Menu background

Naar boven

rurrenbaque

Kaaimannen in lianenjungle

bouwsteen

 • Reisschema:
  Rurrenebaque - Madidi - Rurrenebaque
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Activiteit:
  volledig activiteitenprogramma
 • Reissom:
  € 472,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  april t/m oktober
✓ Ecolodge in de Amazone, opbrengsten gaan naar de lokale bevolking
✓ Lodge is gemaakt van natuurlijke materialen uit het oerwoud
✓ Activiteiten in internationaal gezelschap onder begeleiding van een gids
✓ Varen, hiken in de jungle, night safari, tuben
✓ Exacte activiteiten zijn afhankelijk van gids en weer
Decorative torn edge

Dag 1 – La Paz – Rurrenabaque

Vanochtend vlieg je vanaf een kleine militaire luchthaven in La Paz naar het plaatsje Rurrenabaque. Vanuit de lucht zie je de besneeuwde Andes-toppen die naar verloop van tijd overgaan in heuvelachtige, subtropische nevelwouden en daarna in groene, tropische vlaktes.

Het is theoretisch mogelijk de reis per bus te maken, maar de reis duurt tussen de 16 en 24 uur, de bus is oud en de weg slecht.

Decorative torn edge

Als je vliegtuig na een uur uur landt op het gras, word je opgewacht en per groepstransfer naar je accommodatie in Rurrenabaque gebracht.

“Rurre” is echt een ‘jungle town’ met een relaxt sfeertje. In het droge seizoen is het stoffig en in het natte seizoen klam, maar altijd is het er tropisch warm. Eerst maar eens je broekspijpen afritsen en je trui omruilen voor een lekker luchtig T-shirt.
Rurre kent geen verharde wegen. In de hoofdstraat vind je een aantal internet cafés en terrasjes waar je kunt lunchen. De tropisch fruitsapjes komen hier bijna van de boom zo vers. ’s Avonds kun je in een hangmat bij je hotel ontspannen. Of ga voor wat couleur local naar het happy hour in de lokale ‘gringo’-bar.

Decorative torn edge

Dag 2 – Rurrenabaque – Madidi Lodge in Madidi National Park

Vanochtend vroeg wordt je opgehaald bij het hotel en naar het haventje gebracht. Per gemotoriseerde longtailboot vaar je in circa drie uur westwaarts over de Beni rivier (later de Tuichi) het Madidi National Park binnen. Als je de Beni oostwaarts zou volgen, mondt die uit in de Amazone. Madidi is 1.800.000 hectare groot en bedekt met vier ecosystemen: van hooggebergte via nevelwoud en tropisch regenwoud tot pampa. Je vaart hier dwars door het regenwoud.

Onderweg zagen we behalve veel soorten vogels ook een tapir, een kaaiman, twee rood/groene ara’s en een hele capibara familie. Na de lunch is het siësta-time: de stilte wordt alleen verstoord door de geluiden van het regenwoud (en dat zijn er een heleboel!).

Decorative torn edge

Je accommodatie, de Madidi Lodge, ligt aan het gelijknamige meer en bestaat uit drie losse cabines en negen kamers ondergebracht in twee langgerekte gebouwen. Er is een grote eetruimte, een gedeeltelijk open keuken en een informatiecentrum alias museumpje. De twaalf cabines zijn gemaakt van natuurlijke materialen uit het regenwoud en eenvoudig ingericht. De bedden hebben goede matrassen en een muggennet, die je absoluut nodig hebt. Douche en toilet zijn gedeeld en er is alleen koud (nou ja, lauw) stromend water.

De indianen uit het dorp leefden lang van de boomkap, de jacht en de visvangst totdat ze beseften dat hun tradities uiteindelijk hun leefomgeving zouden verwoesten. Ze gingen op zoek naar een andere bron van inkomsten en besloten samen te werken aan de bouw van een eco-lodge. De lodge is een project van de Boliviaanse regering om indianen zelf in hun inkomsten te laten voorzien. Madidi werd een beschermd nationaal park en er kwam geld van investeringsbanken.

Decorative torn edge

Met een echte indiaan ga je op pad de komende dagen, hij is je gids. Na je siësta geeft de gids uitleg over wat je allemaal gaat zien en doen. Door de kennis van de jungle, eeuwenlang van ouder op kind doorgegeven, komt de lokale gids goed van pas. Zonder gids zou je zeker aan 95% van alle dieren, sporen en bijzondere plekken voorbijlopen.

De namiddag is een goed tijdstip voor een kanotrip. Terwijl de zon zakt, komen er allerlei dieren te voorschijn in en rond het meer. De kans is groot dat je schildpadden vanaf de omgevallen boomstammen in het water ziet springen, kleurrijke macaw-papegaaien ziet overvliegen en in de bomen langs het meer apen ziet slingeren. Terug in de lodge is het tijd voor het diner.

Decorative torn edge

’s Avonds eet je aan lange tafels vis uit het meer en zelf verbouwde groentes en kruiden. Heb je je maag gevuld, dan begint een nightwalk door de jungle.

De dierenwereld is ’s nachts op zijn wakkerst. Geluiden hoor je overal en met de gids erbij zie je misschien tapirs, luiaards, apen, slangen, nachtvlinders, padden in alle kleuren en maten en (vogel) spinnen. Jaguars zijn er ook, maar die wil je toch eigenlijk niet tegenkomen, het is al opwindend genoeg om hun voetsporen te vinden.

Geniet van de stilte van het meer en de geluiden van de jungle voor je gaat slapen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Madidi National Park

Na het ontbijt maak je met je gids een vier uur durende regenwoudwandeling. Schutkleuren aan dus. Je krijgt te horen welke bomen en planten in het woud bijzonder zijn en waarom. De gids weet precies welke planten een medicinale werking hebben, van welke bomen je huizen kunt bouwen, van welke hars je verf kunt maken, welke vruchten als voedsel dienen en welke boomsappen je kunt drinken en van welke bladeren je kleding kunt maken. Je krijgt het gevoel dat de jungle één grote supermarkt is waar alles verkrijgbaar is. De tum-tum bomen zul je niet snel meer vergeten: ze hebben een enorme peervormige stam. Met een beetje geluk zie je ook nog wilde dieren in de dichte bossen.

Decorative torn edge

’s Middags na de lunch is het weer tijd voor een siësta. Je kunt zwemmen in het meer of over een van de self-guided trails een wandeling maken. Relaxter kan ook: vanuit een hangmat in de tuin toekijken hoe kolibries tussen de bloeiende hibiscussen zoeken naar eten.

Rond vier uur maak je een wandeling om het meer naar een uitzichtpunt boven op heuvel. Weer heb je kans allerlei dieren onderweg te zien, van bijenkolonies en legers blaadjesdragende mieren tot de zes verschillende apensoorten die langs het meer leven (samen met nog heel veel andere dieren). Als je bij het uitzichtpunt bent, wacht je een fenomenaal uitzicht over het meer en de jungle. Als de zon ondergaat hoor en zie je de rood-groene en blauw-gele ara’s schreeuwend over het meer vliegen naar hun vaste ‘slaap-boom’.

Decorative torn edge

’s Avonds na het diner ga je kaaimannen zoeken in een kanootje op het meer. De gids stuurt de kano muisstil door het water. Als de lucht wolkeloos is, wordt het meer nog een beetje verlicht door de sterren.

Met zijn zaklamp flitst hij over het water en zie je duidelijk de ogen van de kaaimannen rood oplichten. Misschien hoor je ritmisch gedrum en fluiten vanuit het dorpje op de achtergrond, heel apart.

Decorative torn edge

Dag 4 – Madidi – Rurrenabaque – La Paz

Vandaag ga je terug naar Rurrenabaque. Omdat je stroomafwaarts vaart, duurt de boottocht terug naar Rurrenabaque maar 1,5 uur.

Vroeg in de middag word je bij het busgebouwtje in de hoofdstraat opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar La Paz. Vervolg je reis door Bolivia met een bezoek aan de zonnige hoofdstad Sucre, of reis vanuit La Paz per bus of vliegtuig naar de zoutvlakten met flamingo’s, gekleurde lagunes en vulkanen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Lente in de witte stad

 • Sucre
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 60,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Flamingo’s en Vulkanen

 • Uyuni - San Juan - Laguna Colorada - Laguna Verde - Laguna Blanca - Uyuni - La Paz
 • 5 dagen / 4 nachten
 • € 342,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

(Pan)fluitend door La Paz

 • La Paz
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 143,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge