Naar boven

Rugova - Kosovo_57

Rugova: bergpaden en traditionele dorpen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Rugova
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 130,- p.p. bij 2 personen
✓ De Rugova kloof is het outdoor gebied van Kosovo: hiken, bergtoppen, ziplinen en kloosters
✓ Verblijf in een guesthouse met diner in een sereen bergdorpje
✓ Wandel op eigen gelegenheid of met gids

Vanaf de veranda van de berghut waar je slaapt, hoor je alleen de koebellen rinkelen. Met uitzicht op de Hajla-top, is de verleiding groot om op pad te gaan. Hike naar de top of langs een aantal dorpen die officieel in de Peaks of the Balkan wandelroute liggen. Hier ben je echt even een paar dagen middenin de natuur.
Rugova - Kosovo_05
Decorative torn edge

Dag 1 – Rugova: de natuur in!

Klingelende koebellen, frisse natuurlijke lucht en boeren die hun land bebouwen. Slechts twee uur rijden vanuit het levendige Pristina, bevindt zich het afgelegen bergachtige Alagina Reka aan de andere kant van Kosovo. Om hier te komen, doorkruis je eerst de indrukwekkende Rugova-kloof met zijn imposante wanden en smalle tunnels over de deels ongeasfalteerde bergwegen. Alagina Reka ligt op de beroemde route ‘Peaks of the Balkan’, en hoewel het Kosovaarse deel soms wordt overgeslagen – de rest ligt in Albanië en Montenegro – is onze eenvoudige boshut gevuld met wandelaars die deze route volgen. Je overnacht in een zeer eenvoudig guesthouse, maar de gastvrijheid (diner is inclusief) die je hier ontvangt, maakt het allemaal de moeite waard.

Alternatieve slaapplek: zie je de zeer eenvoudige berghut niet zo zitten, maar wil je wel de natuur in? Je kunt ook overnachten in de nabijgelegen stad Peja; hier slaap je in een modern stadshotel. Geef je aan ons door als dit je voorkeur heeft?

Decorative torn edge

Dag 2 – Hiken naar de Hajla top of langs dorpen

Tien jaar geleden zette onze gastheer Mustafa hier het eerste pension op, niet zonder uitdaging. In de Albanese cultuur is gastvrijheid diep geworteld, en gasten laten betalen was ongebruikelijk. Het kostte Mustafa enige tijd voordat hij wandelaars om een bijdrage vroeg. Bovendien werkte zijn vrouw mee, wat volgens dorpsbewoners destijds ongebruikelijk was. Tijden zijn veranderd, en velen zien hem nu als een voorbeeld.

Vandaag kun je de Hajla-top beklimmen, maar wees voorbereid op een zware tocht. Bij koud weer of regen kun je richting Hajla wandelen en terugkeren wanneer je genoeg hebt gewandeld. In de hut wordt de haard aangestoken, en samen eet je aan een grote tafel in de woonkamer van de gastheer en -vrouw. Hier genoten wij van de heerlijkste paprika’s in kaassaus, voordat we vroeg in slaap vielen. Als je in de zomer reist, houd dan rekening met hoge temperaturen. Wees vooral niet te optimistisch met de afstand die je af kunt leggen. In de herfst zagen wij overal de mooiste paddenstoelen; dat was voor ons belangrijker dan het behalen van de top.

Optioneel: liever met een gids op pad of wil je niet meer dezelfde route teruglopen naar het dorp? Dan regelen we graag een gids voor je die je aan het einde van de wandeling weer terugrijdt naar je guesthouse. Laat je het ons weten als dit je voorkeur heeft?

Decorative torn edge

Avontuurlijke (of culinaire) optionele excursies

Naast wandelen is Rugova hét terrein voor andere outdoor avonturen. Je kunt in een harnas bekabeld een Via Ferrata lopen met gids, zo kom je op plekken waar je als normale wandelaar nooit kunt komen. Hoogtevrees is dan niet je grootste vriend. Je kunt ook met een gids de grotten van Radavc bezoeken of adrenaline sparen tijdens het ziplinen over de Rugova-kloof. Is avontuur niet echt jouw ding en begeef je je liever onder de locals met hun grootste hobby? Doe dan mee aan een kookworkshop met één van de families in het bergdorp.

Onderaan de pagina lees je meer over de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 3 – Naar Montenegro of Prizren?

Onder het genot van de lichte wind in je gezicht en de rinkelende koebellen word je vandaag wakker. Ben je nog niet klaar met de natuur, dan is een vervolg naar het groene Montenegro erg leuk. Wat dacht je van Biogradska Gora? Je kunt ook je reis vervolgen binnen Kosovo, dan raden we de Servische wijnenclave Velika Hoça of cultureel Prizren aan. Onderweg kom je dan langs de UNESCO-kloosters van Peja en Decani en kun je lunchen in de bazaar van Gjakova.

Tip: met een kleine omweg naar Prizren kom je langs het wijndorp Velika Hoça, waar je kunt overnachten in een zeer eenvoudig wijnhuis. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een wijnproeverij te doen en verder te rijden naar Prizren. Let er dan wel op dat je een BOB hebt of de wijn weer uitspuwt.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Rugova: bergpaden en traditionele dorpen

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

ziplinen rugova kosovo
Variant
1

Optionele excursie: ziplinen over de Rugova-kloof

 • Reissom:
  € 30,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  ziplinen bij Rugova

Ervaar het adembenemende panorama van de Rugova-kloof tijdens een zipline-avontuur. Bereik het startpunt door te klimmen en zweef vervolgens in diverse houdingen over de kabel naar de overkant. In minder dan een minuut leg je een afstand van ongeveer 700 meter af.

Decorative torn edge
Ohrid - Northern Macedonia_24
Variant
2

Optionele excursie: Kosovaarse kookworkshop

 • Reissom:
  € 75,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  kookworkshop in bergdorp

Ontdek de Kosovaarse keuken, die gekenmerkt wordt door het gebruik van kazen en paprika’s. Als je wilt leren hoe je deze smakelijke gerechten zelf kunt bereiden, organiseren wij een kookworkshop in het dorp Reka e Allages. Hier krijg je de kans alles te leren over de unieke culinaire tradities van een Kosovaarse familie.

Decorative torn edge
Via Ferrata Prizren Kosovo
Variant
3

Optionele excursie: Via Ferrata

 • Reissom:
  € 46,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Via Ferrata met gids incl. uitrusting

In de omgeving van Peja leidt een gids je de bergen in voor een begeleide wandeltocht, waarbij je gezekerd bent met een harnas. Op deze manier verken je locaties die anders moeilijk toegankelijk zijn, met adembenemende uitzichten en een echt gevoel van avontuur. De tour is inclusief alle benodigde uitrusting.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Prizren - Kosovo_03
bouwsteen

Prizren: langs kerken en moskeeën

 • Prizren
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 160,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Pristina - Kosovo_15
bouwsteen

Pristina: cafés en brutalisme

 • Pristina
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Balkan rondreis
bouwsteen

Velika Hoça: het religieuze wijndorp

 • Velika Hoça
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 70,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern