Naar boven

Geld in Brazilië

Voorbereid op reis

Geld in Brazilië

De lokale valuta in Brazilië is de Braziliaanse Reaal (afkorting: BRL), de waarde is € 0,32 (oktober 2014, zie omrekenen-valuta). Veel betalingen kun je ook in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen, bij voorkeur cash en in kleine coupures (20 dollar biljetten). Biljetten moeten echter wel heel, schoon en niet beschreven zijn, men is hier heel strikt mee.

Je kunt op veel plaatsen met je credit card betalen (vooral Visa, maar ook Master, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 tot 10 % aan commissie. Beter is het dan ook geld uit de muur te halen en dan te betalen. Dit kan met je credit card, maar Banco do Brasil, HSBC en Citibank kom je vaak tegen in de grote steden en hebben geldautomaten die ook Cirrus/Maestro (= je pinpas) accepteren. Je kunt US dollars en lokale valuta uit de automaten halen.

Fooien
In de duurdere restaurants is service inclusief, in de goedkope niet maar men verwacht geen fooi, een beetje afronden is prima. Taxichauffeurs geef je geen fooi, gewoon goede prijs afspreken. Op trekkings geef je wel fooi aan de gids/drager/kok enzovoorts.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa
Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

background-pattern