Geld in Lapland

Algemene informatie

Geld

Geld

In Lapland betaal je met euro’s, net als in Nederland en België. Geld opnemen met je pinpas kan wel in Rovaniemi, maar niet in de kleinere dorpen. Je herkent de pinautomaten aan het OTTO logo. In Finland is het gebruik van een creditcard heel normaal; de Lapse bevolking betaalt zelf vaak een kopje koffie zelfs met creditcard. Zorg dus dat je voldoende cash bij je hebt en/of een creditcard.

De openingstijden van de banken zijn maandag tot en met vrijdag van 9.15 tot 16.15 uur. Het prijsniveau is ongeveer gelijk aan Nederland, al zijn alcohol en tabak een stuk duurder.

Zakgeld en fooi

Fooi geven is in Lapland (en de rest van Finland) niet gebruikelijk. In restaurants is de fooi doorgaans inbegrepen in de prijs. Het is wel gebruikelijk om de prijs bij het betalen naar boven af te ronden. Je persoonlijke uitgaven tijdens je Laplandreis zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Wij gaven gemiddeld zo’n € 50,- euro per persoon per dag uit aan maaltijden en overige uitgaven tijdens de activiteiten waar eten en drinken niet was inbegrepen.

Lapland