Actuele reisinformatie rondom het coronavirus

Laatste update woensdag 15 juli 2020

Actuele reisinformatie rondom het coronavirus

Naarmate de tijd vordert, lijkt het normale leven langzaam weer op gang te komen. Op 15 juni is het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor diverse landen binnen Europa van oranje naar geel gegaan, wat betekent dat we die bestemmingen gelukkig weer kunnen gaan bezoeken. We hopen uiteraard dat op niet al te lange termijn meer bestemmingen zullen volgen. De algemene en meest actuele reisinformatie rondom het coronavirus vind je op deze pagina.

We hechten er grote waarde aan dat al onze reizigers hun Riksja-reis optimaal kunnen ervaren en dat we onze beloftes waar kunnen maken. Momenteel ligt onze focus daarom op het contacteren, informeren en omboeken van alle reizigers die door de coronapandemie niet op reis kunnen naar hun vakantiebestemming. Daarnaast zien we een grote vraag naar reizen op Europese bestemmingen die weer bereisbaar zijn. Ook deze reizigers helpen we uiteraard zo snel en goed mogelijk verder.

Mocht je een reis bij ons geboekt hebben naar een bestemming waarvan de situatie dusdanig verandert dat dat invloed heeft op jouw reis, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. We bellen al onze reizigers op volgorde van vertrekdatum, zodat de reizigers die het op dat moment het hardst nodig hebben het eerst worden geholpen.

BELANGRIJK: dit moet je weten als je een reis bij ons geboekt hebt

We nemen je graag mee in dat wat je van ons kunt verwachten:

Persoonlijk contact met al onze reizigers
We vinden het heel belangrijk om elke reiziger individueel te spreken. We willen je graag goed informeren over jouw situatie en samen zoeken naar een oplossing als jouw reis geen doorgang kan vinden. We hebben inmiddels duizenden reizigers telefonisch gesproken. Weet dat al onze bestemmingsexperts zich enorm betrokken voelen bij onze reizigers en iedereen bijstaan waar nodig.

Wat als jouw reis niet door kan gaan?
Voor alle reizigers die binnenkort zouden vertrekken maar helaas door de coronapandemie niet op reis kunnen, geldt dat we er álles aan doen om de reis in de toekomst alsnog uit te voeren. Hiervoor staan we in nauw contact met onze partners op onze bestemmingen en met de verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Reizigers die in augustus zouden vertrekken
We hebben alle mensen die in augustus zouden vertrekken inmiddels persoonlijk gesproken. Sommige reizigers kiezen ervoor om af te wachten of de grenzen opengaan, anderen hebben al besloten om hun reis om te boeken.
Mocht jij nog geen besluit hebben genomen over je komende reis, dan nemen we een week voor vertrek opnieuw contact met je op.

Reizigers die in september of later vertrekken
Als jouw reis nog iets verder in de toekomst ligt, dan heb je wellicht nog geen contact gehad met je bestemmingsexpert. Weet dat we de situatie nauwlettend in de gaten houden en je uiteraard zo goed mogelijk op de hoogte van de stand van zaken. Je hebt als het goed is tot op heden elke twee tot drie weken updates van ons ontvangen per mail en in sommige gevallen heb je wel al persoonlijk contact gehad met je bestemmingsexpert. Mocht het onverhoopt zo zijn dat jouw reis niet door kan gaan, dan hoor je dit direct per mail van ons zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Uiteraard nemen we vervolgens ook telefonisch contact met je op. Ook hiervoor geldt dat we al onze reizigers op volgorde van vertrekdatum contacteren, zodat de reizigers die het op dat moment het hardst nodig hebben het eerst geholpen worden. Mocht deze situatie zich dus voordoen, weet dan dat je zo snel mogelijk van ons hoort.

Hoe zit het met je geld?
Over je geld hoef je je géén zorgen te maken. Riksja Travel is een financieel gezond bedrijf en we zijn bovendien aangesloten bij de SGR. Mocht er tóch een situatie ontstaan die ons bestaan in gevaar brengt, dan dekt de SGR te allen tijde je uitgegeven reissom. Doe dus vooral je eventueel openstaande aan- of restantbetalingen. Als betalingen uitblijven, zijn wij genoodzaakt om dat als een annulering te behandelen en worden er annuleringskosten aan je doorberekend.

Heb je nog vragen?
We begrijpen maar al te goed dat er bij velen van jullie vragen zijn en we proberen deze dan ook zo goed en snel mogelijk te beantwoorden. We willen je desalniettemin vragen om ons de tijd te geven om de juiste informatie te vergaren voor elke individuele reiziger, zodat we iedereen tijdig en goed kunnen helpen. Op dit moment zetten we alle medewerkers en alle telefoonlijnen in om de reizigers die het op dit moment het hardst nodig hebben te helpen en te woord te staan. De meestgestelde vragen hebben we alvast voor je verzameld; deze vind je hieronder.

Situatie per bestemming

Wij houden de reisadviezen per bestemming goed in de gaten en sturen ons beleid en communicatie dagelijks waar nodig bij. Wij zijn hiervoor afhankelijk van de informatie vanuit het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa), de overkoepelende reisbrancheorganisatie ANVR evenals de lokale regeringen die, net als hier in Nederland, continu afwegingen maken om maatregelen zoals het toestaan van (internationaal) vluchtverkeer voor toerisme te versoepelen.

Vanuit de Nederlandse overheid staan alle landen buiten Europa op dit moment nog op code oranje. Dat betekent dat het MinBuZa adviseert om enkel naar deze landen te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Zolang een land op code oranje staat, kan een vakantiereis naar deze bestemming niet doorgaan. Is dit het geval voor jouw reis, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Wij denken zo flexibel mogelijk met je mee over het omboeken en/of uitstellen van je reis. Uiteraard staat het je vrij om je reis eerder zelf te annuleren dan dat wij je laten weten dat je reis niet door kan gaan; daar zijn dan wel de reguliere annuleringskosten aan verbonden.
We verwachten dat een aantal bestemmingen buiten Europa op korte termijn naar code geel gaan. Zodra dat gebeurt kun je gewoon op reis, met inachtneming van een aantal extra voorzorgsmaatregelen, zoals mondkapjes en afstand houden.

Op dit moment kun je wel al reizen naar:
Griekenland
IJsland
Italië
Lapland
Spanje
Portugal
*

* Het reisadvies voor Lissabon is door het kabinet aangescherpt van code geel naar code oranje. Dit houdt in dat je Lissabon niet mag bezoeken voor niet-noodzakelijke reizen. Maak je geen zorgen: dit hoeft geen roet in het eten te gooien voor een geplande reis. Je mag nog steeds vliegen op Lissabon en dan doorreizen naar een andere plek: code oranje geldt alleen voor verblijf in de stad zelf.
Mocht Lissabon in jouw reisplan zijn opgenomen, dan zullen we je reisroute in overleg met jou zo aanpassen dat je deze steden niet aandoet en je veiligheid niet in het geding komt.

Laatste update is van 15 juli 2020.

Wil je graag op reis? Dat kan!

Ons coronabeleid binnen Europa
We willen je graag laten weten hoe wij omgaan met de coronapandemie en veranderingen op onze bestemmingen. Want we kunnen ons voorstellen dat berichtgevingen over kleine uitbraken op Europese bestemmingen je doen twijfelen of je wel op reis moet gaan en dat een reis boeken in deze tijd spannend aanvoelt. Daarom nemen we je graag mee in ons coronabeleid, zodat je weet dat je met een gerust hart op vakantie kunt.
Gezien de ontwikkeling van de coronapandemie houden we er rekening mee dat lokale uitbraken kunnen gebeuren; het is de nieuwe realiteit geworden. Betekent dat dan dat je de komende weken, maanden en misschien wel jaren niet kunt reizen? Zeer zeker niet. Reizen is zeker mogelijk, mits je de juiste keuzes maakt. Een daarvan is reizen met een reisorganisatie in plaats van zelfstandig. Dan hoef je niet zelf alles nauwlettend in de gaten te houden; dat doen wij al voor je.

Mocht er een lokale uitbraak zijn op jouw vakantiebestemming, dan kijken we meteen of dit invloed heeft op jouw reis. Als dit het geval is, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om je opties te bespreken. Voorop staat dat jij veilig op reis kunt. Gaat het om een lokale uitbraak zoals momenteel het geval is in Portugal, dan passen we je reisroute zo aan dat je deze plekken niet meer aandoet. Uiteraard zorgen we kosteloos voor een passend alternatief, waarbij je gegarandeerd bent van de Riksja-kwaliteit: kleinschalig en weg van de massa. En ook tijdens je reis ben je verzekerd van een vangnet: zowel onze collega’s ter plaatse als wij zelf zijn via ons noodnummer 24/7 bereikbaar – niet alleen in tijden van corona. Zo reis je wel zelfstandig, maar sta je er nooit alleen voor.

Laatste update is van 8 juli 2020.

Meestgestelde reisvragen

Heb je vragen over een reis die je al geboekt hebt bij ons, kijk dan bij deze veelgestelde vragen.

Ben je nieuwe reisplannen aan het maken en heb je daar vragen over. Kijk dan bij deze veelgestelde reisvragen.

Nog andere vragen?
Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Ontdek ons eigen continent, weg van de massa

Laat je inspireren door ons gratis online magazine boordevol reisinspiratie, tips, reisinformatie en mooie boekingsvoorwaarden.

Voorwaarden: wat geldt wanneer

Natuurlijk weten we niet wat er precies gaat gebeuren de komende tijd. De situatie verandert met de dag. Uiteraard vinden we het wel belangrijk dat je weet waar je aan toe bent en wat de voorwaarden zijn in deze situatie. Dit zijn de opties:

Omboeken of je reis uitstellen
Als reisorganisatie is het voor ons heel belangrijk dat je met een goed gevoel op reis gaat. Maak je je ondanks dat het veilig is om naar jouw bestemming af te reizen tóch zorgen, dan kunnen wij je reis omboeken of uitstellen. Dit geldt voor alle reizigers, ongeacht op welke datum je vertrekt. Daarbij willen we zo coulant mogelijk met de bijkomende financiën omgaan en zullen alles op alles zetten zodat we jou als reiziger niet op kosten jagen. Met deze regeling wijken we, in positieve zin, af van de ANVR-reisvoorwaarden. Wat de kosten zijn, hangt echter geheel van de situatie en type reis af. We doen er alles aan om dit zo voordelig mogelijk voor onze reizigers te laten uitpakken. Uiteraard gaat dit allemaal in nauw overleg tussen jou en je bestemmingsexpert.

Algemene informatie

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?

RIVM
ECDC
WHO
Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken