Noorderlicht Noorwegen

rondreis

 • Reisschema:
  Tromsø en omgeving
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Reisperiode:
  1 december - 31 maart
 • Reissom:
  vanaf € 995,- p.p. bij 2 personen
 • exclusief vlucht vanaf 500 euro p.p.
 • Inclusief:
  o.a. walvissen spotten tijdens fjordcruise, huskysafari en noorderlichtexcursie
Tromsø ligt in het uiterste noorden van Noorwegen, 400 km boven de noordpoolcirkel: de ideale plek om het noorderlicht in Noorwegen te spotten. Hier geen uitgestrekte bossen en meren, maar fjorden, eilanden en spitse bergtoppen. De perfecte uitvalsbasis van waaruit je de omliggende fjorden en het binnenland kunt verkennen. Om de reis compleet te maken hebben we dan ook naast een excursie, waarbij je op jacht gaat naar het noorderlicht, een huskytocht ingepland en een fjordcruise waar je walvissen gaat spotten.
Decorative torn edge

Dag 1 –  Welkom in Tromsø

Vanuit Amsterdam zijn er dagelijks meerdere vluchtmogelijkheden naar Tromsø, via KLM met een korte overstap in Bergen of via SAS met een overstap in Oslo. Vind je het leuk om wat meer tijd in een van deze steden door te brengen, dan kunnen we uiteraard ook een stop-over voor je inplannen.

Vanaf de luchthaven ben je met de taxi binnen een kwartiertje bij je hotel in het centrum van Tromsø. Het is een beknopt centrum en alles is binnen 10 minuten te voet te bereiken. Het is een studentenstad en er zijn genoeg cafés en restaurants waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Houd je van een biertje, dan raden wij je zeker aan de Mack-brouwerij te bezoeken, de noordelijkste bierbrouwerij ter wereld! Doordeweeks worden er rondleidingen gegeven, maar je kunt ook direct de naastgelegen Ølhallen Brewpub in duiken voor een bierproeverij.

Decorative torn edge

Dag 2 – Walvissen spotten tijdens fjordcruise

Vandaag staat er een fjordcruise op het programma. Van eind oktober tot eind januari is de kans groot dat je hier orka’s en bultrugwalvissen kunt spotten. De walvissen volgen de scholen haring die in deze tijd door de fjorden migreren. Met een speciale elektrische hybride catamaran ga je het water op, op zoek naar deze majestueuze dieren. Zodra ze de walvissen naderen, schakelen ze over op de elektromotor, zodat ze de walvissen van dichtbij kunnen benaderen, zonder ze te storen. Indien mogelijk laten ze ook een hydrophone onder water zakken om de geluiden van de walvissen op te vangen en te horen hoe ze samen op de haring jagen. Een zeer bijzondere ervaring om ze zo van dichtbij te zien en te horen! De tocht duurt in totaal zo’n 6-8 uur, afhankelijk van het migratie patroon van de walvissen.

Nu blijft het wildlife en kunnen we niet garanderen dat je de walvissen zult zien, maar ook zonder de walvissen is een fjordcruise de moeite waard. In februari en maart, wanneer de walvissen niet meer in dit gebied aanwezig zijn, bieden we  nog steeds de boottocht aan. Je hebt dan bijvoorbeeld kans om dolfijnen, zeehonden en adelaars te spotten en je bezoekt ook een traditioneel vissersdorpje.

Decorative torn edge

Dag 3 – Huskytocht door Noors Lapland

Vanuit Tromsø word je in driekwartier het binnenland in gereden naar de kennel, waar je kennis zult maken met de husky’s. Na aankomst krijg je warme winterkleding, handschoenen en sneeuwlaarzen, die nodig zijn voor de tocht. Na een korte uitleg ga je twee aan twee op pad. Een persoon stuurt de honden met bepaalde commando’s en de ander zit in de slee. Halverwege de tocht van circa 60 – 90 minuten wissel je van positie. Sommige stukken zul je ook af moeten stappen en mee moeten helpen de slee de heuvel op te duwen. Het is echt leuk, maar stiekem ook best intensief. Je zult echt als een team samen moeten werken. Met rode wangen en een lach op je gezicht kom je terug bij het kamp en krijg je een warme kop chocolademelk en cake om weer even bij te tanken. Na afloop word je weer teruggebracht naar Tromsø, in totaal ben je circa 5 uur op pad.

Decorative torn edge

Kinderen onder de 12 jaar mogen niet mee op de huskytocht. Reis je met kinderen die jonger zijn, dan kunnen wij hiervoor in de plaats een rendierbeleving voor je inplannen. Je maakt dan kennis met de Sami, een van oorsprong nomadisch volk, dat in Lapland woont en een geheel eigen taal en cultuur kent. Je maakt een korte tocht met een arrenslee en warmt jezelf vervolgens weer op in een traditionele lavvu (tipitent) met een warm drankje en een traditioneel Sami hapje, terwijl een van de herders je meer vertelt over hun cultuur.

Decorative torn edge

Dag 4 – Noorderlicht Noorwegen

Vanavond ga je op jacht naar het noorderlicht. Het noorderlicht kun je vanuit Tromsø zelf ook spotten, maar de kansen worden een stuk groter als je buiten de stad bent. Hier heb je geen last van lichtvervuiling of gebouwen die je zicht beperken. Afhankelijk van de weersomstandigheden word je naar een van de vijf basiskampen gebracht. Er zijn hutten of tenten, waarin je je op kunt warmen en als het weer het toe laat wordt er buiten ook een kampvuur aangestoken. Mocht het bewolkt worden, wordt er gekeken of het op een van de andere locaties beter is en kan het zijn dat je daar dan naar toe gaat. Tijdens je verblijf krijg je warme drankjes, cake en een soepje aangeboden.

Het bijzondere natuurverschijnsel blijft onvoorspelbaar en er zijn geen garanties te geven, maar het slagingspercentage is hier toch wel een indrukwekkende 85%. Soms is het er vaag en duurt het maar kort, andere keren is het een complete lichtshow die uren kan duren! Je gids legt je uit hoe je het beste foto’s kunt maken van dit adembenemende spektakel. Heb je zelf geen goede camera, dan loopt er ook een professionele fotograaf rond die foto’s maakt, die je achteraf kun bestellen. Rond middennacht word je weer teruggebracht naar Tromsø.

 

Decorative torn edge

Dag 5 – Terug naar huis, of nog een paar nachten verlengen?

Na het ontbijt zit de reis naar het noorden van Noorwegen er op en neem je een taxi terug naar de luchthaven. Met een beetje geluk heb je het noorderlicht van je bucketlist af kunnen strepen.

Mocht je langer in Noorwegen willen verblijven, is dat uiteraard mogelijk, er is genoeg te beleven. Zo kunnen wij ook een sneeuwscootertocht door de Lygen Aplen voor je organiseren, zijn er diverse sneeuwschoenwandelingen in de omgeving mogelijk, kun je hier gaan ijsvissen en is het tot slot ook mogelijk om een winterse zeiltocht te maken door de fjorden. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en budget stellen onze reisspecialisten Susanne en Nina de ultieme reis op maat voor jou samen.

Decorative torn edge

Sfeerbeelden