Slapen bij de schapen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Catlins - Dunedin
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  € 352,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief :
  o.a. dieren spotten met gids
In het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland liggen de Catlins, een vrij onontdekt stukje Nieuw-Zeeland. Het is een uitgestrekt glooiend land met hoofdzakelijk zandwegen en heel veel schapen. Veel reizigers slaan de Catlins over omdat ze er geen tijd voor hebben. Zonde vinden wij: juist omdat er zo weinig reizigers komen is het nog een puur stukje Nieuw-Zeeland waar je heerlijk kunt wandelen, pinguïns en zeehonden spot en het boerenleven ontdekt. Je slaapt namelijk op een boerderij ergens in schapenland. Nadat je van de boeren gastvrijheid hebt genoten rijd je door richting Dunedin. Hier ga je de tijdens een tour de Otago Peninsula van dichtbij bekijken. Samen met een gids maak je een tocht langs de grote pinguïn- en zeehondenkolonies die zich daar ophouden. Heb je nog puf dan is een bezoek aan de Yellow-eyed pinguïnkolonie een aanrader. Dé bouwsteen voor wie van rust, natuur en dieren houdt.
Nieuw Zeeland reis schapen

Dag 1 Aankomst in de Catlins

Farmstay in de Catlins

In de loop van de dag arriveer je bij de afgelegen boerderij. Je hebt dan al een behoorlijke afstand afgelegd over zandwegen en de schuwe schapen alle kanten op zien schieten (vanuit Te Anau circa 4 uur). Een boerderij hier is geen Hollands lapje grond, maar een uitgestrekt gebied van glooiende landerijen met duizenden dieren, naast schapen veel koeien en soms ook herten.

Bij aankomst maak je meteen kennis met de boeren gastvrijheid. De boer en de boerin vinden het heel leuk om met Nederlanders te praten die letterlijk van de andere kant van de wereld komen. Je krijgt dan ook allerlei tips mee over wat je kunt doen in de Catlins. Zo is er The Petrified Forest, een fascinerend versteend woud aan de zee. Tegen zonsondergang kun je hier de zeldzame “Yelloweyed” pinguïn zien die hier met een bek vol vis aan land komen. De Catlins zijn verder een leefgebied van de guitige Hector dolfijn die in de blauwe baaien in de branding komen spelen. ’s Avonds kun je eten in één van de drie restaurants in de buurt. Wel verstandig om van te voren even te bellen.

Dag 2 De Catlins – Dunedin

Verblijf Dunedin

Naast al deze uitstapjes is een lekkere wandeltocht door het schapenland zeker een aanrader. Er zitten hier veel aparte vogeltjes verscholen in het Flax, het hardnekkige riet dat de Maori’s vroeger aan de walvisvaarders sleten om hun zeilen mee te repareren. Aan het eind van de ochtend rijd je naar Dunedin (circa 3 uur). We regelen hier een nette kamer in een sfeervol Bed&Breakfast aan de rand van het historische centrum. Als het Bed&Breakfast is volgeboekt dan verblijf je in een hotel. Dunedin is een gezellige plaats van Schotse origine met vele pubs en restaurants.

Dag 3 Dunedin – Excursie Otago Peninsula

Verblijf Dunedin

Vanmorgen heb je nog even de tijd om de omgeving van Dunedin te verkennen. Halverwege de middag wordt je verwacht voor een bijzondere tour waarbij je oog in oog komt te staan met onder andere pinguïns en zeehonden. Samen met een gids wandel je eerst langs lagunes naar Taiaroa Headlands waar je de lange glijvluchten van de Royal Albatros kan zien. Een begeleid bezoek aan het bezoekerscentrum en wandeling de heuvel op slaan we over (maar kun je ter plaatse bijboeken). Wij vonden het net zo leuk om het bezoekerscentrum zelf te bezoeken (gesloten tussen 1 augustus – 24 november vanwege het broedseizoen) en je kans om de albatros te zien vliegen is net zo groot. Vervolgens ga je door naar een bijzonder afgeschermd natuurgebied. Hier zie je zeehonden, Hooker zeeleeuwen, Yelloweyed pinguïns en met een beetje geluk de Hector dolfijn. De tour duurt ongeveer zes uur waardoor je halverwege de avond weer terug bent. Je slaapt daarom nog een nachtje in Dunedin.

Dag 4 Vertrek vanuit Dunedin

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Dunedin en koers te zetten naar een nieuwe bestemming. Vertrek op tijd want waar je ook naartoe reist: de rit zal lang zijn en er is onderweg genoeg te zien. Bezoek bijvoorbeeld met onze bouwsteen Picknick op de Banks het liefelijke plaatsje Akaroa waarvandaan je het vulkanische schiereiland Banks Peninsula ontdekt. Of reis naar de azuurblauwe meren en Mount Cook met de bouwsteen Varen over ijsmeren.

We gebruiken twee farmstays in de Catlins bij deze bouwsteen. Ze zijn uniek in hun soort en hebben maar een paar kamers waardoor het kan voorkomen dat ze niet meer beschikbaar zijn. De Catlins is een dunbevolkt gebied met weinig accommodaties en vooral weinig farmstay mogelijkheden. Als de farmstays vol zijn boeken we daarom een motel of eco-cottage voor je. Iets eenvoudiger (en vaak zonder ontbijt) maar sfeervol en op een bijzondere locatie gelegen. In Dunedin is het alternatief een ander Bed&Breakfast en anders een hotel in het centrum. Veel alternatieven vallen wat prijziger uit in Dunedin.

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met