Menu background

Naar boven

amazone-regenwoud-peru

Rondreis 3: Peru in 3 weken

rondreis

 • Reisduur:
  22 dagen / 21 nachten, aanvang dagelijks
 • Reisschema:
  Lima - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Indianen op Titicaca - Cusco - Sacred Valley met Machu Picchu - Puerto Maldonado - Tambopata National Park
 • Reissom:
  € 2340,- p.p. (€106,- per dag) bij 2 personen
 • Inclusief o.a..:
  condors in Colca Canyon, homestay bij Titicacameer, vierdaagse officiële Inca trail, Machu Picchu met gids, excursies en maaltijden in jungle
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf € 900,-/€ 1300,- (laag/hoogseizoen)
✓ Een complete reis langs alle hoogtepunten
✓ Van het gebaande pad, ervaar het lokale leven in de Colca Canyon en het Titicameer
✓ Wandel de vierdaagse officiële Inca Trail naar Machu Picchu
✓ Sluit af in het Amazoneregenwoud en verblijf in een open jungle lodge
Peru rondreis boot
Decorative torn edge

Dag 1 – Amsterdam – Lima

Natuurlijk word je na je lange vlucht in de aankomsthal opgewacht en naar je hotel gebracht. De meeste van onze reizigers verblijven in de wijk Miraflores, op ongeveer een half uur rijden van de luchthaven. Dit is een groene buitenwijk aan de kust met verspreid liggende hotels, bars en restaurantjes.

Er zijn een paar drukke winkelstraten maar het is allemaal heel overzichtelijk, ideaal voor een kort verblijf. Onze hotels hier zijn posadas, typisch Peruaanse accommodaties, uitgekozen op sfeer en ligging. ’s Avonds kun je gaan eten bij restaurant Las Tejas, op loopafstand van je hotel. De ceviche kost ca. US$ 8,50 en is een goede introductie van een wellicht niet zo bekend, culinair Peru.

Wanneer je iemand spreekt die in Lima is geweest, zul je vaak te horen krijgen dat Lima een wat troosteloze indruk maakte. Dit komt omdat de stad een groot deel van het jaar in een mist hangt die als het ware vanaf de Pacifische oceaan een tijd over de zuidkust van Peru blijft kleven. Toch kun je in Lima echt wel een leuke tijd beleven, je bent per slot van rekening in Latijns Amerika, het meest swingende werelddeel!

Decorative torn edge

Dag 2 – Lima, vrij verblijf

Je begint je dag vandaag met uitslapen, je hebt er natuurlijk een lange vlucht opzitten en het tijdsverschil is even wennen. Na het ontbijt kun je een taxi naar het koloniale centrum van de stad nemen.

Rond het statige Plaza de Armas ligt het presidentieel paleis en het stadhuis. We brachten ook een bezoekje aan de Cathedral van San Francisco. Hier liggen 25.000 mensen begraven in catacomben onder de kathedraal. De overblijfselen behoren voornamelijk toe aan monniken, priesters en nonnen die in het aanliggende klooster woonden en de botten liggen allemaal netjes soort per soort gesorteerd. Je kunt de catacomben in met een gids, het klooster is ondertussen een museum geworden. Er hangen zelfs kunstwerken van Rubens. In de buurt van dit museum vind je leuke lokale restaurantjes waar je tijdens je broodje ‘jamón morteño’ even kunt bijkomen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vlucht Lima – Arequipa

Reistijd: circa 1,5 uur (per vliegtuig)

Vanuit Lima vlieg je naar Arequipa. In deze stad lijkt het wel altijd lente! Arequipa ligt op 2300 meter, de zon schijnt er bijna altijd en de temperatuur overdag ligt tussen de 20° en 25° C. Dat maakt het al een aangename tussenstop om te wennen aan de hoogte, maar Arequipa heeft meer. De stad is schoner en kosmopolitischer dan Lima en tegelijk toch ook onmiskenbaar Latijns-Amerikaans. Je vind er verfijnde Spaans koloniale gebouwen en kerken en de belangrijkste bezienswaardigheid: het klooster van Santa Catalina. De stad wordt omgeven door vulkanen (Misti 5821 m, Chachani 6075 m en Pichu Pichu 5425 m). In Arequipa hangt vooral een vriendelijke en relaxte sfeer.

Bij aankomst word je opgewacht op de luchthaven en naar je volgende verblijfplaats gebracht: een centraal gelegen posada. Je loopt binnen door een gietijzeren hek en komt op een binnenplaats met bloemen en planten. De posada ligt op steenworp afstand van het Santa Catalina klooster en vanaf het terras kijk je uit over het klooster met de Misti vulkaan op de achtergrond.

Decorative torn edge

Dag 4 – Arequipa, stadswandeling

Omdat er veel te zien is in de stad, hebben we een informatieboekje samengesteld met verschillende stadswandelingen. Zo is er een culturele route of een wandeling waarbij je iets meer meerkrijgt van het dagelijkse leven.

Welke route je ook kiest, stap zeker binnen bij het Santa Catalina klooster. Je loopt er door een labyrint van kronkelige straatjes met hoge rode, blauwe of witte muren. Er zijn kleine binnenplaatsjes, gebedsruimtes en bloementuinen die keurig bijgehouden worden door de nonnen die nog steeds in het klooster wonen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Arequipa – Chivay (Colca Canyon)

Reistijd: circa 5 uur

Al heel vroeg word je opgehaald voor de vijf uur durende rit dwars over de Altiplano naar Chivay. De eerste paar uur kun je nog dommelend doorbrengen. Dan zul je merken dat de bus behoorlijk stijgt en de vlaktes om je heen steeds weidser en indrukwekkender worden. Je doorkruist het nationale reservaat Salinas y Aguada Blanca, waar je lama’s, alpaca’s en vicuña’s ziet grazen. Op het hoogste punt, een 4910 meter hoge bergpas, kun je je benen even strekken en een coca thee te drinken. Hier merk je ook goed welke invloed het hoogteverschil op je ademhaling heeft.

Bij aankomst in Chivay ga je in het dorp op zoek naar een restaurant voor de lunch. Badder in de namiddag in de warme bronnen van La Calera, met uitzicht op de bergtoppen. Na een indrukwekkende dag kruip je ’s avonds weer op tijd onder de wol.

 

Decorative torn edge

Dag 6 – Colca Canyon een dagje meekijken bij de boer

In de Colca Canyon liggen duizenden landbouwterrassen die 500 jaar geleden al door de Inca’s zijn aangelegd. Een ingenieus systeem met irrigatiekanalen zorgt ervoor dat de lokale boeren deze terrassen ook vandaag de dag nog gebruiken voor het verbouwen van hun gewassen. Terwijl de meeste reizigers de akkers vanaf een afstand bekijken, loop jij vandaag een ochtend mee met een lokaal boerengezin.

Je wordt vroeg in de ochtend opgehaald door de man of vrouw des huizes die je meeneemt naar de boerderij. Na een kop coca of muñathee is het tijd om de armen uit de mouwen te steken. Voor je het weet wandel je achter ossen aan door het dorp, onderweg naar een akker die moet worden geploegd. Het voelt wellicht een beetje vreemd om zo tussen de traditioneel geklede bewoners door te lopen, maar authentieker dan dit kan niet! Ook kun je meehelpen bij het voeden van de koeien, alpaca’s of cavia’s. We kunnen je van te voren niet vertellen wat je precies gaat doen. De werkzaamheden zijn namelijk afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Je neemt in ieder geval een kijkje achter de schermen van het boerenleven in de canyon. Aan het einde van de ochtend wordt je teruggebracht naar je hotel, waar je kunt lunchen (exclusief) en de rest van de middag kunt ontspannen.

Decorative torn edge

Dag 7 – Chivay – Cruz del Condor – Puno

Reistijd: circa 6 uur

’s Morgens vertrek je weer vroeg naar het uitzichtpunt Cruz del Condor. Onderweg lopen koeien en ezels op de weg en in de dorpjes zie je boerinnen lopen in hun typische kleurrijke kleding. Cruz del Condor is het diepste punt van de Colca canyon. Met 3200 meter diepte vergelijkbaar met de Grand Canyon. Hier leeft de Andes condor. Je moet geduld en beetje geluk hebben, maar zittend op een rots met een verrekijker in de hand, kun je ze vaak vlak langs je zien vliegen.

Je rijdt de spectaculaire route langs de terrassenvallei terug richting Chivay. Je luncht hier en kunt nog een korte wandeling maken en wat snacks inslaan voor de reis naar Puno. Hier kom je aan het begin van de avond aan en uiteraard word je netjes bij je hotel afgezet.

Decorative torn edge

Al voor je het centrum inrijdt heb je vanuit de bus al prachtig zicht op het meer, totaal zo’n 175 km lang en 45 km breed.

Puno is een universiteitsstad met veel festivals, markten, restaurantjes en barretjes maar heeft toch ook wel wat weg van een groot dorp. Veel auto’s zie je er niet, karren en riksja’s, meer bekend in Azië, des te meer.

Op de Plaza de Armas vertoont een straatartiest nog de kunsten van zijn hondje, de halve bevolking en de plaatselijke voetbalploeg staat er omheen. Ze staan altijd bovenaan in de competitie: hun tegenstanders raken op deze hoogte al snel buiten adem.

Je verblijft hier in een klein, eenvoudig hotel, met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Decorative torn edge

Dag 8 – Puno – Uros – Taquile – Luquina

Na je ontbijt, word je bij het hotel opgehaald en naar de haven van Puno gebracht. Vanaf hier vaar je het meer op. Er gaat een Engelstalige gids aan boord mee en je krijgt voor de vorm een zwemvest. We reserveren een wat snellere boot, aangezien het een behoorlijk stuk varen is. Hoewel het koud kan zijn op het water, verbrand je op deze hoogte snel. Dus neem je zonnebrand mee.

De eerste stop die je maakt is op een van de drijvende rieteilanden, waar de Uros indianen wonen. Deze kunstmatige eilanden werden oorspronkelijk gebouwd om de oorlogzuchtige Inca’s te ontvluchten, maar tegenwoordig wonen de meeste Uros gewoon op het vasteland. Interessant om te zien, maar eerlijk gezegd ook wel erg toeristisch.

Decorative torn edge

Vanuit de rieteilanden vaar je door naar Taquile eiland, dat bekend staat om zijn kleurrijke textielkunst. De traditionele cultuur is hier net zo levendig als de kleuren van de klederdracht. Aan de kleur en ontwerp van de kleding en mutsen is onder andere te zien of men getrouwd is of niet. Je maakt een wandeling over het eiland en luncht bij een familie thuis. Vanuit de rieteilanden vaar je door naar Taquile eiland, dat bekend staat om zijn kleurrijke textielkunst. De traditionele cultuur is hier net zo levendig als de kleuren van de klederdracht. Aan de kleur en ontwerp van de kleding en mutsen is onder andere te zien of men getrouwd is of niet. Je maakt een wandeling over het eiland en luncht bij een familie thuis.

 

Decorative torn edge

Terug op het vaste land ga je naar Luquina, aan de rand van het meer. Je slaapt hier vanavond bij je homestay. De meeste reizigers slapen op het toeristische eiland Amantaní. Dus dat maakt je verblijf hier extra bijzonder. Het verblijf is eenvoudig maar het nodige is aanwezig en de mensen zijn heel vriendelijk. De nacht is er koud maar de sterrenhemel maakt veel goed.

 

Decorative torn edge

Dag 9 – Luquina – Puno

De volgende ochtend kun je helpen bij het dagelijkse leven van deze familie. Je kunt helpen de koeien te melken of mee het water op om vis te gaan vangen voor de lunch. Je kunt je gastheer ook vragen om je het een en ander van de omgeving te laten zien. In de loop van de middag ga je met een bootje terug naar Puno en slaap je weer in hetzelfde hotel als de eerste nacht.

 

Decorative torn edge

Dag 10 – Puno – Cusco

Reistijd: circa 6 uur

Na een goede nachtrust en ontbijt kun je op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met de ’trici-taxi’, van je hotel naar het busstation waar om 09.00 uur de comfortabele expres bus naar Cusco vertrekt. De bus doet er ongeveer zes uur over. Om 15:00 uur ben je er en word je op het busstation opgewacht en naar je posada gebracht. Deze ligt in de volkswijk San Blas, een artistiek wijkje vol kunstnijverheidswinkeltjes en is een klein, typisch Peruaans hotel in de 3- sterren categorie met tuintje of patio en een gezellige ontbijtruimte. We hebben het vooral uitgekozen op sfeer. Je kamer is netjes en modern en heeft uiteraard eigen douche en toilet.

De bezienswaardigheden van Cusco en de Plaza de Armas liggen op ongeveer 15 minuten lopen, down hill. (steile straatjes hier) Ga je terug, neem dan voor een euro gewoon een van de overal aanwezige taxi’s, schaam je niet: de stad ligt op 3300 meter!

Decorative torn edge

Dag 11 – Cusco, vrij verblijf

Hét draaipunt van Cusco is de Plaza de Armas, een van de mooiste van Peru. Ga zeker even op een bankje zitten op het plein of wat drinken in één van de restaurants met een balkon met uitzicht op het plein om van de bedrijvigheid te genieten. In de straatjes erom heen kun je prima winkelen en restaurantjes zijn er volop. De wijk San Blas ligt ongeveer vijf minuten per taxi heuvelopwaarts van de Plaza de Armas.

Het leuke van San Blas is dat het nog wat meer een woonwijk en minder een toeristenwijk is. In de smalle straatjes, waar net een Daewoo taxi doorheen kan, kom je verrassende doorkijkjes tegen, cafeetjes en traditionele restaurantjes. Van verkeerslawaai heb je dan ook geen last.

Decorative torn edge

Zeker de moeite, en een goede voorproef op het hoogtepunt Machu Picchu, is een bezoek aan de ruïnes Saqsaywamán. Een wandeling hier naar toe is goed te doen, ongeveer een uur klimmend de berg op. Vanaf de Plaza de Armes ga je de zijstraat Suecia in, vanaf hier omhoog richting het Christusbeeld dat over de stad Cusco uitkijkt.

De immense rotsblokken waarmee ze dit fort hebben gebouwd is indrukwekkend, zo perfect valt alles in elkaar. Je kan je niet voorstellen hoe de Inca’s dit gebouwd hebben, zeker niet als je je realiseert dat er slechts 20% van het originele fort is overgebleven. De rest is verwoest door de Spanjaarden, die van de grote stenen hun eigen huizen lieten bouwen in het centrum.

Terug naar het centrum kan lopend of neem een collectivo naar de andere, kleinere ruïnes zoals Q’enqo, Pukapukara en Tambomachay. Tevens rijden er taxi’s rond die je terug naar Cusco kunnen brengen voor een paar Soles. Schaam je niet, je zit op 3400 meter, dus helemaal niet gek het even rustig aan te doen.

Decorative torn edge

Dag 12 – Cusco – Wayllabamba (Inca Trail)

Na een vroeg ontbijt geef je bij de hotelreceptie bagage in bewaring die je de komende dagen niet nodig hebt. Je wordt opgehaald en in een minibusje ga je eerst naar Ollantaytambo, waar je een korte stop maakt en de dragers worden opgehaald. Vervolgens rijd je door naar het startpunt. De Inca Trail begint bij een brug over de Rio Urubamba. Je moet hier een registratieformulier invullen, je paspoort laten zien en je krijgt van de gids een briefing over de route.

Dan kan de trekking beginnen. Vandaag loop je ongeveer vier uur over een redelijk vlak pad door schitterende regenwoud met vochtige slierten mist, dichte begroeiing en hangende lianen. Je stijgt tot ± 2900 meter en komt verschillende kleinere Inca ruïnes tegen en dorpjes waar de lokale bevolking je graag drank en chocola wil verkopen, best handig. Tussendoor ontvang je een lunchpakket.

Decorative torn edge

De dag eindigt in Wayllabamba, vlak bij de ruïnes van Llactapata. Als je nog energie hebt en er is nog tijd, geeft de gids je in de namiddag nog een kleine rondleiding.

De dragers zijn al vooruit gelopen en hebben de tenten al opgezet. Er is geen elektriciteit, geen warm water en geen douche of toilet, wel een toilet-tent met een gat in de grond. Je kunt meehelpen met het klaarmaken van het diner of een plekje voor jezelf opzoeken en genieten van het uitzicht terwijl de zon ondergaat. ’s Avonds is er alle tijd om ervaringen te delen met je medereizigers die uit alle hoeken van de wereld komen. De nachten in de tent op deze hoogte zijn koud, maar met warme kleding en een goede slaapzak is het goed te doen.

Decorative torn edge

Dag 13 – Wayllabamba – Pacaymayo (Incatrail)

De zwaarste dag: vroeg uit de veren en een flink ontbijt want vandaag moet je de 4200 meter hoge Abra de Warmiwanusca, oftewel Dead Woman’s Pass, overwinnen. Het pad leidt eerst door mosbossen en langs watervallen en daarna begin je te klimmen over uitgehakte treden.

Niets in de bergen is zoals het lijkt, want ’s morgens zie je de pas al liggen en lijkt het een uur of twee van je vandaan, maar er komt geen einde aan de treden en alleen heel veel chocola, liters water en een behoorlijk doorzettingsvermogen helpen je de dag door. Geen zorgen, want je hebt er de hele dag de tijd voor. Als je aankomt op de kampeerplek, zijn de tenten alweer opgezet en de koks staan voor je klaar met een kop warme thee.

Decorative torn edge

Dag 14 – Pacaymayo – Winay Wayna (Incatrail)

Het is een mooie wandelroute vandaag met veel ruïnes en uitleg. Wel een zware dag, want je passeert twee passen en loopt ongeveer 3000 Inka Treden naar beneden. Van Pacaymayo bezoek je de archeologische plek Runkurakay. Dan loop je door naar de ruïne Sayacmarka. Deze is in vroegere tijden een onneembare vesting geweest en één van de mooiste ruïnes onderweg.

Vervolgens heb je nog één bergpas van zo’n 4000 meter te gaan. Als je eenmaal daar over bent weet je dat je de Inca trail ‘hebt gehaald’, ook al moet je nog anderhalve dag. Je luncht op de top en daalt dan weer. De naam van deze pas, Phuyupatamarca, wil je dan zo snel mogelijk weer vergeten! De wandeling ’s middags is niet zwaar meer. Onderweg prachtige uitzichten op de ongerepte natuur. Orchideeën, varens, nevelwoud en vogelgefluit vormen het decor. Bij de Inca-citadel Winay Wayna ligt een herberg met een grote eetzaal. Hier wordt voor de laatste nacht het kamp opgezet. De opluchting dat het meeste lopen erop zit zorgt voor een gezellige sfeer. Je kunt weer aan een echte tafel zitten en eten.

Decorative torn edge

Dag 15 – Winay Wayna – Machu Picchu – Cusco

Reistijd: circa 3,5 uur (per trein)

Zeer vroeg op om met zonsopgang bij Inti Puncu te zijn, oftewel de Zonnepoort. Je loopt in het schemer nog ongeveer anderhalf uur. Vanaf dit punt zie je voor het eerst de opgraving Machu Picchu liggen, mogelijk eerst nog bedolven in de mist. Langzamerhand trekt de mist weg en verschijnt Machu Pichu, haast magisch en onwerkelijk. Na ruim drie dagen wandelen een welverdiende beloning. Nadat je vanaf dit punt van Machu Picchu tussen de bergtoppen hebt genoten wandel je nog een uur naar beneden voor je daadwerkelijk bij de Inca-stad aankomt. Hier kun je je rugzak bij de ingang in bewaring geven en krijg je een rondleiding met gids door de opgravingen.
Dwalend door Machu Picchu ga je je vanzelf voorstellen hoe het leven er destijds uitzag. De landbouwterrassen, tempels en boerenhuizen geven goed weer hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren. Toch is er veel onduidelijkheid over de ondergang van Machu Picchu. Wetenschappers en archeologen zijn het niet eens over wat er zich hier afgespeeld heeft waardoor de stad uiteindelijk verlaten is. Was de stad een tijdelijke schuilplaats voor de oprukkende Amazone indianen? Werden de bewoners geveld door de Spaanse griep, een aardbeving of ‘gewoon’ door onderlinge strijd? Ook de gids verteld zijn eigen spannende verhaal en verteld dit vol overtuiging.

Decorative torn edge

Leuk om te horen dat er zoveel mysteries zijn, je kunt tenslotte zelf bedenken welke het meest aannemelijk klinkt. Vast staat dat de Spanjaarden Machu Picchu bij hun veroveringen van Latijns Amerika nooit hebben gevonden. Pas in 1911 kwam de wetenschapper Hiram Bingham bij toeval bij de vesting uit, hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad. Je bezoek aan de Machu Picchu duurt tot aan het einde van de ochtend.

Het is ook mogelijk om één van de twee bergtoppen bij Machu Picchu te beklimmen. Je hebt dan wat extra tijd nodig (resp. 20 minuten en 2 uur). De Huayna Picchu is de uitstekende berg naast Machu Picchu. Om deze berg te kunnen beklimmen dien je een extra entree te betalen, die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.

Decorative torn edge

Waar je ook kijkt, zie je de Andesbergen op de achtergrond. Hoeveel plaatjes je al van Machu Picchu gezien hebt, het blijft heel bijzonder te lopen tussen de tempels, gangen, terrassen en kamers.

Als je uitgekeken bent, haal je je rugzak op bij de ingang. Hier staan bussen klaar die je naar Aguas Calientes brengen. Daarvandaan vertrekt de trein in de loop van de middag terug richting Cusco. Het laatste station is Poroy, vanwaar het ongeveer nog 15 minuten rijden is naar Cusco. Er staat een transfer voor je klaar die je naar je hotel brengt. Hier staat er een heerlijk warm bed op je te wachten staat.

Decorative torn edge

Dag 16 – Cusco, vrij verblijf

Het centrum van Cusco gonst 24 uur per dag van de activiteiten en je vermaakt je vandaag makkelijk. Bezoek een van de omliggende dorpjes zoals Pisac, Ollantaytambo of Urubamba of ga nog een laatste keer eten bij dat sfeervolle, lokale restaurantje. Souvenirs kopen kan goed op de lokale markten. Een mooie gekleurde poncho of een handgemaakt kleed doen het altijd goed thuis.

Een rustige dag met wat rondslenteren in San Blas of het centrum kan natuurlijk ook.

Decorative torn edge

Dag 17 – Cusco – Puerto Maldonado – Tambopata Reservaat

Reistijd: circa 3 uur (waarvan 1 uur per vliegtuig)

Op eigen gelegenheid naar de luchthaven van Cusco voor je vlucht naar Puerto Maldonado. Dit is een levendige tropische grensstad en de uitvalsbasis voor de tours de jungle. Na je aankomst op de airstrip wordt je naar de haven gebracht. Hier aangekomen krijg je een lekkere lunch geserveerd alvorens aan de boottocht te beginnen per gemotoriseerde kano de jungle in. De boottocht is alleen al een avontuur, onderweg kun je al heel wat dieren zien, zoals schildpadden die op omgevallen boomstronken liggen te luieren in de zon en allerlei tropische vogels.

Na een tijdje gevaren te hebben legt de legt de kano aan langs de rand van de rivier bij een houten trap die leidt naar een goed onderhouden pad naar je verblijf voor de komende dagen.

Decorative torn edge

Gebouwd uit dezelfde materialen en met dezelfde technieken als de lokale gemeenschap gebruikt, is je lodge inmiddels ook in handen van de bewoners van de gemeenschap en alle opbrengsten gaan naar de families in het dorp, of worden gebruikt voor de bouw van scholen, huizen of boten.

Je junglelodge beschikt over zo’n 15-20 kamers en is gebouwd aan de oever, helemaal van hout en lokale materialen als hout, klei en riet. Er is een receptie, bar, ruime eetzaal en verschillende overdekte ruimtes. De kamers zijn open, de bedden zijn van hout en natuurlijk voorzien van een muggennet. Verder beschikken de kamers onder meer over douche en toilet. Er is echter alleen koud water. Je kamer heeft geen deuren en ramen maar een gordijn en vanuit je kamer kijk je zo de Amazone in, met letterlijk de jungle aan je voeten.

’s Avonds kun je op de veranda genieten van de junglegeluiden in de gitzwarte, met sterren bezaaide nacht of wegdromen bij het uitzicht over het meer.

Decorative torn edge

Dag 18 & 19 – Tambopata Reservaat

Voorbeeld dagindeling:
Vroeg op voor het kleurrijke spektakel van de vogels die komen ‘kleipikken’. Iedere dag komen papegaaien van verschillende grootte en ras naar de vier meter hoge muur en ruziën over voorkeurplekjes bij de lekkerste klei, een vitaal onderdeel van hun dieet. Vanuit een beschut plekje heb je goed uitzicht op de kleiwand en kun je grote groepen kleine parkieten en grotere ara’s spotten.

Je maakt in een kleine groep van maximaal acht personen een wandeling door de jungle. De native guide weet van alles te vertellen over de flora en fauna van het regenwoud. Je leert er niet alleen over alle (zoog)dieren en vogelsoorten die hier voorkomen, maar bijvoorbeeld ook over de medicinale werking van planten en bomen.

Decorative torn edge

Voor de lunch kom je terug in de lodge en daarna heb je een uurtje siësta. In de lodgetuinen kun je toekans, ara’s en kolibries zien.

’s Middags maak je met de gids een kanotocht over het Tres Chimbadas Lake om kaaimannen, reuzenotters, schildpadden en andere dieren te spotten die vooral langs het water leven. Hierna gooi je een hengeltje uit en wie weet sla je wel een piraña aan de haak. Op de terugweg naar de lodge bezoek je nog een verlaten ‘slash and burn’ farm om te zien hoe hier het land bewerkt wordt.

’s Avonds mag je in de lodge ontspannen maar je kunt ook meegaan op de nightwalk de jungle in op zoek naar amfibieën (slangen, hagedissen en kikkers) en insecten zoals vogelspinnen, krekels en sprinkhanen.

Decorative torn edge

Dag 20 – Tambopata – Lima

Reistijd: circa 4 uur (waarvan 1,5 uur per vliegtuig)

Vandaag vaar je na een vroeg ontbijt terug over de Madre de Dios naar Puerto Maldonado waar je nog ’s ochtends op de luchthaven aankomt voor de terugvlucht naar Lima.

In Lima heb je nog een laatste overnachting, voordat je weer naar huis vliegt. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een van de leuke artesania (handwerk) markten in Miraflores te bezoeken.

Decorative torn edge

Dag 21 – 22 – Lima – Amsterdam


Je hebt ’s ochtends nog de tijd om te struinen door Miraflores. Je kunt bijvoorbeeld naar Larcomar, een groot en modern winkelcentrum direct aan het strand van Lima waar het altijd gezellig is. In de loop van de middag neem je een taxi naar de luchthaven van Lima waar je op de vlucht naar Europa stapt. De volgende ochtend kom je hier aan.

Decorative torn edge
torn-edge

Rondreis 3: Peru in 3 weken

Onze slaapplekken