-Brazilië

Onze slaapplekken

background-pattern