Naar boven

Natuurlijk Brazilië

rondreis

 • Reisschema:
  Rio – Amazone – Pantanal – Iguacu – Salvador – Tinhare eiland
 • Reisduur:
  23 dagen / 22 nachten
 • Reissom:
  € 4.545,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  Fietsen in Rio, Iguacu met gids, zosnorkelexcursie en alle excursies in de Amazone en Pantanal
 • Vluchten:
  Inclusief 4 binnenlandse vluchten, internationale vluchten zijn bij te boeken vanaf € 900,- p.p.
✔ Combineer jungletochten met riviersnorkelen en het geconcentreerde dierenleven in de Pantanal

✔ Rio de Janeiro en het kleurrijke Salvador de Bahia

✔ Ontspannen afsluiting op bounty-eiland

✔ Volledig programma inclusief maaltijden en excursies inclusief in de Amazone en Pantanal

✔ Inclusief fietenhuur Rio, Iguaçu watervallen met gids, snorkelexcursie in Bonito
brazilie natuurreis
Decorative torn edge

Dag 1 – Amsterdam – Rio de Janeiro

Net als onze andere Brazilië rondreizen begint je reis in Rio de Janeiro; deze wereldstad brengt je meteen in de juiste sfeer. Rio is de plek om te flaneren over de Copacabana met een hippe cocktail en het Christusbeeld op de achtergrond. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Je verblijft waar je waarschijnlijk in Rio wilt zijn: dichtbij het strand. Het hotel is vrij standaard hoogbouw, maar wel in de meest levendige hotelwijk van Rio, precies tussen het strand van Copacabana en Ipanema in. Binnen een paar minuten sta je op Copacabana, het strand met de klinkende naam dat in de jaren ’70 veel jetsetters trok. Ipanema is juist de plek waar tegenwoordig de meeste moderne winkels en boetiekjes openen, langs een gezellige boulevard met veel kiosks en souvenirverkopers. ’s Avonds drink je bij de barretjes op de boulevard verse melk uit een kokosnoot.

Decorative torn edge

Dag 2 – Rio de Janeiro, fietsend langs het strand

Ipanema en Copacabana zijn de beroemdste stranden, maar in totaal heeft de stad meer dan 20 stranden en baaien.

Dé manier om op eigen houtje de stranden van Rio te verkennen, is volgens ons per fiets. Langs een groot deel van de kust ligt een fietspad, waar de carioca’s zelf ook graag ontspanning zoeken. Wij regelen een halve dag fietshuur met een Nederlandse beschrijving van een fietsroute van Copacabana en Ipanema. Je kijkt er je ogen uit naar alle Carioca’s (= inwoners van Rio) die op en langs het strand joggen, skaten, volleyballen, surfen of gewoon relaxen in hun mini-bikini’s en stoere shorts.

Decorative torn edge

Dag 3 – Rio de Janeiro, vrij verblijf

Tijdens je verblijf in Rio heb je voldoende tijd om de stad te ontdekken. Bezoek de beroemde ‘Suikerbrood’ berg en Cristo Redentor, het 38 meter hoge beeld van Christus de Verlosser, waar je het gevoel hebt ècht in Rio te zijn. Ga het historisch downtown in en bezoek enkele van de oudste kerken van Rio vol gouden ornamenten. In de artistieke wijk Santa Teresa slenter je langs galeries, winkeltjes en Portugese huizen in oorspronkelijke stijl.

Is er tijd, ga dan ook langs het Sambadrome, de straat waar in februari de wereldberoemde carnavalsoptocht voorbij trekt. Per bus, metro en te voet kun je alles bereiken, maar we kunnen ook een auto met privé chauffeur en gids regelen die je rechtstreeks naar de bezienswaardigheden brengt.

Decorative torn edge

Dag 4 en 5 – Rio de Janeiro – vlucht naar Manaus

Reistijd circa 3 uur excl. vlucht

Je regelt ’s morgens zelf een taxi naar de luchthaven voor je vlucht naar de grootste handelsstad en doorvoerhaven in de Amazone: Manaus. Vanaf daar neem je een taxi naar je hotel. Je overnacht vlakbij het Amazone theater en ook de markt is op loopafstand. De volgende dag wordt je van je hotel naar de haven gebracht. Je reist per auto en gemotoriseerde kano of typische Amazone boot in ongeveer twee uur naar je lodge. De bootreis is een avontuur op zich: Hoe dichter je bij de lodge komt, hoe meer het bootverkeer plaats maakt voor jungle gevoel. Wanneer je pas in de middag aankomt in Manaus, overnacht je in de stad en vertrek je de volgende ochtend vroeg naar de lodge.

De lodge is ecologisch opgezet en gebouwd van palmbladeren, riet en hout. Er zijn geen boilers of airco. De cabins hebben muggenschermen voor de ramen en eigen badkamer. De ruimtes zijn ’s avonds sfeervol verlicht met olielampen. Je douche is lauw maar dat vonden wij in deze tropische omgeving juist wel lekker. Na het diner kun je nog wat nagenieten van het uitzicht op de rivier, of je gaat op kaaimanjacht.

Decorative torn edge

Dag 6 – Amazone, tours met gids in de jungle

Na het ontbijt bij een concert van dierengeluiden maak je met een gids in een klein groepje een trekking van zo’n vier uur door de rimboe. De paden zijn netjes bijgehouden en met een petje op en voldoende water bij je is het goed te doen. De gids geeft uitleg over de dieren die hier voorkomen, zoals toekans, apen en ara’s, maar ook over medicinale planten en over houtkap. Een plensbui hoort erbij in het regenwoud, dus neem een poncho o.i.d. mee.

Ook ga je aan de oevers van de rivier (leren) vissen. Piranha’s komen veel voor maar er zitten ook andere soorten vis. De roze zoetwaterdolfijnen sla je maar beter niet aan de haak. Deze dagen bezoek je ook een inheems dorp in de Amazone waar je contact legt met de autochtone bevolking. Aan het eind van de dag kom je terug in de lodge en als je visavontuur succesvol was eet je vanavond zelf gevangen vis.

Decorative torn edge

Dag 7 – Amazone, tours met gids in de jungle

Na het ontbijt vaar je een stukje over de Rio Negro. Het is nog vroeg en overal om je heen hoor je vogels kwetteren. Bij een strandje langs de rivier meer je aan en kun je een poosje wandelen, relaxen of als je wilt, zwemmen in de rivier. Voor de lunch vaar je terug naar de lodge en dan is het siësta.

Liggend in een hangmat valt het je vast op dat de jungle overdag opvallend rustig is. In de namiddag ga je naar een inheems dorpje in het woud waar je contact kunt leggen met de autochtone bevolking. ’s Avonds kun je voordat je gaat dineren de zon zien ondergaan.

De excursies worden uitgevoerd in een internationaal groepje en kunnen ook in een andere volgorde gedaan worden.

Decorative torn edge

Dag 8 – Amazone – vlucht naar Campo Grande

Reistijd circa 3 uur excl. vlucht

In de loop van de ochtend, afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht, vaar je per boot terug naar Manaus. Omdat deze boot de lange trip terug niet elk uur kan maken, is het mogelijk dat er enige wachttijd zit tussen de aankomst in Manaus en het vertrek van je vlucht naar Campo Grande. We boeken natuurlijk de best mogelijke aansluiting.

Omdat de rit naar je volgende bestemming (Bonito) lang is (6 uur rijden), verblijf je vannacht in een eenvoudig hotel in Campo Grande, zodat je morgen fris aan de rit kunt beginnen.

Decorative torn edge

Dag 9 – Campo Grande – Bonito

Reistijd circa 6 uur

Je reist verder per huurauto, want de transferkosten in dit gebied zijn (te) hoog en met een goede routebeschrijving is het met een huurauto prima te doen en heb je alle vrijheid om te stoppen waar en wanneer je wilt.

Nadat je je huurauto hebt opgehaald, rijd je in ongeveer 6 uur (ca. 280 km) over stoffige, maar goede wegen naar je typisch Braziliaanse pousada, gerund door een familie. De kamers zijn ondergebracht in sfeervolle ruime bungalows. Wandelend tussen de fruitbomen strek je de benen na deze intensieve rit. Met een boek op je houten veranda of bij het zwembad kom je vervolgens helemaal tot rust.

Decorative torn edge

Dag 10 – Bonito, snorkelen met riviervissen

Het ontbijt bestaat uit zelfgemaakte cakejes, vruchtensap, jam, en kaas en de eieren komen van kippen die op het terrein van de pousada rondlopen. Met een volle buik rijd je in je huurauto naar de Sucuri river. Snorkelen in de Sucuri River is net als snorkelen in een groot natuurlijk aquarium met kristalhelder water en scholen bont gekleurde vis. Je rijdt zelf naar het beginpunt (ca. 54 km en 2 uur rijden vanuit Bonito) vanwaar deze snorkel excursie start. Eerst wandel je stroomopwaarts naar de bron van de rivier, dwars door het tropische regenwoud.

Bij de bron doe je je wetsuit aan en zet je je duikbril met snorkel op. Langzaam laat je je in het water zakken en drijf je stroomafwaarts temidden van kleurrijke tropische riviervissen. Na ca. 4 uur ben je weer op het startpunt van de tour. Na afloop rijd je geheel verfrist weer terug naar Bonito.

Decorative torn edge

Dag 11 – Bonito, vrij verblijf

Het onbekende gebied rondom Bonito behoort – zoals de naam al aangeeft – tot de mooiste streken van Brazilië. Je kunt gaan fietsen in de omgeving of wandelingen maken door de beboste heuvels. Een goede tip vandaag is een raft-tocht op de Formoso rivier. Een tip: laat je kleren, schoenen en een droge handdoek achter in je auto.

Ook kun je vandaag naar de Gruta do Lagoa Azul, op ca. 25 km van Bonito; een grot waarin je afdaalt tussen druipsteenformaties naar een helderblauw meer. Het zonlicht wat in de grot op het water schijnt geeft een magisch effect. Een excursie naar deze ‘Blue Lagoon’ moet je wel van te voren regelen. Dit kan het makkelijkste ter plaatse in Bonito.

Decorative torn edge

Dag 12 – Bonito – Pantanal

Reistijd circa 4 uur

Na het ontbijt rijd je de vlakke Pantanal in. Het landschap verandert in een heuvelachtig bosgebied, waar rivieren doorheen kronkelen. Een deel van de route voert over gravelwegen, deze zijn met een gewone auto echter gewoon te berijden. Na ca. 4 uur rijden kom je aan bij het dorpje Miranda. De lodge is onderdeel van een grote ranch waar cowboys nog steeds dagelijks bezig zijn met hun kuddes. Van december tot en met februari valt er zoveel regen dat grote delen van het gebied overspoeld worden.

Je slaapt in een comfortabele kamer met eigen douche/toilet, fan en muggennet. In het zwembad kun je lekker afkoelen, want het kan behoorlijk heet zijn. Wandelend om de lodge of vanuit je hangmat hoor je s avonds een concert van krijsende ara’s en brulapen. Zodra de zon onder is zie je geen hand meer voor ogen dus een zaklamp is wel nodig. Na het eten krijg je een briefing over de activiteiten van morgen.

Decorative torn edge

Dag 13 Rondreis Brazilië natuur – Pantanal

In overleg met je gids ga je vandaag op pad: Op safari per truck, een natuurwandelingen of kanotocht maken, piranha-vissen, of paard rijden. Wat je ook doet, houd je ogen open. Het aantal diersoorten dat hier leeft is enorm: papagaaien, toekans, wolven, capibaras (grote cavia), wasberen, gordeldieren, apen en miereneters. ’s Avonds ga je in het donker vanuit een boot zoeken naar kaaimannen.

We raden je aan om op deze trip mee te nemen:
Goede wandelschoenen (liefst vrij hoog en in ieder geval met profielzool), badkleding, waterfles, regenjas of poncho, een kleine handdoek, insecten spray, korte broeken, hoofddeksel, zonnebril, zonnebrand, verrekijker en een zaklamp. Van juni tot september ook een warme sweater/trui.

Decorative torn edge

Dag 14 – Pantanal – vlucht naar Foz do Iguaçu

Reistijd circa 4,5 uur excl. vlucht

Na een aantal rustige dagen wordt vandaag weer een langere reisdag, dus vroeg uit de veren. In ca. 4 uur (230 km) rijd je terug naar de luchthaven van Campo Grande, waar je de huurauto inlevert. Je vliegt naar de volgende bestemming: Foz do Iguaçu. Als je links zit in het vliegtuig, zie je met een beetje geluk de watervallen liggen tijdens de landing. Wanneer je tussen september en maart in Foz aankomt krijg je een ware hittegolf over je heen. De airconditioning in je kamer komt in de zomermaanden goed van pas.

De luchthaven is klein, je wordt opgewacht en in een half uur ben je in je hotel in het centrum. Je logeert in een hotel aan de winkelstraat Avenida Brasil. ’s Avonds kun je te voet naar de restaurants en bars.

Decorative torn edge

Dag 15 – Watervallen Braziliaanse kant

In de ochtend kan je een taxi namen naar het Nationale Park van Iguaçu. Allereerst passeer je het Visitor Centre, waar je officieel het park ingaat. Vanaf dit punt is ‘gewoon verkeer’ niet meer toegestaan zodat de dierenwereld zo min mogelijk gestoord wordt. Vervolgens kom je bij het enige hotel ìn het nationale park Das Cataratas (verblijf hier is mogelijk, geef het door bij aanvraag).

Vanaf hotel Das Cataratas loopt een pad langs de Iguaçu rivier. Je ziet de watervallen aan de overkant van de rivier, met daarachter Argentinië. Bij de Duivelskeel stort zoveel water naar beneden dat je op het platform honderd meter ervoor nog besproeid wordt met watermist. Het pad eindigt bij een verbazingwekkend goed lunchrestaurant waar je voor ca. €15,- kunt kiezen uit een buffet van Braziliaanse specialiteiten. ’s Middags heb je alle tijd om zelf in te delen. Heerlijk om met een boek bij het zwembad te liggen, maar ook het Parque des Aves vogelpark vonden wij de moeite waard.

Decorative torn edge

Dag 16 – Watervallen Argentijnse kant

Na ontbijt vertrek je richting Argentinië. De gids neemt je paspoort in en zorgt voor de formaliteiten. Een treintje brengt je eerst naar een wandelpad langs de bovenkant van de watervallen. Je loopt ongeveer een uur. Tropische vogels, zelfs toekans kunnen over je hoofd heen vliegen! Dan neem je weer een trein die je naar een ‘walkway’ brengt die uitkomt bij de ‘Duivelskeel’. Hier is het gebrul van de watervallen zo oorverdovend dat het je letterlijk stil maakt. Nu zie je pas goed wat een hoeveelheid water hier per seconde naar beneden dendert. Heel anders dan de Braziliaanse kant.

Na de lunch word je afgezet bij het startpunt voor de jetboatsafari. De safari bestaat uit meerdere delen: je begint met een rit door tropisch regenwoud. Vervolgens wandel je door dicht woud, langs de watervallen, naar de Iguaçu rivier. Daar liggen jet-boats klaar en nadat je je zwemvest hebt aangetrokken begint het derde deel: In de jetboat speer je tot heel dicht bij de overweldigende watervallen. Je zult nat worden, neem een poncho of regenjas mee. Zo’n bootsafari is nogal toeristisch, maar wel een mooie gelegenheid om het donderende geweld van dichtbij mee te maken. Na de safari word je afgezet bij je hotel.

Decorative torn edge

Dag 17 – Iguaçu – vlucht naar Salvador de Bahia

Reistijd circa 1 uur excl. vlucht

’s Morgens regel je zelf een taxi naar de luchthaven voor de vlucht naar Salvador de Bahia. In Salvador aangekomen is het even wennen…uit de jungle, zo in een bruisende miljoenenstad.

Je wordt bij aankomst naar een koloniale pousada gebracht vlakbij alle gezelligheid in het oude centrum. Schrik niet als je ’s avonds aankomt en het er een beetje donker uitziet. Binnen 5 minuten sta je in het culturele hart van Salvador. De kamers zijn goed verzorgd en de receptie kan je tips geven, bijvoorbeeld over de beste restaurants. Slenter door de kinderkopstraten van de kleurrijke wijk Pelourinho, swing mee op de muziekklanken die uit open ramen waaien en waag je aan een les capoeira.

Decorative torn edge

Dag 18 – Salvador

In Salvador vind je nog veel sporen van de Afrikaanse cultuur. Tijdens je verblijf kom je er onherroepelijk mee in aanraking, bijvoorbeeld door de pittig gekruide keuken, de ritmische drummuziek die je overal hoort, en misschien ook wel bij één van de talrijke (bij)gelovige festivals.

Begin je dag zoals de locals met een Braziliaanse koffie op het historische plein Praça da Se. Ook als je niet van kerken houdt moet je even gaan kijken in de kathedraal São Francisco: het goud blinkt je tegemoet. Dan loop je over kinderkopjes langs pastel-huizen, barokke kerken en kunstenaarsateliers naar de Largo do Pelourinho, waar slaven werden gekeurd en verhandeld. Hier ligt nu Senac, een prima lunchrestaurant. Het is heel betaalbaar want het eten wordt bereid door studenten. Verken in de namiddags deze charmante wijk verder of pak de bus naar het strand.

Decorative torn edge

Dag 19 – Salvador – Tinharé

Reistijd circa 5 uur

Vanaf Salvador is een transfer geregeld naar de haven, waar je op de ferry stapt die in ruim twee uur het eiland Tinharé bereikt. Wanneer je aankomt in het haventje van het dorp Morro de Sao Paulo wordt je bagage in een kruiwagen naar je pousada gebracht. Zo gaat dat hier, er is namelijk geen gemotoriseerd vervoer en echt alles gaat te voet.

Je loopt door het dorp langs de supermarkt, souvenirwinkels en restaurants en na 15 minuten bereik je je pousada, direct aan het palmenstrand én met een zwembad. In de tropische tuin kun je hangen en schommelen, de pousada zit aan de zonsondergang kant, die mag je zeker niet missen…camera’s bij de hand!

Decorative torn edge

Dag 20 & 21 – Tinharé, strandverblijf

Deze dagen ben je vrij om te relaxen en het eiland een beetje te verkennen. Desgewenst kunnen wij een dagexcursie voor je bijboeken, vraag je Brazilië reisspecialist gerust naar de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld per boot om het eiland heen. Je vaart langs natuurlijke zwempoelen midden in zee, legt aan bij één van de mooiste stranden van Brazilië waar je onder wuivende palmen verse kreeft kunt eten.

Daarna volgt een boswandeling tussen tropische vogels, aapjes en vlinders en prachtige uitzichten over het water en de baaitjes. Tussen de mangroven vaar je vervolgens naar de westkant van het eiland waar je een dorpje bezoekt met een mooi klooster en een vriendelijke bevolking. Terwijl de zon onder gaat vaar je terug naar de haven van Morro de Sao Paulo.

Decorative torn edge

Dag 22 – Tinharé- Salvador – Amsterdam

Reistijd circa 5 uur excl. vlucht

In de loop van de ochtend neem je de ferry die in ruim twee uur terugvaart naar Salvador. Bij aankomst in de haven regelen we de transfer naar de luchthaven, waarvandaan je richting Nederland vliegt. De vlucht is altijd ’s nachts zodat je nog wat kunt slapen.

Optioneel kun je ook vliegen naar het palmeneiland in plaats van met de ferry. Vraag je Brazilië reisspecialist naar de mogelijkheden.

Dag 23 – Aankomst

Terugkomst in Nederland.

Decorative torn edge
torn-edge

Natuurlijk Brazilië

Onze slaapplekken

background-pattern