Naar boven

Geld in Albanië

Voorbereid op reis

Geld in Albanië

In Albanië betaal je met de Albanese Lek (ALL). 100 Lek is ongeveer € 0,85 (september 2022). De Lek is onderverdeeld in 100 Qindarkë. Er zijn munten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Lekë. De biljetten zijn van 200, 500, 1000 en 5000 Lekë.
In Albanië wordt nog veel contant betaald, pinnen is vooral gebruikelijk bij (grotere) hotels en restaurants en bij tankstations.

Wil je geld opnemen, doe dit dan vooral in de steden, omdat dit erbuiten wat lastiger is. Vergeet deze niet voor vertrek op ‘wereld’ te zetten, omdat Albanië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pin transactie daarom ook transactiekosten betaalt. Wil je graag wat cash geld achter de hand hebben tijdens je vakantie in Albanië? Neem dan euro’s of Amerikaanse dollars mee die je makkelijk in kunt wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken in Albanië. Ook de creditcard wordt steeds meer geaccepteerd in Albanië, maar de kosten voor het gebruik ervan liggen meestal hoger dan bij een debet pas.

Albanië is wat betreft eten en drinken één van de goedkoopste landen in Europa. Een koffie kost ongeveer € 0.60, een halve liter bier in de stad zo’n € 2,- en voor € 6,- kun je uitgebreid lunchen en voor € 10,- dineren.

Creditcard voor autohuur

Huur je een auto dan is een creditcard essentieel, omdat ter plaatse (bij het ophalen van de auto) de borgsom via je creditcard wordt gereserveerd. Houd er bovendien rekening mee dat de naam van de hoofdbestuurder van de auto overeen moet komen met de naam op de creditcard.

Zakgeld

Naast de geboekte rondreis door Albanië moet je rekening houden met ongeveer € 30,- per persoon per dag. Dit is inclusief maaltijden, fooien, benzine en entreegelden. Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan jezelf hoeveel je uitgeeft, maar dit is een mooie richtlijn.

Fooien

Het geven van een fooi is niet echt gebruikelijk, maar hiermee kun je goede service extra belonen. De fooi is écht een bonus. En hoeveel fooi geef je dan? Een 10% bonus is een handige indicatie. Reis je met de taxi? Rond dan de rekening af (naar boven) en laat het wisselgeld zitten. Afdingen is niet heel gebruikelijk in Albanië. Op plekken als restaurants en grote winkels kan niet afgedongen worden, terwijl het op een souvenirmarkt iets coulanter is.

background-pattern