Naar boven

IJzers onder, gletsjer op

bouwsteen

 • Reisschema:
  Icefields Parkway in de Rocky Mountains
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  € 283,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. gletsjerwandeling met gids
 • Reisperiode:
  juni - september
De gletsjer Icefields Parkway tussen Jasper en Banff is in onze ogen de mooiste weg in heel West-Canada. Je passeert donderende watervallen, dichte bossen en krakende ijsvlaktes, altijd omringd door een puntige grijze bergketen aan de blauwe hemel. Op deze route liggen veel bezienswaardigheden die zeker een stop waard zijn. De meeste mensen rijden in één dag van Jasper naar Banff. Met deze bouwsteen neem je de tijd, en leg je de route in twee dagen af. Je stopt bij een knisperende gletsjer, waar je met een gids drie uur lang geniet van ijsholen, beekjes van smeltwater en sneeuwpanorama's. Met je huurauto kun je onderweg net zoveel stops inlassen als je wilt, en optimaal genieten van de ruige natuur van de Rockies.Je overnacht in een motel direct langs de Icefields Parkway. Het hotel is zeer eenvoudig, maar de uitzichten vanuit je kamerraam zijn spectaculair: besneeuwde pieken, woeste bossen en ongerepte ijsmassa's.
Gletsjer Icefields Parkway
Decorative torn edge

Dag 1 – Reis naar gletsjer over de Icefields Parkway

Je rijdt vandaag vanuit Jasper over de beroemde Icefields Parkway richting het zuiden. Op de route liggen een heleboel indrukwekkende bezienswaardigheden waarbij je wel “oh” en “ah” kunt blijven roepen: prachtige bergtoppen, bevroren watervallen, meertjes en indrukwekkende gletsjers. Als je de plaats Jasper verlaat, probeer dan de kleine highway 93A te nemen in plaats van de grotere highway 93. Op deze eerste weg rijden veel minder toeristen.

Je doel langs deze route is de Athabasca gletsjer, ongeveer een half uur rijden voor je motel. Om 11 uur begint hier de wandeling naar de voet van de gletsjer, een hike van zo’n 2 kilometer. Iedereen krijgt eerst handschoenen, mutsen en klimijzers aangereikt, zodat je ‘goed beslagen ten ijs’ kunt komen. Wij gingen met een internationaal groepje van ongeveer 14 mensen op pad. Je mag absoluut niet zelf de gletsjer op zonder gids, omdat je de verborgen gaten en spleten in het ijs goed moet kennen om hier te kunnen wandelen.

Decorative torn edge

Samen met gids de Athabasca gletsjer op

De eerste paar passen gaan steil omhoog, naar de rand van de gletsjer. Daar aangekomen is de wandeling vlak, over de gletsjerbreedte. Wij vielen toch wel even stil van het indrukwekkende Canadese landschap om ons heen: een grote witte vlakte met diepe spleten, blauwe ijsholen en stromend smeltwater. De wandeling duurt in totaal ongeveer 3 uur.

Na de gletsjerexcursie heb je de rest van de dag om het vervolg van de Icefields Parkway te verkennen. Je hebt alle tijd en kunt op meerdere plekken stoppen voor een wandeling of picknick. De weg van Jasper naar je overnachtingsplek van vanavond, Saskatchewan River Crossing halverwege de Icefields Parkway, is ongeveer 150 kilometer. Je overnacht vanavond in een eenvoudig motel. De kamers zijn simpel en de cafetaria heeft een kleine kaart, maar de ligging tussen de bergen is prachtig.

Decorative torn edge

Dag 2 – vertrek van gletsjer Canada

Vandaag kun je de dag beginnen met een ontbijt bij het restaurantj van je motel. Wij kozen voor een lekkere stapel pannenkoeken met maple syrup, een typische Canadese ochtendmaaltijd. Hierna vervolg je je weg over de Icefields Parkway, richting het Banff National Park. Geniet nog even van de witte ijzige gletsjeruitlopers die je langs de weg ziet.

In Banff kun je de bouwsteen Spiegelbeeld in kayakmeer volgen, waarbij je gaat kanoën of kayakken op een babyblauw meer in de Rockies. Omringd door de machtige bergtoppen en groene bossen ervaar je het pure natuurgevoel waar de Rocky Mountains om bekend staan.

Decorative torn edge

Tips

Beste reistijd
De begeleide gletsjerwandelingen worden uitgevoerd van 1 juni t/m 30 september.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

IJzers onder, gletsjer op

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Rocky Mountains - kayakken Canada
bouwsteen

Spiegelbeeld in kajakmeer

 • Canmore of Banff
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 317,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern