Riksja Travel Egypte

Naar boven

Geld in Egypte

Voorbereid op reis

Geldzaken in Egypte

De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond (£, LE of EGP). In het Arabisch wordt dit ‘guinay’ genoemd. Deze munt is onderverdeeld in 100 piasters (pt) of 1000 millims. Piasters kan je dus eigenlijk zien als centen. Er is papiergeld in omloop van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Egyptische pond en van 25 en 50 pt, daarnaast zijn er munten zijn van 1, 5, 10, 20 en 25 pt. Let op; er zijn dus briefjes van 50 piaster en van 50 pond! De wisselkoers: €1,- = ca. 17,03 Egyptische pond (), oftewel £1,- = ca. €0,06 (mei 2020). Egypte is een relatief goedkoop land. In de toeristische plekken zijn de prijzen ongeveer gelijk als in de Benelux, maar zodra je meer naar het binnenland gaat ben je een stuk goedkoper uit.

Pinautomaten in Egypte

Je kunt op veel plekken in Egypte terecht met je pinpas. Vooral het vliegveld bij aankomst, de grotere steden en toeristische plekken beschikken over meerdere pinautomaten die de meeste bankpassen accepteren. Let hierbij op of het symbool op jouw pinpas (bijv. Maestro) ook op de pinautomaat staat.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘Wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat Egypte buiten Europa ligt raden wij je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie hierover kun je contact met je bank opnemen.

Met creditcard betalen

Het is mogelijk om in Egypte met creditcard te betalen, deze worden in de bekende toeristenoorden en in de meeste winkels en horeca geaccepteerd. Vooral Visa en Master Card worden bijna overal geaccepteerd.

Geld wisselen

Aangezien je in Egypte bijna overal kan pinnen of met creditcard kan betalen is het niet nodig (of voordeliger) om in Nederland of België al euro’s naar Egyptische ponden te wisselen. Het is wel handig om wat euro’s contant geld mee te nemen op reis, zodat je altijd extra wisselmogelijkheden hebt. Mocht je inderdaad geld moeten wisselen in Egypte dan is het veiliger en goedkoper om dit binnen bij de bank te doen, hier wordt namelijk de officiële wisselkoers aangehouden, terwijl je bij restaurants of hotels vaak minder krijgt voor je geld.

Egypte

Fooi in Egypte

Het is in Egypte gebruikelijk om voor iedere dienst een fooi te geven en dus niet alleen als je het uitzonderlijk goed vond. Het betekent ook dat je dus niet alleen fooi in een restaurant betaald, maar bijvoorbeeld ook aan de gids, een tassendrager of hotelpersoneel. Dit is omdat Egyptenaren een relatief laag basisinkomen hebben, waardoor er eigenlijk al standaard op de fooi gerekend wordt. Deze gewoonte van fooi geven geldt niet alleen voor toeristen, maar ook voor Egyptenaren onderling.
Hieronder zullen we wat voorbeelden geven hoeveel fooi er voor verschillende diensten gebruikelijk is:
– Fooi in een restaurant: ongeveer 10% bovenop de rekening*, net als in veel andere landen
– Hotelreceptie: £10,- per persoon per nacht
– Badhanddoekenjongen bij het zwembad: £5,-
– Kofferdrager: £1,- a £2,- per koffer

* Let in restaurants op of op de menukaart of taxes/belastingen zijn inbegrepen in de prijs, want die zijn ongeveer 25% extra.

background-pattern