Naar boven

Nepal volgens Riksja

rondreis

 • Reisschema:
  Kathmandu – Koningsstad Bhaktapur - boeddhistisch klooster - Pokhara - Annapurna trekking - Chitwan National Park Barauli
 • Reisduur:
  17 dagen/16 nachten
 • Reissom:
  € 1.550,- p.p. bij 2 personen
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken
 • Reisperiode:
  half september - eind april
Deze bijzondere Nepal reis is anders, dit is ónze keus voor een tweeweekse reis door Nepal. Je combineert een paar hoogtepunten in de Kathmandu-vallei en slaapt bij een boeddhistisch klooster, waar je wakker wordt van de Tibetaanse drums en gongs. Je loopt een trekking door een nauwelijks ontdekt gebied in het Annapurna gebergte en steunt hiermee een complete berg-gemeenschap. In het subtropische Chitwan National Park ga je 'off the beaten track' en slaapt in onze community homestay: je staat hier dicht bij de bevolking, maar hebt tóch een comfortabel verblijf.
Bijzondere Nepal reis - Barauli homestay
Decorative torn edge

Dag 1 & 2 – Vertrek en aankomst in Kathmandu

Vlieg je naar Nepal, dan kom je altijd een dag later aan in Kathmandu. Bij aankomst staat de chauffeur klaar die je naar je sfeervolle hotel brengt: namasté!! Je slaapt hier in een ontspannen hotel met een ruime binnentuin en veel klassiek Newari houtsnijwerk. De kamers zijn comfortabel en je kunt er prima ontbijten. In een kwartiertje loop je naar het gezellige centrum van Kathmandu, waar er genoeg aanbod is aan restaurants met dakterras. Koop een stuk fruit, neem plaats bij een tempeltje en laat het leven van de dag aan je voorbijgaan. Je bijzondere Nepal reis is begonnen!

Decorative torn edge

Dag 3 – Tempeltour Kathmandu

Kathmandu is een onoverzichtelijke stad met een wirwar van straatjes, steegjes en pleinen. Overal is wat de zien, maar je loopt je snel vast. Daarom nemen we de tempeltour op in deze bijzondere Nepal reis. We beschikken over goede en gezellige gidsen en daarnaast is ook het vervoer geregeld. Vandaag bezoek je onder meer Swayambunath (ookwel monkeytemple), het Durbar Square en de kenmerkende Bouddhanath Stupa. Om deze stupa kun je met de Tibetaanse gemeenschap de kora lopen (met de klok mee!). Je bezoekt ook Pashupatinath, een openbare crematieplaats waar de locals ceremonies bijwonen. Hier ontmoet je vast ook de Saddhu’s of holy men. Saddhu’s zijn rondtrekkende Hindoes die het kastenstelsel en de normale gebruiken hebben afgezworen en bedelen om in hun minimale dagelijkse bestaan te voorzien.

Decorative torn edge

Dag 4 – Bezoek Patan en Bhaktapur

Na een eerste dag cultuur snuiven in Kathmandu, ga je nog even door en bezoek je de oude koningssteden Patan en Bhaktapur. Wij noemen dit één groot openluchtmuseum van tempels, pleinen, gebouwen en natuurlijk de bevolking die hun gebedjes doen voordat ze naar hun werk gaan. In Patan staat onder meer de Golden Tempel verstopt. In Bhaktapur is verdwalen geen straf… Je slaapt in een eenvoudig, maar bijzonder guesthouse. De inkomsten van je verblijf gaan namelijk direct terug naar kindertehuizen in Bhaktapur, waar kinderen met een lichamelijke handicap worden geholpen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Neydo boeddhistisch klooster

In een uurtje brengen we je naar een rustig gelegen boeddhistisch klooster. Het Neydo klooster leidt jonge monniken op en je kunt hier bij verschillende ceremonies aanwezig zijn. Regel een gids bij de receptie van je naastgelegen hotel. In de middag zijn er buiten debatteer sessies (m.u.v. zaterdag), waarbij er allerlei politieke en maatschappelijke onderwerpen worden behandeld. deze debatteer sessie komen voort uit het Sera klooster in Lhasa, Tibet. Wij vonden het  een rustige en groene omgeving om aan de hectiek van de stad te ontsnappen en tot jezelf te komen. Je slaapt hier direct naast het klooster in een comfortabel hotel. Dit maakt je Nepal reis bijzonder.

 

Decorative torn edge

Dag 6 – ochtendceremonies monniken, slapen in Pokhara

Het Neydo klooster is van binnen nog indrukwekkender dan van buiten: enorme kleurrijke pilaren, gongs en een 7 meter grote gouden boeddha zorgt voor een goed begin van de vroege ochtend. Rond 05.15 uur wisselen gongs, drums en Tibetaanse toeters elkaar af om de dag in te luiden. Monniken van 5 tot 25 jaar jong lezen in rap tempo boeddhistische scripten voor in het Sanskriet. Als de zon opkomt, rijst de enorme gouden boeddha langzaam op..! Wij kregen hier kippenvel en dit allemaal al voordat je hebt ontbeten.

Na het ontbijt zetten we de rit in richting Pokhara, een aardig stukje rijden, maar dan sta je plotseling aan de voet van het Annapurna gebergte. Je slaapt vanavond in een centraal gelegen en sfeervol hotel. In Pokhara vind je genoeg betaalbare restaurantjes, maar wij tippen Moondance (aan de Lakeside) voor het betere werk.

Decorative torn edge

Dag 7 – Begin community trekking Annapurna

Vandaag ga je vroeg uit de veren en begin je aan de vijfdaagse trekking door een nauwelijks bezocht gebied in het Annapurna gebergte. Hier werkt de lokale bevolking samen om naast de seizoensgebonden landbouw extra werk te hebben als complete community. De inkomsten worden namelijk gedeeld met de gehele gemeenschap, dus je draagt bij aan hun ontwikkeling.

Na twee uur rijden hobbel je over een zandweg langs de wilde Kali Ghandaki rivier. Vervolgens begint de klim van 2 uur naar Bas Kharka (1520 m.). De leistenen traptreden leiden je langs terrasvormige gewassen en sinaasappelbomen naar het dorp. Een gastvrij ontvangst bij je eerste homestay met een vers kopje Himalaya thee. Je komt in dit bergdorpje gemakkelijk in contact met de locals. ’s Avonds eet je met de pot mee en slaap je in een eenvoudige maar authentieke homestay. Je hebt een comfortabel bed en dommelt weg bij de geluiden van de krekels.

Decorative torn edge

Dag 8 – Trekking naar Nangi

Reistijd: circa 6 uur lopen Annapurna trekking

Grote kans dat je vroeg wakker wordt van de kippen en geiten. Je eerste Nepalese ontbijt van de Annapurna trekking is een feit en vervolgens laat je al snel de typische huisjes en terrasvormige landbouw onder je. Je loopt door rododendronbossen en onderweg heb je zicht op de besneeuwde bergtoppen. Je luncht in het dorpje Danda Kaske, waar de kinderen nieuwsgierig door het raam naar binnen gluren. Vervolgens is het nog drie uur lopen naar Nangi (2230 m.). Hier zie je hoe de bevolking van lokale planten papier maakt. In de buurt van je lodge wordt het papier gedroogd en kun je gebundelde boekjes tegen een leuke prijs kopen. De gids laat je het dorp zien, dat geheel zelfvoorzienend is. Je slaapt hier in een nieuwe en eenvoudige ecolodge, waar er een heerlijke maaltijd klaar staat.

 

Decorative torn edge

Dag 9 – Annapurna trekking naar Mohare Hill (3.300 m)

Reistijd: circa 6 uur lopen Annapurna trekking

’s Ochtends rond 06.00 uur is de kans groot dat je over de Dhaulagiri bergketen kijkt. De eerste zonnestralen lichten de 8.167 meter hoge top van deze berg op terwijl de rest nog slaapt. Na je ontbijt zwaai je naar de kinderen en begin je aan de zwaarste dag van de trekking. Je klimt 1100 hoogtemeters door rododendronbossen en volledig met mos begroeide bomen. Open vlakten wisselen mystieke bossen af. Mix een landschap uit Game of Thrones met de hoogste bergen en je omschrijft de dag juist. Eenmaal boven op de top van Mohare Hill op 3.300 m. hoogte mogen de veters los en kijk je uit over de indrukwekkende bergtoppen van de Annapurna.

 

Decorative torn edge

Dag 10 – Trekking naar ecodorp Tikot

Reistijd: circa 7 uur lopen Annapurna trekking

Geniet nog even van de eerste zonnestralen over de bergtoppen. Er staat een lange dag afdalen op het programma. Ondanks dat je veel daalt, vonden wij dit een enorm afwisselende dag. Het landschap verandert vandaag voortdurend. Je wandelt over de rug van de bergkam en ziet zowel links als rechts de hoogste bergen van de Annapurna. Je eindigt vandaag in het meest charmante dorpje van deze trekking, Tikot. De middeleeuwse huisjes met leien daken (maar mét een kleine schotelantenne en zonnepaneel..) staan dicht op elkaar en de kippen, geiten en koeien leven samen. Je slaapt vandaag in een sfeervolle homestay (met foto’s van de geliefde zoon bij de Eiffeltoren aan de muur). Hier wordt een laatste Nepalese maaltijd voor je gekookt en galmt het geluid van de huisgeit door het dorp als je in slaap valt.

 

Decorative torn edge

Dag 11 – Laatste dag trekking, terug in Pokhara

De laatste dag van de Annapurna trekking is tijdens de bijzondere Nepal reis is aangebroken. Je eet nog een laatste Nepalees ontbijt dat door de gastvrouw wordt gemaakt. De bewoners in Tikot zijn al vroeg uit de veren om te werken op het land. Na 2,5 uur afdalen bereik je het dorp Tiplyang. Een koud colaatje heb je wel verdiend en je kijkt een laatste keer naar de route boven je. Onze chauffeur brengt je vervolgens in zo’n 4 uur rijden terug naar Pokhara. De sfeer hier is ontspannen en de bergtoppen weerspiegelen in het Phewa meer. Hier vind je ook een aantal barretjes voor een cocktail of biertje met uitzicht. Je slaapt In Pokhara in een comfortabel en sfeervol hotel.

Decorative torn edge

Dag 12 – Pokhara, even helemaal niets…

Bepaal vandaag zelf wat je gaat doen. Slaap lekker uit na een paar dagen trekking. Je hebt tenslotte vakantie! Ook dit hoort bij een bijzondere Nepal reis.

Wil je toch wat ondernemen, dan is een leuke afwisseling een halve dagexcursie naar een Tibetaans klooster buiten de stad. Hier zie je jonge boeddhistische monniken en een Tibetaanse gemeenschap. Aansluitend ga je bij een Tibetaanse dame thuis momo’s maken voor de lunch: heerlijke gestoomde hapjes met inhoud! Vraag ons om dit op te nemen in je voorstel.

Wil je wat actie vandaag, huur dan een bootje bij het meer of boek ter plekke een paraglide vanaf Sarankot, de lokale berg. Je hebt dan een superuitzicht!

Decorative torn edge

Dag 13 – Pokhara naar Barauli (Chitwan National park)

Vandaag staat een complete landschaps-transformatie op het programma. Van berglandschap naar subtropisch laagland in een paar uur rijden. Onze lokale partner heeft een ‘community based tourism’ -project opgezet, waarbij de lokale Tharu bevolking je meeneemt in hun leven. In deze community homestay heb je je eigen huisje, maar dan tussen de locals. Ook hier profiteert de gehele community van de inkomsten. Aan het einde van de middag maak je een fietstocht naar de Narani rivier. Auto’s worden hier veelal vervangen door ossenkar en bij de rivier zie je de zon achter de horizon verdwijnen. Je slaapt comfortabel, neemt gemakkelijk een kijkje bij de Tharu en daarnaast zijn de maaltijden nog inclusief ook. ’s Avonds is er een speciale Tharu dans.

 

Decorative torn edge

Dag 14 – Barauli community homestay

De kippen en geiten lopen los op het erf, een haan kraait de dag in en je stapt meteen het leven van de Tharu in. Na het ontbijt ga je te voet met een lokale gids op pad. Zo krijg je een goed beeld hoe de Tharu hier leeft. Er heerst een gemoedelijke sfeer. Na de lunch ga je op zoek in het Chitwan National Park naar onder meer de neushoorn. Per jeep ga je het ‘community park’ in. Grote kans dat je hier verschillende wilde dieren tegenkomt. ’s Avonds heb je een kookles gegeven door de lokale Tharu dames, zo leer je Nepali maaltijden uit eerste hand!

Decorative torn edge

Dag 15 – terug naar Kathmandu

Na het ontbijt neem je afscheid van de community. Je zult merken dat ze je erg dankbaar zijn voor je verblijf. Je chauffeur brengt je comfortabel terug naar Kathmandu, maar onderweg is voldoende te zien. Geef gerust aan als je even een stop wilt maken, de reisdag is vandaag lang genoeg. Halverwege wordt er sowieso gestopt voor een lunch. Als je tegen het einde van de middag Kathmandu in rolt, is het weer even wennen aan de hectiek van de stad, dus boeken we hier weer het rustiger gelegen hotel aan de rand van het centrum.

Decorative torn edge

Dag 16 – Vlucht terug naar huis…

Je bijzondere Nepal reis zit er helaas op. Wil je Nepal nog niet verlaten, dan kunnen we een of meerdere Nepal bouwstenen toevoegen aan je reis. Ook kun je in de huidige reis je verblijf verlengen.

Onze chauffeur brengt je naar de airport en vervolgens vlieg je terug naar Nederland.

Decorative torn edge
torn-edge

Nepal volgens Riksja

Onze slaapplekken

background-pattern