Watertekort Zuid-Afrika

blog

Geschreven op
dinsdag 11 september
Geschreven door
Judith Konneman
Delen op social media

Nu de droogte aanhoudt in ons normaal gesproken koude en natte kikkerlandje, kunnen we ons des te beter inleven in de aanhoudende droogte in (Zuid-)Afrika. Wat voor ons eerder uitzondering is dan regel, is voor deze landen een gewoonte aan het worden. Al jaren kampt Zuid-Afrika met droogte en watertekort. Vooral in de regio rondom Kaapstad gaan er de laatste jaren waarschuwingen uit. Waar de watervoorraden normaal gesproken in de wintermaanden (april t/m september) worden aangevuld, is dat al een paar jaar achtereen niet gelukt. Dit jaar was er zelfs sprake van Day Zero, de dag waarop er geen water meer uit de kranen zou komen. Gelukkig is deze dag door maatregelen en wat regen nog niet aangebroken, voor nu. De dag is uitgesteld naar 2019, maar een lange termijn oplossing is er nog niet.

Wat doen onder andere hotels ter plaatse met deze kennis? Om hun bijdrage te leveren zorgen ze voor emmers in de douche zodat toeristen water kunnen besparen, ze halen bij badkuipen de stop weg zodat het bad niet als zodanig gebruikt kan worden, er zijn waarschuwingen geplaatst in publieke ruimtes en in badkamers, papieren servetten worden gebruikt in restaurants en eetzalen en tafelkleden worden verwijderd om zo min mogelijk was te hebben, het wassen van bedlinnen en handdoeken gebeurt alleen op verzoek van gasten en niet dagelijks, er zijn watertanks geïnstalleerd om regenwater op te vangen en kranen zijn afgesloten in publieke ruimtes zoals bij recepties. Zwembaden zijn leeg of gevuld met zeewater en er zijn enkele spa’s en stoombaden verwijderd.

Inwoners van Kaapstad dienen zorgvuldig om te gaan met water en hebben een dagelijks limiet van 50 liter per persoon. Er gelden strenge regels waaronder een verbod op het wassen van auto’s, boten en andere voertuigen, het sproeien van tuinen en verschonen van zwembaden. De overheid plaatste begin eerder een overzicht op hun website.

Cape Town Tourism verklaart tegenover National Geographic dat de stad nog steeds in staat is om alle bezoekers te verwelkomen en dat het watertekort nauwelijks invloed heeft op de kwaliteit van het verblijf. Daarbij is in hetzelfde artikel te lezen dat wegblijven uit de stad als toerist zijnde ze op geen enkele manier vooruit helpt. De bijdrage van toeristen aan de economie zorgt ervoor dat ze de waterinfrastructuur problemen juist kunnen aanpakken.

Wat kun je als toerist doen om je steentje bij te dragen? Evy van Kan van Reisjevrij.nl geeft een paar tips om als toerist met het watertekort om te gaan:

  • Sla de douche gerust een paar dagen over
  • Vang al het water op als je gaat douchen, dit kan hergebruikt worden
  • Na het plassen handen NIET wassen
  • Kleine boodschap? Dan hoef je niet door te trekken
  • De grote boodschap kun je wel doorspoelen
  • Verbruik niet onbewust en onnodig kraanwater

Leuk weetje: Kaapstad heeft samen met lokale artiesten speciaal twee minuten shower songs gemaakt. Doe er je voordeel mee!

Misschien wel de beste tip van allemaal: ‘save water, drink wine!’ En zoals zij ook zegt, blijf niet weg uit Kaapstad of Zuid-Afrika. Toerisme is een enorm belangrijke inkomstenbron en het wegblijven van toeristen kan grote gevolgen hebben.

Ook je reis naar Zuid-Afrika plannen? Kijk hier bij onze rondreizen.