Naar boven

Gezondheid in Brazilië

Voorbereid op reis

Gezondheid

Met Riksja Brazilië reis je van het Christusbeeld in Rio naar ongerepte regenwouden en denderende watervallen. Per boot kom je wel heel dichtbij de duivelskeel. Vervolgens rijd je met huurauto naar koloniale kerken, kinderkopstraatjes en sfeervolle pleinen met gezellige bars en restaurants. In Salvador, een mengelmoes van de Afrikaanse, Indiaanse en Portugese cultuur, verblijf je op minder dan 5 minuten lopen van het hart van de stad. Je rondreis sluit je af aan het strand, als je wilt. Brazilië beschikt over meer dan achtduizend kilometer strand, maar tussen al deze plekken kiezen wij voor rustige vissersdorpen en kleurrijke pousada’s met hangmatten. Sambamuziek weerklinkt uit de strandbarretjes en met een beetje geluk spot je in de verte opspringende dolfijnen.

Met Riksja Brazilië stel je je eigen rondreis samen met bouwstenen. Liever een complete individuele rondreis? Kijk dan bij ons rondreizenoverzicht.

Op deze pagina vind je meer informatie over het reizen door Brazilië en gezondheid. Wil je aan de slag gaan met het samenstellen van jouw eigen ideale Brazilië rondreis? Kijk dan op ‘Hoe plan je je reis door Brazilië?’ of neem contact op met onze ervaren Brazilië reisspecialisten.

Riksja Brazilie spant zich zoveel mogelijk in om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf contact op te nemen met een medische instantie (GGD, Travelclinic of ziekenhuis) voor de laatste informatie. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Hieronder een samenvatting van belangrijke informatie over gezond blijven in Brazilië, gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger en die niet langer dan 1 maand in Brazilië blijft.

Zwanger?

Wellicht heb je onlangs in het nieuws gehoord over het zika-virus dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden, wat bij sommige reizigers voor onrust zorgt. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.  Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is.

Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.

Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Brazilië of heb je een reis bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze bestemmingen buiten Latijns Amerika van Riksja Travel.

Vaccinaties Brazilië

Verplicht: Gele koorts, maar alleen wanneer je voor aankomst in Brazilië, in Afrika of een ander Zuid-Amerikaans land bent geweest (zoals je hiernaast ziet waren wij dat een keer vergeten…)! Anders is een Gele koorts vaccinatie alleen aanbevolen.

Aanbevolen: DTP (Difterie, Tetanus Polio) en Hepatitis A. Bescherming tegen Malaria is nodig wanneer je de Pantanal of de Amazone bezoekt. Informeer je het liefst ruim van te voren over vaccinatie. Wat van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl). De bij deze organisatie aangesloten instellingen zijn up-to-date op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. Handige website: www.tropenzorg.nl

We noemen drie instanties die dichtbij het vuur zitten en het beleidvan het LCR meebepalen: Het LUMC in Leiden, 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli van 09.30-11.30), Travel Clinic te Rotterdam, (bandje met info: 0900-5034090, eerst 1 kiezen), In Amsterdam het AMC (bandje met info allerlei landen, 0900-9584).

Verder kun je bij Inside Travel News een gratis informatiepakketje aanvragen (030-6912752). De prijzen voor vaccinaties lopen uiteen en het is de moeite waard een beetje te shoppen. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten. Bij een last minute reis naar Brazilië kun je desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services gaan.

Gele koorts (febris flava) is een tropische virusinfectieziekte. De ziekte komt veel voor in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Belangrijke verschijnselen zijn koorts, maagdarmbloedingen (bloedbraken), verminderde nierfunctie, leverontsteking (=hepatitis) met geelzucht (= icterus). De oorzaak van gele koorts is besmetting met een arbovirus, dat wordt overgebracht door muskieten (Aëdis egypti).

De vaccinatie voorkomt dat je gele koorts krijgt. De prik moet minstens tien dagen voor vertrek verkregen worden. Wanneer je uit Afrika of een ander Zuid Amerikaans land Brazilië inkomt, moet je bij inchecken voor de vlucht naar Brazilië aantonen dat je deze vaccinatie hebt. Je hebt dus je gele vaccinatieboekje nodig!!

Een DTP-prik (tegen difterie, tetanus, polio) krijgen de meeste Nederlanders in hun jeugd. De prik is 15 jaar geldig. Een herhalingsshot zorgt ervoor dat je vervolgens weer 15 jaar beschermd bent tegen deze ziekten.

Hepatitis A is een acute of chronische leverontsteking komt voor zonder bekende oorzaak (= primaire hepatitis) of als gevolg van een bekende andere ziekte (= secundaire hepatitis). Hepatitis wordt vernoemd naar de verwekker (bijv. hepatitis A, B, C, etc.). De reguliere Hepatitis A injectie heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor de reis te plannen. Als je frequent of voor langere tijd naar landen gaat waar Hepatitis A voorkomt, dan is het te overwegen om injecties te nemen die voor langere termijn geldig blijven, zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit dure vaccins zijn en dat je vaak vaak een herhaalprik nodig hebt.

Malaria (Amazone, Pantanal)

Malaria komt voor in Brazilië. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk, maar de voornaamste reden is ter voorkoming van deze ziekte. Wanneer je het Amazonegebied of de Pantanal wilt bezoeken, neem dan contact op met een van bovenstaande organisaties.

Risicobeperkende maatregelen zijn: de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel gebruiken waar de chemische substantie DEET (in grote getale..) inzit en een klamboe gebruiken.
In airco hotels is een klamboe meestal niet nodig. In jungle lodges met een fan zijn ze aanwezig.
Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens maar ook na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Andere voorkomende ziektes

Buiktyphus

Een inenting voor buiktyphus wordt alleen aangeraden als je langere tijd (3 maanden of meer) naar Brazilië / Zuid-Amerika gaat.

Dengue

Dit is een ziekte die wordt overgedragen door muggen en waartegen je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor meer informatie over deze ziekte en de stand van zaken van eventuele epidemieën kun je het best op de bovengenoemde LCR-website kijken of een medisch instituut raadplegen. Voor Dengue bestaat geen vaccin.

Verdere voorbereiding

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in de apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring. Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.

Gezondheid ter plekke

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Jet lag is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.
Tips ter beperking van de jet lag: Het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken maar des te meer water. Na aankomst kun je verder het beste de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan de lokale tijd en het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder)bedtijd.

Diarree Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen  kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen. Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd. Ter ondersteuning van je darmen kun je bijvoorbeeld Acidophilus-capsules slikken (eventueel mee te nemen uit Nederland). Denk er wel aan dat alcohol vaak zeer slecht combineert met antibiotica en dat bij antibioticagebruik de anticonceptiepil een verminderde werking heeft!

Om diarree te voorkomen: Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht over het algemeen af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Ook restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

Nog wat meer (semi-)medische tips

Huidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open. Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid, ook in het regenseizoen. De zon is superkrachtig rond de evenaar en hoog in de bergen, ook als er bewolking is. Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Je kunt eventueel jezelf na het ochtendtoilet inpoederen ter voorkoming van broeien (prickly heat). Was of desinfecteer je handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (wordt je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of iets dergelijks krijgt en je kunt het niet zo goed verklaren: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Brazilië bent geweest en wat je er gedaan hebt.

background-pattern