Menu background

Naar boven

Moray

Turen en toeren door Inca vallei

bouwsteen

 • Reisschema:
  Cusco - heilige vallei - Cusco
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  € ,- p.p. bij 2 personen
 • Beste reistijd:
  april t/m oktober
Op deze Sacred Valley tour heb je een dag de beschikking over een auto met chauffeur. Je bent tijdens deze Incatrail privé tour onafhankelijk en je kunt in je eigen tempo de vallei bekijken en op plaatsen komen die anderen niet of nauwelijks bezoeken. Om je tijd wel zo goed mogelijk te benutten, hebben wij alvast een route voor je uitgestippeld.

Je maakt geen inspannende trekking tijdens deze Incatrail. Vanuit Urubamba reis je per trein naar Aguas Calientes waar vanuit je uiteraard de Incaruïne Machu Picchu gaat bezoeken. Vanwege het gunstige klimaat in de vallei kun je hier meestal genieten van de zon. Wij vinden dit dan ook een fijne plek om even bij te komen van de opgedane indrukken van de reis en een boekje te lezen in de tuin. Toch nog iets actiefs doen? Wij bieden je de mogelijkheid om een mountainbike tocht te doen in de omgeving. Of ontdek de vallei te paard.

In tegenstelling tot de andere Sacred Valley bouwstenen verblijf je op één plaats in de vallei, comfortabeler dus. Je slaapt in een voormalig klooster of haciënda.
Tuin Urubamba - Incatrail prive
Decorative torn edge

Dag 1 – Cusco – Urubamba

Je wordt omstreeks 08:00 uur met de auto bij je hotel opgehaald en dan begint je Incatrail privé tour. De heilige vallei ligt op enkele uurtjes rijden ten noorden van Cusco en wordt zo genoemd omdat er veel overblijfselen liggen van het Inca tijdperk. Een hele dag de beschikking hebben over een Spaanstalige chauffeur met auto lijkt veel, maar aangezien er zoveel te zien en te doen is en de afstanden ook behoorlijk zijn regelt de chauffeur een route die je dag vult. Je benut je tijd zo optimaal, zodat je zoveel mogelijk kan zien.

Langs de weg naar Pisac liggen meer interessante Inca ruïnes en vallei-dorpjes. Je krijgt een goed beeld van het dagelijkse leven, je passeert kuddes schapen, kinderen die op weg zijn naar school, mannen met ezels, een lama-farm en nog meer. Laat je chauffeur maar weten waar je even wilt genieten van het uitzicht, een korte fotostop wilt maken, of te voet verder wilt richting de Salinas.

Decorative torn edge

De eerste stop is in Moray, waar de Inca’s terras complexen hebben aangelegd in de vorm van een amfitheater. Men denkt dat dit vroeger een landbouwlaboratorium is geweest. Nog altijd worden er verschillende gewassen verbouwd. Verder vind je er schilderachtige koloniale huizen en heb je een mooi uitzicht op het Cordillera gebergte.

Vervolgens ga je naar de dichtbij gelegen Salinas, oftewel de zoutterrassen van Maras. Sinds de Inca Tijd worden deze circa 4000 bekkens gebruikt voor de zoutwinning. Het water stroomt vanuit een zouthoudende bron de terrassen binnen. Door de natuurlijke verdamping van het water wordt het zout in de droge maanden gewonnen. Tijdens zo’n droogteperiode duurt het nog vier tot vijf weken voordat een bekken vol met zout ligt en het verkocht kan worden. Je hebt de tijd om kriskras door de bekkens te lopen, aan de kleur ervan kun je zien of het zout al gedroogd is. (Entree Salinas +/- US $ 3,- p.p., ter plaatse te betalen).

Decorative torn edge

Aan het einde van de ochtend rijd je verder door de Sacred Valley naar de bekende lokale markt van Pisac. Op dinsdag, donderdag en zondag zijn de grote marktdagen, veelal gericht op toeristen. Toch krijg je een goede indruk van een lokaal dorp met mensen in traditionele kledij. Op het hoofdplein en in de zijstraatjes worden allerlei producten uitgestald, zoals etenswaren, sieraden, kleding en souvenirs. Op de overige dagen is de markt een stuk kleiner van opzet, maar daardoor ook meteen een stuk minder toeristisch.

Het is handig om in Pisac je lunch te plannen. Afhankelijk van hoe laat je klaar bent met het struinen over de markt, kun je eerst op het gemak eten en daarna eventueel nog een bezoek brengen aan de ruïnes van Pisac. Je zal niet de eerste zijn die vindt dat die (natuurlijk op Machu Picchu na) het mooist zijn. Met de auto kun je al ver naar boven komen. Het is dan nog twintig minuten lopen naar de Zonnetempel. Je hebt er uitzicht op de terrassenvalleien, door een bergkam van elkaar gescheiden.

Decorative torn edge

Rond een uur of vier ’s middags stap je weer in de auto en rijd je langs Ollantaytambo. In dit dorpje, ook wel Ollanta genoemd, stond tijdens het Inca tijdperk een belangrijk verdedigingsfort van Machu Picchu. De enorme rotsblokken die de Inca’s hier gebruikten zijn bijna net zo indrukwekkend als het uitzicht over het dorp en de omliggende vallei.

Rond 17.30 uur zet de chauffeur je af bij je accommodatie, een oud maar bijzonder klooster, in Urubamba. Het klooster ligt een stukje van de weg af en is een plek waar je door de sfeer helemaal tot rust komt. Het heeft een kapel, knusse patio’s en een echte klokkentoren (die niet meer gebruikt wordt, dus je wordt niet je bed uit geklingeld gelukkig). ’s Avonds kun je in de bar of in de tuin zitten en er is een gezellig restaurant met een open haard.

Decorative torn edge

Dag 2 – Urubamba – vrij verblijf

Vandaag kun je zelf kiezen wat je gaat doen. Slaap eens uit en lees een boekje in de kloostertuin of haciënda-tuin. Vanwege de gunstige ligging is het klimaat hier meestal gunstig en wellicht kun je zelfs in een korte broek van het zonnetje genieten.

 

Decorative torn edge

Dag 3 – Ollantaytambo – Aguas Calientes

De volgende ochtend word je van je hotel naar het stationnetje in Ollantaytambo gebracht. Hier vertrekken treinen richting Aguas Calientes, ofwel Machu Picchu Puebla genoemd. De reis duurt twee uur en het is niet goedkoop, omdat je zoals iedere Machu Picchu ganger wel met de trein móet (er is geen ander vervoer naar de ruïnes). Onderweg heb je uitzicht op de ruige bergen van de Andes. Aguas Callientes is erg toeristisch; iedereen die Machu Picchu bezoekt komt hier langs en het is dan ook een komen en gaan van reizigers. Dan heb je tijd om dit dorp een beetje te verkennen. Normaal gesproken is een plein het centrum van een dorp, maar hier is het de treinrails! Aan het spoor zitten wel vijftig restaurantjes op een rij waar je kunt lunchen. ’s Middags kun je poedelen in warmwaterbronnen of een wandeling maken in de bergachtige omgeving naar een waterval. Je overnacht in een eenvoudig hotel in het centrum van Aguas Calientes. Je kamer heeft een eigen badkamer.

Decorative torn edge

Dag 4 – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cusco

Sta vandaag vroeg op want voor tien uur zijn er minder bezoekers in Machu Picchu en kun je de ruïnes in rust en stilte bezichtigen. Dagbezoekers die uit Cusco komen arriveren pas rond 10.30 uur, wat je ruim de tijd geeft in rust de sfeer in je op te nemen. Al vanaf 05:30 uur vertrekken er bussen bij het station van Aguas Calientes naar Machu Picchu, 20 minuten steil omhoog. Zo vroeg laat de sluierbewolking alleen flarden van de ruïnes zien. Pas als de wolken optrekken kun je je een beeld vormen van de enorme omvang van de opgravingen.

Je bezoek aan de ruïnes is zonder gids: de redenen van het ontstaan, de functie en de ondergang van deze Inca-stad zijn nog steeds niet duidelijk. Geen gids is in staat je te vertellen wat er zich hier heeft afgespeeld en daarom is het wel zo relaxt gewoon zelf tussen de ruïnes te lopen. Wil je toch een Engelstalige gids, regel dit dan bij de ingang.

Decorative torn edge

Lopend tussen de overblijfselen van wat ooit een bedrijvige stad moet zijn geweest, krijg je langzaam een goede voorstelling van het vroegere leven hier. De landbouwterrassen, tempels, boerenhuizen en opmerkelijke bouwstructuren die gebruikt werden laten zien hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren.

Toch is er veel onduidelijkheid over de oorsprong, functie en de ondergang van Machu Picchu. Nog steeds hebben wetenschappers en archeologen uiteenlopende theorieën over het Inca-rijk en geen enkele ervan is ooit bewezen. Wat er zich hier precies afgespeeld heeft en waardoor de stad tot een verlaten ruïne is geworden, zal dan ook altijd wel een raadsel blijven. Wel is het zeker dat de Spanjaarden deze stad nooit hebben gevonden en dat pas in 1911 een archeoloog (Hiram Bingham) er bij toeval op stuitte.

Decorative torn edge

Het is ook mogelijk om de Huayna Picchu te beklimmen, de uitstekende berg naast Machu Picchu. Om deze te kunnen beklimmen dien je een extra entree te betalen die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.

Aan het einde van de middag vertrekt de trein naar Cusco.

Op onze website vind je informatie over de andere bouwstenen naar Machu Picchu en de Sacred Valley. Na je verblijf in Cusco kun je terug vliegen naar Lima of je reis verder uitbreiden met een bezoek aan de de tropische Amazone.

Decorative torn edge
Afstanden in tijd
 • Cusco – Pisac: 1 uur
 • Pisac – Urubamba: 1 uur
 • Urubamba – Chinchero: 50 minuten
 • Urubamba – Ollantaytambo: 20 minuten
 • Urubamba – Cusco: 2 uur
 • Urubamba – Aguas Calientes: 2 uur (per trein)

 

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Amazone boottocht Puerto Maldonado
bouwsteen

Amazone Jungle Lodge

 • Cusco - Puerto Maldonado
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 365,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Cusco Plaza de Armas
bouwsteen

Alle wegen leiden naar…Cusco

 • Cusco
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 104,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Peru Rainbow Mountain
bouwsteen

Een berg kleuren

 • Cusco-Rainbow Mountain-Cusco
 • 2 dagen - 1 nacht
 • € 172,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge