Klimaat en beste reistijd Egypte

Algemene informatie

Lekker klimaat Egypte?

Het klimaat Egypte is een typisch woestijnklimaat, kenmerkend hiervoor zijn de hete zomers en de milde winters. Overdag loopt de temperatuur snel op, terwijl het ’s avonds erg kan afkoelen. Ook het verschil tussen de zomer en wintertemperatuur kent grote verschillen. De enige twee seizoenen die Egypte kent zijn de hete zomer (van mei tot oktober) en de wat koelere winter (van november tot april).

Egypte is een groot land, het noorden heeft een ander klimaat dan het zuiden. Langs de Middellandse Zeekust is het koeler; de maximumtemperatuur bedraagt hier ’s zomers circa 32°C. Hier valt gemiddeld dan ook de meeste neerslag van heel Egypte. Cairo telt slechts 6 regendagen per jaar terwijl je in Alexandrië met gemiddeld zo’n 30 regendagen, vaker de paraplu moeten opsteken. In het zuiden van Egypte valt bijna helemaal nooit een druppel. Hieronder zullen we de verschillende klimaten wat meer toelichten per regio.

Klimaat in Noord-Egypte (Caïro, Middenlandse Zee en woestijn)

Het Middellandse zeegebied (Alexandrië en Marsa Matruh), de Nijldelta (regio Caïro) en een groot gedeelte van de woestijn vallen onder Noord-Egypte. In deze regio heerst voornamelijk een woestijnklimaat met warme zomers (van ongeveer 40 °C) en koele winters (van overdag rond de 20 °C). In de woestijnen (bijv. die van El Fayoum) is de temperatuur altijd nog wat extremer, dit betekent dat het hier in de zomer nog warmer is en in de winter nog kouder dan in de rest van het land. Aan de Middelandse zee is het juist wat koeler dan bijvoorbeeld in Caïro, maar ook daar kunnen de temperaturen in de zomer uitlopen tot ver boven de 30°C. Verder regent het in Noord-Egypte vaker dan in het Zuiden, maar geen paniek, het gaat hier om hoogstens 10 dagen per jaar. In maart en april kan je hier, maar ook in de rest van Egypte soms last hebben van zandstormen (khamseen), waarbij de wind wel 100 km per uur kan halen.

Klimaat in Zuid-Egypte (Luxor, Aswan en Abu Simbel)

De gehele regio rondom Luxor, Aswan en Abu Simbel valt onder Zuid-Egypte. Net als in het Noorden heerst hier ook een woestijnklimaat Echter zijn de zomers hier in het Zuiden nog een stuk heter dan in Noord-Egypte. In Aswan kan bijvoorbeeld zelfs 50 °C worden. De winters zijn in Zuid-Egypte ook warmer dan in Noord-Egypte. In Luxor ligt de temperatuur in de winter tussen de 20°C en 25°C en in Aswan tussen de 25°C en 30°C. In de nacht, of eigenlijk na zonsondergang, kan het wel snel flink afkoelen tot ongeveer 5-10 °C. Over regen hoef je je in Zuid-Egypte daarentegen geen zorgen te maken, het regent daar eigenlijk nooit. Wel kan je er net als in Noord-Egypte in maart en april soms last hebben van stof- en zandstormen. Als het heftige stormen zijn, kan het gebeuren dan je niet in de zee mag zwemmen en zelfs dat de overheid boten stopt om uit te varen. Er kan dan niet gesnorkeld of gedoken worden.

Klimaat rondom de Rode Zee (Hurghada, El Gouna, Sharm-el-Sheik)

Het gebied rondom de Rode Zee, waaronder dus Hurghada, El Gouna, Sharm-el-Sheik, kan je eigenlijk het hele jaar bezoeken voor een strandvakantie. In de winter kunnen de avonden wel wat koeler zijn en kan er soms een stevige wind de kop opsteken. Hierdoor kan het water van de Rode Zee ook best koud aanvoelen in de winter. Ben je van plan om te gaan snorkelen, dan is het handig om een wetsuit bij de lokale duikschool te huren of je direct goed af te drogen, iets aan te trekken en een lekker plekje in de zon uit de wind te zoeken.

Wil je weten wanneer je het beste naar Egypte kunt reizen? Lees dan ook onze pagina over de beste reistijd Egypte.

Bouw je eigen Egypte-reis

We hopen dat deze klimaat informatie over Egypte je geholpen heeft met de keuzes over je Egypte-reis! Wil je verder puzzelen aan je reis of onze bouwstenen en/of rondreizen nog een keer op een rijtje zien om je favoriet(en) te kunnen bepalen? Dat kan natuurlijk.