Riksja Travel Lapland

Naar boven

Geld in Lapland

Voorbereid op reis

Lapland geld
Geld

Geld

In Fins Lapland betaal je met euro’s, net als in Nederland en België. Geld opnemen met je pinpas kan in Rovaniemi en in Äkäslompolo, maar niet in de kleinere dorpen. Je herkent de Finse pinautomaten aan het OTTO-logo. In Noors Lapland gebruikt men Noorse kronen (NOK): €1 is ongeveer 11 NOK. In Tromsø vind je meerdere pinautomaten, zowel op de luchthaven als in het stadscentrum. In Zweeds Lapland betaal je met Zweedse kronen (SEK): €1 is ongeveer 11 SEK. In zowel Luleå als Kiruna vind je enkele pinautomaten; in het buitengebied kun je geen geld opnemen maar wel betalen met een creditcard.

In Finland, Noorwegen en Zweden is het gebruik van een creditcard heel normaal; de lokale bevolking betaalt zelf vaak een kopje koffie zelfs met creditcard. Er zijn winkels waar contant geld soms niet meer geaccepteerd wordt; het kan dus zeker handig zijn om een creditcard aan te schaffen en/of mee te nemen.

Het prijsniveau in Lapland is qua boodschappen ongeveer gelijk aan Nederland en België. Alcohol en tabak zijn wel een stuk duurder. Voor eten in een restaurant of café ben je iets meer kwijt dan bij ons.

Zakgeld en fooi

Fooi geven is in Lapland (en de rest van Scandinavië) niet gebruikelijk. In restaurants is de fooi doorgaans inbegrepen in de prijs. Het is wel standaard om de prijs bij het betalen wat naar boven af te ronden. Je persoonlijke uitgaven tijdens je Laplandreis zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Wij gaven gemiddeld zo’n €50,- euro per persoon per dag uit aan maaltijden en overige uitgaven, tijdens de activiteiten waar eten en drinken niet was inbegrepen.

Lapland
background-pattern