Naar boven

India met kinderen

Bollywoodfilms: dit wil je doen tijdens je reis

blog

Geschreven op
dinsdag 10 juli
Geschreven door
Vincent de Kolf

Wil je tijdens je India-rondreis een echt typisch Indiaas muzikaal uitje plannen, ga dan naar de bioscoop om een Bollywoodfilm te zien. Het is een hele beleving vol muziek, dans en entertainment, want het gaat er nogal wat anders aan toe dan bij ons in de bioscoop…

In India vind je de grootste filmindustrie ter wereld: Bollywood. De naam is een samenvoeging van Hollywood en Bombay, de stad waar de meeste Indiase films worden opgenomen. Wereldwijd worden de meeste films geproduceerd in India en de de producties genieten niet alleen in eigen land, maar ook ver daarbuiten grote populariteit. Er zijn dan ook tig bioscopen te vinden, de een nog mooier dan de andere. Ze trekken een heel breed publiek: van baby’s tot bejaarden en alles daartussen, van alle sociale klassen. Voor veel Indiërs is het een leuk uitje dat soms ook een beetje afleiding biedt van het harde leven dat ze leiden.

vakantie india

De ervaring tijdens je reis begint al bij aankomst bij de bioscoop, vaak een imposant gebouw met mooie kleuren, een aparte bouwstijl of met filmposters van de grote blockbusters. Popcorn, frisdrank of andere versnaperingen kun je voor een prikkie kopen in de hal. Voordat de film begint wordt het volkslied afgespeeld terwijl beelden de Indiase vlag getoond worden. Het Hooggerechtshof in India heeft dit verplicht om het gevoel van patriottisme en nationalisme onder de Indiërs te bevorderen. Iedereen gaat staan en zingt uit volle borst mee. Zie je het al voor je dat wij met z’n allen voor de start van een film het Wilhelmus enthousiast zouden staan mee te zingen?

Bollywood dansers

In de films wordt overwegend Hindi gesproken. Her en der zitten er wel Engelstalige woorden of zinnen tussen en veel films zijn gelukkig Engels ondertiteld. Over het algemeen zijn de toch wel eenvoudige verhaallijnen goed te volgen. De meeste moderne Hindifilms zijn romantische komedies. Denk aan een mooie vrouw en een knappe man en een onmogelijke of onbeantwoorde liefde. Aan het einde van de film komt het natuurlijk altijd weer helemaal goed.

Maar uiteraard draaien de films niet alleen om de verhaallijnen: muziek en dans is misschien nog wel belangrijker. Eigenlijk zijn Bollywoodfilms meer musicals. De liedjes zijn meestal ingezongen door speciale Bollywoodzangers en daarna geplaybackt door de acteurs. Er wordt geklapt en meegedeind, – gedanst, -gezongen, gejoeld en gejuicht; niet alleen tijdens de liedjes ,maar ook wanneer er een favoriete acteur opkomt of er een knappe stunt wordt uitgevoerd. Her en der lopen mensen heen en weer, wordt er een telefoongesprek gevoerd of huilt er een baby. Stil hoef je tijdens een Bollywoodfilm in elk geval niet te zijn!

Kortom: tijdens een Bollywoodfilm gaat het niet om de film zelf of de verhaallijn, het gaat om de hele beleving. Het is een ervaring die eigenlijk iedereen een keer moet meemaken. Wil je ook naar de film tijdens je India-reis? Riksja India kan kaartjes voor je regelen in misschien wel de mooiste bioscoop in Jaipur. Doen!

background-pattern