Naar boven

Handige weetjes

Algemene informatie

Praktische informatie Riksja Albanië

Beste reistijd

De beste tijd voor jouw Albanië reis is van mei t/m september. Houd wel rekening dat er vooral veel reizigers zijn aan de kust in de maanden juli en augustus. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 26 en 30 graden in deze maanden, waarbij het aan de kust vaak wat warmer is dan in het binnenland. In de winter kan het er een stuk frisser worden met de laagste temperatuur in januari, dan is het rond de 9 graden Celsius.

Taal

De officiële taal in Albanië is Albanees. In de meeste toeristische plaatsen spreken ze ook goed Engels en Italiaans. De taal heeft geen banden met andere talen en is voor ons dan ook erg moeilijk te verstaan. In de binnenlanden zullen ze wellicht wat minder Engels spreken dan in de wat meer toeristische delen van het land, maar vonden wij, dat brengt ook weer zijn charme met zich mee. Met een paar woordjes in de lokale taal tover je zo een glimlach op iemands gezicht, daarom hieronder een paar voorbeelden:

Albanees (dat wordt inderdaad even oefenen van te voren)
Albanië = Shqipëria
Goedendag = Përshëndetje
Bedankt = Falemenderit
Ja = Po
Nee = Jo
Is goed = Mirë
Dag! = Tung!
Engels = Anglisht
Proost = Gëzuar

Eten en drinken

Albanië is één van de goedkoopste landen in Europa. Voor een cocktail betaal je een paar euro, voor een kop koffie ruim een euro en voor een flesje water € 0,25. Voor € 10,- per persoon kun je uitgebreid lunchen.

De keuken is heel gevarieerd en heeft veel invloeden uit andere landen. Zo lijkt het veel op de Griekse keuken en kun je er bijvoorbeeld heerlijke verse salades met feta kaas eten. Ook wordt veel gekookt met verse groenten, zoals paprika, aubergines, courgette en olijven. De meest voorkomende vleessoorten zijn schapen en geitenvlees, wat de Albanezen graag grillen. En aan de kust kun je natuurlijk een versgebakken visje bestellen. Ook kun je er mierzoete bladerdeeg gerechtjes verkrijgen zoals baklava.

Ben je vegetariër, dan zijn er ook verschillende mogelijkheden. Vraag bijvoorbeeld naar Burani, een eenpansgerecht met spinazie, rijst en ei, een gevulde aubergine of Fasule, een goed gevulde witte bonensoep.

Bellen en internet

In Albanië kun je vanuit je Nederlandse belbundel bellen, omdat beide landen tot de EU behoren. De kosten zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met je bundel.

In de meeste hotels maak je gebruik van wifi, evenals in restaurants er bars. In grote steden vind je vaak wifi hotspots waarmee je kunt verbinden.

Geschiedenis in een notendop

Albanië kent een bewogen geschiedenis, wat je overal terugziet. Je vindt er opgravingen uit de Griekse tijd, Romeinse theaters en Ottomaanse architectuur met grote burchten. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de communisten er aan de macht en regeerde dictator Enver Hoxha er met de ijzeren vuist. Toeristen waren er vrijwel niet welkom en het land is een lange tijd afgesloten geweest van de buitenwereld. In 1991 viel het communisme. Veel uit die tijd zie je terug in de betonnen bouwwerken, bunkers en tunnels.

De overstap naar de vrije markteconomie verliep vervolgens niet goed waardoor de hele economie volledig instortte. Eind jaren 90 kwam de economie weer op gang en in 2008 trad Albanië toe tot de NAVO. In 2020 zijn de onderhandelingen begonnen om toe te treden tot de Europese Unie. Door deze geschiedenis is Albanië een wat onbekender deel van Europa, waardoor je, relatief dichtbij huis, echt een andere wereld binnenstapt.

background-pattern