Eigenwijs Nepal

rondreis

 • Reisschema:
  Kathmandu – Kathmandu vallei – Raften Trisuli rivier - Chitwan neushoorns – Newari dorpen - Pokhara - Trekking Poon Hill
 • Reisduur:
  22 dagen / 21 nachten
 • Reissom:
  € 1739,- p.p. bij 2 personen
 • Reissom:
  € 1679,- p.p. bij 2 personen (vervoer per bus)
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken
 • Reisperiode:
  half september - eind april
Eigenwijs Nepal is onze meest complete individuele reis naar Nepal waarin je een kijkje neemt in de Nepalese cultuur, een stuk gaat raften, de jungle binnenwandelt in Chitwan en de zonsopgang bekijkt op 3000 meter hoogte. Je bezoekt de Nepal highlights in Kathmandu, waarna je via het Chitwan Nationaal Park doorreist naar Pokhara, hét startpunt van je vijfdaagse trekking.

Tijdens deze individuele reis slaap je in knusse guesthouses, in de Tharu toren, een lodge tussen de olifanten en sfeervolle berglodges die uitkijken op de reuzen van de Annapurna. Je ziet tijdens de rondreis Eigenwijs Nepal de highlights van dit betoverende land én plekjes die nog heel goed bewaard zijn gebleven...
nepal reis kathmandu mannen
Decorative torn edge

Dag 1 & 2 Highlights Nepal reis – Kathmandu

Als je aankomt in Kathmandu op de luchthaven dan word je opgehaald door je chauffeur en naar je gezellige hotel gebracht. Je kunt relaxed bijkomen van je eventuele jetlag in je hotel en je even opfrissen. Daarna kun je rustig een blokje om in het centrum om de typische Nepalese sfeer op te snuiven en rond te kijken waar je ’s avonds kan gaan eten. Het is leuk om op een van de vele dakterrasrestaurants te gaan eten. Je slaapt in een karakteristiek hotel net buiten het centrum van Kathmandu met veel sfeer en een serene rust in de fraaie binnentuin.

Decorative torn edge

Dag 3 – Kathmandu

Vandaag kun je Kathmandu op eigen houtje ontdekken. Ga zeker naar Durbar Square, Pashupatinath, Buddhanath en Swayambunath. Het is het makkelijkste om taxi’s te nemen en van plek naar plek te reizen of met een taxichauffeur een prijs af te spreken voor een tour langs alle plaatsen. Uiteraard kunnen wij ook een ‘guided tour’ voor je organiseren inclusief vervoer en Engelstalige gids. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 45 euro per persoon.

Het Durbar plein is de aangewezen plek om een verkenning van de oude stad te beginnen. Je vindt er vele tempels die erg tot de verbeelding spreken. Ga eens lekker zitten op een van de tempeltrappen en laat het dagelijkse leven eens aan je voorbijtrekken. Bezoek ook zeker de tempelcomplexen Swayambunath en Pashupatinath (te vergelijken met Varanasi in India, het heiligste Hindoe pelgrimsoort van Nepal). Ook de Buddhanath tempel (een Tibetaans boeddhistisch monument) zou je niet mogen missen, het is een van de grootste stoepa’s ter wereld. Na deze ontzettende tempeldag kun je even geen tempel meer zien lijkt me zo, maar heb je wel een beter beeld gekregen van de plaats die religie inneemt in het Nepalese leven. .

Decorative torn edge

Dag 4 – Kathmandu – Dhulikel

Reistijd: circa 2 uur per auto en 4 uur wandelen

’s Ochtends word je door onze chauffeur opgehaald bij je hotel in Kathmandu. Door het drukke verkeer rijd je in ongeveer 4 uur de stad uit naar het rustiger gelegen dorpje Panauti. Vanaf hier ga je te voet verder naar het heilige plaatsje Namobuddha wat ‘Heil aan de Boeddha’ betekent. Het is een van de belangrijkste pelgrim plaatsen in de vallei, voornamelijk belangrijk voor Tibetaanse boeddhisten. De naam van de stoepa wordt in verband gebracht met een van de ‘Jataka’ verhalen, die de voormalige levens van Boeddha omschrijven. De vele vlaggetjes en pelgrims vormen een kleurrijk geheel en omringen de witte koepel.

Na de lunch (niet inbegrepen) in een van de kleine restaurantjes waar je kunt smullen van typisch lokale gerechten, vertrek je voor een wandeltocht door het platteland naar Dhulikel. Je loopt door de velden, langs gewassen en kleine dorpjes en krijgt een goede indruk van het leven op het platte land. Dhulikel is een goed bewaarde ‘Newar’ stad dat voornamelijk bestaat uit de karakteristiek traditioneel stenen gebouwen waarvan een aantal wel vier tot vijf verdiepingen hoog reiken. Hier wonen grote families van soms wel vijftig of meer leden. Je overnacht hier in een kleinschalig hotel met een fraai uitzicht op de omliggende bergketens, zeker bij zonsopkomst.

Decorative torn edge

Dag 5 reis highlights Nepal – Dhulikel – Nagarkot

Reistijd: circa 5 uur wandelen

Na je overnachting in Dhulikel gaat de tocht verder naar het dorpje Nagarkot, het hoogste punt tijdens je trekking door de Kathmandu vallei. Het is een mooie, vijf uur durende wandeling langs vruchtbare terrassen en bij helder weer adembenemende uitzichten op de bergketens. Het is een pittige wandeling waar je af en toe flink staat te hijgen na een stijl klimmetje. Nagarkot werd gebouwd als legerpost maar is nu een populaire verblijfplaats voor wandelaars en fietsers. Het ligt ten noordoosten van Bhaktapur en ongeveer dertig kilometer ten oosten van Kathmandu. Het dorpje biedt een panoramisch uitzicht op de Himalaya. In de avond, als de zon achter de horizon kruipt, vormt het uitzicht vanuit je hotel op Bhaktapur een idyllisch plaatje.

Decorative torn edge

Dag 6 – Nagarkot – Bhaktapur

Reistijd: circa 4 uur wandelen

Vandaag gaat de trek bergafwaarts naar Bhaktapur. Onderweg zie je lokale boeren die op het land aan het werk zijn. Na een afdaling van ongeveer vier uur loop je Bhaktapur binnen. Voordat je de stad gaat verkennen kun je even lekker ontspannen op een van de vele dakterrassen die uitkijken op het ‘Durbar Square’. Dit is een centraal plein waar Bhaktapur omheen is gelegen. Je vindt hier onder andere musea, tempels en ateliers waar op traditionele wijze de kleurrijke ‘thangka’s’ worden geschilderd. Dit zijn oprolbare schilderijen die het leven van Boeddha en andere religieuze thema’s vertellen.

Na de lunch (niet inbegrepen) kun je de omgeving gaan verkennen. Het lijkt alsof de tijd in Bhaktapur heeft stil gestaan. De stad is één groot openluchtmuseum, zeker ook omdat grote delen van de stad niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Er is een overvloed aan middeleeuwse gebouwen met bijzonder fraai houtsnijwerk. Op het plein vind je de dertig meter hoge Nyatapola-tempel, de hoogste tempel van Nepal. We hebben bewust gekozen voor een overnachting in Bhaktapur zodat je de stad kunt beleven buiten de toeristische drukte tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags. Na de drukte daalt er een deken van rust over Bhaktapur en duik je echt terug in de tijd. Je kunt eindeloos dwalen door verborgen steegjes waar rijst nog met de hand wordt gedorst en wol wordt gesponnen op een krakend spinnewiel. Je slaapt vanavond in een knus en kleinschalig hotel pal aan Durbar square.

Decorative torn edge

Dag 7 – Bhaktapur – Kathmandu

Reistijd: circa 1,5 uur rijden

Na een rustige nacht kun je heerlijk wakker worden met een kop koffie en een ontbijtje op het dakterras van je hotel met uitzicht op het plein. Je ziet oude mannetjes die houten karren voortduwen en oude vrouwtjes die zitten te breien op de tempeltrappen. In de loop van de ochtend laat je de trekking door de Kathmandu vallei achter je en reis je terug naar Kathmandu.

In Kathmandu ben je de middag vrij om zelf door de stad te dwalen. In de gezellige wijk Thamel kun je souvernis kopen en de dag afsluiten met een yaksteak op één van de vele dakterrassen.

Decorative torn edge

Dag 8 – Kathmandu – Charaundi – Chitwan

Reistijd: circa 3,5 uur rijden en 3 uur raften

Vandaag word je vroeg opgehaald door de privé chauffeur en wordt je naar Charaundi gebracht, waar je rond 11:30 aankomt. Je kunt hier nog wat eten in een van de restaurantjes en je omkleden. Het enige wat je nodig hebt is een korte broek, shirt en zonnebrand. Je overige bagage laat je achter in de auto, dat gaat met je chauffeur mee naar het eindpunt, wel zo handig.

Vervolgens krijg je instructie over het raften in Nepal en hijs je jezelf in een zwemvest. Dan ga je in de rubber raft en roei je de rivier af. Je hebt een paar flinke stroomversnellingen nodig om in te swingen in het effectieve peddelen. Een nat pak is zeker niet uitgesloten. De Trisuli heeft een aantal stevige rapids van klasse 3. Er zijn ook hele stukken waar het relaxed drijven is en waar je kunt genieten van de scenery van afgelegen rivierdalen en rotskloven.

Decorative torn edge

Dag 9 – Chitwan

Bij zonsopkomst vond ik Chitwan op haar mooist. Er hangt een mystiek sfeertje over de vlakte, het eerste gouden licht valt schuin in de dorpjes. De rivier is al helemaal magisch. Werkolifanten schrijden door het water, een primitief pontje gaat naar de overkant en een verdwaalde neushoorn graast in het gras aan de overkant. Na je ontbijt stap je met je gids in de houten kano en vaar je over de Rapti rivier, waar de krokodillen op de oevers liggen te zonnen. Na een half uurtje stap je uit en maak je een junglewalk. Je loopt door smalle paden door de bossen en over de vlaktes waar het ondoordringbare gras schouderhoog staat. Het is een spooky idee dat neushoorns, luipaarden en tijgers zich schuil houden in dit hoge gras. Gelukkig weten de gidsen wat ze doen. Als een neushoorn al te dichtbij opdoemt dan word je snel naar flinke boom gedirigeerd om in te klimmen. Hoewel de neushoorns die wij zagen heel relaxed leken, zijn ze niet te onderschatten. Omdat ze slechte ogen hebben, hebben ze de neiging maar een beetje af te stormen op geluiden en geuren die ze niet vertrouwen. Het is dus raadzaam goed de aanwijzingen van de gids te volgen.

Decorative torn edge

Dag 10 – Chitwan naar de Tharu

Tijdens je individuele Nepal reis bezoek je Sapana Village. Sapana Village is meer dan een hotel en met name een werkgelegenheidsproject voor de lokale bevolking. Daarnaast vind je ook ateliers en winkeltjes waar de oorspronkelijke en het meest arme deel van de bevolking – de Tharu’s – kunstnijverheid producten kunnen maken en verkopen.

De komende tijd wordt hier ook een bibliotheek, een schooltje en een medische post gebouwd. Wij werken dan ook graag samen met Sapana Village en om dit te bereiken bieden we gezamenlijk deze bijzondere jungle bouwsteen aan.

Decorative torn edge

Vanuit de lodge trek je samen met de gids de jungle in op weg naar een van de Tharu dorpen waar je hartelijk wordt ontvangen. De Tharu zijn de oorspronkelijke bewoners van de jungle en van oorsprong Boudhist. Ook de verlichtte prinsenzoon Gautama Buddha zelf was een Tharu. Ze vertellen je alles over de jungle en hun manier van leven. Het leuke van deze bouwsteen is dat je ook echt de tijd hebt om kennis te maken met deze warme mensen. Samen bereid je het avondeten en als de zon langzaam onder gaat wordt het vuur ontstoken en komen de trommels en rijstwijn tevoorschijn en gaat het feest door tot in de late uurtjes.

Je overnacht in de door de Tharu gebouwde ‘jungle tower’ aan de rand van het dorp (ze foto’s onderaan de pagina). Het huis is gebouwd op palen en je hoeft dus niet bang te zijn voor onverwachts bezoek uit de jungle. Je kamer is eenvoudig, maar prima voor een nacht en meer heb je eigenlijk niet nodig. Met de geluiden van de jungle dommel je in een diepe slaap.

Decorative torn edge

Dag 11 – Chitwan – Bandipur

Reistijd: circa 3,5 uur rijden

Vroeg uit de veren vandaag, want anders mis je een prachtige zonsopkomst in de jungle van Nepal. In mistige slierten ontwaakt de jungle, een orkest van vogels fluit je een goedemorgen. Je hebt deze vroege ochtend veel kans om wildlife te spotten. Na het afscheid van de Tharu wandel je terug naar Sapana village, waar het ontbijt voor je klaar staat.

Aan het begin van de middag kom je dit charmante plaatsje binnen. Je hebt meteen het gevoel dat je in een tijdmachine bent gestapt… De straatjes zijn smal en hobbelig met aan beide kanten traditionele houten Newari huizen. Terwijl je langs rijdt word je door nieuwsgierige blikken gevolgd en zie je de eerste glimlach al verschijnen. Je wordt afgezet bij een knus berghotel, waar je twee nachten verblijft. Dit hotel heeft een koloniale sfeer, een spectaculair uitzicht én een goede keuken. Het is omgeven door heerlijk geurend dennenbos en ergens tussen de bomen zal je een klein zwembadje vinden. De keer dat wij er waren helaas niet gevuld…

Decorative torn edge

Dag 12 – Bandipur verblijf, wandeling naar Ramkot

Reistijd: circa 2 uur heen en 2 uur terug wandelen

De volgende ochtend word je opgehaald door een Engelssprekende gids voor de wandeling naar het dorpje Ramkot. Zodra je Bandipur uitloopt, worden de heuvels groener en ruiger, met hier en daar steile rotsen, kliffen en prachtige terrassen. Kinderen rennen vrolijk achter je aan en roepen om de beurt “Namaste”. Ze willen graag met je op de foto en giechelen als ze vervolgens zichzelf zien op het schermpje van je digitale camera.Twee uur later kom je aan in Ramkot. Door de wandeling en de frisse buitenlucht begint je maag te knorren en zoek je een plekje op voor de picknick. De gids stalt het eten uit en liggend op het gras kom je weer even helemaal bij. De vogels kwetteren vrolijk om je heen; hét ultieme plattelandsgevoel.

Na de lunch ga je weer terug naar Bandipur, waar je aan het eind van de middag aankomt. Je hebt nog de tijd om weer het dorpje in te gaan, maar wij vonden het lekker om met een goed boek op het balkon te zitten en nog even te genieten van de rust en het uitzicht…

Decorative torn edge

Dag 13 – Bandipur – Pokhara

Reistijd: circa 4 uur rijden

Van Bandipur reis je vandaag naar Pokhara. De weg kronkelt omhoog en naarmate je hoger komt wordt de lucht koeler. Pokhara ligt een stukje hoger en de witte sneeuwtoppen komen steeds dichterbij. Onderweg kun je stoppen voor een ‘kodak momentje’ en een warm kopje thee dat geschonken wordt door lachende vrouwtjes in theehuisjes.

In Pokhara kun je genieten van het uitzicht over het meer, waar je op een heldere dag de hoge bergen op de achtergrond ziet schitteren in de zon. Je kunt gaan peddelen, een tempel bezoeken of lekker luieren in een restaurantje met een verse jus erbij.

Decorative torn edge

Dag 14 – Pokhara – Tirkhedhunga

Reistijd: circa 1 uur met de auto en 4 uur wandelen

Na het ontbijt word je door onze chauffeur opgehaald en rijd je in ongeveer een uur naar het dorpje Birethanti. Tijdens de rit zie je de eerste hoge bergen van de Himalaya tevoorschijn komen en kronkelt de weg omhoog naar het beginpunt. Met je dagrugzak op en vergezeld door je gids en de lokale dragers begint de trekking op een breed pad. Uitgezwaaid door de dorpelingen loop je langzaam omhoog.

Het pad loopt via een dik bamboebos naar groene velden. Hier staan koeien met rode pluimen op hun hoofd rustig te grazen. Onderweg kun je stoppen voor foto’s en een drankje. Na ongeveer 4 uur kom je aan in Tirkhedhunga. Het is een klein dorp met een paar lokale winkeltjes, een wiebelige hangbrug over een riviertje en vele zwaaiende kinderen die verlegen achter je aan lopen. Je slaapt in een eenvoudige lodge waar je wel stromend water hebt, maar verwacht geen warme douche…

Decorative torn edge

Dag 15 – Tirkhedhunga – Ghorepani

Reistijd: circa 6 uur wandelen

De volgende ochtend heb je eerst een stevig ontbijt. Na het inpakken van je spullen ga je op weg. Het eerste stuk is makkelijk beginnen, je loopt naar beneden de vallei in. Hier steek je de rivier Burungdi Khola over. Geniet even van dit spectaculaire bergwater, dat wild kan stromen maar ook rustig kan kabbelen. Het water is ijskoud smeltwater van hogerop. Hierna is het tijd voor het zwaarste gedeelte van de tocht. Via een stenen trap stijg je rustig naar een hoogte van 2000 meter.

Tijdens deze inspannende klim, word je snel beloond door de hoge bergen die hun witte koppen boven de heuvels uit steken. Wat een uitzicht… Het laatste gedeelte van de dag is het pad weer wat vlakker. Je loopt door een kleurig en geurig rododendron bos. Eenmaal in Ghorepani aangekomen kun je onder het genot van een drankje uitrusten. Je wordt omringd door hoge bergen en gekleurde gebedsvlaggen die bij de vele tempeltjes hangen.

Decorative torn edge

Dag 16 & 17 – Ghorepani – Tadapani – Ghandruk

Reistijd: circa 4 uur wandelen per dag

De wekker gaat vandaag vroeg want de zonsopgang bij Poon Hill, wil je niet missen. Na het ontbijt begint de klim van ongeveer een uur naar de top op 3190 meter. Daar aangekomen is het een kwestie van je instaleren op een lekkere platte steen. De zon kleurt de witte bergtoppen van de Annapurna en de Dhaulagiri diep oranje. Kippenvel…

Na zonsopkomst gaat de trek vandaag verder naar Tadapani, waar je zult overnachten. De volgende dag sta je weer fris op voor de wandeling naar Ghandruk. Onderweg kom je veel lokale dorpelingen tegen. Alles wordt meegesjouwd, van balen rijst tot bedden en levende kippen in een grote mand. Vaak lopen de mannen op simpele slippertjes. Toch zijn ze een stuk sneller dan wij op onze moderne bergschoenen. Onderweg loop je langs de vruchtbare velden waar boeren het land bewerken. Aan het einde van de middag kom je aan in een Gurung dorpje, waar je overnacht in een eenvoudige lodge.

Decorative torn edge

Dag 18 en 19 – Ghandrung – Pokhara

Reistijd: circa 1,5 uur wandelen en 2 uur rijden

’s Ochtends vertrek je voor het laatste gedeelte van de trek naar Nayapul, ongeveer 1,5 uur lopen. Hier staat vervoer voor je klaar en rijd je in twee uur terug naar het gemoedelijke Pokhara, het begin en startpunt van veel trekkings. De meeste hotels zijn geconcentreerd rondom het meer en je vind hier ook veel gezellige barretjes en restaurants. In dit rustige stadje aan het meer kun je ook weer kiezen uit hamburgers, pizza’s en verse fruitsapjes. Bij helder weer zie je de hoge bergen in de verte liggen en kun je gaan peddelen op het meer of de gouden Varahi tempel bezoeken. We plannen hier twee nachten zodat je weer even kunt bijkomen voordat je terug naar huis reist.

Decorative torn edge

Dag 19 – Pokhara – Kathmandu

Reistijd: circa 3 uur.

’s Morgens kun je nog even lekker rustig genieten van je ontbijtje aan het meer. Daarna word je opgehaald bij je hotel en per prive-transfer naar  Kathmandu gebracht. Je kent de stad inmiddels een beetje en je kunt waarschijnlijk goed de weg vinden naar dat ene restaurantje wat je hebt ontdekt in de eerste dagen van de reis. ’s Middags kun je nog een tempel gaan bezoeken of de marktjes afstruinen naar het leukste souvenirtjes voor thuis.

Decorative torn edge

Dag 21 & 22 – Kathmandu – Amsterdam

Vandaag is het weer tijd om terug te vliegen naar Nederland en afscheid te nemen van je highlights Nepal reis. Uiteraard regelen we een airport transfer voor je. Als je weer thuis bent zijn we uiteraard erg benieuwd naar je ervaringen en we vinden het altijd leuk om een mailtje te ontvangen. Uiteraard kun je deze rondreis naar eigen wens verlengen, laat het ons even weten in je reisaanvraag, we adviseren je graag.

Heb je nog vragen over deze individuele Nepal reis, stuur ons een mailtje op of bel ons. Je kunt deze rondreis via ‘Mijn reisplan‘ aanvragen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

lokale bus nepal
Variant
1

Eigenwijs Nepal - vervoer per bus

 • Reissom:
  € 1679,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  reizen per comfortabele en betrouwbare bus met airconditioning

Het is mogelijk een aantal transfers (Kathmandu, Pokhara, Chitwan) per bus af te leggen in plaats van een auto met chauffeur. De bussen (toeristenklasse) in Nepal zijn comfortabel, betrouwbaar en voorzien van airconditioning. Er zijn een aantal stops onderweg om iets te eten of naar de wc te gaan en je bagage zit goed opgeborgen onder in de bus. Voor een paar euro regel je vervolgens van het busstation een taxi of pick-up naar je accommodatie. Maak je graag (gedeeltelijk) gebruik van een bus, laat het ons dan even weten; wij passen het reisplan voor je aan.

Decorative torn edge