Menu background

Naar boven

Machu Picchu Peru

Markten en mañana Machu Picchu

bouwsteen

 • Reisschema:
  Cusco - heilige vallei - Machu Picchu - Cusco
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Activiteit:
  dagexcursie Heilige Vallei en bezoek aan Machu Picchu
 • Reissom:
  € 538,- p.p. bij 2 personen
 • Beste reistijd:
  april t/m oktober
✓ Bezoek de markt en ruines van Pisac
✓ Ontdek de vallei met een klein groepje en gids
✓ Bezoek aan wereldwonder Machu Picchu
Lama bij Machu Picchu - Incatrail bouwsteen
Decorative torn edge

Dag 1 – Cusco – Pisac – Ollanta(ytambo)

Je wordt deze morgen bij je hotel opgehaald voor het begin van de Inca trail bouwsteen. Per minibusje met Engelssprekende gids reis je de Heilige Vallei in. De naam van deze vallei verwijst naar de talloze overblijfselen uit het Inca tijdperk. De gunstige ligging (op zo’n 2800 meter hoogte), het aangename klimaat en de vruchtbare grond maakt het een omgeving vol terrasvormige landbouwvelden, kleine dorpjes, groene vergezichten. Het is dan ook wel te begrijpen dat de Inca’s deze omgeving kozen voor hun landbouwprojecten en de bouw van belangrijke tempelcomplexen.

Onderweg stop je eerst nog bij een mooi uitzichtpunt over de vallei voordat je in het dorpje Pisac aankomt. Hier bezoek je allereerst een ruïnecomplex van de Inca’s, waarschijnlijk ooit een verdedigingsfort. Het is moeilijk voor te stellen hoe het gelukt is dit ooit imposante bouwwerk op deze locatie te bouwen. Genoeg gehoord over en gezien van de ruïnes? Zoek dan een rustig plekje op met uitzicht over de vallei. Wij genoten hier van het weidse uitzicht terwijl de drukte van alledag even aan ons voorbij ging.

Decorative torn edge

Aan het einde van de ochtend vervolg je je route de vallei in. Je volgt de snelstromende en bochtige Urubamba rivier. Om je ook nog een echte lokale markt te laten beleven, bezoek je voor de lunch de lokale markt van Urubamba. Hier wandel je langs kraampjes waar onder andere maïs (wat veel in deze omgeving verbouwd wordt) en vele soorten fruit verkocht wordt. Maar ook slippers gemaakt van oude autobanden zijn al jaren bij de locals favoriet.

Decorative torn edge

Na de lunch vertrek je naar Ollantaytambo, een klein dorp aan de spoorlijn van Cusco naar Machu Picchu. Het dorp is het verzamelpunt van de wandelaars van de Inca trail die hier hun laatste inkopen doen voorafgaande aan de wandeltocht. Je bezoekt er allereerst het verdedigingsfort van de Inca’s. Het was de enige vesting van de Inca’s waar de Spanjaarden succesvol verjaagd werden.

Vanachter de enorme muren van het fort werden ze doorzeefd met pijlen. Deze rotsblokken wogen soms wel 50 ton en werden over de rivier vervoerd. Vanaf de oever moesten ze dan naar boven gesleept worden met touwen, stokken, paarden etcetera. De enorme blokken liggen er nog steeds, intact en nog precies op elkaar aansluitend. Het moet een gigantisch en precies werk zijn geweest en je kunt het allemaal nog precies zien.

Na het fort neem je afscheid van je medereizigers en word je afgezet bij je accommodatie voor vannacht: een leuke, maar eenvoudige posada op enkele minuten lopen van het treinstation. Het hotel heeft een kleine tuin, waar je overdag in het zonnetje een boek kunt lezen. Het zal trouwens misschien even duren voordat je de naam van dit dorpje in een keer vloeiend uitspreekt maar de sfeer van het dorpje, de bewoners en in je accommodatie heb je zo te pakken.

Decorative torn edge

Dag 2 – Ollanta, vrij verblijf (optionele paardrijtocht)

Vandaag kun je zelf kiezen wat je gaat doen. Heb je fut, ga dan ’s morgens om 07.00 uur nog een keer naar het fort: op een rotsterras hoog boven het dorp zie je dan hoe de zon opgaat terwijl de hanen kraaien en Ollanta langzaam wakker wordt.

In het dorp vind je een handjevol restaurants, een bar, een klein museum en een lokale markt. Er wonen maar tweeduizend mensen dus veel gebeurt er niet: het leven van alledag gaat z’n gang en na het levendige Cusco vonden wij die rust wel lekker. De omgeving is erg groen.

Optioneel (zie informatie onderaan de pagina) kunnen wij voor de middag een paardrijtocht van twee uur door de vallei voor je organiseren. Zo’n rit is heel anders dan wanneer je in een busje zit. Je bent meer onderdeel van het landschap, hoort vogels fluiten, de rivier kabbelen, een ezel balken. Heel relaxt dus. Ook al heb je geen rijervaring, de paarden zijn klein en de gids weet de weg. Mooi weer heb je vast wel, want de Andestoppen die de vallei omringen houden de meeste wolken tegen dus de vallei is bijna altijd zonnig.

Decorative torn edge

Een andere mogelijkheid is om collectivo (lokale minibus) te nemen naar Urubamba (ongeveer 4 Sol). Dit dorpje ligt op een half uur rijden en hiervandaan neem je makkelijk een taxi naar Las Salinas waar je de zoutpannen kan bekijken. Dit zijn duizenden uitgehakte bassins in de bergen, al sinds de Inca-tijd gebruikt voor zoutwinning.

Decorative torn edge

Dag 3 – Ollanta – Aguas Calientes

Van het hotel loop je in vijf minuten naar het stationnetje waar je rond half tien in de trein stapt. Er is geen weg en de trein is dan ook de enige mogelijkheid om naar de Machu Picchu te reizen. Al boemelend rijd je in anderhalf uur via kleine dorpjes en beboste bergen naar Aguas Calientes. Dit is een klein gezellig dorp, maar erg toeristisch; iedereen die Machu Picchu bezoekt komt hierlangs en het is dan ook een komen en gaan van reizigers. Een beetje chaotisch allemaal, maar je wordt bij aankomst opgewacht door een medewerker van het hotel. Dan heb je tijd om dit dorp een beetje te verkennen. Normaal gesproken is een plein het centrum van een dorp, maar hier is het de treinrails! Aan het spoor zitten wel vijftig restaurantjes op een rij waar je kunt lunchen. ’s Middags kun je poedelen in warmwaterbronnen of een wandeling maken in de bergachtige omgeving naar een waterval.

Decorative torn edge

Dag 4 – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco

Al vanaf 05:30 uur vertrekken er bussen bij het busstation aan de rand van Aguas Calientes naar Machu Picchu. Het is ongeveer 20 minuten over een zandweg steil omhoog. Lopen kan ook maar dan ben je er later want je doet er ongeveer een uur over. Dagbezoekers die uit Cusco komen arriveren pas rond 10:30, wat je ruim de tijd geeft in rust de sfeer in je op te nemen.

’s Morgens laat de sluierbewolking alleen flarden van de ruïnes zien. Pas als de wolken optrekken kun je je een beeld vormen van de enorme omvang van de opgravingen. De Inca’s hebben Machu Picchu altijd verborgen weten te houden voor de Spanjaarden. Uiteindelijk ontdekte een Amerikaanse archeoloog de stad in 1911 bij toeval, geheel overwoekerd en verlaten.

Decorative torn edge

De redenen van het ontstaan, de functie en de ondergang van deze Inca-stad zijn nog steeds niet duidelijk. Je bezoek aan de ruïne duurt tot aan het einde van de ochtend en is met gids.

Het is ook mogelijk om één van de twee bergtoppen bij Machu Picchu te beklimmen. De Huayna Picchu is de berg die uitsteekt naast de berg Machu Picchu waar de Inca stad halverwege op ligt. Om deze te kunnen beklimmen dien je extra entree te betalen die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu wel graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de berg Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en daarom is tijdig reserveren belangrijk.

Decorative torn edge

Zo na een uur of drie krijg je vast honger en wordt het tijd voor de lunch. Dat kan in het restaurant bij de ingang (druk en toeristisch) of je kunt de bus terug pakken naar Aguas Calientes. Daar heb je dan nog tijd om ook wat te shoppen. Tenslotte haal je je bagage op bij het hotel en vertrekt per standaardtrein (backpacker klasse) naar Cusco.

Onderweg heb je alle tijd om je ervaringen met andere reizigers uit te wisselen. Tegen de avond ben je terug in de stad. Als je uitstapt op het stationnetje van Poroy, ben je met een taxi lekker snel weer in het centrum van Cusco. Omdat het laat is als je in Cusco aankomt en je ongetwijfeld moe bent, raden we aan om ook alvast deze overnachting van te voren te reserveren.

Na je verblijf in Cusco kun je terug vliegen naar Lima of je reis verder uitbreiden met een bezoek aan de Amazone.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

peru paardrijden ollanta
Variant
1

Paardtijtocht in Ollantaytambo

 • Reissom:
  € 34,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  twee uur durende paardrijtocht met Spaanstalige gids

Je verkent de omgeving van Ollantaytambo te paard. De paardjes zijn mak en weten goed de weg. We regelen een tocht van twee uur voor je waarbij je de bergen inloopt en uitkijkt op een Incafort, landbouwterrassen en de bergen. Ook passeer je een aantal boerenhuizen en komt op plekken waar nauwelijks andere toeristen komen.

Decorative torn edge
ollanta-comfort-hotel
comfort-hotel-ollanta
aguas-comfort-hotel
Variant
2

Verblijf in comfort hotels in Aguas Calientes en Ollantaytambo

 • Reissom:
  € 622,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  bovenstaand programma inclusief comfort hotel in Aguas Calientes en Ollantaytambo

Je reis comfortabel afsluiten? Je kunt ervoor kiezen om in Aguas Calientes en Ollantaytambo in een comfort hotel te verblijven. In Ollantaytambo verblijf je in een gezellig en verzorgd hotel. Het heeft een tuin met hangmatten en een schommelbank. De kamers zijn eenvoudig ingericht maar stijlvol. Bij het uitgebreide ontbijt worden zelfgemaakte cakes geserveerd. Vanwege de slechte prijs/kwaliteit verhouding van de hotels in Aguas Calientes hebben wij hier gekozen voor een modern en comfortabel hotel met goede bedden.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Amazone boottocht Puerto Maldonado
bouwsteen

Amazone Jungle Lodge

 • Cusco - Puerto Maldonado
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 365,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Peru Rainbow Mountain
bouwsteen

Een berg kleuren

 • Cusco-Rainbow Mountain-Cusco
 • 2 dagen - 1 nacht
 • € 172,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge