Ga naar inhoud

Riksja Travel
Egypte

Gezondheid in Egypte

Voorbereid op reis

Gezondheid in Egypte

In Egypte is het risico om ziek te worden niet veel groter dan in Nederland. De gezondheidszorg is in de steden redelijk ontwikkeld. Wel heb je op vakantie vaak een lagere weerstand en is de hygiëne wellicht minder goed dan je thuis gewend bent.

Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die bespreken we eerst. Vervolgens belichten we wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte geven we aandacht aan zaken waarop je bij thuiskomst moet letten.

Vaccinaties

Voor vakanties naar Egypte zijn geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Deze vaccinaties zijn lang geldig. Mocht je een frequente reiziger zijn is de kans groot dat je deze al hebt. Buiktyfus inenting wordt aangeraden als je langer dan 3 maanden naar Egypte gaat. Vaccinatie tegen gele koorts zijn alleen verplicht wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest 7 dagen voordat je naar Egypte gaat. Neem voor een up-to-date en accuraat advies contact op met de GGD, je huisarts of Thuisvaccinaties.nl.

Riksja werkt samen met Thuisvaccinatie.nl: dit is een landelijk wettelijk geregistreerd vaccinatiecentrum die vaccinaties aan huis verzorgt. Je kan dus een afspraak maken wanneer het voor jouw uitkomt, zelfs als dat in het weekend of in de avond is. Voor deze service betaal je geen extra kosten en het bespaard je ook nog een wacht- en reistijd.Je maakt een afspraak wanneer het jou uitkomt, zelfs ’s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Dus geen wacht- en reistijd meer!

Egypte gezondheid - vaccinatie

Medicijnen meenemen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Egyptische apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Muggen in Egypte

Egypte is geen malariagebied. Wel komen er in sommige gebieden, vooral tussen half april en half september veel muggen voor. Je kunt jezelf goed tegen muggen beschermen door vooral in de avond een lange broek te dragen, sokken en lange mouwen en je goed in te smeren met muggenspray, -olie of -zalf. Bij het kopen van een antimuggen middel is het aan te raden iets te nemen waar veel DEET inzit.

Ons advies: Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden.

Eten en drinken in Egypte

Zorg dat je tijdens je reis in Egypte voldoende (minimaal 3 liter) water per dag drinkt. Het water uit de kraan kun je in Egypte beter niet drinken, er zit namelijk veel bacteriën in waardoor je last van je buik kan krijgen. Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Een beetje water binnenkrijgen tijdens het tanden poesten is trouwens geen probleem. Verder raden wij aan om geen ijsblokjes in je drinken te nemen. Niet omdat ze gemaakt zijn van kraanwater, maar omdat door het temperatuurverschil wat dan ontstaat buiten en in je lichaam. Hier kan je ook last van buikkrampen en diarree van krijgen.

De Egyptische keuken is heel divers en biedt zelfs voor vegetariërs en veganisten veel keuze. Je kunt bij de lokale (vaak kleinere) restaurantjes heerlijk en veilig eten. Als je wat besteld, zorg dan dat het gerecht wat je kiest, vooral bij vlees en vis goed gekookt, gestoofd of doorbakken is. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Eten bij eetstalletjes raden wij eigenlijk af. Als je toch bij een eetstallletje wilt eten, zorg dan dat je ziet dat je maaltijd vers gemaakt wordt en dat je geen vlees eet. Kijk verder altijd hoe hygiënisch er gewerkt wordt, hoe maken ze borden en bestek schoon en staat het ongekoeld eten niet de hele dag in de zon te wachten. Dit geldt trouwens ook voor de luxere Nijlcruises en resorts, staat het buffet al een paar uur ongekoeld te wachten, eet het dan niet, zeker ook niet de salades. De warmte zorgt namelijk voor bepaalde bacteriën in de rauwkost waar je ook erg veel last van je maag en darmen kan krijgen.

Ons advies: Ben je gevoelig voor verandering in je eetpatroon en gekruid eten. Drink dan dagelijks een glas cola. De zuurgraad van de cola verkleint de kans dat op bacteriën die buikkrampen en diarree kunnen veroorzaken.

Krijg je toch last van diarree, zorg dan dat je extra veel blijft drinken aangezien je ook extra vocht kwijt raakt. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet langere tijd moet reizen waardoor je tussendoor niet makkelijk naar de wc kunt, dan kun je nog loperamide innemen (dit is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar oud). Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts.

 

Bescherming tegen de zon

Zorg dat je altijd een voldoende hoge factor zonnebrand op smeert tijdens je reis door Egypte, ook in het regenseizoen. Bij het snorkelen is het verstandig om met een T-shirt en (korte)broek of wetsuit te snorkelen. De zon is superkrachtig op de evenaar, ook als er bewolking is en in het water verbrand je ook nog eens extra snel. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel en beschermt je wel tegen de zon.

Om een zonnesteek te voorkomen kun je het beste een zonnebril en een hoed of petje dragen. Zorg daarnaast dat je altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar zo lang als het mogelijk is.

Rondreis-Egypte-piramide

Klachten na terugkomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Egypte bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

world