Coronavirus

Actuele reisinformatie rondom het coronavirus

Laatste update dinsdag 31 maart 2020

Het coronavirus heeft enorme impact op de reiswereld. Op deze pagina houden we de meest actuele reisinformatie rondom het coronavirus voor je bij. De informatie wordt (indien nodig) dagelijks aangepast, zodat je continu op de hoogte bent. Mocht je een reis bij ons geboekt hebben en de situatie verandert dusdanig dat dat invloed heeft op jouw reis, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Let op: we contacteren al onze reizigers op volgorde van vertrekdatum.

Informatie als je binnenkort met ons op reis gaat
Meestgestelde reisvragen
Reisvoorwaarden
Landen met inreisbeperkingen
Algemene informatie over het coronavirus

BELANGRIJK: dit moet je weten als je binnenkort met ons op reis gaat

De hele wereld wordt diep geraakt door het coronavirus. Ook wij voelen direct de gevolgen van de gesloten grenzen en noodzakelijke stappen die wereldwijd worden genomen om het coronavirus terug te dringen. Voor al onze reizigers, maar ook voor ons allemaal bij Riksja, heerst er grote onzekerheid. We worden overspoeld met mailtjes en telefoontjes van ongeruste reizigers. Uiteraard staan we voor iedereen klaar en helpen we waar we kunnen. De gezondheid en veiligheid van onze reizigers staat hierin voorop. We nemen je graag mee in ons stappenplan, zodat je weet wanneer we contact met je gaan opnemen.

Stap 1: prioriteit

Onze prioriteit gaat nu uit naar de laatste reizigers die nog in het buitenland bivakkeren. We zijn hard bezig om ook hen zo snel en veilig mogelijk naar huis te krijgen.

Stap 2: contact met alle reizigers die vóór 30 april zouden vertrekken

Daarnaast benaderen we nu telefonisch alle reizigers die nog niet weg zijn, maar wel vóór 30 april zouden vertrekken. Gezien de grote mondiale onzekerheid en gesloten grenzen, adviseert reisbrancheorganisatie ANVR om alle reizen met vertrekdatum vóór 1 mei uit te stellen en wij zien ons genoodzaakt dat advies te volgen. Helaas is het vrijwel onmogelijk om jouw reis nog uit te voeren en ervoor te zorgen dat jij de ervaring krijgt die we je zo graag gunnen.Voor alle reizigers geldt echter wel dat we er álles aan (gaan) doen om jullie reis uit te voeren in de toekomst. Hiervoor staan we in nauw contact met onze partners op onze bestemmingen en de luchtvaartmaatschappijen waar we mee samenwerken. We vinden het heel belangrijk om elke reiziger individueel te spreken en samen naar een oplossing te zoeken.

Stap 3: reizen vanaf 1 mei evalueren

We zijn hoopvol dat we de reizen die na 30 april op de planning staan door kunnen gaan, maar houden de situatie nauwlettend in de gaten. Ook hierin hanteren we het advies van de ANVR. Heb jij een reis bij ons geboekt met vertrekdatum na 30 april, dan houden we je uiteraard op de hoogte. Mocht het onverhoopt zo zijn dat jouw reis ook niet kan plaatsvinden, dan laten we je dit direct per mail weten, zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Uiteraard nemen we vervolgens ook telefonisch contact met je op; we bellen ál onze reizigers op volgorde van vertrekdatum, zodat de reizigers die het op dat moment het hardst nodig hebben, het eerst geholpen worden. Mocht deze situatie zich dus voordoen, weet dan dat je zo snel mogelijk van ons hoort. Maar gelukkig is dit voor nu nog niet aan de orde.

Stap 4: geldzaken in orde maken

Over je geld hoef je je géén zorgen te maken. Riksja Travel is een financieel gezond bedrijf en we zijn bovendien aangesloten bij de SGR. Mocht er tóch een situatie ontstaan die ons bestaan in gevaar brengt, dan dekt de SGR te allen tijde je uitgegeven reissom. Doe dus vooral je eventueel openstaande aan- of restantbetalingen. Als betalingen nu niet plaatsvinden, zijn wij genoodzaakt om dit als een annulering te behandelen en worden er annuleringskosten aan je doorberekend.

Stap 5: vragen beantwoorden

We begrijpen maar al te goed dat er veel vragen zijn en proberen deze zo goed en snel mogelijk te beantwoorden. We willen je vragen om ons de tijd te geven om voor alle individuele reizigers de juiste informatie te vergaren, zodat we iedereen tijdig en goed kunnen helpen. Op dit moment zetten we alle medewerkers en alle telefoonlijnen in om de reizigers die het op dit moment het hardst nodig hebben te helpen en te woord te staan. De meestgestelde vragen hebben we alvast voor je verzameld; deze vind je hieronder.

In de tussentijd zijn onze gedachten bij iedereen die direct of indirect te maken hebben met de gevolgen van dit virus en we hopen dat we door een goede samenwerking en solidariteit met elkaar uit deze crisis komen. Weet dat al onze bestemmingsexperts zich enorm betrokken voelen bij onze reizigers en iedereen zullen bijstaan waar nodig. Laten we in deze bizarre tijd goed naar elkaar omkijken en vooral lief zijn voor elkaar.

Meestgestelde reisvragen

Wat is het verschil tussen een negatief reisadvies en een inreisverbod?

Negatief reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan een land classificeren met code rood. Een land krijgt dan een negatief reisadvies, wat inhoudt dat Nederlanders wordt afgeraden om naar dat desbetreffende land te reizen. Is dit het geval? Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je om te kijken of je reis kunnen uitstellen of omboeken.

Inreisverbod

Een land kan tevens zelf besluiten om z’n grenzen te sluiten, waardoor buitenlanders het land niet meer in mogen. Is dit het geval? Dan raden we je om je reis uit te stellen (tot maximaal ongeveer één jaar na dato). Het is ook mogelijk om je reis om te boeken naar een andere bestemming. Echter, gezien de huidige situatie raden we je aan om je reis uit te stellen. Indien er in een andere periode gereisd wordt, kunnen er meerkosten berekend worden. We doen ons uiterste best om hier zo coulant mogelijk mee om te gaan en proberen ervoor te zorgen dat jij als reiziger voor zo min mogelijk extra kosten komt te staan.

Ik heb een reis aangevraagd, maar twijfel of ik wel moet boeken …

Uiteraard staat voor ons de veiligheid van onze reizigers voorop. We gaan er nu van uit dat veel bestemmingen in het najaar weer te bereizen zullen zijn. We bieden aan al onze reizigers, ook degenen die in deze periode een reis boeken, de mogelijkheid om hun reis uit te stellen (tot maximaal ongeveer één jaar na dato) of om te boeken naar een andere bestemming indien een bestemming onverhoopt nog steeds niet te bereizen is, of jij als reiziger geen goed gevoel bij je reis hebt. Uiteraard houden we de ontwikkelingen wereldwijd nauwlettend in de gaten. Vindt jouw reis vóór het najaar plaats? Ook dan is er goede kans dat deze nog doorgang kan vinden. We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen op je bestemming. Verderop op deze pagina vind je een overzicht van de huidige maatregelen op onze verschillende bestemmingen.

Ik heb een los ticket geboekt; mag ik dit kosteloos annuleren?

Hiervoor gelden de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Deze zijn bij iedere airline anders. Informeer hierover bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Ik heb mijn reis niet geboekt bij een reisorganisatie, wat nu?

In dat geval valt jouw reis niet onder de ANVR-reisvoorwaarden en kunnen alle losse aanbieders zelf hun voorwaarden aanhouden. Je zult contact moeten opnemen met de verschillende aanbieders. Dit geldt overigens ook wanneer je je reis hebt geboekt bij een organisatie die niet is aangesloten bij de ANVR.  

Is het verstandig om een reis- of annuleringsverzekering af te sluiten vanwege het coronavirus?

Wij raden sowieso altijd aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, ongeacht de situatie. Wel is het zo dat elke verzekering anders in elkaar zit. Het is dus belangrijk om de polisvoorwaarden vooraf goed te checken om zeker te weten wat wel en niet wordt vergoed. Ook raden we je aan om na te kijken wat je ziektekostenverzekering precies dekt.

Nog andere vragen?


Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Neem contact op

Voorwaarden: wat geldt wanneer

Natuurlijk weten we niet wat er precies gaat gebeuren de komende tijd. De situatie verandert met de dag.  Uiteraard vinden we het wel belangrijk dat je weet waar je aan toe bent en wat de voorwaarden zijn in deze situatie. Dit zijn de opties:

Omboeken of je reis maximaal één jaar uitstellen

Als reisorganisatie is het voor ons heel belangrijk dat je met een goed gevoel op reis gaat. Maak je je ondanks dat het veilig is om naar jouw bestemming af te reizen tóch zorgen, dan kunnen wij je reis omboeken of uitstellen (tot maximaal ongeveer één jaar na dato). Dit geldt voor alle reizigers, ongeacht op welke datum je vertrekt. Daarbij willen we zo coulant mogelijk met de bijkomende financiën omgaan en zullen alles op alles zetten zodat we jou als reiziger niet op kosten jagen.  Met deze regeling wijken we, in positieve zin, af van de ANVR-reisvoorwaarden. Wat de kosten zijn, hangt echter geheel van de situatie en type reis af. We doen er alles aan om dit zo voordelig mogelijk voor onze reizigers te laten uitpakken.Uiteraard gaat dit allemaal in nauw overleg tussen jou en je bestemmingsexpert.

Landen met (in)reisbeperkingen

Amerika, Argentinië, Australië, Belize, Bhutan, Bolivia, Botswana, Brazilië,Cambodja, Canada, Chili, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Griekenland, Guatemala, IJsland, India, Indonesië, Japan, Jordanië, Kenia, Laos, Marokko, Madagaskar, Maleisië, Myanmar, Namibië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Panama, Peru, Sri Lanka, Suriname, Thailand, Vietnam

Reisbrancheorganisatie ANVR adviseert om alle reizen met vertrekdatum vóór 1 mei uit te stellen en wij zien ons genoodzaakt dat advies te volgen, óók voor bestemmingen die hierboven niet genoemd worden. Helaas is het vrijwel onmogelijk om jouw reis nog uit te voeren en ervoor te zorgen dat jij de ervaring krijgt die we je zo graag gunnen. We nemen zo snel mogelijk contact op met reizigers die binnenkort een Riksja-reis hebben gepland. Dit gaat op volgorde van vertrekdatum.

Amerika

De grenzen van Amerika zijn gesloten. Tussen 13 maart en ten minste 12 april is het niet mogelijk om te reizen naar Amerika.

Argentinië

Argentinië heeft aangekondigd dat ze vanaf dinsdag 17 maart tot woensdag 15 april geen Europese toeristen binnenlaten, dus ook geen Nederlanders.

Australië 

Australië sluit vanaf vrijdag 20 maart de grenzen voor alle reizigers. Hoelang deze maatregel duurt is onbekend. 

Bhutan

Reizigers uit o.a. Nederland kunnen Bhutan niet binnenkomen. Hoelang deze maatregel duurt is onbekend. 

Belize

Belize heeft besloten om geen Europeanen meer toe te laten in het land. Hoelang deze maatregel gaat duren is onbekend.

Bolivia

Bolivia laat sinds zaterdag 14 maart geen Europese vluchten meer naar en van Bolivia vertrekken. Deze maatregel duurt tot tenminste 15 april.

Botswana

Botswana heeft de grenzen per maandag 16 maart gesloten. Hoelang deze maatregel gaat duren, is nog onbekend.

Brazilië

Sinds 23 maart is het niet meer mogelijk om af te reizen naar Brazilië. Deze maatregel duurt ten minste dertig dagen.

Cambodja

Cambodja verleent geen visa on arrival aan reizigers. Deze maatregel geldt sinds 31 maart tot en met ten minste 30 april.

Canada

Canada heeft de grenzen per dinsdag 17 maart 2020 gesloten. Deze maatregel duurt tot ten minste 30 juni 2020.

Chili

Chili heeft de grenzen gesloten voor alle reizigers die niet de Chileense nationaliteit hebben. Deze maatregel geldt sinds woensdag 18 maart. Hoelang deze maatregel duurt is nog onbekend.

China

Momenteel geldt voor de provincie Hubei nog steeds een negatief reisadvies. De mogelijkheden om te reizen in deze provincie is zeer beperkt. We raden alle China-reizigers met vertrek vóór of op 30 april af om naar het land toe te reizen. Als je China wilt binnenkomen, moet je eerst veertien dagen in quarantaine.

Colombia

Colombia weigert sinds maandag 16 maart 2020 alle reizigers die de afgelopen veertien dagen in Europa en Azië zijn geweest. Deze maatregel duurt tot zaterdag 30 mei.

Costa Rica

Costa Rica heeft de grenzen gesloten. Deze maatregel is ingegaan op 18 maart en duurt tot ten minste zondag 12 april.

Cuba

Cuba kent sinds donderdag 26 maart 2020 een inreisverbod in voor alle reizigers. Deze maatregel duurt minimaal dertig dagen.

Ecuador

Ecuador heeft de grenzen gesloten voor onder andere Nederlandse reizigers. Aankomsten sinds 15 maart tot en met in ieder geval 5 april zijn niet meer mogelijk. 

Griekenland

Ook Griekenland heeft de grenzen gesloten. Deze maatregel geldt sinds 15 maart tot en met ten minste 30 april.

Guatemala

Guatemala heeft per 12 maart 2020 de grenzen op slot gegooid. Het is onbekend hoelang deze maatregel gaat duren.

IJsland

De grenzen van IJsland zijn tevens gesloten. Deze maatregel duurt tot en met ten minste 17 april.

India

Voorlopig verstrekt India geen toeristenvisa meer. Deze maatregel geldt tot ten minste 15 april 2020.

Indonesië

Indonesië verleent geen visa on arrival meer aan reizigers die het land willen inreizen. Deze maatregel is op vrijdag 20 maart ingegaan en duurt tot en met ten minste maandag 20 april.    

Japan

Sinds zaterdag 21 maart tot en met ten minste eind april worden er geen visa on arrival verleend.

Jordanië

Sinds 17 maart zijn de grenzen van Jordanië gesloten en is het niet meer mogelijk om in en uit te reizen. Hoelang deze maatregel duurt, is nog onbekend.

Kenia

Sinds zaterdag 15 maart zijn de grenzen van Kenia gesloten voor alle landen met besmettingen, waaronder dus ook Nederland. Deze maatregel duurt tenminste dertig dagen.

Laos

Laos verleent geen visa on arrival meer aan reizigers. Deze maatregel duurt van 20 maart tot en met ten minste 20 april.

Marokko

Marokko heeft alle vluchten naar en vanuit Nederland, België, Duitsland en Portugal opgeschort. Het is onbekend hoelang deze maatregel duurt.

Myanmar

Myanmar verleent geen visa on arrival tot en met ten minste 30 april. 

Madagaskar

Sinds zondag 15 maart zijn de grenzen dicht voor vluchten vanuit Europa. Tot wanneer deze maatregel geldt, is nog niet duidelijk.

Maleisië

Reizigers kunnen tussen 18 maart en 14 april niet meer in- en uitreizen.

Namibië

De grenzen van Namibië zijn tot en met ten minste 23 april gesloten.

Nepal

Nepal verleent geen visa meer aan toeristen. Deze maatregel geldt sinds 14 maart 2020 tot ten minste 1 mei 2020. Ook als je wel al in het bezit bent van een visum voor Nepal, raden wij ten zeerste af om naar het land af te reizen. Bij aankomst wordt elke reiziger direct veertien dagen in quarantaine gezet. Dit is als je zowel per vliegtuig als over land (via India) Nepal binnenkomt.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft sinds vrijdag 20 maart de grenzen voor alle reizigers gesloten. Sinds 24 maart is het hele land vier weken in lockdown

Panama

Sinds maandag 16 maart is het niet meer mogelijk om Panama in en uit te reizen. Hoelang deze maatregel duurt, is onbekend.

Peru

Momenteel is er een negatief reisadvies – ofwel code rood – afgegeven voor Peru. Hoelang dit duurt, is onbekend.

Sri Lanka

Ook Sri Lanka heeft besloten de grenzen dicht te gooien voor diverse Europese paspoorthouders, waaronder Nederlandse paspoorthouders. Deze maatregel geldt sinds 15 maart tot en met ten minste 7 april 2020.

Suriname

Suriname houdt het luchtruim sinds zaterdag 14 maart 2020 gesloten. Deze maatregel duurt tenminste dertig dagen.

Thailand

Thailand verleent geen visa on arrival meer aan reizigers. Hoelang dit duurt, is onbekend.

Vietnam

Vietnam laat sinds 15 maart geen reizigers meer toe in het land. Deze maatregel duurt ten minste dertig dagen.

Algemene informatie

Kan ik reizen naar een land waar het coronavirus is opgedoken?

Op de site van de WHO staat de meeste up-to-date informatie.

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?