Naar boven

Nieuw-Zeeland

De Maori cultuur in Nieuw-Zeeland

blog

De geschiedenis van de Maori

Vele jaren voordat de eerste Europeaan voet aan land zette, kwamen de Maori naar Nieuw-Zeeland. Waar ze precies vandaan komen is niet helemaal duidelijk, maar aangenomen wordt dat de krijgers met kano’s vanuit Frans-Polynesië zijn komen peddelen ergens tussen 500 en 1300 na Chr en navigeerden aan de hand van de sterren en de maan. Toch waren zij niet de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Er zijn overblijfselen gevonden van een volk, eveneens uit Polynesië, die we de Moriori noemen. Ze kwamen rond 1200 voor Christus al naar Nieuw-Zeeland. In de loop van de eeuwen zijn de twee volken samengevloeid. Maori leefden eeuwenlang in stammen, de zo gezegde “Tribes”, die over beide eilanden verspreid waren. Ze waren krijgers in hart en nieren en stonden dan ook niet bekend als een vreedzaam volk. Regelmatig werden er oorlogen gevoerd en gevangenen uit vijandige stammen tot slaven gemaakt. Soms werden deze slaven geofferd aan de goden. Vandaag de dag is zo’n 12 % van de 3,5 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland nog volbloed Maori en zijn hun kunst en tradities een belangrijk onderdeel van de cultuur van Nieuw-Zeeland en je zal dit tijdens je reis veel tegenkomen. Maori is samen met Engels nog steeds een officiële taal in Nieuw-Zeeland, al spreekt de meerderheid van de bevolking alleen nog maar Engels.

Lees hieronder meer over de religie en tradities van de Maori. Staat Nieuw-Zeeland hoog op jouw verlanglijstje en wil je ook graag kennismaken met de Maori? Bekijk dan eens onze Nieuw-Zeeland-rondreizen, die je altijd nog kunt aanpassen zoals jij dat wil.

Religie

De Maori vereren meerdere goden. Alles start bij Rangi (vader de hemel) en Papa (moeder de aarde). Uit beide goden ontstonden 70 andere goden. Volgens de mythologie is de kosmos ontstaan, doordat Rangi en Papa uit elkaar werden gehaald door hun kinderen. De Maori leven in harmonie met de natuur omdat ze geloven dat de goden Nieuw-Zeeland aan hen geschonken heeft.  Wanneer ze iets uit de natuur halen zeggen ze een karakia (soort gebed) op, waarin ze de god bedanken voor zijn gave.

Maori cultuur/tradities

Doordat de Maori geen schrift kennen, geven ze hun geschiedenis tradities door middel van zang, dans, verhalen en kunst door. De mannen staan bekend om hun fantastische houten kunstwerken (whakairo) en het maken en decoreren van vaartuigen zoals kano’s. Het hoofd is voor de Maori het belangrijkste deel van het lichaam en die wordt dan ook vaak afgebeeld in het hout. De houten maskers van de Maori zijn herkenbaar aan de bolle, uitpuilende ogen en een uitgestoken tong. Dit zie je ook weer terug tijdens verschillende oorlogsdansen (haka), waarbij de mannen hun ogen bollen en hun tong uitsteken om de vijand te intimideren. Deze dans wordt uitgevoerd op zogenaamde Hangi feesten. Een hangi is een maaltijd waarbij vlees, vis en groente in de hete grond zijn gaargestoomd. Tijdens zo’n feest kun je kijken en luisteren naar zang en dans van de Maori onder het genot van een heerlijke Hangi maaltijd. Wij vinden deze Hangi feesten vrij toeristisch en kiezen daarom voor een wandeling met een Maori-gids door het Whirinaki Forest. Volgens ons de leukste manier om te reizen omdat je met je gids als insider veel leert over de geschiedenis en de gebruiken van de Maori’s in Nieuw-Zeeland. Klik hier als het je leuk lijkt zelf zo’n wandeling te maken.

De vrouwen zijn experts in het weven (raranga), vlechten en rietpanelen maken. Deze rietpanelen genaamd tukutuku worden gebruikt als decoratie aan de wanden in gemeenschapshuizen.

Ook de tatoeages (moko) van de Maori zijn wereldwijd bekend. Moko gezichttatoeages worden nog steeds gedragen door Maori die de traditie van hun voorouders voort willen zetten. Waarschijnlijk zijn de Moko’s ontstaan omdat de Maori geloofden op deze manier een spirituele band te krijgen met de stamvaders. De zelfde ontwerpen die op beelden werden aangebracht van regionale goden, werden ook op het gezicht getatoeëerd. Dit gebeurde door lijnen in het gezicht te snijden en deze op te vullen met inkt die werd verkregen door het verbranden van rupsen, de schors van de Kapara boom of hars. De roet werd bewaard in kleine gedecoreerde potten, die als zeer kostbaar werden beschouwd.

Op zoek naar meer Nieuw-Zeeland inspiratie? Lees wat Nieuw-Zeeland nog meer te bieden heeft en bekijk onze Nieuw-Zeeland rondreizen, je kiest zelf wat je in je reis wilt hebben.

background-pattern