Naar boven

Klimaat en beste reistijd India

Algemene informatie

regio india

Lekker weer?

Bij Riksja India stel je samen met India reisspecialisten je ideale reis samen uit onzeIndia bouwstenen. Dit zijn korte India reizen van 2 tot 6 dagen, die zijn opgedeeld in de regio’s Noord-India, Zuid-India en de Himalaya. Ook hebben wij alvast reizen voor je samengesteld. Kijk hier voor onze India rondreizen.

Tijdens het plannen van je India reis moet je er rekening mee houden dat India een groot land is en er daardoor veel verschillen in het klimaat zijn. Het voordeel is wel dat, als je de juiste regiokeuzes maakt, het land het hele jaar door goed te bereizen is. Hieronder volgt per regio een overzicht van het klimaat. Hulp nodig? Stel samen met ons je reis samen met een vrijblijvend voorstel of neem contact met ons op.

Noord-India

Als je je vakantie wilt doorbrengen in Noord-India in de omgeving van Rajasthan, Agra en/of Varanasi, dan is september tot april de beste tijd van het jaar om te reizen. Met name de periode mei en juni kun je beter mijden. Het is in Delhi dan tegen de 45 graden en in de woestijn van Rajasthan kan daar nog wel vijf graden bij komen. En in de zomervakantie? In juli en augustus kan er wel eens een bui vallen, maar het regent doorgaans niet zoveel dat je dagen daardoor ontregeld worden. Houd er wel rekening mee dat van half augustus tot eind september in Varanasi het waterpeil in de Ganges wat hoger kan staan, waardoor de ghats meer onder water komen. Maar in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is de zomervakantie een prima periode om naar het noorden van India te gaan.

Zuid-India

Het zuiden van India, met de backwaters van Kerala en kleurige tempels van Tamil Nadu, heeft een tropisch klimaat. Hier vind je het hele jaar door temperaturen van rond de dertig graden en loopt de temperatuur alleen in mei en juni wat verder op. Van juni tot oktober valt de moesson. Het reizen is dan niet onmogelijk, maar je reist wel tijdens het regenseizoen van India. Er zullen waarschijnlijk iedere dag een aantal korte, heftige buien vallen, maar daarna kan de zon weer doorbreken. De periode van half oktober tot en met april is de beste reisperiode voor het zuiden.

Goa

In het westen van India, bij Goa en Mumbai, is half oktober tot eind maart de beste reistijd. Het wordt hier nooit verzengend heet, de temperaturen liggen het hele jaar door rond de 30 graden. Van juni tot en met oktober valt echter het regenseizoen. Je loopt dan de kans dat het dagen lang regent. Veel accommodaties, restaurants en barretjes in Goa zijn dan gesloten. Daarom raden wij een strandvakantie in deze maanden af. Onze wintermaanden zijn daarentegen een goede periode om op het strand te liggen of op ontdekking te gaan in Hampi, het authentieke achterland van Goa.

Sikkim en Ladakh

In het noordoosten van India vind je de authentieke kloosters van Sikkim en de groene theeheuvels van Darjeeling. Voor een bezoek aan Sikkim zijn de lente (maart t/m mei) en de herfst (oktober t/m half december) het meest geschikt. Wil je op reis naar de kleurrijke, wapperende gebedsvlaggen en witte bergpieken van Ladakh, in het noordwesten van India? Plan je reis dan tussen eind juni en half september. Buiten die periode is het te koud en kunnen de wegen naar Leh dichtgesneeuwd zijn.

Malediven

Op de tropische Malediven ligt de temperatuur meestal tussen de 25 en 35 graden. De luchtvochtigheidsgraad is hoog, maar een altijd aanwezig zeewindje zorgt voor verkoeling. Verder kan er het hele jaar door regen vallen, maar is er altijd ook voldoende zon. In september en oktober is er de meeste kans op regen en van januari tot april is het bijna altijd droog. Als je wilt duiken, ga dan tussen november en april op reis. Van mei tot en met oktober is het water namelijk troebel en waait er een stevige wind, wat kan zorgen voor extra stroming.

india jaipur vakantie
bouwsteen

Easy Going in Jaipur

 • Delhi - Jaipur
 • 4 dagen / 3 nachten
 • Vanaf € 380,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Als Maharadja door India

 • Mandawa - Bikaner – Jaisalmer – Jodhpur – Udaipur – Pushkar - Jaipur – Agra – Varanasi – Delhi
 • 19 dagen / 18 nachten
 • Vanaf € 2.030,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
markt kerala india
bouwsteen

Silk tour to Kerala

 • Mysore – Wayanad – Coonoor - Cochin
 • 5 dagen / 4 nachten
 • Vanaf € 515,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
monniken India highlights
rondreis

Highlights en authentieke kloosters

 • Delhi – Himalaya gebied – Sikkim – Darjeeling – Kurseong – Delhi - Jaipur - Agra – Delhi
 • 14 dagen / 13 nachten
 • Vanaf € 1.855,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern