Menu background

Naar boven

Ontdek Midden-Egypte (Abydos & Dendera)

bouwsteen

 • Reisschema:
  Cairo – El Fayoum woestijn - El Minya – Abydos – Luxor
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reisduur:
  € 933,- p.p. bij 2 personen
Een unieke manier om je woestijnervaring te combineren met het binnenland van Egypte, en waanzinnige tempels en historische plekken te bezoeken. In plaats van te vliegen of per trein naar het zuiden te gaan, maak je een reis langs de Egyptische oudheid per auto. Samen met je gids stap je in de wereld van Nefertiti, Abydos en Dendera. Je wandelt tussen overblijfselen van imposante paleizen en mysterieuze tombes die uit pure toewijding aan verschillende goden zijn gebouwd. Terwijl je over de vruchtbare rivieroevers rijdt, passeer je de droge vlaktes van de Egyptische woestijn aan de ene kant en de groene akkers langs de Nijl aan de andere kant. Een ontdekking van een minder bekende kant van Egypte!✓ Woestijn en oase bij El Fayoum

✓ Met gids langs tempels en sites als Tell el-Amarna, Abydos en Dendera

✓ Fijne verblijven met meestal een zwembad
Nijlvallei richting Abydos en Dendera
Decorative torn edge

Dag 1 – Vertrek vanuit Caïro naar de woestijn bij El Fayoum

Na het ontbijt maak je kennis met je gids en chauffeur voor de komende dagen. Tijd om in de minibus te stappen richting de woestijn. Je laat de hectische stad snel achter je en hoe dichter je bij de El Fayoum oase komt hoe groener het wordt. Het uitzicht onderweg is prachtig, het ziet eruit als een maanlandschap vol rotsformaties en zandkunstwerken. Achter elke heuvelrug ligt weer een nieuwe verrassing. Onderweg stop je bij de watervallen van Wadi El-Rayan en één van de best verborgen geheimen van Egypte; Wadi El-Hitan (de Walvisvallei). In de prehistorie was hier geen woestijn, maar juist zee. Op wat ooit de zeebodem was vind je nu prehistorische monsterwalvis-skeletten, botresten en andere fossielen. Het eindpunt van vandaag is het dorpje El Fayoum. We hebben hier een sfeervol en kleinschalig hotel gevonden. Traditioneel ingericht met veel steen, een tropische tuin met palmbomen en een zwembad. Wij konden een duik in het zwembad niet laten na al dat zand in de woestijn. 

Decorative torn edge

Dag 2 – Van El Fayoum naar El Minya

Je wordt opgehaald bij je hotel voor een rit naar El Minya. Je reist daarmee zuidwaarts langs de rivieroevers en tegen de stroom in van de Nijl. Hoe verder je landinwaarts reist, hoe minder toeristisch het wordt. Vervolgens reis je verder door de tijd bij de tombes van Beni Hassan. De 39 graven liggen tussen rotskliffen die over de vallei uitkijken. De meeste graftombes zijn nooit afgemaakt en niet toegankelijk. Je kunt er vier van binnen bekijken en de gedetailleerde beschilderingen bewonderen. Via de site van Tell el-Amarna kom je aan bij de eindstop van vandaag, El Minya. In deze omgeving vind je de best bewaarde archeologische opgravingen van Egypte, waaronder de tempels van Nefertiti. Deze ga je de volgende dag bewonderen. El Minya zelf is een charmante universiteitsstad met romantische architectuur. Italiaanse architecten bouwde er ooit luxe villa’s met sierlijke gevels voor de rijke Griekse en Egyptische katoenbazen. Je slaapt in een wat groter opgezet hotel in het centrum van de stad.

Decorative torn edge

Dag 3 – Bezoek de stad van Nefertiti

Vandaag ga je op pad met je gids om één van de meest indrukwekkende historische plekken van Egypte te beleven. Je bezoekt de overblijfselen van de oude stad Tell el-Amarna, ooit de Zonnestad genoemd. De stad is gebouwd in opdracht van farao Echnaton en zijn vrouw koningin Nefertiti. Hij wilde de stad bouwen uit toewijding aan Aton, de God van de zon. Op het enorme terrein rezen tempels, paleizen en tombes uit de grond. Nu, ruim 3000 jaar, later is het een indrukwekkend gevoel om tussen de overblijfselen en uitlijning van deze koninklijke stad rond te dwalen.

Aan het einde van de dag kom je aan bij de bedevaartstad Abydos, waar je overnacht op een steenworp afstand van de Seti I-tempel. Hier hebben we een fijne plek gevonden met zwembad. Comfortabel en met fijne dakterrassen. Je neemt afscheid van je gids en chauffeur en morgenochtend (of misschien al vanavond) ontmoet je je nieuwe gids en chauffeur voor het laatste deel van de bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 4 – Bezoek de stad van Abydos en het tempelcomplex van Dendera

Na je ontbijt vertrek je voor een bezoek aan de opgravingen van de heilige stad Abydos. Dit was in de Egyptische oudheid een centrum voor de verering van de god Osiris die door de weging van het hart, je lot voor het hiernamaals bepaalde. Abydos groeide uit tot een ware pelgrimsstad die de Egyptenaren eens wilden bezoeken voor ze stierven. In het indrukwekkende complex zijn vooral de reliëfs heel goed bewaard gebleven.

‘s Middag reis je naar het tempelcomplex van Dendera waar je de tempel van Hathor bezoekt, de God van liefde, plezier en lust. Het heeft een indrukwekkende zuilengalerijen en is een van de weinige tempels waarvan het dak nog intact en toegankelijk is. Hier vandaan heb je uitzicht over het omliggende land, waar boeren akkers bewerken en kinderen vrolijk tussen de landerijen door drentelen.

Vervolgens is het nog ruim twee uur rijden naar Luxor. Onderweg kun je achterover zitten en wegdromen bij het passeren van het landschap. Bij aankomst in Luxor kunnen we een hotelovernachting voor je regelen of kun je met onze bouwsteen Struinen door Koningsvalleien en Luxortempels een paar dagen de stad verkennen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Ontdek Midden-Egypte (Abydos & Dendera)

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Luxor tempel reis
bouwsteen

Struinen door Koningsvallei en Luxor tempels

 • Luxor
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 177,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Cairo Gizeh piramides

 • Caïro – Gizeh – Sakara – Caïro
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 251,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge