Riksja Travel Lapland

Naar boven

Klimaat en beste reistijd Lapland

Algemene informatie

Klimaat in Lapland

Klimaat

De beste reistijd om het winterwonderland in Lapland te zien is van begin december t/m eind maart. Elke maand heeft zijn eigen bijzonderheden en met ons Laplandprogramma in Noorwegen, Zweden én Finland kunnen we altijd een reis aanbieden die past bij jouw wensen voor een Laplandreis. De zomermaanden juni t/m augustus zijn de beste maanden voor een rondreis door Noorwegen en Zweden. IJsland is het gehele jaar goed om naar te reizen. In de zomermaanden heb je heldere en zonnige dagen. In de maanden september t/m november heb je weer kans om het noorderlicht te spotten.

Eind november, begin december valt vaak de eerste sneeuw in Lapland. Skipistes gaan dan open en je kunt sneeuwactiviteiten ondernemen zoals huskytochten of sneeuwscooteren. Het is het koudst als de dagen het kortst zijn. Van half december tot half januari komt de zon net niet boven de horizon en kan de temperatuur dalen tot een enorme kou van -30 graden Celsius. De zon komt in december dus niet echt op: vaak heerst er overdag een soort schemerlicht. Bijzonder om mee te maken en eigenlijk best knus!

Klimaat Lapland
Overnachten in Lapland

De meeste sneeuw valt vanaf begin januari. Bomen zijn dan bedekt met dikke lagen poeder en de takken hangen naar beneden door het gewicht. Voor veel mensen is dit het typische beeld van Lapland. Vanaf half januari worden de dagen ook weer langer, de zon komt wat verder boven de horizon uit en de temperatuur is overdag wat aangenamer in de zon. In de middag wordt het wel vroeg donker, maar dat is juist perfect als je op zoek wilt naar het noorderlicht.

In februari en maart ligt er nog volop sneeuw, maar valt er vaak niet veel meer bij. Je kunt vaak alle activiteiten uitvoeren, van huskysleeën en ijsvissen tot sneeuwschoenwandelen en ijswakdobberen. De dagen zijn in deze periode weer langer – vaak heb je meer uren daglicht in Lapland dan in Nederland in deze tijd! Voor het spotten van het noorderlicht zijn de maanden februari en maart heel geschikt (maar het blijft zo dat je een beetje geluk moet hebben, het is immers een natuurverschijnsel).

Hoe blijf je warm in de Lapse kou?

In Lapland kan het behoorlijk koud zijn, daarom is het belangrijk om je warm te kleden. Denk aan goede skikleding, thermo-ondergoed en een muts en sjaal. Soms krijg je ter plekke ook een warm pak om je te beschermen tegen de kou tijdens een excursie. Op onze kleding-pagina lees je onze kledingtips en of kleding wel of niet is inbegrepen.

Klimaat Lapland rondreis
Lapland noorderlicht

Noorderlicht zien in Lapland

In Lapland kun je het noorderlicht (aurora borealis) het beste zien tussen begin januari en eind maart. Tot eind april is het ook mogelijk, maar dan is de kans kleiner. Dit natuurverschijnsel zie je het vaakst op en rond de poolcirkel. In de rest van Lapland is het ook mogelijk, maar komt het minder vaak voor. Het noorderlicht ontstaat door explosies en activiteit op de zon. De wind neemt de kleine explosiedeeltjes mee naar de dampkring waar ze oplichten. Je ziet dan een soort fluorescerende groene, paarsige kleur die in flarden door de lucht ‘waait’. Soms komen flarden geel en rood ook voor.

Het noorderlicht kun je in alle wintermaanden zien, maar een voorwaarde is wel dat het een heldere nacht is. Zodra er een wolkje aan de lucht is worden de explosiedeeltjes opgenomen door de wolk. De beste plekken om het licht te zien is midden in de natuur, waar geen lichtvervuiling in de lucht is vanuit een stad of dorp. Hoe donkerder om je heen, hoe feller je het licht ziet.

De poolnacht

Naast het noorderlicht heb je nog een natuurverschijnsel in Lapland: de poolnacht. In de eerste weken van januari komt de zon niet boven de horizon uit en is het in principe de hele dag donker. Toch vonden wij het niet pikkedonker, want er hangt een blauwachtige gloed over de sneeuw en in de lucht. Dit is ‘kaamos’, oftewel ‘het licht in de donkere nacht’.

Beste reistijd Lapland - Noorderlicht
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde
temperatuur
-10 °C -9 °C -6 °C -1 °C 5 °C 12 °C 17 °C 15 °C 10 °C 1 °C -4 °C -7 °C
husky safari finland
bouwsteen

Huskytocht Lapland

 • Zweden, Finland of Noorwegen
 • van anderhalf uur tot aan meerdaagse tochten
 • vanaf € 225,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
sneeuwscooter tocht lapland
bouwsteen

Sneeuwscooter Lapland-avontuur

 • Zweden, Finland of Noorwegen
 • vanaf twee uur tot twee dagen
 • vanaf € 132,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Zweeds Lapland: Huskey’s, sneeuwscooters en het noorderlicht

 • Kiruna - Abisko
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.695,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
husky safari in lapland
rondreis

Zweeds Lapland familiereis

 • Kiruna - Luleå
 • 7 dagen / 6 nachten
 • vanaf € 1.920,- per volwassene
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern