Klimaat en beste reistijd Lapland

Algemene informatie

Klimaat

De beste reistijd om het winterwonderland in Lapland te zien is van half januari t/m eind maart. Vanaf half januari worden de dagen weer langer, de zon komt wat verder boven de horizon uit en de temperatuur is overdag wat aangenamer in de zon. In december kun je ook naar Lapland reizen, maar het wordt dan bijna niet licht. Tijdens de kerstvakantie is het ook nog eens ontzettend druk met Engelsen en Russen.

De eerste sneeuwvlokken vallen vaak pas eind november/begin december. De meeste sneeuw valt begin januari. Bomen zijn dan bedekt met dikke lagen poeder en de takken hangen naar beneden door het gewicht. In februari, maart en april ligt er nog volop sneeuw, maar valt er vaak niet veel meer bij.

Het is het koudst als de dagen het kortst zijn. Van half december tot half januari komt de zon net niet boven de horizon en kan de temperatuur dalen tot extreme kou van -30 graden Celsius.

Klimaat Lapland
Klimaat Lapland rondreis

Hoe blijf je warm in de Lapse kou?

In Lapland kan het behoorlijk koud zijn, daarom is het belangrijk om je warm te kleden. Op onze kleding-pagina lees je onze kledingtips en of kleding wel of niet is inbegrepen.

Noorderlicht zien in Lapland

In Lapland kun je het noorderlicht (aurora borealis) het beste zien tussen begin januari en eind maart. Tot eind april is het ook mogelijk, maar dan is de kans kleiner. Dit natuurverschijnsel zie je het vaakst op en rond de poolcirkel. In de rest van Lapland is het ook mogelijk, maar komt het minder vaak voor. Het noorderlicht ontstaat door explosies en activiteit op de zon. De wind neemt de kleine explosiedeeltjes mee naar de dampkring waar ze oplichten. Je ziet dan een soort fluorescerende groene, paarsige kleur die in flarden door de lucht ‘waait’. Soms komen flarden geel en rood ook voor.

Het noorderlicht kun je in alle wintermaanden zien, maar een voorwaarde is wel dat het een heldere nacht is. Zodra er een wolkje aan de lucht is worden de explosiedeeltjes opgenomen door de wolk. De beste plekken om het licht te zien is midden in de natuur, waar geen lichtvervuiling in de lucht is vanuit een stad of dorp. Hoe donkerder om je heen, hoe feller je het licht ziet.

Lapland noorderlicht
Beste reistijd Lapland - Noorderlicht

De poolnacht

Naast het noorderlicht heb je nog een natuurverschijnsel in Lapland; de poolnacht. In de eerste weken van januari komt de zon niet boven de horizon uit en is het in principe de hele dag donker. Toch vonden wij het niet pikkedonker, want er hangt een blauwachtige gloed over de sneeuw en in de lucht. Dit is ‘kaamos’, oftewel ‘het licht in de donkere nacht’.