Menu background

Naar boven

Duurzaam reizen

Hulpproject in Peru

Hulpproject kinderen in de Peruaanse jungle

Evelyne Vega Oblitas is de oprichtster van Fundacion Selva Inka. Ze is een Peruaanse uit Cusco en heeft daar ook gestudeerd. Haar moeder is geboren en getogen in het dorpje Pilcopata in de streek Kosnipata in de jungle, aan de rand van Manu National Park, op ongeveer 8 uur rijden van Cusco. Het is een gebied met ongeveer 9000 inwoners. Volgens de statistieken leeft 62% van de bevolking onder de armoedegrens en is 25% er ernstig aan toe. Ik heb dit gebied bezocht in 2001 en ik heb de armoede hier gezien. In 2002 is Evelyne begonnen met haar eerste project, ‘Een glimlach voor de kinderen van Kosnipata, een kerstcadeautje voor ieder kind’. In 2008 heb ik Evelyne en haar familie weer bezocht in Cusco en uitgebreid met haar gesproken over de indrukwekkende vorderingen van het project. Inmiddels zijn er verschillende projecten toegevoegd. Jeanette Stuij-de Jong, productmanager

In 2014 heeft productmanager Jeanette met een aantal collega’s zo’n 8000 euro ingezameld voor Fundacion Selva Inka. Hoe? Door heel veel rondjes te schaatsen in het Olympisch station in Amsterdam.

Met dit geld is het volgende gerealiseerd:

Vijf kinderen van 5 jaar dit jaar zijn begonnen op de openbare school.
Twee jongeren van 10 en 12 jaar kunnen dit jaar basis onderwijs volgen in groep 6 en groep 8.
Er zijn horren gespannen in het kleuterschooltje.
Het speelveld is omheind met een hek om te voorkomen dat de kinderen bij het water komen of in aanraking komen met gevaarlijke dieren zoals slangen.
Er is een speeltoestel aangeschaft.
Er is een bruggetje gemaakt naar de biologische moestuin zodat de kinderen niet meer over een boomstam naar de tuin hoeven. En er zijn 2 sprinklers aangeschaft voor irrigatie.
De juf heeft gratis een training gekregen in Cusco bij de school voor speciaal onderwijs waar de zus van Evelyne werkt, maar de reis naar Cusco (2×8 uur in de bus) is nu mogelijk gemaakt
Fundacion Selva Inka wil meer zelfvoorzienend worden. Het project heeft een biologische tuin met producten waaruit de kinderen dagelijks een voedzame maaltijd krijgen. Komend jaar willen ze zelf kippen en cavia’s houden. Daarvoor moeten hokken gebouwd worden. Hiervoor is Fundacion Selva Inka volledig afhankelijk van schenkingen. Wil je ook een bijdrage leveren aan de bouw van deze hokken of meer kinderen ondersteunen van meer kinderen, geef dan aan tijdens het boekingsproces dat je aan dit project bij wilt dragen.

Kinderen helpen een toekomst op te bouwen

Een voorbeeld van de activiteiten van Fundacion Selva Inka is de cursus ‘Met mijn handen’. Gedurende vier weken wordt een groep van ongeveer 30 jongeren rond de 15 jaar uit de streek bepaalde ambachten geleerd door een professionele instructeur van het Instituto de Bellas Artes uit Cusco. Deze ambachten en vaardigheden kunnen een mogelijke bron van inkomsten kan zijn in de toekomst. Daarnaast vinden ze het leuk en leren ze traditionele ambachten. De jongeren worden begeleid en materialen worden beschikbaar gesteld.

Daarnaast helpt de Stichting schoolverlaters om verder te leren. Elk jaar in Kosnipata beëindigen ongeveer 80 jonge mensen de middelbare school en 90% tot 85% hiervan heeft niet de middelen om naar Cusco te gaan en verder te leren. Doel is om jongeren die de capaciteiten en de ambitie hebben om een hogere opleiding te volgen, te helpen bij de uitgaven van onderdak, boeken en studiekosten en een toekomst op te bouwen. Het aantal jongeren dat gebruik kan maken van het programma zal afhangen van de steun waarop de Stichting kan rekenen.

Sporten buiten schooltijd

In Kosnipata was er binnen de groep jongeren tussen de 14 en 16 jaar weinig steun en motivatie voor de ontwikkeling van sporten. Sport is van belang voor de fysieke en mentale ontwikkeling van jongeren en is sociaal belangrijk. Het verbetert de capaciteit om besluiten te nemen en verhoogt het zelfrespect, kameraadschap en eigen weerstand. Fundacion Selva Inka maakt sporten als voetbal en volleybal mogelijk buiten schooltijd. Ook worden er regelmatig wedstrijden georganiseerd en kunnen er kleine prijzen worden gewonnen, zoals een bal of schoenen. Op deze manier zijn de jongeren gezond bezig, kunnen ze ontspannen en leren ze samen te werken in teamverband. Naast de teamsporten wordt er aandacht besteed aan het leren zwemmen.

Bij je boeking kun je aangeven of je aan dit mooie project wil bijdragen.