Naar boven

Pantanal: ranches en riviersnorkelen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Campo Grande – Bonito – Pantanal Zuid
 • Reisduur:
  7 dagen / 6 nachten
 • Activiteit:
  riviersnorkelen en activiteitenprogramma op de boerderij
 • Reissom:
  € 730,- p.p. bij 2 personen
✓ Pousada in Bonito in combinatie met verblijf op boerderij in de Pantanal

✓ De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld

✓ Omvangrijk gebied met meest geconcentreerde dierenleven van Zuid-Amerika

✓ Vrijheid van eigen huurauto met routebeschrijving

natuurreizen brazilie paarden
Decorative torn edge

Dag 1 – 2 Campo Grande – Bonito

Reistijd: ca. 6 uur

In de loop van de dag kom je aan in de stad Campo Grande. Nadat je de bagage van de band hebt gehaald, neem je een taxi naar je hotel. Na een overnachting in Campo Grande haal je vlakbij je verblijf de huurauto op. Hierna gaat je selfdrive-avontuur gaat van start.

Er staat je een behoorlijke rit voor de boeg, maar de wegen zijn goed. Eenmaal in Bonito verblijf je in een typisch Braziliaanse pousada; een sfeervol familiebedrijf. De kamers zijn ondergebracht in ruime bungalows en hebben douche en toilet, ventilator, airco, tv en een veranda. Kom tot rust op de ligstoelen bij het zwembad of maak een wandeling tussen de fruitbomen en verken de omgeving. Dagafstand ca. 280 km (ca. 6 uur rijden).

Decorative torn edge

Dag 3 – Bonito, snorkelen

Reistijd: ca. 2 uur

Het ontbijt bestaat uit zelfgemaakte cakejes, vruchtensap, jam, kaas en eieren van scharrelkippen die op het terrein rondlopen. Met een volle buik vertrek je per huurauto naar de Sucuri rivier.

Het beginpunt van je snorkel excursie ligt op ca. 55 km van Bonito. Vanaf hier maak je eerst een wandeling stroomopwaarts naar de bron van de rivier, dwars door het tropische regenwoud. Je moeite wordt beloond: Snorkelen in de Sucuri River voelt alsof je in een groot natuurlijk aquarium zwemt met kristalhelder water en scholen bont gekleurde vis.

Trek je wetsuit aan en zet je snorkel op. Je bent er klaar voor om je langzaam in het water te laten zakken en stroomafwaarts te drijven temidden van kleurrijke tropische rivier vissen. Na ca. 4 uur eindig je weer op het startpunt van de tour. Helemaal opgefrist rijd je weer terug naar Bonito.

Decorative torn edge

Dag 4 – Bonito, vrij verblijf

Reistijd: ca. 1 uur

Het onbekende gebied rondom Bonito behoort (zoals de naam al aangeeft) tot de mooiste streken van Brazilië. Wij kozen ervoor om de omgeving zelfstandig te verkennen per mountainbike. Ga je liever wandelen? Dan kan dit door de beboste heuvels. Een goede tip vandaag is een raft-tocht op de Formoso rivier.

Wil je juist een uitstap maken, dan is de Gruta do Lagoa Azul, op ca. 25 km van Bonito goed aan te rijden in een middag. In deze grot daal je af tussen druipsteenformaties naar een helderblauw meer. Het zonlicht wat in de grot op het water schijnt geeft een magisch effect. Een excursie naar deze ‘Blue Lagoon’ moet je wel van te voren regelen. Dit kan het makkelijkste ter plaatse in Bonito.

Decorative torn edge

Dag 5 – Bonito – Pantanal

Reistijd: ca. 4 uur

Na het ontbijt ga je op weg naar het Pantanal gebied. Het landschap verandert in een heuvelachtig bosgebied, waar rivieren doorheen kronkelen. Ze hebben grotten uitgesleten en watervallen en stroomversnellingen veroorzaakt die dan weer overgaan in rustig kabbelend water. Een deel van de route voert over gravelwegen, waarvan het stof opwaait bij droog weer.

De lodge ligt in de buurt van het dorpje Miranda. Zodra de asfaltweg ophoudt en de zandweg begint weet je dat je in de buurt bent. De lodge is onderdeel van een grote ranch waar cowboys nog dagelijks bezig zijn met hun kuddes. Van december tot en met februari valt er zoveel regen dat grote delen van het gebied overspoeld worden. De dieren leven dan meer verpreidt door het gebied, waardoor de kans om ze te spotten iets kleiner is. De eigenaar van de hacienda komt je per jeep ophalen van de weg, zodat je met de huurauto enkel over goed begaanbare wegen rijdt.

Decorative torn edge

Er zijn faciliteiten voor reizigers gebouwd en je slaapt in een comfortabele kamer met eigen douche/toilet, ventilator en muggennet. Voor de nodige afkoeling is een zwembad aanwezig. Dat is ook wel nodig, want het kan behoorlijk heet zijn.

Voor het avondeten kun je een rondje om de lodge gaan wandelen of vanuit je hangmat luisteren naar het bijzondere concert van krijsende ara’s en brulapen. Zodra de zon onder is zie je geen hand meer voor ogen dus een zaklamp is wel nodig. Na het eten krijg je een briefing over de activiteiten van morgen.

Decorative torn edge

Dag 6 – De Pantanal

Vanuit de lodge worden allerlei verschillende activiteiten georganiseerd: safari’s per truck, natuurwandelingen, paardrijtochten, kanotochten en piranha vissen. De activiteiten zijn afhankelijk van de belangstelling van de gasten en worden in overleg met de gids bepaald. Wat je ook doet, de kans is groot dat je verschillende dieren spot: slangen, krokodillen, herten, wolven, knaagdieren, wasberen, gordeldieren, apen, miereneters en tientallen soorten (water)vogels, van kleine zwaluwtjes tot grote ara papegaaien, toekans en zelfs struisvogels. ’s Avonds ga je per boottocht in het donker op zoek naar kaaimannen. Het moment waarop je de rood-oranje ogen ziet oplichten als je er een felle zaklamp op schijnt schrik je toch wel even.

Deze lodge is kleinschalig, waardoor de capaciteit ook beperkt is. Aangezien wij werken op aanvraag kan het voorkomen dat er geen beschikbaarheid is op de data dat je er wilt verblijven. We regelen dan een alternatieve lodge voor je, die vergelijkbaar is in sfeer, faciliteiten en comfort.

Decorative torn edge

Dag 7 – Pantanal – Campo Grande

Na het ontbijt wordt het tijd voor de terugreis. Over stoffige maar goed begaanbare wegen rijd je naar de luchthaven van Campo Grande, waar je de huurauto weer inlevert. Hier stap je op de vlucht naar je volgende bestemming. Dagafstand vandaag ca. 230 km (ca. 4 uur rijden).

 

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Pantanal: ranches en riviersnorkelen

Deze bouwsteen is goed te combineren met

natuurreizen Iguazu watervallen Brazilië
bouwsteen

Even slikken bij de Duivelskeel

 • Foz do Iguazu
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 330,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
brazilie salvador muziek
bouwsteen

Opzwepend Salvador

 • Salvador
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 160,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Cultuurreizen Brazilie olinda recife
bouwsteen

Olinda, oh-zo-mooi!

 • Recife - Olinda
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 135,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern