Naar boven

Rondreis Balkan in 3 weken

Prizren: langs kerken en moskeeën

bouwsteen

 • Reisschema:
  Prizren
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  Bezoek een kaasfabriek met proeverij
 • Reissom:
  vanaf € 160,- p.p. bij 2 personen
✓ Prizren is de culturele hoofdstad van Kosovo met veel kerken en moskeeën
✓ Verblijf in een kleinschalig stadshotel
✓ Inclusief kaasproeverij in kaasfabriek

Voor wie zoekt naar een culturele toevoeging aan de reis en het contrast tussen bevolkingsgroepen in Kosovo is Prizren een goede optie. Terwijl je een drankje op één van de gezellige terrasjes naast Orthodoxe kapelletjes drinkt, klinkt het gebed uit de minaretten van de moskeeën.
Prizren - Kosovo_03
Decorative torn edge

Dag 1 – Op naar de culturele hoofdstad Prizren!

Prizren ligt vrij centraal in het gebied van de Balkan waar Montenegro, Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië liggen en dus altijd wel goed te plannen in je rondreis. Naast een aantal Servische enclaves die je waarschijnlijk bezoekt in Kosovo, is Prizren een belangrijke afwisseling om de spanningen in het land te begrijpen.

Beklim vandaag al het Kaljaja fort dat boven de stad uit torent voor het mooiste uitzicht over de stad bij zonsondergang. Zo weet je de volgende dag veel beter waar je je in de stad bevindt. Je overnacht in Prizren in een stadshotel, waar je ook heerlijk kunt dineren.

Decorative torn edge

Dag 2 – Kaas proeven in de fabriek

Kaas is een belangrijk ingrediënt in de Kosovaarse keuken en we regelen daarom een bezoekje aan één van de kaasfabrieken in Prizren, waar je natuurlijk ook de kans hebt om verschillende kazen te proberen. Je ziet hoe het hele proces werkt en een fabriek in Kosovo werkt heel anders dan fabrieken die je misschien gewend bent in Nederland. Absoluut een kijkje waard!

De rest van de dag heb je om Prizren te verkennen. Waar in Pristina de gecontroleerde chaos en het bruisende dagelijkse leven samenkomen, ademt Prizren geschiedenis en architectuur. Sommige historische gebouwen zijn alleen van buitenaf te bewonderen om plunderingen tegen te gaan. Ondanks de UNESCO-status blijft de belangrijke Orthodoxe kerk Leviska gesloten.

Optioneel: in plaats van een kaasproeverij kunnen we ook een stadstour met gids voor je regelen. Zo leer je alles over de Ottomaanse invloeden van Prizren. Onderaan de pagina kun je deze toevoegen aan je reisplan.

Decorative torn edge

Kerken en moskeeën

Toch biedt Prizren veel schatten: hammams, kapelletjes, een schilderachtige Ottomaanse brug en zelfs een katholieke kerk met een fresco van de Albanese volksheld Skanderbeg. Het was het epicentrum van de oprichting van de ‘League of Albania’, waar gestreden werd voor een thuisland na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk. Ondanks de bescheiden omvang biedt het levendige Shadervan-plein een ontspannen sfeer om te genieten van een Aperol Spritz of biertje. De imams roepen vanuit de vele minaretten op tot gebed, waardoor Prizren niet alleen de meest culturele en toeristische stad is, maar ook de meest Islamitische stad in de regio.

Decorative torn edge

Avontuurlijke alternatief: de bergen in!

Buiten Prizren vind je ruige natuur, bijvoorbeeld in het Sharr-gebergte. Wil je actief bezig zijn vanuit Prizren? Wij regelen graag een gids voor je voor een wandeling door de bergen of een Via Ferrata tocht, waar je bekabeld met een harnas op plekken komt die je normaal als wandelaar niet ziet. Onderaan de pagina lees je hierover meer.

Decorative torn edge

Dag 3 – Op naar de volgende bestemming

Afhankelijk van je reisrichting ga je vandaag naar de Kosovaarse bergdorpen van de Rugovakloof, het optimistische Pristina of naar Shkodër in Albanië. Maak nog een mooie wandeling door het centrum of geniet van het ontbijt in de zon op het terras van je hotel. Reis je naar Rugova, neem dan zeker de omweg via Gjakova. Je komt dan langs de zwaarbeveiligde Servische UNESCO kloosters in Decani en in Peja. Gjakova zelf is ook zeker de moeite waard. Deze stad is tijdens de Kosovo Oorlog platgebombardeerd, maar is inmiddels weer helemaal hersteld. Met een gezellige bazaar waar de locals op straten drankjes doen of lunchen en een aantal mooie moskeeën die je kunt bezoeken.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Prizren: langs kerken en moskeeën

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Via Ferrata Prizren Kosovo
Variant
1

Optionele excursie: Via Ferrata in de buurt van Prizren

 • Reissom:
  € 38,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Via Ferrata met gids incl. uitrusting

In de buurt van Prizren neemt een gids je mee de bergen in om een route te wandelen, terwijl je met je harnas vastzit. Zo kom je op plekken waar je normaal niet kunt komen, met prachtige uitzichten en echt het gevoel van avontuur. In de tour zit ook de uitrusting begrepen.

Decorative torn edge
Prizren - Kosovo_49 (1)
Variant
2

Optionele excursie: stadstour met gids en Turkse koffie

 • Reissom:
  € 68,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  stadstour met gids, Turkse koffie en rozensap

In de Ottomaanse stad Prizren kun je natuurlijk gemakkelijk je weg vinden, maar je vind er weinig informatie ter plekke. Des te leuker om met een lokale gids op pad te gaan die je zowel de hoogtepunten als verborgen parels van de stad laat zien. Onderweg ga je ergens een Turkse koffie proberen en een rozensap. Beide zijn een goed voorbeeld van hoeveel nog zichtbaar is van het Ottomaanse verleden.

Decorative torn edge
Sharr gebergte Kosovo
Variant
3

Optionele excursie: wandelen door het Sharr-gebergte met gids

 • Reissom:
  € 150,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  wandeling met gids

Vandaag ga je op pad met een gids naar het Sharr-gebergte in de buurt van Prizren. Wandelen in het adembenemende Sharr-gebergte van Kosovo is als dwalen door een levend ansichtkaartlandschap. De imposante bergpieken, schilderachtige valleien en weelderige flora brengen de rijke natuurlijke schoonheid van Kosovo op een tastbare manier tot leven.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Albania Tirana
bouwsteen

Culturele mix van Tirana

 • Tirana
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 130,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Pristina - Kosovo_15
bouwsteen

Pristina: cafés en brutalisme

 • Pristina
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Rugova - Kosovo_05
bouwsteen

Rugova: bergpaden en traditionele dorpen

 • Rugova
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 130,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Skopje - Northern Macedonia_11
bouwsteen

Skopje: van fort naar bazaar

 • Skopje
 • 3 dagen / 2 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
spelletjes spelen in Skhkoder
bouwsteen

Shkodër: tussen de meren

 • Shkodër – Komani meer
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 175,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern