Naar boven

Zelf rijden door Australië: 5 tips

blog

Geschreven op
dinsdag 9 juli
Geschreven door
Fronie Bouma

Australië is een geweldig land om zelf doorheen te cruisen met de auto. De wegen zijn er goed onderhouden, veilig en je hebt zelf de vrijheid om te stoppen waar je wilt en te bepalen hoe laat je vertrekt. Maar je bent toch in een ander land, met andere regels en zelfs een stuur aan de andere kant. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat je veilig de weg op kunt in Australië.

Wilsons-PromotoryTip 1: Links rijden

Misschien is het belangrijkste verschil tussen de Nederlandse en Australische wegen wel dat je down under links moet rijden. Houd hier rekening mee op het moment dat je wegrijdt. Gelukkig went het links rijden snel en sturen de wegen je op een natuurlijke manier de juiste richting op. Houd wel rekening met rotondes, die nemen ze dus ook andersom. O ja, inhalen doe je in dit land dus ook rechts!

Tip 2: Rijd zo min mogelijk ’s avonds

Buiten de stad is het verstandig om zo min mogelijk in het donker te rijden. Zodra het begint te schemeren, worden dieren actief en die kunnen zomaar de weg oversteken. Zo kwamen wij op een roadtrip ’s avonds buiten de stad drie overstekende kangoeroes tegen. Die wil je natuurlijk niet onder je wielen hebben. Gelukkig wordt op gevaarlijke plekken middels de bekende geel-zwarte verkeersborden langs de kant van de weg voor overstekend wild gewaarschuwd.

Tip 3: Houd rekening met de afstandenVerkeersbord Australië reisafstanden

Australië is flink uitgestrekt en de afstand tussen twee plaatsen kan dan ook enorm zijn. Een stuk dat op de kaart misschien maar een uurtje reizen lijkt, kan zo drie keer zo lang kosten. Reken daarom je ritten vooraf goed uit. De temperatuur kan flink oplopen, dus neem voldoende water en eten voor tijdens de rit mee.

Tip 4: Rijd altijd weg met een volle tank

Op drukke routes en in de steden zijn voldoende benzinestations te vinden, maar als je de stad uit bent, verandert de situatie. Je kunt dan soms gedurende vijftig tot honderd kilometer geen benzinepomp tegenkomen. Ben je een rit door de Outback van plan? Dan is een volle tank van levensbelang. Sterker nog, het is zelfs aan te raden om een jerrycan met extra benzine mee te nemen, zodat je nooit zonder zit of torenhoge prijzen moet betalen.

Verkeersregels Australië - zelf rijden tipsTip 5: Belangrijke verkeersregels

  • Links rijden, rechts inhalen.
  • Als bij een kruispunt de situatie niet geregeld is door verkeersborden, heeft verkeer van rechts altijd voorrang. Bij T-splitsingen geldt: de bestuurders van de weg die ‘eindigt’, geven voorrang aan de doorlopende weg.
  • Maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is vijftig kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 110 kilometer per uur.
  • Parkeren tegen de rijrichting in (dus aan de rechterkant) is verboden, tenzij het een eenrichtingsweg is.

 

 

Twijfel je nog of je met een huurauto of met een camper wilt rondreizen door Australië? Lees dan ons blog over de selfdrive Australië waar wij onze voor- en nadelen op een rijtje zetten.

 

 

Vraag jouw portie inspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Australië en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.


background-pattern