Naar boven

Hoe reis je door Brazilië?

Vervoer & Verblijf

Vervoer in Brazilië

Brazilië is groter dan Europa. Je ontkomt er daarom niet aan: tijdens je Brazilië vakantie zul je tussen de verschillende steden heel wat kilometers afleggen. Dit doe je per binnenlandse vlucht. Bij aankomst in een nieuwe plaats staat er vervolgens een medewerker klaar om je naar je hotel te brengen.

Er zijn routes die de moeite waard zijn om over land af te leggen. Zo zul je vaak per bus of huurauto veel zien van Brazilië tussen de grote steden. Waar wij dit de moeite waard vonden is dit in de bouwstenen opgenomen.

Bussen

Over land is de bus het eerst aangewezen vervoermiddel. De trein speelt geen rol in Brazilië. Riksja Brazilië maakt gebruik van twee soorten busvervoer: langeafstandsbus (executivo) en normaal (convencional). De langeafstandsbussen zijn uitstekend. Ze rijden volgens schema, zijn comfortabel, schoon en uitgerust met verstelbare stoelen, airco, toilet en tv om de reis zo prettig mogelijk te laten verlopen. Je krijgt er eigenlijk eenzelfde service als in een vliegtuig.
De busrit van Salvador naar Lencois in de bouwsteen Pad door de diamantcanyon is een convencional bus. Deze zijn wat minder luxe maar hebben bijvoorbeeld nog steeds een toilet aan boord. Busplaatsen worden altijd door Riksja Brazilië vooraf gereserveerd. Dit is ook nodig omdat bussen vaak maar enkele keren per dag gaan en snel vol zitten. Busstations worden goed bewaakt. Er loopt altijd politie rond en er is een informatiebalie. Op de perrons kun je alleen komen met een plaatsbewijs.

 

 Gemiddelde reistijden in Brazilië:

Rio de Janeiro – Ouro Preto 7 uur Cuiaba – Pantanal fazenda’s 2 uur
Rio – Angra dos Reis (voor Ilha Grande) 3 uur Campo Grande – Pantanal ranches 4 uur
Rio – Paraty 4 uur Manaus – Jungle lodge 3 uur varen
Rio – Sao Paulo rechtstreeks 7 uur Olinda – Recife 20 min.
Salvador – Lencois (Chapada Diamantina) 6 uur Recife – Porto Galinhas 1 uur
Salvador – Itacimirim/ Praia do Forte 1 uur

Autohuur en taxi's

Autohuur

Autohuur boeken we op die trajecten, waarvan we zelf hebben ervaren dat een huurauto een voordeel is: bijvoorbeeld in de Zuid Pantanal en tussen Rio en Belo Horizonte. De wegen hier zijn geasfalteerd en doorgaans redelijk onderhouden.

Taxi’s

Taxi’s hebben vaak geen meter, het bedrag dat je moet betalen staat op een lijst op de achterruit. Kijk daar dus eerst naar. Als er wel een meter aanwezig is, vraag de chauffeur dan om hem aan te zetten. Luchthaventaxi’s en taxi’s bij grote hotels kosten altijd meer, als je er wat vandaan loopt en dan een taxi neemt ben je goedkoper uit. Radio-taxi’s zijn wat luxer dan de gewone taxi en voorzien van airco. In de steden vind je taxi’s en chauffeurs van verschillende kwaliteit. In veel taxi’s kunnen nauwelijks koffers. Die gaan dan op de voorbank, naast de chauffeur. Meer dan 2 personen kunnen er dan niet in.

background-pattern