Riksja Egypte

Naar boven

Klimaat en beste reistijd Egypte

Algemene informatie

Beste reistijd en klimaat Egypte - strand

Beste reistijd Egypte

Een bezoek aan Egypte kan het hele jaar door, het is er altijd warm en er valt weinig neerslag. Namelijk minder dan tachtig millimeter neerslag per jaar, terwijl dit in Nederland meer dan 700 millimeter is. Vanaf juni tot en met augustus is het warm tot zeer warm in Egypte. Het is niet uitzonderlijk als temperatuur in de zomer oploopt naar meer dan 40 ℃. Ondanks de hitte is dit toch de drukst bezochte periode van het jaar. In het voor- en najaar is het weer een stuk aangenamer. Dit is volgens ons dan ook de beste reistijd voor een Egypte reis. Maar ook in de winter is Egypte een geschikte vakantiebestemming, het weer in deze periode is dan nog erg aangenaam en de temperatuur rond de 20 ℃.

Reizen in de zomermaanden

In de zomer is een rondreis door Egypte goed te doen. Het is dan wel erg warm, temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40 ℃. Maar omdat Egypte een lage luchtvochtigheid heeft voelt de temperatuur minder heet aan en kunnen de meeste mensen deze warmte goed verdragen. De zomer is ondanks de hitte de druktst bezochte periode in Egypte. Een bezoek aan bezienswaardigheden is hierdoor een drukke en dus hete bedoeling. We raden je daarom ook aan om vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag of avond de bezienswaardigheden te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden zijn al vanaf 6.00 uur en een aantal tempels en musea sluiten pas om 21.00 uur. In de middag, op het heetste moment van de dag, is het dan goed om rust te nemen in je hotel met airconditioning of aan het zwembad.

In de zomer is het op de stranden aan de Middellandse zee ook druk met Egyptische toeristen. Als je in de buurt bent is dit erg leuk om een keer mee te maken. Op het strand zie je hele families zitten met koelboxen. Omdat veel Egyptenaren niet kunnen zwemmen, zijn zij heel creatief in het verzinnen van manieren om te blijven drijven, tot watermeloenschillen aan toe. Het zeewater heeft door de warmte een zeer aangename temperatuur van bijna 30 ℃, ideaal om te duiken en te snorkelen.

Rondreis-Egypte-piramide

Ons advies: Egypte is een goed bestemming om in de zomer een rondreis te maken, maar het is dus wel flink drukker en heter. Zorg er daarom voor dat je tijdens je reis door Egypte is een goede zonnebril, een petje en zonnebrandcrème als de bescherming tegen de felle zon en luchtige kleding meeneemt. Verder is het belangrijk om ’s middags rustig aan te doen en om voldoende water per dag te drinken (minimaal 3 liter).

Beste resitijd en klimaat Egypte - Luxor

Reizen in het voor- en najaar

Het voor- en najaar vinden wij de beste reistijd om een rondreis door Egypte te maken. Het is dan nog niet te heet en ook niet koud. Wel zijn er in maart en april door de hete woestijn wind soms zandstormen (khamseen), waarbij de wind soms wel 100 km per uur kan halen. De zandstormen komen in heel Egypte voor. Vooral voor mensen met contactlenzen kan dit erg onaangenaam zijn. Het kan daarnaast gebeuren dat je dan niet mag zwemmen in de zee of dat er zelfs geen boten uit mogen varen, waardoor je niet kan snorkelen of duiken. Daarnaast kan je in het voorjaar te maken krijgen met de Ramadan, dit is zeker geen probleem, maar wel handig om rekening mee te houden als je door Egypte reist.

Reizen in de winter

Ook in de winter is Egypte nog steeds een top bestemming om naartoe te gaan. Met temperaturen tussen de 20 en 30 ℃, vrijwel geen regen en veel zon is Egypte een echte winterzonvakantie. In de avond kan het wel flink afkoelen tot 5-10 ℃, daarom raden we aan een goede trui of jas mee te nemen. Verder kan er door de stabiele temperatuur van de Rode Zee (ongeveer 20 ℃) ook in de winter nog goed gesnorkeld en gedoken worden.

Let wel op dat er in de winter stevige wind kan staan waardoor je erg kan afkoelen als je uit het water komt, daarom raden we aan om toch een wetsuit bij de lokale duikschool te huren of te zorgen dat je je direct goed afdroogt, iets aantrekt en een lekker plekje in de zon uit de wind zoekt.

Egypte tijdens de Ramadan

Egypte is een Islamitisch land, dus als je in het voorjaar naar Egypte reist kan je te maken met de Ramadan en het Suikerfeest. De Ramadan is een heilige maand waarbij er gevast wordt van zonsopgang tot zonsondergang en het leven in Egypte is tijdens deze periode dan ook anders dan daarbuiten. In de avonden zal het drukker en extra gezellig zijn, omdat iedereen bij familie eet en daarna naar buiten gaat. Je hoeft je geen zorgen te maken als je tijdens deze periode door Egypte reist, het leven in Egypte gaat gewoon door. Lokale restaurants zullen inderdaad overdag gesloten, maar toeristische restaurants zijn gewoon open. Let wel op, restaurants kunnen ‘savonds wel erg vol zitten, dus het is handig om van tevoren te reserveren. Verder gaan alle excursies die wij aanbieden gewoon door tijdens de Ramadan. Culturele bezienswaardigheden gaan namelijk gewoon ‘smorgens om de gebruikelijke tijd open, maar sluiten alleen al wat eerder (rond 16.00 uur). Bezienswaardigheden die ‘savonds open zijn zullen echter tijdens de Ramandan en het Suikerfeest vaak wel dicht zijn.

Wanneer de Ramadan exact start hangt af van de stand van de maan, de data staan niet vast. Lijkt het je interessant om tijdens de Ramadan in Egypte te zijn of heb je dat liever niet, hieronder hebben we de data staan rond welke periode (afhankelijk van de stand van de maan) de Ramadan komende jaren zal plaatsvinden:
* Ramadan 2020: 23 april t/m 23 mei (Suikerfeest op 23 en 24 mei)
* Ramadan 2021: 12 april t/m 11 mei (Suikerfeest op 12 en 13 mei)
* Ramadan 2022: 2 april t/m 1 mei (Suikerfeest op 2 en 3 mei)

betse reistijd en klimaat Egypte - Ramadan
Klimaat en beste reistijd Egypte - Karnak

Lekker klimaat Egypte?

Het klimaat Egypte is een typisch woestijnklimaat, kenmerkend hiervoor zijn de hete zomers en de milde winters. Overdag loopt de temperatuur snel op, terwijl het ’s avonds erg kan afkoelen. Ook het verschil tussen de zomer en wintertemperatuur kent grote verschillen. De enige twee seizoenen die Egypte kent zijn de hete zomer (van mei tot oktober) en de wat koelere winter (van november tot april).

Egypte is een groot land, het noorden heeft een ander klimaat dan het zuiden. Langs de Middellandse Zeekust is het koeler; de maximumtemperatuur bedraagt hier ’s zomers circa 32°C. Hier valt gemiddeld dan ook de meeste neerslag van heel Egypte. Cairo telt slechts 6 regendagen per jaar terwijl je in Alexandrië met gemiddeld zo’n 30 regendagen, vaker de paraplu moeten opsteken. In het zuiden van Egypte valt bijna helemaal nooit een druppel. Hieronder zullen we de verschillende klimaten wat meer toelichten per regio.

Klimaat in Noord-Egypte (Caïro, Middenlandse Zee en woestijn)

Het Middellandse zeegebied (Alexandrië en Marsa Matruh), de Nijldelta (regio Caïro) en een groot gedeelte van de woestijn vallen onder Noord-Egypte. In deze regio heerst voornamelijk een woestijnklimaat met warme zomers (van ongeveer 40 °C) en koele winters (van overdag rond de 20 °C). In de woestijnen (bijv. die van El Fayoum) is de temperatuur altijd nog wat extremer, dit betekent dat het hier in de zomer nog warmer is en in de winter nog kouder dan in de rest van het land. Aan de Middelandse zee is het juist wat koeler dan bijvoorbeeld in Caïro, maar ook daar kunnen de temperaturen in de zomer uitlopen tot ver boven de 30°C. Verder regent het in Noord-Egypte vaker dan in het Zuiden, maar geen paniek, het gaat hier om hoogstens 10 dagen per jaar. In maart en april kan je hier, maar ook in de rest van Egypte soms last hebben van zandstormen (khamseen), waarbij de wind wel 100 km per uur kan halen.

Klimaat en beste reistijd Egypte - woestijnbloem

Klimaat in Zuid-Egypte (Luxor, Aswan en Abu Simbel)

De gehele regio rondom Luxor, Aswan en Abu Simbel valt onder Zuid-Egypte. Net als in het Noorden heerst hier ook een woestijnklimaat Echter zijn de zomers hier in het Zuiden nog een stuk heter dan in Noord-Egypte. In Aswan kan bijvoorbeeld zelfs 50 °C worden. De winters zijn in Zuid-Egypte ook warmer dan in Noord-Egypte. In Luxor ligt de temperatuur in de winter tussen de 20°C en 25°C en in Aswan tussen de 25°C en 30°C. In de nacht, of eigenlijk na zonsondergang, kan het wel snel flink afkoelen tot ongeveer 5-10 °C. Over regen hoef je je in Zuid-Egypte daarentegen geen zorgen te maken, het regent daar eigenlijk nooit. Wel kan je er net als in Noord-Egypte in maart en april soms last hebben van stof- en zandstormen. Als het heftige stormen zijn, kan het gebeuren dan je niet in de zee mag zwemmen en zelfs dat de overheid boten stopt om uit te varen. Er kan dan niet gesnorkeld of gedoken worden.

Klimaat en beste reistijd - Rode Zee

Klimaat rondom de Rode Zee (Hurghada, El Gouna, Sharm-el-Sheik)

Het gebied rondom de Rode Zee, waaronder dus Hurghada, El Gouna, Sharm-el-Sheik, kan je eigenlijk het hele jaar bezoeken voor een strandvakantie. In de winter kunnen de avonden wel wat koeler zijn en kan er soms een stevige wind de kop opsteken. Hierdoor kan het water van de Rode Zee ook best koud aanvoelen in de winter. Ben je van plan om te gaan snorkelen, dan is het handig om een wetsuit bij de lokale duikschool te huren of je direct goed af te drogen, iets aan te trekken en een lekker plekje in de zon uit de wind te zoeken.

Bouw je eigen Egypte-reis

We hopen dat deze klimaat informatie over Egypte je geholpen heeft met de keuzes over je Egypte-reis! Wil je verder puzzelen aan je reis of onze bouwstenen en/of rondreizen nog een keer op een rijtje zien om je favoriet(en) te kunnen bepalen? Dat kan natuurlijk.

bouwsteen

Slapen onder de woestijnsterren

 • El Fayoum (optioneel de Witte Woestijn)
 • 2 dagen / 1 nacht
 • € 358,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Cairo Gizeh piramides

 • Caïro – Gizeh – Sakara – Caïro
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 335,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Korte reis 9 dagen

 • Cairo - Luxor - Rode Zee
 • 9 dagen / 8 nachten
 • vanaf € 1.168,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Hotel aan het strand
Hotel aan het strand
rondreis

Budget en avontuur reis 12 dagen

 • Cairo - Aswan - felukka op de Nijl - Luxor - Rode Zee
 • 12 dagen / 11 nachten
 • vanaf € 1.665,- p.p. bij twee personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern