Naar boven

Pristina - Kosovo_29

Pristina: cafés en brutalisme

bouwsteen

 • Reisschema:
  Pristina
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  Stadstour met gids en proeverij
 • Reissom:
  Vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
✓ Pristina is flaneren, koffietentjes en brutalisme: de optimistische hoofdstad van Kosovo
✓ Verblijf in een stadshotel (of alternatief in een landelijk hotel in Gracanica)
✓ Inclusief stadstour met gids

Een stad die je ongetwijfeld gaat verrassen is Pristina. De foto's zien er nooit veelbelovend uit, maar eenmaal daar merk je in tal van cafés en tijdens stadswandelingen hoe sfeervol de mensen het kunnen maken. Vanuit hier bezoek je ook het UNESCO klooster van Gracanica.
Pristina - Kosovo_15
Decorative torn edge

Dag 1 – Pristina, de Kosovaarse hoofdstad

Waarschijnlijk is Pristina het vervolg in je rondreis op Skopje in Noord-Macedonië of Prizren. Voordat je het centrum inrijdt, is het leuk om een korte omweg te maken naar het Servisch-orthodoxe klooster van Gracanica. Dit UNESCO-monument toont prachtige fresco’s binnen zijn bijzondere muren. Gracanica, uit de 14e eeuw, is een van de vier UNESCO-monumenten in Kosovo, naast het Patriarchaat van Pec, het klooster van Decani en het klooster van Levisha in Prizren.

Eenmaal in Pristina check je in in je kleinschalige stadshotel. Vanuit hier zit je meteen al in de heerlijke drukte. Doe vandaag wat de locals ook doen: flaneren over de hoofdstraat. Veel inwoners van Pristina wonen erg klein met grote gezinnen. Om de krapte te ontkomen, zie je ze veel al pratend wandelen op straat. Even toe aan een drankje? Stap binnen in één van de vele cafés in een zijstraatje; de ene nog hipper dan de andere.

Alternatieve slaapplek: je kunt ook in Gracanica zelf slapen in een landelijk hotel met zwembad. Onderaan de pagina lees je hierover meer.

Decorative torn edge

Dag 2 – Stadstour met een local

Pristina onderscheidt zich niet door haar schoonheid. Moskeeën, de kathedraal met stadsoverzicht, NEWBORN monument, standbeelden van Kosovaarse erkenning, een verlaten Grand Hotel en brutalistische bibliotheek vormen het stadsbeeld. De charme ligt vooral in gezellige cafés, koffieplekken, de levendige bazaar met een overvloed aan paprika’s en het flaneren van jong en oud. In een land waar 95% zich als moslim identificeert, verrassen de volle cafés met vrienden die lokale biertjes en raki drinken. Omdat je over die lokale hotspots nog niet veel leest, regelen wij een stadstour voor je met gids. Zo leer je Pristina kennen vanuit de ogen van een local. Vraag vooral naar de leukste cafés en de gezelligste straten. Je gids laat je ook een aantal snacks proeven.

Islam is hier vooral verweven in de cultuur door eeuwenlange invloed van het Ottomaanse rijk, de religieuze regels worden vooral voor lief genomen. Als het jongste land in Europa is Pristina zowel jeugdig in bestaan als in de geest van de mensen. Vergeet zeker het uitzicht vanaf de kathedraal niet.

Decorative torn edge

Dag 3 – Stad of natuur?

Start vandaag rustig op met een ontbijtje, de afstanden zijn namelijk niet zo groot. Slaap je in het hotel in Gracanica? Neem dan vooral een duik in het water en smeer je broodje in met een zelfgemaakte paprika-dip. Een logisch vervolg vanuit Pristina is de culturele hoofdstad Prizren of het platteland van de bergdorpen in de Rugovakloof. Ga je de andere kant op? Dan is Skopje waarschijnlijk je eerstvolgende stop.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Pristina: cafés en brutalisme

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Gracanica hotel Kosovo
Gracanica hotel Kosovo
Gracanica hotel Kosovo
Gracanica - Kosovo_89
Variant
1

Pristina: cafés en brutalisme - vanuit hotel in Servische enclave met zwembad

 • Reissom:
  Vanaf € 210,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  overnachtingen in een hotel met zwembad in Gracanica, stadstour Pristina met een gids

Wanneer je Pristina wil bezoeken, maar toch liever in alle rust wil verblijven is ons alternatief in de Servische enclave Gracanica wat voor jou. Deze slaapplek bevindt zich aan de rand van het dorp met velden eromheen en een eigen zwembad. De kamers zijn stijlvol ingericht en het eten is er heerlijk (zeker de lunch). Op korte afstand vind je het UNESCO klooster van Gracanica, wat ons betreft misschien wel het mooiste religieuze gebouw in Kosovo met eeuwenoude fresco’s. Voor een middagje of avondje Pristina hoef je ook maar een kwartier te rijden naar het centrum, waar je voor enkele Euro’s kunt parkeren in de parkeergarage.

Ook bij deze variant regelen we een stadstour met een gids.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Prizren - Kosovo_03
bouwsteen

Prizren: langs kerken en moskeeën

 • Prizren
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 160,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Rugova - Kosovo_05
bouwsteen

Rugova: bergpaden en traditionele dorpen

 • Rugova
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 130,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Skopje - Northern Macedonia_11
bouwsteen

Skopje: van fort naar bazaar

 • Skopje
 • 3 dagen / 2 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern