Naar boven

Maharadja’s en koningen – Noord-India en Nepal

rondreis

  • Reisschema:
    Roze stad Jaipur – Pushkar – Paleisstad Udaipur – Jodhpur – Woestijn Jaisalmer – Taj Mahal – Orchha – Khajuraho tempels – Heilige Ganges stad Varanasi – Boeddha’s Lumbini – Chitwan neushoorns - Kathmandu
  • Reisduur:
    24 dagen / 23 nachten
  • Reissom:
    € 2.450,- p.p. bij 2 personen
  • Vluchten:
    optioneel bij te boeken
  • Reisperiode:
    half september - eind april
Tijdens deze India en Nepal rondreis reis je langs de illustere woestijnsteden van Rajasthan met haar dramatische Moghul architectuur, kamelen en Maharadjapaleizen. Dan volgen Fatephur Sikri, de Taj Mahal en Agra fort. Alsof je zintuigen nog niet voldoende op de proef zijn gesteld, reis je vervolgens naar de heilige stad Varanasi met haar mystieke rituelen aan het heilige Gangeswater. Na al deze intense India ervaringen reis je over land naar Lumbini in Nepal, de geboorteplaats van Boeddha. Vervolgens trek je de jungle in van het Chitwan nationaal park waar je te voet er op uit trekt op zoek naar neushoorns, luipaarden, krokodillen en andere viervoeters... Je eindigt je reis in de culturele hoofdstad Kathmandu en vliegt vervolgens naar Delhi en aansluitend naar huis. Kortom, een zeer complete India en Nepal rondreis.
kamelen rajasthan - rondreis nepal india
Decorative torn edge

Dag 1 rondreis India Nepal – Aankomst in Delhi

Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht

Als je arriveert in Delhi word je opgehaald door je chauffeur en naar het hotel gebracht. Wij vonden het wel zo prettig dat de aankomsttransfer in het hectische India alvast geregeld is. Je hotel ligt op ongeveer een half uur rijden van het vliegveld, je slaapt niet gelijk tijdens deze korte India rondreis middenin de drukke stad. Het chaotische Delhi bewaren we graag nog even tot het einde van de India rondreis, als je al iets meer gewend bent en je Delhi beter kunt waarderen. In het dit hotel heb je een comfortabele kamer met aangrenzende badkamer. Een prima plek om van je jetlag af te komen en je rondreis India Nepal te beginnen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Naar de roze stad Jaipur

Reistijd: circa 4,5 uur

Vandaag word je met een transfer naar Jaipur gebracht. De stad Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan, en wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Dit omdat veel gebouwen in rose-oranje tint zijn geschilderd en de stad een warme gloed geven. Je arriveert bij je gezellige familiehotel dichtbij de oude stad. De kamers zijn fraai vormgegeven met vaak een hemelbed en traditionele Indiase ornamenten. Het ontbijt is in de gezellige woonkamer van het hotel. De familie doet haar uiterste best om het naar je zin te maken. Je slaapt twee nachten op deze rustige locatie, waar je aan het einde van de dag lekker kunt afkoelen in het zwembad.

Het centrum van Jaipur is zeer levendig, of liever gezegd ronduit turbulent, met vele kleuren, heel veel mensen in gewaden uit alle omliggende streken, kamelenkarren, olifanten, bedelaars, riksja’s, tempels, forten en paleizen. Een leuk begin van je rondreis door het fascinerende India.

Decorative torn edge

Dag 3 – Jaipur citywalk en Amber fort met gids

Op de derde dag is er ’s morgens een city tour ingepland. Je bezoekt samen met een gids het City Palace, de Observatory (gebouwd in de 18e eeuw door een astronomische koning) en het Palace of the Winds (Hawa Mahal). Het City Palace heeft een aantal prachtige musea met onder meer miniatuurschilderingen in typisch Indiase naïeve stijl. Als de vlag uithangt is de maharadja ook thuis. Het Palace of the Winds is een wereldberoemd supersmal bouwwerk met talloze raampjes waar de vrouwen van de harem ongezien naar de processies in de straat konden gluren. Niet iedereen weet dat je via de achterkant van het gebouw naar binnen kunt en daar zelf van het uitzicht kunt genieten.

