Menu background

Naar boven

Samaipata

In de voetsporen van Che

bouwsteen

 • Reisschema:
  Santa Cruz - Samaipata - Santa Cruz
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  verschillende wandel- en excursiemogelijkheden
 • Reissom:
  € 235,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  gehele jaar
✓ Relaxt begin of einde van de reis
✓ Boliviaans platteland van Samaipata, heuvelachtige omgeving nabij Santa Cruz
✓ Verschillende wandel- en excursie mogelijkheden
✓ Groen en zacht klimaat
✓ Landelijk gelegen verblijf
✓ Verlenging met trekking "Ché route" is optioneel
Decorative torn edge

Dag 1 – Santa Cruz – Samaipata

Na je ontbijt word je opgewacht bij de entree van het hotel in Santa Cruz. In drie uur rijd je naar het Boliviaanse platteland. Als je net in Zuid Amerika bent, kun je hier op 1650 meter prima wennen aan de hoogte. Gek genoeg is de begroeiing hier nog steeds subtropisch. Omdat we hier een privé-transfer regelen, kun je de chauffeur vragen of hij even stopt als je een ‘Kodak-moment’ ziet. Je logeert in een landelijk hotel in een groene vallei. Hier kun je bijkomen van alle reeds opgedane indrukken of van je vlucht (wanneer je net bent aangekomen) en genieten van de indrukwekkende natuur.

Decorative torn edge

Je kamer heeft doorgaans een veranda, een hangmat en een weids uitzicht op de omliggende heuvels en vallei. De kamers zijn eenvoudig, maar ingericht met leuke details zoals Boliviaanse kleedjes en bloemen. Het meubilair is gemaakt van hout uit de regio. Er is een tuincafé wat geopend is voor gasten en bezoekers. De service is een beetje langzaam, want niemand heeft haast. Maar de glaasjes granaatappelsap en de rabarber- en mangopannenkoeken zijn het wachten waard.

Decorative torn edge

Dag 2 – Vrije dag in de omgeving van Samaipata

Je kunt vanuit de finca excursies regelen naar de valleien en canyons in de omgeving; te voet, te paard of per 4WD. De belangrijkste tours:
* Samaipata: een aangenaam plattelandsdorpje met een mooi plaza. Je kunt er de typische markt bezoeken, op zoek gaan naar leuke souvenirs of ’s avonds de couleur local opsnuiven in de plaatselijke disco’s en bars.
* El Fuerte: is een ceremoniële Pre-Inca ruïne op een afgelegen, schilderachtige plaats tussen de heuvels. Je ziet er uitgehouwen tekens van bijvoorbeeld slangen en puma’s. De Spanjaarden gebruikten deze plaats later als een fort.
* Las Cuevas: een parkje met drie watervallen waar je kunt zwemmen in natuurlijke vennetjes.
* Amboro National Park: in dit 500.000 hectare grote Nationaal Park vind je zo´n negentig vogelsoorten waaronder kolibries, ara’s, toekans, condors en enkele zeldzame soorten. Ook herten, vossen, egels, stekelvarkens, wilde cavia´s, dassen en stinkdieren komen er voor.

Amboro is toch wel “off the beaten track”: je kunt het park in alle rust verkennen, veel toeristen komen er gek genoeg niet. Er zijn wandelpaden aangelegd door het park, je kunt aan lianen slingeren, op een boomtak lunchen, lopen door een gigantisch varenbos onder bromelia’s en orchideeën en door watertjes waden of paardrijden langs gigantische bamboescheuten. Klinkt avontuurlijk toch?

Verlenging van je verblijf in Samaipata is natuurlijk mogelijk. Vraag de reisspecialist naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 3 – Samaipata – Santa Cruz

Vandaag word je met een transfer terug naar Santa Cruz gebracht. Is dit het begin van je reis dan zul je waarschijnlijk op de vlucht stappen naar Sucre. Vlieg je vanaf hier terug naar huis, dan word je bij de luchthaven afgezet. Vlieg je ’s morgens vroeg dan heb je nog één nachtje in Santa Cruz nodig.

Verlenging met trekking

Wil je graag een trekking maken in dit mooie gebied, dan kan dat. Na het ontbijt stap je met ingepakte tas in de jeep en rond 08.30 uur vertrek je eerst naar het pittoreske stadje Vallegrande. Hier lunch je en bezoek je het ziekenhuis waar het lichaam van de legendarische revolutionair Che Guevara werd opgebaard voor publiek en pers. Je hebt de mogelijkheid om het museum te bekijken.

Decorative torn edge

Dan ga je op weg naar La Higuera. Onderweg passeer je typisch Boliviaanse dorpjes en heb je spectaculair uitzicht over een vallei. Bij aankomst installeer je je eerst in je bijzondere slaapplaats voor vannacht; het voormalig postkantoor. Je hebt een eigen kamer, maar deelt de badkamer en toilet als er andere reizigers zijn, die kans is niet heel groot.

Daarna bezoek je in La Higuera het schooltje waar Che gevangen is gehouden en later geëxecuteerd. In het dorp draait alles om de geschiedenis van Che. Je ziet bijvoorbeeld het gedenkteken op de plek waar Che in eerste instantie begraven werd. Later is zijn lichaam teruggebracht naar Cuba. Als je de Che-route door het dorp hebt afgelegd, kun je op het centrale plein wat winkeltjes in om souvenirs met Che te scoren. ’s Avonds spoel je al het stof van de dag van je af tijdens de warme douche. Daarna kun je in het dorp wat eten.
La Higuera heeft geen elektriciteit, dus dat belooft een romantisch diner bij kaarslicht en op tijd naar bed.

Decorative torn edge

Over ‘El Che’

In 1928 werd Ernesto “Che” Guevara geboren in een welgestelde familie in Argentinië. Al op jonge leeftijd was hij erg bezig met rechtvaardigheid en na een reis van twee jaar door Zuid Amerika, prachtig verfilmd in ‘ The Motorcycle Diaries’, besloot hij dat persoonlijke opoffering en gewelddadige revolutie de enige manier was om een gelijkwaardige maatschappij te creëren. Tijdens zijn reis ontmoette hij Fidel Castro, huidig president van Cuba. Cuba was gekoloniseerd door de Spanjaarden. Het is Che en Fidel gelukt om met een klein leger de regering van de Spanjaard Batista omver te werpen. Che werkte daarna enige jaren op belangrijke functies op Cuba en was dokter, militair commandant, president van de Nationale Bank en minister. Hij zag de onderdrukking van indianen in Bolivia en besloot er zich te vestigen, op 250 km van Santa Cruz. Hij verloor uiteindelijk na maanden, de strijd met het leger om de omverwerping van het regime. Hij werd in 1967 gevangen genomen en geëxecuteerd. Het gezicht van Che Guevara is over de hele wereld nu het symbool voor de strijd tegen onrechtvaardigheid en onderdrukking.

Decorative torn edge

Dag 4 – La Higuera – Santa Cruz

Trek je stevige wandelschoenen en lange broek aan want deze morgen staat er een wandeling op het programma naar de beek “Quebrada del Churo”. Dit is de plek waar Che zich schuil hield en uiteindelijk gevangen werd genomen. Je krijgt echt een beetje het gevoel hoe de omstandigheden voor hem en zijn strijders zijn geweest, best wel pittig.
Na de trekking rijd je langs een mooie route terug naar Santa Cruz.  Kijk ontspannen om je heen en geniet van het glooiende landschap. Aan het einde van de middag word je afgezet bij je hotel in Santa Cruz, waar deze bouwsteen eindigt. Als je verder Bolivia in reist, ga je nu naar Sucre.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Lente in de witte stad

 • Sucre
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 60,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Markt Santa Cruz
bouwsteen

Rustig ritme Santa Cruz

 • Santa Cruz
 • 2 dagen / 1 nacht
 • € 85,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge