Comfort reis Peru
Rondreis✓ Geen trekkingen in de reis
✓ Verblijf in sfeervolle posada’s, een piramide van glas en een lodge met warmwaterbronnen
✓ Reis per trein en bezoek met gids wereldwonder Machu Picchu
Dag 1 – Amsterdam – Lima
Natuurlijk word je na je lange vlucht over oceanen en continenten in de aankomsthal opgewacht en naar je hotel gebracht. De meeste van onze reizigers verblijven in de wijk Miraflores, op ongeveer een half uur rijden van de luchthaven. Dit is een groene buitenwijk aan de kust met verspreid liggende hotels, bars en restaurantjes.
Er zijn een paar drukke winkelstraten maar het is allemaal heel overzichtelijk, ideaal voor een kort verblijf. Je verblijft in een prachtige koloniale villa in de wijk Miraflores, uiteraard met een bijbehorend interieur.
Vooral door het verzorgde donker houten interieur scoort dit hotel hoog. In de lounge met kroonluchters kun je heerlijk relaxen (of internetten), ook is er een leuke kleine patio met veel groen en een tuintje. Je kamer is comfortabel en heeft een douche, toilet, telefoon, koelkastje, fan. Een goed ontbijt is inclusief.
’s Avonds kun je gaan eten bij restaurant Las Tejas, op loopafstand van je hotel. Hoewel je er ’s avonds prima over straat kunt lopen, wil het personeel geen enkel risico nemen en bindt je handtas met een ketting vast aan de stoel.. even wennen is het wel. De ceviche is een fantastische introductie van een wellicht niet zo bekend, culinair Peru.
Dag 2 – Wandeling met gids in Lima
Wanneer je iemand spreekt die een reis naar Peru heeft gemaakt, zul je vaak te horen krijgen dat Lima een wat troosteloze indruk maakte. Dit komt omdat de stad een groot deel van het jaar in een mist hangt die vanaf de Stille Oceaan komt aanwaaien. Toch kun je in Lima echt wel een leuke dag beleven. Maar zoals overal geldt: je moet de leuke plekken weten te vinden. Daarom neemt onze lokale gids je vandaag mee naar het centrum van de stad. Hij laat je de highlights zien en geeft informatie die je niet gemakkelijk kunt terugvinden in een reisgids.
’s Ochtends bezoek je eerste een markt waar je verschillende fruitsoorten proeft, cocabladeren kauwt en leert over de vele soorten aardappelen en quinoa. Daarna vertrek je met een lokale bus naar het centrum van Lima. Omdat deze bus een eigen busbaan heeft, is het een ideaal vervoersmiddel om relatief snel naar het centrum te reizen.
In het centrum van Lima vind je veel koloniale gebouwen waaronder ook het presidentieel paleis en het stadhuis. Omdat hij de stad goed kent, wijst je gids je juist op dingen waar je normaal gesproken gemakkelijk aan voorbij loopt. Door je informatie te geven over de verschillende typen gebouwen, maak je een korte tijdsreis door de geschiedenis van Lima en krijg je een beter beeld hoe de stad zich ontwikkeld heeft. Onderweg proef je nog wat lokale lekkernijen.
De middag heb je ter vrije besteding.
Dag 3 – Vlucht Lima – Arequipa
Reistijd: circa 1,5 uur (per vliegtuig)
Het lijkt wel altijd lente in deze Peruaanse stad! Arequipa ligt op 2300 meter, de zon schijnt er bijna altijd en de temperatuur overdag ligt tussen de 20° en 25° C. Dat maakt het al een aangename tussenstop om te wennen aan de hoogte, maar Arequipa heeft meer.
De stad is schoner en kosmopolitischer dan Lima en tegelijk toch ook onmiskenbaar Latijns-Amerikaans. Je vindt er bijzonder verfijnde Spaans koloniale gebouwen en kerken, de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is het klooster van Santa Catalina.
De stad wordt omgeven door vulkanen (Misti 5821m, Chachani 6075m en Pichu Pichu 5425m) en in de kleine taxi’s die niets kosten kun je ook gemakkelijk de buitenwijken van de stad of de omgeving buiten de stad gaan zien. In Arequipa hangt vooral een vriendelijke en relaxte sfeer. Je bent er echt op vakantie.
Bij aankomst word je opgewacht op de luchthaven en naar je volgende verblijfplaats gebracht: deze pittoreske koloniale posada is het centrum van de stad. De lichte en rustige kamers hebben tv, telefoon en minibar, zorgvuldig gekozen meubilair met leuke antieke details en de matrassen zijn super. De posada ligt op steenworp afstand van het Santa Catalina klooster en vanaf het terras kijk je uit over het klooster met de Misti vulkaan op de achtergrond.
Dag 4 – Arequipa
Begin je dag met een kop koffie op een van de balkons aan de Plaza de Armas, het centrale plein van de stad.
Omdat er veel te zien is in de stad, hebben we een informatieboekje samengesteld met verschillende stadswandelingen. Zo is er een culturele route of een wandeling waarbij je iets meer meerkrijgt van het dagelijkse leven.
Welke route je ook kiest, stap zeker binnen bij het Santa Catalina klooster. Je loopt er door een labyrint van kronkelige straatjes met hoge rode, blauwe of witte muren. Er zijn kleine binnenplaatsjes, gebedsruimtes en bloementuinen die keurig bijgehouden worden door de nonnen die nog steeds in het klooster wonen.
Liever iets actiefs doen? We bieden in Arequipa een raftexcursie aan voor een halve dag.
Dag 5 – Arequipa – Colca Vallei
Reistijd: circa 5 uur
’s Ochtends vroeg word je opgehaald voor je hotel in Arequipa. Je reis naar de Colca Canyon kan beginnen. Vanuit Arequipa klim je eerst snel omhoog de bergen in. Onderweg heb je mooie uitzichten op de top van onder andere de Misti vulkaan. In het nationale park Salinas y Aguada Blanca kun je lama’s, alpaca’s en Andesvossen tegenkomen. Ook heb je kans zeldzame vicuñas te zien.
Je zult vandaag een aardig hoogteverschil overbruggen: van 2300 meter ga je omhoog tot een bergpas van 4900 meter, dan weer naar beneden naar de vallei op circa 3500 meter. Maar omdat je in Arequipa al wat aan de hoogte hebt kunnen wennen, is het gelukkig goed te doen.
Zo rond 13.00 uur kom je aan in het plaatsje Chivay. Tijd om te lunchen in een van de lokale restaurantjes. De vallei die voor je ligt is dieper dan de Grand Canyon in Amerika en meer dan honderd kilometer lang. Niet de Inca’s, maar een beschaving die nog duizend jaar ouder is, de Colluhuas, hebben de steile rotswanden omgevormd tot een voor landbouw geschikt terrassenstelsel. Het moet ongelofelijk veel mensenwerk hebben gekost om dit te realiseren.
Rond de klok van drie uur is je geplande aankomst in je lodge. De lodge ligt op een romantische, wat magisch aandoende plek midden in de Colca Vallei. Hier kronkelt de snelstromende Colca rivier tussen de omliggende bergenwanden door. De comfortabele lodge in de vallei heeft privé thermale bronnen. De ruime stijlvolle kamers zijn voorzien van douche/bad & toilet, verwarming, king size bedden en een eigen terras of balkon met uitzicht op de rivier en de vallei. De lodge ligt niet ver van het dorpje Chivay met zijn vele restaurantjes, maar de gemeenschappelijke lounges en de gezellige bar/restaurantruimte met open haard in de lodge zijn ook fijn.
Het meest relaxte van het hotel zijn de warmwaterbronnen aan de rivieroever. Het is heerlijk ontspannen in het warme thermale water, ideaal na de rit van vandaag. Het geluid van de snelstromende Colca rivier en het prachtige uitzicht op de omliggende bergwanden, maken het een onvergetelijke badderervaring. ’s Avonds kun je liggend in het warme water sterren kijken tot je er week van wordt.
Tip:
Wil je jezelf verwennen, boek dan een extra nacht. Je hebt dan ook tijd voor ochtend paardrijden door de vallei of een kanotrip op de rivier. En zo ben je naast al dat badderen ook nog actief bezig!
Dag 6 – Colca – Cruz del Condor – Puno
Reistijd: circa 6 uur
De volgende ochtend vertrek je na een vroeg ontbijt rond 07.00 uur verder de vallei in. De lodge ligt aan de ‘bovenkant’ van de vallei, waar bijna geen toeristen komen. Je rijdt door weinig bezochte dorpjes en via een brug kom je daarna in het plaatsje Yanque op de weg die langs ‘de onderkant’ van de vallei naar het uitzichtpunt ‘Cruz del Condor’ loopt, waar je rond 08.15 aankomt.
Cruz del Condor is uniek want het is de enige plek in Peru waar je een heel goede kans hebt om de majestueuze condors van heel dichtbij te bekijken. Door de opstijgende warme lucht uit de bijna 1000 meter diepe kloof, vooral tussen 08.00 en 10.00 uur ’s ochtends, vliegen ze juist hier op ooghoogte voorbij. Een verrekijker en telelens komen zeker van pas.
Na ongeveer een uur rijd je rond 09:30 weer richting Chivay.
Op de route maak je een aantal stops, zoals bij de uitkijkpunten Huayra Punko en Antahuilque. Vanaf hier heb je adembenemende uitzichten over de immense Colca Vallei en de landbouwterassen.
Je vervolgt de reis naar de dorpjes Maca en Yanque, waar je een goede indruk krijgt van een echt lokaal dorpje in Peru. Yanque heeft de mooiste kerk van de Colca Vallei, wel een bezoekje waard dus. Rond lunchtijd kom je aan in Chivay en ben je in de gelegenheid om te lunchen. Je stapt daar in een andere minibus naar Puno, waar je aan het einde van de middag aankomt en wordt afgezet bij je hotel.
Al voor je het centrum inrijdt heb je vanuit de bus al prachtig zicht op het meer, totaal zo’n 175 km lang en 45 km breed.
Puno is een universiteitsstad met veel festivals, markten, restaurantjes en barretjes maar heeft toch ook wel wat weg van een groot dorp. Veel auto’s zie je er niet, karren en riksja’s, meer bekend in Azië, des te meer.
Op de Plaza de Armas vertoont een straatartiest nog de kunsten van zijn hondje, de halve bevolking en de plaatselijke voetbalploeg staat er omheen. Ze staan altijd bovenaan in de competitie: hun tegenstanders raken op deze hoogte al snel buiten adem.
Je verblijft hier in een klein, eenvoudig hotel met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Dag 7 – Titicaca excursie
Je wordt vanochtend bij het hotel opgehaald en naar de bedrijvige haven van Puno gebracht, waar je al vroeg met je medereizigers het open water opvaart. Met een snelle express boot, vaar je in een goed tempo richting de eilanden. Een zwemvest is verplicht (nou ja, zolang je nog in het zicht van de haven bent). Smeer je goed in want de zon is op deze hoogte scherp en door de wind kun je verbranden zonder het in de gaten te hebben.
Eén van de legendes over het Titicacameer is dat Atlantis, de bron van de Inca beschaving, zich hier bevond. Wanneer je nu zelf op het meer vaart en de bergen en lucht weerspiegeld ziet in het diepblauwe water, kun je je dat waarschijnlijk wel voorstellen.
Na ongeveer anderhalf uur varen kom je aan op het eiland Taquile. Na aankomst wandel je met je gids langs terrasvelden waar lokale producten, zoals aardappelen, verbouwd worden en hoor je wat over de regels op het eiland. Zo mogen er geen hotels gebouwd worden, is de landbouwgrond eerlijk verdeeld en moet het oorspronkelijke karakter van het eiland zoveel mogelijk bewaard blijven.
Opvallend is dat vooral de mannen op dit eiland breien. Verder dragen ze een witte bloes met een sjerp. Het model en de kleur van de muts vertelt je of de drager getrouwd is, een notabele van het dorp, of een vrijgezel; wel zo makkelijk voor de dames. Om met een vrouw te mogen trouwen moeten ze aan de schoonfamilie laten zien dat ze een muts kunnen breien om te tonen dat ze kunnen voorzien in het levensonderhoud.
Dan stap je weer op de boot en vaar je naar de Santa Maria bevolking op het schiereiland van Capachica. Je ziet hier een offerceremonie en geniet daarna van een lunch die op een speciale manier bereid is. Vlees, vis, groente en aardappelen worden in folie gewikkeld en ondergronds tussen verwarmde stenen gegaard. Na ruim 20 minuten kun je aan tafel en genieten van je bijzondere lunch met uitzicht op het helderblauwe meer.
Na de lunch vaar je naar een groep Uros rieteilanden waar in totaal 30 families wonen. In tegenstelling tot de meeste rieteilanden vlakbij Puno, wonen de bewoners hier nog echt en leven ze voornamelijk van de visvangst. Omdat het steeds lastiger wordt hiervan rond te komen, de vispopulatie daalt jaarlijks, stellen ook zij zich open voor het toerisme.
De eilanden hebben door hun ligging en bouw een aparte sfeer. Je merkt bij de eerste stappen op het riet onmiddellijk dat er iets onder je voeten beweegt en het is grappig om zo op en neer te schommelen. Je krijgt van de Uros familie uitleg over hoe de eilanden gebouwd zijn en hoe ze nu en vroeger leefden. Ook zullen ze zelfgemaakte souvenirs te koop aanbieden.
Dan is het nog ruim twee uur varen naar Puno. Terwijl je de kust dichterbij ziet komen worden de schaduwen van de bergen om het meer langer. In Puno kun je de dag afsluiten met een specialiteit van de streek: pollo a la plancha. Kleine kiprestaurantjes vind je op iedere hoek van de straat. Voor een paar dollar heb je gegeten en gedronken. Het nachtleven van Puno stelt niet veel voor, rozig van zon en water kruip je waarschijnlijk bijtijds onder de dekens.
Dag 8 – Puno – Cusco
Reistijd: circa 6 uur
Na een goede nachtrust en uitgebreid ontbijt kun je op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met de Trici-taxi, van je hotel naar het busstation waar om 09.00 uur de comfortabele bus naar Cusco vertrekt.
De bus doet er ongeveer zes uur over en om circa 15:00 uur ben je in Cusco en kun je voor vier sol een taxi regelen naar je hotel.
Riksja Peru boekt in Cusco posada’s in de kunstenaarswijk San Blas. Deze wijk ligt iets hoger dan het toch wel behoorlijk toeristische centrum of de straatjes rond de Plaza de Armas.
Je verblijft in een sfeervolle en koloniale accommodatie op loopafstand van de Plaza de Armas. Het initiatief voor het Niños hotel is genomen door een Nederlandse dame. Dit comfort hotel is zoals we die bij Riksja Peru het liefste aanbieden. Het hotel is zeer comfortabel en sfeervol ingericht, maar is verbonden aan een heel mooi project. De inkomsten worden gebruikt om kinderen in Peru een betere toekomst te geven. Vanuit het hotel kun je verschillende initiatieven bezoeken. Maar leuker nog, met een verblijf hier, help je een handje mee en draag je bij aan een betere toekomst voor kinderen.
Dag 9 – Cusco
Hét centrum van Cusco is de Plaza de Armas, één van de mooiste pleinen van Peru. In de straatjes erom heen kun je prima winkelen en internationale restaurantjes waar je ’s avonds panfluitspelers kunt zien optreden zijn er volop. Wil je ter plaatse een dagtrip boeken dan zijn er zowel malafide als bonafide reisbureautjes rond dit plein, informeer bij de hotelreceptie waar je het beste kunt boeken!
De bezienswaardigheden van Cusco met op de eerste plaats de barokke kerken rondom de Plaza de Armas, liggen op ongeveer 15 minuten lopen, down hill (zie de straatjes hier). Naast alle kerken en kathedralen in de stad vind je er perfect bewaarde Inca-muren in Calle Loreto en Calle Hatun Rumiyoc. Interessante musea zijn die van de Arte Religioso en het Inca-museum.
Dag 10 – Cusco – Pisac – Ollanta
Je wordt deze morgen bij je hotel opgehaald. In een internationaal groepje reis je de Heilige Vallei in. De naam van deze vallei verwijst naar de talloze overblijfselen uit het Inca tijdperk. De gunstige ligging (op zo’n 2800 meter hoogte), het aangename klimaat en de vruchtbare grond maakt het een omgeving vol terrasvormige landbouwvelden, kleine dorpjes, groene vergezichten. Het is dan ook wel te begrijpen dat de Inca’s deze omgeving kozen voor hun landbouwprojecten en de bouw van belangrijke tempelcomplexen.
Onderweg stop je eerst nog bij een mooi uitzichtpunt over de vallei voordat je in het dorpje Pisac aankomt. Hier bezoek je allereerst een ruïnecomplex van de Inca’s, waarschijnlijk ooit een verdedigingsfort. Het is moeilijk voor te stellen hoe het gelukt is dit ooit imposante bouwwerk op deze locatie te bouwen. Genoeg gehoord over en gezien van de ruïnes? Zoek dan een rustig plekje op met uitzicht over de vallei. Wij genoten hier van het weidse uitzicht terwijl de drukte van alledag even aan ons voorbij ging.
Vervolgens bezoek je de bekende markt beneden in het dorp. Dinsdag, donderdag en zondag (zo nodig passen we de reisplan voor je aan) zijn de drukke marktdagen van Pisac: de bevolking komt dan van heinde en verre naar het marktplein om hun spullen te verkopen. Vroeger ging het vooral om fruit en groente, tegenwoordig vind je er vooral veel souvenirs in alle kleuren, maten en vormen. Rondsnuffelen tussen alle kleden, keramiek en sieraden; onderhandelen en afdingen hoort erbij.
Aan het einde van de ochtend vervolg je je route de vallei in. Je volgt de snelstromende en bochtige Urubamba rivier. Om je ook nog een echte lokale markt te laten beleven, bezoek je voor de lunch de lokale markt van Urubamba. Hier wandel je langs kraampjes waar onder andere maïs (wat veel in deze omgeving verbouwd wordt) en vele soorten fruit verkocht worden. Maar ook slippers gemaakt van oude autobanden zijn al jaren bij de locals favoriet.
Na de lunch vertrek je naar Ollanta(ytambo), een klein dorp aan de spoorlijn van Cusco naar Machu Picchu. Het dorp is het verzamelpunt van de wandelaars van de Inca trail die hier hun laatste inkopen doen voorafgaande aan de wandeltocht. Je bezoekt er allereerst het verdedigingsfort van de Inca’s. Het was de enige vesting van de Inca’s waar de Spanjaarden succesvol verjaagd werden.
Vanachter de enorme rotsblokken muren van het fort werden ze doorzeefd met pijlen. Deze rotsblokken wogen soms wel 50 ton en werden over de rivier vervoerd. Vanaf de oever moesten ze dan naar boven gesleept worden met touwen, stokken, paarden, etc. De enorme blokken liggen er nog steeds, intact en nog precies op elkaar aansluitend. Het moet een gigantisch en nauwkeurig werk zijn geweest en je kunt het allemaal nog exact zien.
Na het bezoek aan het fort neem je afscheid van je medereizigers en word je afgezet op het centrale plein. Hier stap je in een taxi naar je bijzondere slaapplek: een glazen piramide met panoramisch uitzicht op de sterrenhemel. Je bevindt je in een oase van rust, omgeven door groene heuvels en de geluiden van de natuur. Overdag relax je aan de rivier met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond en ’s avonds geniet je van de warmte van een kampvuur. Voor extra comfort hebben we een barbecue diner met verse cocktails voor je geregeld. Naast je piramide vind je je eigen eco-toilet, en er is een gedeelde douche op het terrein aanwezig.
Dag 11 – Ollanta, vrij verblijf (optionele paardrijtocht)
Vandaag check je uit bij je verblijf en wandel je op je gemakje naar het centrum van Ollantaytambo. Je kunt je spullen achterlaten bij je nieuwe slaapplek voor de komende nacht, een gezellige posada in het centrum van het plaatsje. et hotel heeft een kleine tuin, waar je overdag in het zonnetje een boek kunt lezen. Je bepaalt vandaag zelf wat je gaat doen.
In het dorp vind je een handjevol restaurants, een bar, een museumpje en een lokale markt. Er wonen maar tweeduizend mensen dus veel gebeurt er niet: het leven van alledag gaat z’n gang en na het levendige Cusco is die rust wel lekker. Wij hebben de middag besteed aan een paardrijrit door de vallei. Zo’n rit is heel anders dan wanneer je in een busje zit. Je maakt meer deel uit van het landschap, hoort vogels fluiten en de rivier kabbelen: heel relaxt dus. Ook al heb je geen rijervaring, de paarden zijn klein en weten de weg wel.
Mooi weer heb je vast wel, want de Andestoppen die de vallei omringen houden de meeste wolken tegen dus de vallei is bijna altijd zonnig.
Een andere mogelijkheid is om collectivo te nemen naar Urubamba. Dit dorpje ligt op een half uurtje rijden en hiervandaan neem je makkelijk een taxi naar Las Salinas waar je de zoutpannen kan bekijken. Wanneer je nog energie over hebt kun je te voet een twee uur durende afdaling maken tot aan de weg Urubamba – Ollanta.
Dag 12 Ollantaytambo – Aguas Calientes
Reistijd: circa 1,5 uur (per trein)
Van het hotel neem je een taxi naar het stationnetje van Ollantaytambo, waar je rond half tien in de trein stapt. Na anderhalf uur door de bergen kom je in Aguas Calientes. Ook een klein dorp, maar toch weer heel anders: iedereen die Machu Picchu bezoekt komt in Aguas Calientes en het is dan ook een komen en gaan van reizigers.
’s Middags heb je tijd om het plaatsje een beetje te verkennen. Normaal gesproken is een plein het centrum van een dorp, maar hier zijn het de treinrails! Het is niet moeilijk een geschikte plek vinden om te lunchen, aan het spoor zitten wel vijftig restaurantjes op een rij. ’s Middags kun je in Aguas Calientes naar de warmwaterbronnen (vandaar de naam) of in de bergachtige omgeving een wandeling maken, bijvoorbeeld naar een waterval.
Dag 13 – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco
Reistijd: circa 3,5 uur (per trein)
Al om 06.30 uur vertrekt vlakbij het station de eerste bus uit Aguas Calientes naar Machu Picchu, daarna elk uur, ook terug. Het is ongeveer 20 minuten over een zandweg, steil omhoog. Lopen kan ook maar dan ben je er vrij laat. Dagbezoekers uit Cusco arriveren pas rond half elf, wat je ruim de tijd geeft op eigen houtje de sfeer in je op te nemen.
Zo vroeg laat de sluierbewolking alleen flarden van de ruïnes zien. Pas als de wolken optrekken kun je je een beeld vormen van de enorme omvang van de opgravingen. Je bezoek aan de Machu Picchu duurt tot het einde van de ochtend en is met gids.
Het is ook mogelijk om de bergtop achter Machu Picchu te beklimmen: de Huayna Picchu (wat ‘jonge bergtop’ betekent). Hiervoor dien je een extra entree te betalen, die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de Zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.
Zo na een uur of drie krijg je vast honger en wordt het tijd voor de lunch. Dat kan in het restaurant bij de ingang (druk en toeristisch) of je pakt de bus terug naar Aguas Calientes. Je kunt daarna nog wat shoppen en haalt tenslotte je bagage op bij je hotel. In de loop van de middag vertrekt de trein naar Cusco.
Onderweg heb je genoeg tijd om je ervaringen met collega toeristen uit te wisselen. Rond 19:30 kom je aan op het station van Poroy, vlakbij Cusco. Hier is het een drukte van belang. Het is dan ook niet moeilijk om een taxi te vinden die je naar je hotel terugbrengt.
Dag 14 – 15 – Cusco – Lima – Amsterdam
Reistijd: circa 1,5 uur (binnenlandse vlucht)
In de loop van de ochtend neem je een taxi naar de luchthaven van Cusco. De vlucht naar Lima duurt een uur en vaak heb je in Lima nog een behoorlijke wachttijd voordat je vlucht naar Nederland vertrekt. De dag erop kom je terug in Nederland.