’s Middags breng je met de gids een bezoek aan het Amber Fort, wat even buiten de stad ligt. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de ruige heuvels met alle indrukwekkende muren en forten die de Rajput en Moghuls daar hebben gebouwd.

Decorative torn edge

Dag 4 – Pelgrims van Pushkar

Reistijd: circa 3 uur

Tijdens deze Rajasthan reis rijd je per auto met chauffeur vanuit Jaipur naar de pelgrimsstad Pushkar, gelegen aan het Pushkar meer. Het is een gemoedelijke en authentieke stad met veel kleine straatjes. Dwaal door de kronkelsteegjes van het oude centrum en ga kijken bij de ghats (trappen naar het water toe) waar de pelgrims hun rituele baden doen. Je kunt ook deelnemen aan het ritueel, maar pas op voor sjacheraars die je willen voorgaan en later flink geld willen hebben. Tijdens de beroemde Pushkar Camel Fair (meestal in oktober/november) zijn er naast veel kamelen enorme drommen pelgrims in felle kleuren die samen -al badend in het meer- een wondermooi kleurrijk schouwspel vormen.

Je overnacht in Pushkar in een paleis dat vanuit vrijwel alle kamers uitzicht biedt over het meer. Op het palmenterras van het hotel kwamen wij bij van de enerverende autorit. Een fijne plek om te relaxen en de zon onder te zien gaan over het water.

Decorative torn edge

Dag 5 – Romantiek in Udaipur

Reistijd: circa 7 uur

Je reis door Rajasthan vervolgt naar de meest romantische plaats van de provincie: Udaipur. De rit vanuit Pushkar duurt ongeveer 7 uur, een lange dag rijden dus. Onderweg stop je voor een lunchbreak en natuurlijk houdt de chauffeur onderweg ook een of meerdere thee stops. Probeer de ‘masala chai’ eens, de typische Indiase melkthee met kruiden zoals kaneel, kardamom en kruidnagel.

In de middag kom je aan in Udaipur. Het is een ontspannen stad met aantrekkelijke meren en een oud centrum met kleine straatjes. Udaipur wordt omgeven door groene heuvels, wat een mooi contrast geeft met de witgekleurde paleizen die schitteren in het centrale meer Lake Pichola. In dit meer ligt ook het legendarische Lake Palace. Dit paleis werd door de Maharadja gebruikt als winterverblijf en door James Bond als vrouweneiland tijdens de film Octopussy. Je slaapt in Udaipur in een kleinschalig hotel in een van de steile straten. Met wat geluk kun je vanuit je raam het meer zien schitteren.

Decorative torn edge

Dag 6 – Dwalen door paleizen en langs het meer met gids

Vandaag blijf je in Udaipur, je bent niet voor niets het hele eind gekomen. ’s Morgens is er tijdens deze Rajasthan reis een citytour geregeld. Je gaat naar het City Palace, waar je indrukwekkende muurschilderingen en mozaïeken kunt bewonderen. Verder bezoek je de hindoeïstische Jagdish tempel, waar je gids uitleg geeft over de verschillende goden zoals Krishna en Ganesha. Hierna maak je een boottocht over het Pichola meer. Je vaart tussen de twee eilandpaleizen door, Jag Niwas en Jag Mandir. Eerstgenoemde is tegenwoordig een luxe vijfsterren hotel, waar je niet zomaar naartoe mag. Op het andere eiland maak je even een stop, hier kun je op het terras van het paleispaviljoen een drankje bestellen. Vanuit je boot krijg je een goede indruk van de met meren en monumenten rijk bedeelde stad Udaipur.

’s Middags kun je er op eigen gelegenheid op uit. Vind je het leuk om te leren Indiaas te koken, dan kunnen we ’s middags een kookles voor je regelen. Onderaan de pagina meer informatie over de kookworkshop.

Decorative torn edge

Dag 7 – Naar de blauwe stad Jodhpur

Reistijd: circa 6 uur

In de ochtend je je Rajasthan reis richting Jodhpur, dit zal ongeveer 6 uur in beslag nemen. Onderweg bezoek je de jaïn-tempels van Ranakpur, gelegen in een mooie groene vallei. Het jaïnisme heeft respect voor alle levende wezens, en sommige jaïns dragen zelfs een kapje voor hun mond om geen vliegen in te ademen. Als je de tempels van Ranakpur bezoekt, moet je dan ook al je leren kledingstukken (riem, tas, schoenen) achterlaten bij de ingang uit respect.

’s Middags vervolg je je Rajasthan reis richting Jodhpur, wat nog ongeveer 40 km rijden is. Deze stad in Rajasthan herbergt een van de meest dramatische forten van India, het Mehrangarh Fort. Morgen ga je dit bouwwerk bezoeken, vandaag rijd je door naar je hotel. Je verblijft in een omgebouwde haveli (koopmanshuis) dichtbij de bazaar, aan de voet van het fort. Op de bazaar kun je dwalen langs kruidenkraampjes, rinkelende armbanden, exotische vruchten en kleurig verfpoeder. De centrale klokkentoren kan als oriëntatiepunt dienen; op de een of andere manier kom je er altijd weer uit.

Decorative torn edge

Dag 8 – Jodhpur fort en knusse straatjes in Jaisalmer

Reistijd: circa 6 uur

Na het ontbijt brengt de chauffeur je naar het Meherangarh fort. Vanaf de fortmuren kun je genieten van het uitzicht over Jodhpur, ook wel de Blauwe Stad genoemd vanwege de blauwgeschilderde huizen waar de Brahmanen (priesterkaste) woonden. Het fort kun je op eigen houtje verkennen. Wij vinden een gids geen meerwaarde, omdat je in het fort een hele goede audiotour kunt krijgen (inbegrepen als je je entreekaartje koopt). Met een koptelefoon op dwaal je zelf door de ruimtes en gangen van het complex, als een verkenner in vervlogen tijden. De audiogids is verkrijgbaar in het Engels en geeft een interessant inzicht in het tijdperk van de Mughals.

Na de bezichtiging van het Meherangarh Fort doorkruisen we in 5 uur de woestijn om de afgelegen woestijnstad Jaisalmer in Rajasthan te bereiken. Tegen de middag zie je de contouren van de stad als een fata morgana aan de woestijnhorizon opdoemen. Dit magische gevoel blijft als je het centrum nadert en voor de poorten van de oude burchtstad met z’n tientallen kantelentorens wordt afgezet. Je slaapt in Jaisalmer in stijl in een authentieke goudkleurige haveli in de oude stad.

Decorative torn edge

Dag 9 – Jaisalmer, kamelenrit

Deze ochtend heb je tijd om zelf Jaisalmer te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het lemen fort uit de 12 eeuw, dat nog steeds wordt bewoond door zo’n 3000 mensen. Je kunt dolen door de smalle steegjes tussen de gouden zandstenen haveli’s, en onderweg kleine gebeeldhouwde jaïntempels en dwalende heilige koeien ontdekken. Een paar kamelen en het geluid van een citar kwamen ons tegemoet toen we door een van de poorten de oude stad binnen kwamen.

’s Middags maak je een trip naar de Sahara-achtige zandduinen die rondom Jaisalmer liggen. Per jeep rijd je de woestijn in, om vervolgens over te stappen op een kameel. Op deze manier kun je bewoonde wereld achter je laten en genieten van de desolate uitgestrekte zandvlakte. Al zittend op een zandduin zie je de zon ondergaan, die de wereld om je heen van geel naar vurig oranje naar zwart doet verkleuren. Kijk vooral ook eens goed omhoog: je ziet hier sterren die wij in Nederland door de lichtvervuiling nooit zien. Aan het eind van de dag word je per jeep teruggebracht en slaap je weer in je haveli in het centrum van Jaisalmer.

Decorative torn edge

Dag 10 – Per nachttrein terug naar Jaipur

Reistijd: circa 13 uur

Na het ontbijt kun je ’s ochtends nog even door Jaisalmer dwalen. Koop bijvoorbeeld wat souvenirs bij een van de vele straatkramen of geniet van een verse fruit lassi (typisch Indiase yoghurt drank). ’s Middags word je naar het treinstation gebracht voor de rit naar Jaipur. We reserveren tickets voor je in de tweede klasse slaaptrein (met airco)indien beschikbaar, waarbij je met twee keer drie mensen boven elkaar slaapt op uitklapbare bedden. Het reizen per slaaptrein in India is misschien niet zo comfortabel als je eigen bed thuis, maar volgens ons hoort het wel echt bij het beleven van India. Klets met je medepassagiers, deel mee in hun eten, koop onderweg een snack bij een treinverkoper en zie het landschap aan je voorbij trekken. India op z’n best.

Decorative torn edge

Dag 11 – Aankomst Jaipur, Bollywood film

Vandaag arriveer je ’s ochtends vroeg weer in Jaipur, waar je slaapt in hetzelfde familiehotel als aan het begin van je reis. We regelen een vroege check-in voor je, zodat je direct na aankomst je kamer kan betrekken. Wij vonden het heel fijn om halverwege de reis weer even terug te komen in een hotel dat we al kenden, zodat we de opgedane indrukken van de Rajasthan reis konden verwerken. Je hebt vandaag de tijd om op eigen houtje Jaipur verder te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de lokale bazaar, waar wij onze ogen uitkeken bij alle kruidenkraampjes, of plof met een goed boek langs de rand van het zwembad in je hotel.

’s Avonds regelen we een uitje voor je dat je volgens ons niet mag missen: een heuse Bollywood film. In Jaipur staat de Raj Mandir bioscoop, de beroemdste Bollywood bios van India. We boeken een kaartje voor je voor de film van vanavond; het programma varieert per dag, maar dat het een swingende en muziekrijke avond wordt, staat vast. Koop vooral ook wat lokale snacks in de lobby, zodat je de drie uur goed doorkomt… Een hele belevenis.

Decorative torn edge

Dag 12 – Via mystieke tempels en natuur naar Agra

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag vertrek je in je eigen auto met chauffeur vanuit Jaipur in oostelijke richting. Onderweg liggen verschillende interessante plekken om een stop te maken. Spreek samen met je chauffeur af waar je wilt stoppen en hoe lang, zodat je je eigen dagprogramma kunt samenstellen.

Niet ver van Jaipur ligt Galta, een verborgen mystieke plek die op ons steeds grote indruk maakt. Het is een pelgrimsoord dat iedere dag vele mensen in kleurrijke gewaden aantrekt. Het water dat uit de rotsen stroomt gaat door voor heilig Gangeswater, hoewel dit geografisch niet helemaal te rijmen valt. De mensen baden en zingen op de trappen die naar de poelen leiden die gescheiden zijn voor mannen en vrouwen. Ook rennen er veel apen rond. Na Galta rijd je zo’n drie uur voordat je arriveert bij Bharatpur. Hier ligt het Keoladeo NP, een fascinerende waterwereld doorkruisd door allerlei dijkjes. Het is heerlijk om na de drukke stad even in de natuur te zijn. Er zijn vele zeldzame vogels te spotten, zoals de Siberische kraanvogel.

Decorative torn edge

Enkele kilometers verderop vind je de overweldigende site Fatehpur Sikri, net iets voor Agra. De heerser Akbar heeft hier een hoofdstad gesticht die in die tijd haar weerga niet kende. Omdat men er na 40 jaar achterkwam dat de watertoevoer niet goed te organiseren viel in dit droge land, hebben alle bewoners van de stad hun boeltje gepakt en de stad verlaten. Wat achter bleef is een fenomenale verzameling van grote tempels en paleizen met daar omheen ruines van oude woningen. Overal zijn groene papegaaien en apen. Akbar was een man die geloofde in het samenbrengen van alle religies en van ieder geloof had hij wel een vrouw die hij een apart verblijf gaf.

Na Fatehpur rijden we door naar Agra, steeds dichterbij de Taj Mahal, waar je arriveert bij je comfortabele hotel. Geniet van een koude fruitlassi om alle indrukken van vandaag weg te spoelen, of ontspan in het lekkere zwembad van je hotel.

Decorative torn edge

Dag 13 – Agra en het wereldwonder de Taj Mahal

’s Morgens vroeg word je naar de Taj Mahal gebracht. Voordat wij naar de Taj gingen tijdens onze India rondreis hadden wij zulke grote verwachtingen dat we zeker wisten dat het tegen zou vallen. Toch was het bouwwerk zoals het daar sereen stond in het eerste ochtendlicht nog indrukwekkender dan onze verwachtingen. Het is daar neergezet door Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz en is een toonbeeld van ingetogen harmonie. De gids kan je alles vertellen over de tragische liefdesgeschiedenis.

Aansluitend breng je een bezoek aan Agra Fort. Er zijn prachtige courtyards die doen denken aan het Alhambra in Granada. Vanaf de majestueuze muren kun je uitkijken op de Taj Mahal, net als Sjah Jahan die daar de laatste jaren van zijn leven door zijn liefhebbende zoon was opgesloten. Er volgt nog een nachtje in het comfortabele hotel in Agra.

Decorative torn edge

Dag 14 rondreis India Nepal – Tempelstad Orchha

Reistijd: circa 3,5 uur

Je wordt opgehaald bij je hotel in Agra en naar het treinstation gebracht. Na zo’n twee-en-een-half uur (dit is rekbaar in India) kom je aan in Jhansi, waar je wordt opgehaald door de chauffeur en in een half uur naar Orchha wordt gereden. Wij vonden Orchha een verademing na de grote Indiase miljoenensteden. Het is maar een kleine plaats, zeker voor Indiase begrippen: er wonen slechts zo’n 10.000 mensen. Je kunt hier gewoon op eigen houtje rondlopen zonder dat er van alle kanten mensen iets van je ‘willen’, en het is leuk om zelf eens op onderzoek uit te gaan. Wij vonden het leuk om ’s avonds rond 8 uur de offerceremonie in de Ram Raja tempel te bekijken, het is dan een drukste van jewelste op het marktplein. Je slaapt in Orchha in een hotel in authentieke stijl, met een lekker zwembad in de centrale courtyard. De kamers zijn om de patio’s heen gebouwd en hebben meubels in karakteristieke oude stijl.

Decorative torn edge

Dag 15 – Erotische beelden in Khajuraho

Reistijd: circa 4 uur

Deze ochtend rijden we naar het rustige stadje Khajuraho. ’s Middags breng je met een gids een bezoek aan de westelijke tempels van Khajuraho, die vooral bekend zijn vanwege hun erotische beelden uit de Kamasutra. De gids vertelt je over de geschiedenis van de tempels, de verschillende goden die erop voorkomen en de achtergronden van de Kamasutra leer. De Kamasutra is een Indiaas leerboek uit de 2e eeuw na Christus over de kunst van de liefde. Er zijn veel erotische standjes afgebeeld op de tempels, en het is nog een ware sport om ze allemaal op te speuren. Sommigen zijn niet te missen, maar anderen zouden wij niet gevonden hebben zonder de goede ogen en ervaring van onze gids. Je slaapt ’s avonds in een comfortabel hotel net buiten het centrum van Khajuraho. Het is een nogal standaard ketenhotel, maar wel van alle gemakken voorzien.

Decorative torn edge

Dag 16 – De heilige stad Varanasi

Reistijd: circa 11,5 uur

Vandaag word je naar het stadje Satna gebracht waar je op het centraal station van Satna de trein pakt naar de Ganges-stad Varanasi. De trein vertrekt zo rond 08:15 uur en je komt in Varanasi aan rond 16:10 uur. Je treint dus ongeveer 8 uur. Varanasi bestaat uit een oud en nieuw stadsdeel, waarbij in het oude deel je zintuigen op elke straathoek op de proef worden gesteld door de straatverkopers en het chaotische verkeer. In het nieuwe stadsdeel vind je juist wat meer ruimte en groen. Wij vinden zelf een verblijf in het oude stadsdeel het meest indrukwekkend: de chaos is immers waarvoor de meeste mensen naar Varanasi komen. Er zijn niet veel hotels in het oude stadsdeel, maar wij hebben een leuk authentiek hotel gevonden aan één van de zuidelijke ‘ghats’, pal aan de Ganges rivier. Het hotel is standaard en sommige kamers zijn klein, maar de lokatie maakte voor ons alles goed. Je loopt zo naar de rivier en bent daar getuige van alle rituelen die de Indiërs uitvoeren aan hun heilige moeder Ganges. Onze chauffeur brengt je van het treinstation in Varanasi naar je hotel.

Decorative torn edge

Dag 17 – Taferelen aan de Ganges en ochtend boottour

In de vroege ochtend ga je net voor zonsopgang met een boot over de Ganges varen. Je ziet badende pelgrims die baden in de rivier, mensen die hun tanden poetsen met het bruine water of de was doen aan de kant. Ook vaar je langs de crematieghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is één van de meest indrukwekkende rituelen in India die wij ooit hebben gezien. Naast ons zat een man die ons fluisterend het ritueel uitlegde. Het lichaam wordt op een baar (zonder kist) door de straten van de stad Varanasi gedragen en onder luid gezang loopt de stoet naar de rivier. Een crematie bij de Ganges is alleen maar voor de wat rijkeren weggelegd. Voor de armere medemens staat even verderop een meer geïndustrialiseerde oven. Denk eraan dat je bij de crematieghats geen foto’s mag maken, ook niet met telelens. Na de boottocht volgt een korte wandeling door het oude centrum van Varanasi, terug richting je hotel. Kijk uit in de smalle steegjes voor heilige koeien, wij werden bijna geplet tussen een muur en een koe….

Je kunt ’s avonds op eigen gelegenheid de ‘aarti’ ceremonie aan de Ganges rivier bijwonen, deze vindt rond 6 uur of half 7 plaats bij de centrale Dashaswamedh ghat. Priesters houden hier elke avond een speciale ceremonie waarbij ze hun god moeder Ganga (de rivier) danken voor het brengen van leven.

Decorative torn edge

Dag 18 – Van Varanasi naar Lumbini (Nepal)

Reistijd: circa 10 uur

Je vertrekt vandaag vroeg uit Varanasi. Er staat een lange rit voor de boeg, maar tegen de avond ben je al in Nepal. Deze overland route verbindt India met Nepal in een dag, je bent ongeveer 10 uur onderweg. Je verlaat de stad en al snel verandert het uitzicht in een ruraal stukje India. Onderweg passeer je kleine dorpjes en zie je mannen en vrouwen aan het werk op het land. Je rijdt langs Sarnath, waar Boeddha voor het eerst zijn leer onderwees, en waar je nu een tempel en stupa kunt bezoeken. Voor de lunch stop je vervolgens in Gorakhpur. We raden aan om te lunchen bij de moderne foodcourt in de City Mall, waar er allerlei verse Indiase maaltijden worden bereid. De chauffeur wijst je hier de weg. Na de lunch rijd je verder naar de grensplaats Sunauli, ongeveer 100 kilometer verder. Onderweg zie je fraai gedecoreerde vrachtwagens en wordt het landschap steeds groener.

Decorative torn edge

Onderweg naar Lumbini – grensplaats Sanauli

De grensplaats Sunauli is een hectische en stoffige plaats waar we alleen stoppen voor het nodige papierwerk. Gelukkig wijst je chauffeur de weg en brengt hij je helemaal tot aan je hotel in Lumbini. We raden je aan om dollars en een pasfoto mee te nemen voor je Nepalese visum. Een 15-daags visum kost US$ 25,- en is eenvoudig aan de grens te regelen. Heb je nog Indiase roepies, wissel ze dan hier in tegen Nepalese roepies. Je kijkt nog een keer om en zwaait de Indiase kindjes gedag. Er ligt een nieuw land met nieuwe avonturen voor je in Nepal.

Vervolgens rijd je in ongeveer een half uur naar Lumbini, waar je in je hotel heerlijk tot rust komt. Je slaapt in een comfortabel hotel met een rustiek uitzicht van mango- en palmbomen. Wij vonden dat we wel een koud biertje verdiend hadden en pakten de reisgids erbij over Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha.

Decorative torn edge

Dag 19 – Van Lumbini naar Chitwan National Park

Reistijd: circa 6 uur

Geniet deze ochtend van je eerste Nepalese ontbijtbuffet. Vervolgens brengen we je naar het historische centrum van Lumbini. Je ziet hier een aantal ruïnes en de voetstap van Boeddha. Misschien niet erg spectaculair, maar de geschiedenis is bijzonder en belangrijk voor veel boeddhisten. Je komt hier veel pelgrims uit de hele wereld tegen. Per riksja bezoek je de kleurrijke tempels van verschillende landen. Wij vonden de tempels van Myanmar, Sri Lanka en China het meest indrukwekkend. Na een uur of twee verlaat je Lumbini en rijd je in een comfortabele auto verder naar de subtropische laagvlakte van Chitwan. Onderweg lunch je bij een restaurant en heb je een prachtig uitzicht over de groene dalen. Tegen het eind van de middag arriveer je bij onze sfeervolle lodge aan de rand van Chitwan National Park. Deze lodge wordt volledig door de lokale Tharu stam gerund en is tevens door hen opgezet. Een bijzonder en succesvol project. Met de inkomsten worden nieuwe projecten op gebied van duurzaam toerisme en milieu opgezet.

Decorative torn edge

Dag 20 – Olifanten en neushoorns in Chitwan

In de ochtendhangt er een mystiek sfeertje over de vlakte, het eerste gouden licht valt schuin in de dorpjes. Deze ochtend maak je met een gids een kanotocht en junglewalk. Je stapt in een holle boomstam en dobbert over de Rapti rivier, waar vogels en krokodillen aan de oever liggen. Na een half uurtje stapje uit en ga je met gidsen het bos in. Je loopt over smalle paden door de bossen en over de vlaktes waar het ondoordringbare gras schouderhoog staat. Het is een spooky idee dat dit gras neushoorns, luipaarden en tijgers herbergt. Gelukkig weten de gidsen wat ze doen.

Decorative torn edge

Dag 21 – Van Chitwan naar Kathmandu

Reistijd: circa 5 uur

Deze dag van je rondreis India Nepal vertrek je met privé auto en chauffeur naar Kathmandu. Deze rit duurt ongeveer 5 uur, afhankelijk van de drukte op de weg. Onderweg rijd je deels langs de Trisuli rivier. Je stopt bij een Nepalees restaurant onderweg voor de lunch.

In de middag kom je aan in het hectische Kathmandu. Hier kun je even bijkomen in je hotel en je opfrissen. Daarna kun je rustig een blokje om doen en in 15 minuten loop je naar de wijk Thamel, het centrum van de stad. Het is leuk om op een van de vele dakterrasrestaurants te gaan eten. Je slaapt in een karakteristiek hotel net buiten het centrum van Kathmandu met veel sfeer en een serene rust in de fraaie binnentuin.

Decorative torn edge

Dag 22 – Karakteristiek verblijf Kathmandu

Vandaag kun je Kathmandu op eigen houtje ontdekken. Het is het makkelijkst om taxi’s te nemen en van plek naar plek te reizen of met een taxichauffeur een prijs af te spreken voor een tour langs alle plaatsen. Uiteraard kunnen wij ook een ‘guided tour’ voor je organiseren inclusief vervoer en Engelstalige gids. Laat ons even weten als je interesse hebt.
Het Durbar plein is de aangewezen plek om een verkenning van de oude stad te beginnen. Je vindt er mooi gedecoreerde tempels van roodbruine steen met houten puntdaken. Ga zitten op een van de tempeltrappen en laat het dagelijkse leven aan je voorbijtrekken. Bezoek ook zeker de tempelcomplexen Swayambunath en Pashupatinath (te vergelijken met Varanasi in India, het heiligste hindoe pelgrimsoort van Nepal). Ook de Bodnath tempel (een Tibetaans boeddhistisch monument) mag je volgens ons niet missen, het is een van de grootste stoepa’s ter wereld.

Decorative torn edge

Dag 23 en 24 – van Kathmandu naar Amsterdam, einde van je India en Nepal rondreis

Afhankelijk van de geboekte vlucht heb je overdag nog tijd om Kathmandu te verkennen en de laatste souvenirs in te slaan. In de loop van de middag vertrek je naar het vliegveld voor de terugreis naar Delhi, je vliegt dus van Nepal terug naar India. Vanuit Delhi vlieg je vervolgens terug naar Nederland, hier kom je dan dag 24 in de ochtend aan (afhankelijk van de vliegmaatschappij).

Decorative torn edge
torn-edge

Maharadja’s en koningen – Noord-India en Nepal

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

rajasthan udaipur city palace
Variant
1

Kookles in Udaipur

  • Reissom:
    € 30,- p.p.
  • Inbegrepen:
    kookles bij een Indiase familie

In de keuken van een Indiase familie leer je alles over de verschillende kruiden, maak je je eigen roti en linzencurry en sluit je af met al het lekkers dat je zelf hebt gemaakt.

Decorative torn edge
background-pattern