ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Olifanten Zuid Afrika

10 Weetjes over Zuid-Afrika

blog

Zuid-Afrika is een prachtig land en ontzettend afwisselend; van hoge bergen tot langgerekte stranden en van gevaarlijke dieren tot heerlijke wijnen. Maar wist jij ook het volgende ...? Lees 10 weetjes over Zuid-Afrika in dit blog.
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 18 mei
Geschreven door
Mara van der Hoek
Sunset weetjes

De weetjes over Zuid-Afrika voor jou op een rijtje:

1.

Het eerste weetje over Zuid Afrika: In Zuid-Afrika worden elf officiële talen gesproken, waarbij 40% van de bevolking Zulu of Xhosa spreekt. Gelukkig spreekt bijna iedereen Engels en is daarnaast Afrikaans een hoofdtaal. Dit lijkt veel op het Nederlands. Met name verkeersborden die je onderweg ook in het Afrikaans tegenkomt, zijn grappig en herkenbaar.

2.

Het tweede weetje: De bekende apartheidsstrijder Nelson Mandela was ooit getrouwd met Winnie Mandela. In de tijd dat zij veel in het nieuws kwam en populair werd onder de bevolking, heeft Herman van Veen haar een rol gegeven in de tekenfilmserie Alfred Jodocus Kwak als Winnie, het vriendinnetje van Alfred.

3.

Wanneer je uitgenodigd wordt bij Zuid-Afrikanen om te eten, is er grote kans dat de braai wordt aangestoken. Deze Afrikaanse variant op de barbecue is namelijk erg populair. Net als bij ons wordt het gezien als een sociale gebeurtenis. Gezellig met een wijntje erbij genieten van struisvogelbiefstuk, ribstukken of boerewors.

4.

Aan het eind van de jaren ’50 bepaalde je huidskleur naar welke school je moest gaan. In de praktijk werden alleen blanken toegelaten tot de grote universiteiten. Zwarten en kleurlingen werden hier van uitgesloten. Deze politiek van apartheid duurde zeker tot het begin van de jaren 90.

5.

Op 9 augustus wordt Nationale Vrouwendag gevierd, wat betekent dat vrouwen veelal gratis entree hebben in verschillende parken en musea.

Tafelberg Zuid Afrika weetjes

Nog meer Zuid-Afrika weetjes:

6.

Zuid-Afrika is ruim 30 keer groter dan Nederland en heeft een oppervlakte van 1.123.226 km². Het inwonertal is bijna 45 miljoen, wat ongeveer 3 keer zoveel is als dat van Nederland.

7.

Je zou verwachten dat krokodillen gevaarlijke dieren zijn. Maar niet de krokodil, maar het nijlpaard zorgt jaarlijks voor de meeste dodelijke slachtoffers. Met ongeveer 200 doden per jaar (en minder dan 10 door krokodillen) wordt het nijlpaard als het gevaarlijkste dier van Afrika gezien.

8.

Aangezien Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd. Wanneer het in Europa dus winter is, is het in Zuid-Afrika zomer en omgekeerd.

9.

In de omgeving van Knysna is de bijzondere vogel ‘Knysna Loerie’ te spotten. Je moet wel goed zoeken, want ondanks zijn felle kleuren valt hij niet op tussen de groene bladeren. Volgens locals is het een unicum om er eentje op de foto te zetten. Het is mij gelukt!

10.

Laatste weetje over Zuid-Afrika: De Tafelberg in Kaapstad hoort sinds 11 november 2011 bij de zeven nieuwe wereldwonderen der natuur. Samen met de Amazonerivier, Halong Bay, de watervallen van Iguazu, het vulkaaneiland Jeju, het Komodo Nationaal Park & Eilanden en de ondergrondse rivier Puerto Princesa.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern