Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

IJsland in de zomer

Bij het IJslands klimaat denk je meteen aan kou. Maar, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het in IJsland vaak warmer dan je denkt. Door de ligging op de Midatlantische rug en door invloeden van een Warme Golfstroom is het klimaat mild te noemen.

Met een gemiddelde temperatuur in de zomer tussen de 10˚C en 14˚C, is het vergelijkbaar met onze herfst. Door de meeste kans op heldere en zonnige dagen in juni, juli en augustus is dat de beste reisperiode. ’s Nachts kan de temperatuur wel dalen tot 5˚C. Wijst de thermometer 20˚C aan, dan spreken de IJslanders al over een hittegolf.

Belangrijk om te weten: de routes door het hoogland zoals de Kjölur en de Sprengisandur zijn enkel in juli en augustus open. In de overige maanden is de weg onbegaanbaar door sneeuw. Deze wegen zijn alleen geschikt voor 4×4 auto’s waarmee je rivieren kunt doorkruisen.

IJsland in het voor- en najaar

Mocht je de zomerdrukte willen vermijden dan kun je ook in de maanden mei, september en oktober prima een bezoek brengen aan IJsland. Hoewel in het binnenland niet altijd alle wegen open zijn en sommige hotels gesloten zijn, kun je via de ringweg makkelijk het land rond in mei en september. In oktober kun je zonder 4×4 huurauto alleen een rondje Zuid-IJsland maken. Prettig voordeel, in deze maanden betaal je aanzienlijk minder voor een overnachting en het is rustiger bij de grote attracties.

IJsland in de winter

De temperaturen in IJsland zijn in de wintermaanden gemiddeld tussen de -5 °C en + 5 °C. Het IJslands klimaat is vergelijkbaar met Nederland. IJsland ligt dicht bij de Noordpool en hierdoor is het ook een stuk korter licht. De meeste reizigers gaan in de winter niet verder dan het Zuid-Westen, maar met een 4×4 kun je ook in de winter het hele eiland rond. Wel plannen we hier en daar een extra nacht in zodat een eventuele wegblokkade niet gelijk een aanpassing voor de gehele reis moet zijn.

Het Noorderlicht zien

Het Noorderlicht staat op menig bucketlist en dat is niet zo gek ook: het lijkt wel een sprookje als je de lucht langzaam ziet veranderen in een waar kleurenspektakel. En dat wil je écht een keer gezien hebben. Maar wanneer heb je nou de meeste kans om het Noorderlicht in IJsland te zien?

In Reykjavik en omgeving kun je het Noorderlicht in principe 280 dagen per jaar zien, wat gelijk staat aan zo’n negen maanden. De beste tijd is echter tussen oktober en maart. De nachten in de winter zijn namelijk langer en de kou zorgt voor minder waterdamp, waardoor de lucht helder is. Het komt zo nu en dan nog eens voor dat het licht al in augustus en tot april te zien is, maar de kans is zeker niet groot. Het is dus aan te raden om in de winter naar IJsland te reizen als je graag het Noorderlicht wilt zien.

Vraag jouw portie inspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op IJsland en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen